Ústav pamäti národa požiadal prokuratúru o preverenie skartácie dokumentov ŠtB na rezorte vnútra

Ústav pamäti národa (ÚPN) sa s podozrením na spáchanie trestného činu v súvislosti so skartáciou osobných spisov príslušníkov bezpečnostných zložiek, narodených v rokoch 1931 až 1937, vrátane príslušníkov Štátnej bezpečnosti (ŠtB) obrátil na Okresnú prokuratúru Bratislava I.

16.12.2021 14:44
Nitra výstava ŠtB Foto: ,
Autentické fotografie sledovaných ľudí zhotovované špionážnou technikou komunistickej ŠtB pred budovou Ponitrianskeho múzea v Nitre. Archívny záber
debata (20)

Skartáciu vykonalo Ministerstvo vnútra (MV) SR počas vyraďovacieho konania. Informovala o tom Andrea Púčiková z ÚPN.

„Dokumenty o činnosti bezpečnosti zložiek štátu sú nenahraditeľným svedectvom o danom historickom období, sú dôležité pre uchovanie pamäti národa a sú tak aj jeho kultúrnym dedičstvom,“ poukázal ÚPN.

Skartáciou osobných spisov došlo podľa ÚPN k nenávratnému zničeniu historických dokumentov, ktoré mali byť ústavu odovzdané už v roku 2003. „Toto zničenie dokumentov ohrozuje záujem verejnosti na poznaní minulosti, ako aj naplnenie zákona o odobratí nezaslúžených benefitov predstaviteľom komunistického režimu,“ zdôraznil úrad. ÚPN sa preto obrátil na prokuratúru s otázkou, či skartáciou nebol spáchaný trestný čin.

ÚPN a MV vedú dlhodobé rokovania, pretože ÚPN má do svojej správy prevziať dokumenty o činnosti bezpečnostných zložiek štátu v období od 18. apríla 1939 do 31. decembra 1989. Medzi dokumenty, ktoré mali byť ÚPN odovzdané, patrili aj osobné (kádrové) spisy a osobné evidenčné karty príslušníkov ŠtB, ktoré sú predmetom zverejnenia alebo sprístupňovania podľa zákona o pamäti národa. „Navyše po prevzatí ÚPN by sa stali archívnymi dokumentami a kultúrnym dedičstvom,“ dodal ÚPN.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #ŠtB #ústav pamäti národa #skartovanie