Zdravotníci a sociálni pracovníci dostanú odmenu 350 eur, stáť to bude 66 miliónov

Zdravotnícki pracovníci dostanú jednorazovú odmenu 350 eur. V piatok o tom rozhodla vláda. Odmenu dostanú v decembrovej výplate v januári 2022. Vláda vyčlenila na tento zámer finančné prostriedky vo výške 50 705 746 eur. Opatrenie sa má dotknúť zhruba 107-tisíc zdravotníkov.

17.12.2021 16:32 , aktualizované: 18:35
Igor Matovič a eduard heger Foto: ,
Zľava Eduard Heger a Igor Matovič informujú o mimoriadnych odmenách pre zdravotníkov.
debata (115)

Ministerstvo zdravotníctva v predloženej správe informovalo, že zamestnávatelia nahlásia zoznam zamestnancov, ktorých sa vyplatenie odmeny týka, Národnému centru zdravotníckych informácií. Zber dát sa bude realizovať od 20. decembra 7.00 h do 22. decembra 22.00 h. Rezort zašle zamestnávateľom prostriedky vo výške, ktorá zodpovedá počtu nahlásených zdravotníckych pracovníkov vynásobeného výškou jednorazového finančného príspevku vo výške 350 eur, pripadajúceho na jedného zdravotníckeho pracovníka.

„Zamestnávateľ musí všetky finančné prostriedky prerozdeliť v rovnakej výške medzi všetkých nahlásených zdravotníckych pracovníkov, ktorí spĺňajú podmienky pre vyplatenie odmeny,“ upozornil rezort zdravotníctva.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) poďakoval za prácu zdravotníkov. „Ich prácu si nesmierne vážime,“ povedal. Na túto odmenu budú mať podľa jeho slov nárok všetci zdravotnícki pracovníci, ale aj študenti medicíny pracujúci v zdravotníckom zariadení.

Peniaze ušetrili

Podľa predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽANO) si odmenu zdravotníci aj sociálni pracovníci, ktorí ju taktiež taktiež dostanú, zaslúžia.

Heger takisto upozornil, že balík takmer 51 miliónov eur, alokovaných na odmeny, dokázala vláda ušetriť. Spolu s ministrom financií Igorom Matovičom (OĽANO) odmietli, že by rozhodnutie vlády bolo reakciou na protesty zdravotníkov, uviedli, že medzirezortné rokovanie o možnosti a spôsobe vyplatenia odmien trvali dlhší čas.

protest záchranári polícia Čítajte viac Záchranárov a sestry vyhnali policajti. Pokuty im majú dať hygienici

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) uviedol, že odmeny pre sociálnych zamestnancov by malo ísť vyše 15 miliónov eur. „Chcel by som informovať ľudí, ktorí pracujú v ZSS, ale aj vo vybraných subjektoch, ktoré poskytujú sociálnu kuratelu a sociálnoprávnu ochranu detí, že im bude, podobne ako zdravotníkom, vyplatená odmena 350 eur. Bude vyplatená na základe projektu, ktorý sme už tento rok robili. To znamená, pre nich to bude druhá odmena. Ten prvý projekt bol hradený z prostriedkov EÚ, toto bude hradené z prostriedkov štátneho rozpočtu."

Odmena sa podľa neho bude odhadom týkať 32 222 zamestnan­cov. „Na túto jednorazovú odmenu je pre nich vyčlenených celkom 15 247 000 eur,“ dodal Krajniak.

Podľa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny dotáciu nebude možné použiť na úhradu dohodnutej mzdy alebo platu v pracovnej zmluve zamestnanca. „Treba zdôrazniť, že tieto finančné prostriedky nemôžu byť použité na vyplatenie riadnych platov a miezd zamestnancov podľa platových dekrétov,“ dodalo vo vládnom materiáli MPSVR.

115 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #odmeny #vláda SR