Polícia zadržala a obvinila Fica, hrozia mu dva roky za mrežami

Šéfa opozičného Smeru Roberta Fica zadržala polícia pred tým, ako sa začal stranou ohlásený protestný sprievod na Tyršovom nábreží v bratislavskej Petržalke.

16.12.2021 18:42 , aktualizované: 22:01
fico Foto: ,
Robert Fico opúšťa policajné oddelenie po jeho zatknutí vo štvrtok 16. decembra 2021.
debata (2888)
VIDEO: Robert Fico opúšťa policajnú stanicu
Video

Polícia zadržanie Fica potvrdila na sociálnej sieti. Z vyjadrenia ale vyplýva, že bývalého premiéra nezadržali pre porušenie protipandemických opatrení. „K predvedeniu osoby R.F. došlo na základe dožiadania orgánu činného v trestnom konaní,“ uviedla polícia. Porušenie aktuálnych opatrení pritom nie je trestným činom, ale len priestupkom. O aký trestný čin ale ide, polícia nešpecifikovala. Viac informácií má poskytnúť v piatok.

Zadržanie a prepustenie Roberta Fica.
Zadržanie a prepustenie Roberta Fica.
+13Zadržanie a prepustenie Roberta Fica.

Fica krátko po 20. hodine prepustili. Šéf Smeru následne uviedol, že „jediným účelom tohto smiešneho zákroku bolo, aby som sa nemohol zúčastniť autoprotestu," povedal. Dodal, že ho minister vnútra Roman Mikulec, policajný šéf Štefan Hamran alebo Mikulcov poradca Jaroslav Spišiak nezastrašia.

VIDEO: Fico hodnotí svoje obvinenie: Ukázali obrovský strach.

Video

Fico po svojom prepustení tiež uviedol, že jeho auto na Tyršovom nábreží obstúpili policajti a bol obvinený z trestného činu podnecovania. „Toto musia robiť policajti na pokyn ministra vnútra, ktorý podľa svedkov zobral úplatok, na pokyn špeciálneho prokurátora, ktorý je vo výkone trestu,“ pokračoval.

V prípade dokázania viny hrozí Ficovi dvojročný trest odňatia slobody.

Ešte počas vyhlásenia sa Fico dozvedel, že mu niekto rozbil auto dlažobnou kockou a mal byť zranený ochrankár podpredsedu Národnej rady. „Chceli sme pokojným spôsobom vyjadriť nesúhlas s tým, čo sa tu deje,“ povedal Fico na záver.

VIDEO: Ficovi niekto rozbil auto. Pred policajnou stanicou
Video

Kaliňák: Pošliapanie demokracie

„Je to bezprecedentné porušenie ústavy, keď poslanec Národnej rady nemôže byť zadržaný pri výkone svojej. Jediný prípad je, ak by bol zadržaný pri páchaní trestného činu, čo v tomto prípadne neplatí. Je to obrovská nadpráca policajtov,“ povedal Robert Kaliňák pred vstupom na policajnú stanicu, kde je Fico zadržaný.

VIDEO: Robert Kaliňák išiel za Ficom na políciu
Video

„Na obmedzenie slobody akéhokoľvek poslanca je potrebný súhlas Národnej rady. Nemajú ho k dispozícii, je to teda pošliapanie demokracie ako takej,“ pokračoval s tým, že v prípade zadržania Fica ide o zneužitie právomocí. Kaliňák tvrdí, že na sprievode áut po Bratislave dodržiavajú všetky opatrenia.

Podpredseda Smeru Juraj Blanár hovorí o policajnom záťahu. Nemyslí si, že policajti konali z vlastného presvedčenia, ale z donútenia. „Nezastaví to ani nás, ani bežných ľudí, ktorí nesúhlasia s tým, čo sa na Slovensku deje,“ povedal Blanár.

VIDEO: Polícia zadržala Roberta Fica
Video

Poslanec Ľuboš Blaha pred policajnou stanicou podobne ako Kaliňák uviedol, že opoziční poslanci môžu byť zadržaní iba ak páchajú trestný čin. Toho sa však podľa neho Fico nedopustil. Blaha vníma Ficovo zatknutie ako zneužitie právomoci verejného činiteľa, a zadržanie ako politicky motivované.

Blaha takisto hovorí o fašizme a policajnom terore. Policajný zásah prirovnal k zákroku „gestapákov“. Zdôraznil, že strana za Ficom stojí. Je presvedčený, že Fico neurobil nič zlé a protizákonné. Pripomenul, že odpor vyjadrujú najbezpečnejšie a najpokojnejšie. Zásah označil za brutálny. Na záberoch je pritom vidno, že Fico nastúpil do policajného vozidla pokojne a bez násilia.

VIDEO: Ľuboš Blaha pred policajnou stanicou, kde bol Fico
Video

Blaha tiež tvrdí, že Smer organizoval „iba pohreb demokracie“. „Matovič (minister financií, pozn. red.) zavolal Mikulcovi (minister vnútra), Mikulec Hamranovi (policajný prezident). To je čistý politický pokyn od Matoviča,“ povedal Blaha.

„Fica práve odviedli na policajné oddelenie na Lermontovovej ulici, aby zmrazili dnešnú rozlúčku s demokraciou, vyjadrenie nesúhlasu s politikou vlády a jej hovorkyne prezidentky Čaputovej,“ napísala strana na sociálnej sieti.

VIDEO: Smer sa symbolicky rozlúčil s demokraciou
Video

Zadržanie Fica označil opozičný Hlas za absolútne neprípustný. „Vládna koalícia dlhodobo predvádza veci, za ktoré by sa nehanbil žiaden diktátorský režim – nelegálne odpočúvanie súkromných stretnutí opozičných politikov, úniky z vyšetrovacích spisov či priame vyhrážky z úst koaličných lídrov,“ uviedla strana v reakcii.

Šeliga ponúkol „pomoc“

Poslanec parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) ponúkol Ficovi „pomoc“. „Ak (Fico) potrebuje, ponúkam mu svoje právne rady. Všetko pro bono, len chvíľu budem meškať a bude musieť počkať v cele,“ uviedol s dávkou sarkazmu bývalý podpredseda parlamentu.

Napriek zadržaniu Fica jeho spolustranníci krátko pred 19:00 zahájili avizovaný protest. Smer tvrdí, že sprievodom neporušuje žiadne z pandemických opatrení, keďže protestujúci sedeli v autách. Smer protest pritom zvolal v čase vrcholiacej tretej vlny pandémie covidu, keď sú hromadné podujatia prakticky zakázané, dovolených je maximálne šesť osôb.

Polícia z rovnakého dôvodu prečo Fica vo štvrtok zadržala v utorok aj záchranárov, ktorí prišli protestovať pred parlament.

protest záchranári polícia parlament Čítajte viac Záchranár Majerský: Len sme chceli ukázať, že sme tu

Na nábreží sa pred začiatkom protestu zhromaždilo asi 50 ľudí, ktorí neboli v autách a pravdepodobne čakali na tlačové vyhlásenie Fica. Zhromaždením tak porušili aktuálne platné vyhlášky hygienikov.

Expremiér protest avizoval v stredu. Z Tyršovho nábrežia, teda z parkoviska pod Starým mostom z petržalskej strany, sa pohol sprievod áut smerom na Most SNP k Prezidentskému palácu, okolo ministerstva financií k úradu vlády a potom späť na Most SNP.

Hlúčik ľudí pred policajnou stanicou, na ktorú...
Strana Smer si ako formu protestu  zvolila...
+4Policajné hliadky počas "smútočného sprievodu"...

Podľa Fica malo ísť o „smútočný sprievod, ktorým sa budeme lúčiť s demokraciou a vyjadrovať nesúhlas s politikou vlády,“ vysvetlil vo videu. „Keďže vládna koalícia a prezidentka odtrúbili demokracii zmarením referenda a nemožnosťou konať predčasné voľby, odpovieme im rovnakým zvukom,“ dodal Fico.

Jazdenie a trúbenie pred vládnymi inštitúciami nie je novou myšlienkou. Už vlani podobné protesty organizoval bývalý minister školstva Juraj Draxler, ale aj dopravcovia už trúbili pred budovou vlády.

Robert Fico Čítajte viac Fico ide pochovávať demokraciu a trúbiť pred vládou

© Autorské práva vyhradené

2k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #polícia #protest #Smer