Od pondelka do Rakúska len s testom alebo treťou dávkou

Na sprísnenie podmienok vstupu do Rakúska upozornil štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS).

18.12.2021 12:46
Nemecko / Polizei / Hranice / Kontroly / Foto: ,
debata (69)

„Rakúska veľvyslankyňa na Slovensku, pani Margit Brück-Friedrich, ma v úvode posledného predvianočného víkendu informovala, že Rakúsko od 20. decembra sprísňuje opatrenia na hraniciach. Vláda vo Viedni sa takto rozhodla, aby čo najviac obmedzila očakávané masívne šírenie nového variantu koronavírusu omikron,“ píše na sociálnej sieti Klus.

Od 20. decembra bude môcť na územie Rakúska vstúpiť len ten, kto predloží doklad o očkovaní alebo prekonaní koronavírusu. Nahradiť ich môže aj negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín alebo doklad o treťom zaočkovaní, teda absolvovaní posilňovacej, tzv. booster, dávky.

Pre neočkovaných a neprekonaných platí povinná desaťdňová karanténa. Ukončiť ju možno negatívnym PCR testom po piatich dňoch.

„Pendlerov sa naďalej týka pravidlo 3G, teda musia preložiť buď doklad o očkovaní, prekonaní ochorenia alebo negatívny výsledok PCR testu,“ upozorňuje Klus s tým, že ďalšie podrobnosti zverejní aj slovenský rezort zahraničných vecí na svojej webovej stránke.

Pri ceste na alebo z letiska vo Schwechate (teda iba pri tranzite) sa nezvyžaduje v podstate žiadne potvrdenie. „Treba sa však pripraviť na to, že policajtom možno budete musieť preukázať svoj konečný cieľ alebo inak vierohodne preukázať (napr. letenkou svojich príbuzných či svojou), že len tranzitujete a hneď opúšťate krajinu,“ dodáva Klus.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #koronavírus