Potvrdili ďalší prípad omikronu. Osoba bola nezaočkovaná a prišla z Afriky

Na Slovensku hygienici zaznamenali v poradí štvrtý prípad infekcie novým variantom koronavírusu omikron. Úrad verejného zdravotníctva predpokladá, že reálny výskyt omikronu na Slovensku je vyšší.

17.12.2021 16:05 , aktualizované: 16:15
Trebišov PCR testy koronavírus testovanie Foto: ,
Testovanie PCR testami na prítomnosť ochorenia COVID-19 v Trebišove.
debata (112)

V uplynulú sobotu premiér Eduard Heger (OĽaNO) a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) informovali, že pri sekvenovaní vzoriek od ľudí, ktorí prišli zo zahraničia, boli traja pozitívni infikovaní omikronom.

Kým prví traja pacienti boli očkovaní, tentoraz je infikovaný nezaočkovaný. Podľa informácií Úradu verejného zdravotníctva táto osoba navštívila viacero krajín južnej Afriky. Úrad predpokladá, že reálny výskyt omikronu je na Slovensku vyšší, než zatiaľ naznačujú priebežné výsledky sekvenácie pozitívnych vzoriek.

Hlavný hygienik Ján Mikas pripomína, že omikron je vysoko infekčný. Opatrenia ako prekrytie horných dýchacích ciest, časté vetranie, dodržiavanie odstupu od iných osôb a dôkladná hygiena rúk by mali preto dodržiavať aj plne zaočkovaní.

mikas Čítajte viac Mikas: Neprepadajme ilúzii, že keď sa uvoľňujú opatrenia, idú lepšie časy

Naďalej platí vyhláška Úradu verejného zdravotníctva, podľa ktorej ľudia, ktorí prichádzajú na Slovensko z Juhoafrickej republiky, Botswany, Namíbie, Lesotha, Eswaniti, Mozambiku, Zimbabwe, Izraelu, Hongkongu a Seychel musia povinne do izolácie. Do úvahy sa vôbec neberie ich imunizačný status, teda či sú alebo nie sú plne očkovaní.

Úrad verejného zdravotníctva podotýka, že štandardné PCR testy omikron zachytia, variant sa pritom zisťuje až pomocou sekvenovania. Pri omikrone je vyššia miera opakovaných infekcií. Zaočkovaní a tzv. prekonaní ľudia mávajú zvyčajne mierne príznaky ochorenia.

otvorené obchody, Čítajte viac Denný lockdown sa mení na nočný. Očkovaní získali nejaké výhody, krčmy sa neotvoria

© Autorské práva vyhradené

112 debata chyba
Viac na túto tému: #ÚVZ #koronavírus #omikron #variant omikron