Fico žiada od SIS dôkazy o manipulovaní vyšetrovania. Chce dostať Bödöra z väzby?

Na stanovisko právnych zástupcov nitrianskeho oligarchu sa odvoláva predseda strany Smer Robert Fico. A chce od SIS dôkazy o manipulovaní vyšetrovaní.

18.12.2021 20:46
Robert Fico Foto: ,
Predseda strany Smer Robert Fico
debata (415)

Advokáti Marek Para a Pavol Gašpar, ktorí zastupujú nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra obžalovaného v kauze Mýtnik, poslali do médií svoje stanovisko. Týka sa neprepustenia Bödöra z väzby, o ktorom rozhodol Špecializovaný trestný súd tento týždeň.

Para tvrdí, že Úrad špeciálnej prokuratúry „má po viac ako dvoch rokoch konania v rukách len jeden dôkaz, aj to extrémne slabý“. Podľa advokáta je ním nepriama výpoveď, teda výpoveď „z počutia iného spolupracujúceho obvineného, ktorému prokurátor poskytol rozsiahle výhody“. „Okrem iného spočívali aj v jeho prepustení väzby,“ dodal Para.

Video: Obhajcovia Norberta Bödöra tvrdia, že senát ŠTS poškodzuje Bödörove právo na obhajobu.

Video

Ďalej hovorí, že prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry napriek výhradám obhajoby ukončil vyšetrovanie a v auguste tohto roka podal obžalobu. Advokáti naznačujú, že tak urobil prokurátor preto, aby nemohol generálny prokurátor vec preskúmať.

„Senát 9T od podania obžaloby, teda od 3. augusta do 15. decembra nevykonal žiaden úkon, ani nenariadil ani termín hlavného pojednávania. Senát vlastné omeškanie použil ako dôvod väzby,“ povedal Para a pripomenul, že Bödör je vo väzbe 18 mesiacov.

Para si myslí, že senát chce sťažnosť proti zamietnutiu žiadosti o prepustenie z väzby úmyselne pozdržať a postúpiť Najvyššiemu súdu až v roku 2022 tak, aby dosiahol príslušnosť senátu, ktorého predsedom je Juraj Kliment. Ten je podľa Paru zaujatý voči Bödörovi. Podľa Gašpara senát ŠTS vedome porušil Bödörove právo na obhajobu.

Video: Fico sa zastáva Bödöra. Žiada riaditeľa SIS o dôkazy.

Video

Na toto vyhlásenie reaguje predseda opozičnej strany Smer Robert Fico. Bödör je spájaný s jeho stranou, s Bödörom st. sa Fico stretol na chate pri Nitre, o čom svedčia záznamy z odpočúvaní. „Miera právnej zodpovednosti všetkých, ktorí sa angažujú v politickom prenasledovaní opozície a osôb spájaných s opozíciou, bude dôsledne preskúmaná,“ vyhlásil Fico.

Pripomenul slová šéfa SIS Michala Aláča, ktoré povedal na neverejnom zasadnutí Národnej rady. „Hovoril o správe SIS o manipuláciách trestných konaní a vyhlásil, že všetky tvrdenia z tejto správy má SIS podložené procesne použiteľnými dôkazmi,“ povedal Fico.

Preto skupina tridsiatich poslancov parlamentu chce, aby SIS informácie a získané dôkazy o manipuláciách trestných konaní doručila do Národnej rady. „Rovnako budeme žiadať, aby sa naplnil zákon o ochrane pred odpočúvaním a okamžite bola zriadená parlamentná komisia na kontrolu používania odpočúvania, na čele ktorej musí stáť podľa zákona predstaviteľ opozičnej strany,“ podotkol predseda strany Smer.

gašpar, fico, kali Čítajte viac Gorila 2? Do Očistca sa namáčajú Fico, Kaliňák či Bödör senior. Fico: Kľudne zverejnite všetko

© Autorské práva vyhradené

415 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Norbert Bödör