Lieky bez doplatku nebudú pre všetkých, penzisti s vyšším dôchodkom si priplatia

Keď parlament vo februári rokoval o doplatkoch za lieky, poslanci sľubovali, že dôchodcovia a zdravotne postihnutí ich budú mať plne hradené. Nulové doplatky za lieky sa však nedotknú všetkých, upozorňuje Slovenská lekárnická komora.

19.12.2021 09:00
debata (95)

Mesačný príjem človeka pre odpustenie doplatkov nesmie presiahnuť 679,80 eura. Množstvo dôchodcov a zdravotne znevýhodnených, ktorí pracujú, teda nebude mať nárok na lieky bez doplatku. Navyše, ak má liek lacnejšiu alternatívu, zdravotné poisťovne uhradia len najnižší doplatok.

Seniori chcú kvalitné lieky

Valéria Pokorná z Jednoty dôchodcov Slovenska pre Pravdu povedala, že ide o opakované zavádzanie seniorov. „Keď sa zákon prijímal, bolo deklarované, že dôchodcovia nebudú doplácať na lieky vôbec. Keď sme upozorňovali, že doplatky nebudú iba pre najlacnejšie lieky, vtedajší minister zdravotníctva (Marek Krajčí z OĽaNO, pozn. red.) nás uistil, že to nie je pravda, všetci dostanú kvalitné lieky, na ktoré boli zvyknutí,“ poukázala.

Myslí si, že všetci dôchodcovia bez ohľadu na výšku príjmu majú nárok na bezplatné lieky, pretože diagnózy si nevyberajú podľa solventnosti. „Všetci dôchodcovia tvrdo pracovali tridsať a viac rokov v prospech tejto republiky a nezaslúžia si, aby ich niekto takýmto nehoráznym spôsobom rozdeľoval,“ hnevá sa Pokorná.

„O tom, či má človek nárok na liek bez doplatku, nerozhoduje ošetrujúci lekár ani lekáreň,“ vysvetľuje viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory Miroslava Snopková. Výšku príjmov pacienti nebudú musieť dokladovať a lekárnik túto informáciu zistí podľa rodného čísla z údajov zdravotnej poisťovne. Zoznam pacientov s nárokom na odpustenie doplatkov sú poisťovne povinné aktualizovať najmenej jedenkrát mesačne.

Lekárnici vysvetlili, že napríklad lieky s rovnakou účinnou látkou amlodipín, ktorý sa používa na liečbu vysokého krvného tlaku a chorôb srdca, vyrábajú až ôsmi výrobcovia. Doplatky za 30-tabletové balenie sa pohybujú od 0,33 do 2,69 eura. Preto iba pacient, ktorý si vyberie liek s doplatkom 0,33 eura, bude mať tento liek bez doplatku. Keď si však vyberie liek s doplatkom napríklad 2,69 eura, zníži sa samotný doplatok o 33 centov. Stále bude musieť v lekárni zaplatiť 2,36 eura.

Niečo sa aj neuhrádza

Zmena sa týka len tých liekov, pomôcok a potravín, ktoré sú aspoň čiastočne hradené zdravotnou poisťovňou. Pritom existuje množstvo kategorizovaných liekov, ktoré si pacient platí v plnej výške. „Sú to lieky bežne predpisované práve starším pacientom. Napríklad niektoré lieky na ochorenia žilového systému či tráviace problémy,“ vysvetľuje Snopková.

„Ľudí s mesačným príjmom nad 679,80 eura sa naďalej bude týkať limit spoluúčasti,“ hovorí prezident lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. Limit stanovuje výšku maximálnej sumy, ktorú poistenec zaplatí za lieky, dietetické potraviny a zdravotnícke pomôcky. Ak človek na doplatkoch minie viac ako je limit spoluúčasti, poisťovňa mu peniaze každý štvrťrok vracia.

Starobný dôchodca môže za jeden kalendárny štvrťrok takto zaplatiť maximálne 30 eur, zdravotne postihnutý človek 12 eur. U detí do 12 rokov je limit nula eur, teda poisťovne za lieky, pomôcky či potraviny vracajú plnú sumu. To podľa Sukeľa pomohlo najmä rodičom detí, ktoré mali predpisovanú umelú výživu. Za ňu predtým veľa doplácali.

„Niektoré rodiny na plošné odpúšťanie doplatkov všetkým deťom do šesť rokov naozaj nie sú odkázané,“ pripomína prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová. Upozorňuje, že zákon nerieši problém dostupnosti liekov ani kompenzáciu doplatkov pre sociálne najslabšie skupiny a myslí si, že treba zmapovať štruktúru a potreby týchto skupín v oblasti liekov.

Lekári od roku 2011 predpisujú lieky tak, že na recept nepíšu konkrétny názov lieku, ale názov účinnej látky, dávku a počet dávok v balení. Lekárnik následne musí pacienta informovať o dostupných alternatívach lieku s čo najnižším doplatkom. „Pokiaľ lekár skonštatuje, že pacient môže užívať len niektorý konkrétny liek, je povinný tento dôvod zaznamenať do zdravotnej dokumentácie a pacient môže poisťovňu požiadať o prípadnú individuálnu výnimku a vyššiu úhradu,“ uzavrel Sukeľ.

Po splnení podmienok budú mať nárok na lieky bez doplatku aj:

  • držitelia preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) a fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom (ŤZP/S),
  • poberatelia invalidného dôchodku, invalidného výsluhového dôchodku a tiež invalidi, ktorým nevznikol nárok na invalidný dôchodok,pobe­ratelia starobného dôchodku a predčasného starobného dôchodku,
  • poberatelia dôchodku z výsluhového zabezpečenia policajtov a vojakov vo veku, v ktorom je nárok na starobný dôchodok,
  • poberatelia dôchodku z iného členského štátu Európskej únie, Nórska, Lichtenštajnska, Islandu a Švajčiarska,
  • pacienti, ktorí dovŕšili dôchodkový vek a nevznikol im nárok na starobný dôchodok.

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #doplatky na liekoch