Izrael vstupuje do piatej koronavírusovej vlny

Dajte zaočkovať seba aj svoje deti, obracia sa izraelský premiér na občanov. Firmy vyzval, aby nechali ľudí pracovať z domu.

20.12.2021 05:55 , aktualizované: 22:41
Nemecko, očkovanie Foto: ,
Očkovanie prvou, druhou aj treťou dávkou v Koenig-Pilsener-Arena v nemeckom Oberhausene 19. decembra 2021.
debata (205)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:41 Nemecký inštitút Roberta Kocha (RKI) v pondelok zvýšil svoje hodnotenie rizika pre tamojšie obyvateľstvo v súvislosti so šírením variantu omikron. RKI to napísal na sociálnej sieti Twitter. Informovala o tom agentúra DPA.

„RKI odhaduje riziko, ktoré COVID-19 predstavuje pre celkové zdravie obyvateľstva v Nemecku, ako veľmi vysoké. Dôvodom je výskyt a rýchle šírenie variantu omikron. Ten sa podľa skúseností z iných krajín šíri podstatne rýchlejšie a efektívnejšie ako predchádzajúce varianty vírusu. To môže viesť k náhlemu zvýšeniu počtu infekcií a rýchlemu preťaženiu zdravotného systému,“ uviedol inštitút.

Nemeckí experti predpokladajú, že riziko nákazy je u neočkovaných občanov „veľmi vysoké“. To isté platí aj pre ľudí, ktorí dostali dve dávky vakcíny, ale ešte neabsolvovali očkovanie posilňujúcou treťou dávkou. Pre osoby, ktoré majú tri dávky vakcíny, je podľa RKI riziko „stredné“. Inštitút upozornil, že toto aktuálne hodnotenie môže „v krátkom čase“ zmeniť.

22:10 Britský premiér Boris Johnson v pondelok oznámil, že vláda sleduje údaje o vývoji pandémie v krajine „z hodiny na hodinu“, a nevylúčil ani možné sprísnenie opatrení v najbližších dňoch. Informovala o tom stanica Sky News na svojej webovej stránke.

„Nanešťastie, budeme musieť nechať otvorenú možnosť podniknúť ďalšie kroky s cieľom chrániť obyvateľstvo, verejné zdravie a našu Národnú zdravotnú službu (NHS),“ povedal Johnson.

Obyvateľov zároveň vyzval, aby boli obozretní, dali sa zaočkovať a absolvovali aj podanie dodatočnej dávky vakcíny.

20:53 Francúzske úrady odhalili najmenej 182-tisíc falošných covidpasov od leta, keď bol tento doklad potvrdzujúci bezinfekčnosť osoby zavedený. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Covidpas je vo Francúzsku zavedený od júna. Dokazuje sa ním úplná zaočkovanosť proti koronavírusu, negatívny výsledok testu alebo prekonanie choroby COVID-19 pri vstupe do reštaurácií, kaviarní či návšteve kultúrnych miest, ako sú kiná alebo múzeá.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin na Twitteri pripomenul obyvateľom, že za používanie, zhotovenie alebo predaj falošných covidpasov hrozí trest odňatia slobody až na päť rokov a pokuta do výšky 75-tisíc eur.

18:59 Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v pondelok vyzval celý svet, aby spojil sily a urobil ťažké rozhodnutia potrebné na ukončenie pandémie ochorenia COVID-19 v priebehu budúceho roka. Informovala o tom agentúra AFP.

„Rok 2022 musí byť rokom, keď pandémiu ukončíme,“ vyhlásil šéf organizácie na tlačovom brífingu v Ženeve.

V súvislosti s blížiaci sa oslavami v závere roka Tedros uviedol, že chápe, že všetci chcú tráviť čas s priateľmi a rodinou. Na to, aby sa začal život znova vracať do normálu, sa však podľa jeho slov musíme teraz chrániť, pretože počet prípadov nákazy sa aj v dôsledku šírenia nového variantu omikron zvyšuje.

„Teraz sa musíme sústrediť na ukončenie tejto pandémie,“ skonštatoval šéf WHO.

16:40 Americká farmaceutická spoločnosť Moderna v pondelok oznámila, že posilňujúca dávka jej vakcíny proti koronavírusu by mala poskytovať ochranu aj proti koronavírusovému variantu omikron. Informovala o tom agentúra AP.

V súčasnosti schválená posilňujúca dávka v množstve 50 mikrogramov zvýšila úroveň protilátok, ktoré variant omikron dokážu zničiť, približne 37-násobne v porovnaní so stavom pred jej podaním, píše Moderna v tlačovej správe. Dávka v množstve 100 mikrogramov túto úroveň zvýšila približne 83-násobne. Takúto dávku odporúčajú pre ľudí s oslabeným imunitným systémom.

Moderna v tlačovej správe zverejnila predbežné laboratórne údaje, ktoré ešte neboli odborne posúdené, píše AP. Minulotýždňové testovanie americkým Národným zdravotníckym inštitútom (NIH) však potvrdilo podobné výsledky. Klinické testy predmetnej vakcíny od spoločnosti Moderna by sa mali začať začiatkom roka 2022.

Vakcína od konzorcia Pfizer/BioNTech v testoch takisto preukázala výrazný nárast v množstve protilátok schopných zneškodniť omikron. Obe tieto vakcíny (Pfizer a Moderna) využívajú technológiu mRNA. Mnohé krajiny sveta ich používajú vo svojich očkovacích kampaniach, pripomína AP. Úroveň protilátok určuje, do akej miery môže vakcína zabrániť nákaze koronavírusom. Tieto protilátky sú však len jednou zložkou obrany imunitného systému, pripomína AP. Ďalšie štúdie potvrdili, že vakcíny chránia pred vážnym priebehom ochorenia v prípade, že sa človek koronavírusom nakazí.

15:02 Výbor Európskej liekovej agentúry (EMA) pre lieky na humánne použitie v pondelok odporučil podmienečnú registráciu proticovidovej vakcíny Nuvaxovid od spoločnosti Novavax. Informovala o tom EMA na svojej webovej stránke.

Výbor EMA tak odporučil podmienečnú registráciu piatej vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Očkovacia látka Nuvaxovid je založená na báze bielkoviny a je určená pre dospelých od 18 rokov. Podľa hodnotenia EMA spĺňa všetky požiadavky na bezpečnosť, účinnosť a kvalitu.

Dve hlavné klinické skúšky u dospelých od 18 rokov s viac ako 45.000 účastníkmi potvrdili, že táto vakcína bola účinná v prevencii ochorenia COVID-19. V prvej štúdii boli dve tretiny účastníkov očkované vakcínou Nuvaxovid a zvyšná tretina dostala placebo. V druhej štúdii polovici účastníkov podali vakcínu a druhej polovici placebo. Účastníci štúdií neboli informovaní, aká látka im bola podaná.

V prvej štúdii v Mexiku a USA mala vakcína účinnosť 90,4 percenta. Týždeň po druhej dávke sa v očkovanej skupine objavilo 14 prípadov symptomatického priebehu covidu u 17.312 účas­tníkov, v placebo skupine dostalo symptomatický covid 63 ľudí z 8140.

Druhá štúdia prebehla v Británii a ukázala účinnosť vakcíny 89,7 percenta. V zaočkovanej skupine dostalo covid desať ľudí z 7020, v placebo skupine došlo k 96 prípadom nákazy u 7019 účastníkov.

Podľa EMA vykázala vakcína úhrnnú účinnosť v týchto skúškach okolo 90 percent. V čase klinických skúšok dominoval pôvodný variant nového koronavírusu a tiež niektoré ďalšie varianty ako alfa a beta. O účinnosti vakcíny na iné varianty vrátane omikronu nie sú zatiaľ dostatočné údaje, priznáva EMA.

Nežiaduce účinky boli zväčša mierne až stredne silné a trvali niekoľko dní po očkovaní. Najčastejšími sú citlivosť alebo bolesť v mieste vpichu, únava, bolesti svalov, kĺbov a hlavy, nevoľnosť a vracanie.

EMA bude účinnosť a bezpečnosť vakcíny naďalej monitorovať prostredníctvom systémov hlásenia v jednotlivých členských štátoch a tiež prostredníctvom ďalších štúdií.

O registrácii vakcíny má čoskoro rozhodnúť Európska komisia. Rozhodnutie bude automaticky platné vo všetkých členských štátoch EÚ.

14:16 Očkovanie treťou dávkou je dôležité aj z hľadiska blížiaceho sa variantu omikron. V pondelok to uviedol predseda vlády Eduard Heger (OĽANO), ktorý dostal na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave tretiu dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

Eduard Heger, očkovanie Čítajte viac Heger dostal tretiu vakcínu, vyzval na očkovanie. Kollár pôjde v stredu

14:12 Epidemiologická situácia vo Fakultnej nemocnici AGEL Skalica je naďalej kritická. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Martina Pavliková.

Lôžka pre pacientov s novým koronavírusom sú na 95 percent zaplnené. „Plánované výkony a hospitalizácie sú zastavené a v nemocnici naďalej platí aj zákaz návštev. Vakcinačné centrum a odberové jednotky na covidové testovanie pracujú v upravenom režime,“ uviedla Pavliková.

K pondelku sa v nemocnici lieči 40 pacientov pozitívnych na nový koronavírus. „Medzi nimi bolo evidovaných len sedem očkovaných. Štyria pacienti zo 40 sú pripojení na umelú pľúcnu ventiláciu na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny. Medzi zamestnancami je osem chorých, dvaja ďalší sú v karanténe,“ doplnila hovorkyňa nemocnice.

V týždni od 13. decembra otestovali v mobilnej odberovej jednotke PCR testami 810 osôb. „Pozitivita PCR testov neklesla už tretí týždeň pod 40-percentnú hranicu. Antigénovými testami bolo otestovaných za minulý týždeň 640 osôb. Od 27. decembra bude odberová jednotka v budove hniezda záchrany uzavretá a testovať sa bude len v odberovej jednotke pri patológii a infektologickej ambulancii,“ informovala Pavliková. Odberové jednotky sú mimo prevádzky na Štedrý deň a na Nový rok.

Ako doplnila, nemocnica zintenzívnila očkovanie. Denná kapacita očkovania je aktuálne 350 až 400 osôb, očkuje sa aj bez registrácie. Naďalej sa očkuje prvou až treťou dávkou vakcíny. „Minulý týždeň sa dalo očkovať vo vakcinačnom centre nemocnice 1699 osôb, čo predstavuje nárast o viac ako 40 percent v porovnaní s predchádzajúcim týždňom,“ doplnil riaditeľ nemocnice Jakub Rybár. Prerušenie prevádzky vakcinačného centra je plánované od 24. do 26. decembra a od 31. decembra do 2. januára.

12:10 Premiér najľudnatejšej nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko (NRW) Hendrik Wüst v pondelok odporučil obyvateľom, aby neusporadúvali veľké silvestrovské oslavy. Wüst zároveň v rozhovore pre verejnoprávnu stanicu ARD informoval, že obmedzenie súkromných stretnutí bude predmetom utorňajšej diskusie lídrov spolkových krajín s ústrednou vládou. Wüst bude tomuto zasadnutiu predsedať. Ide o formát, na ktorom rozhoduje vláda spoločne s predstaviteľmi 16 spolkových krajín o celoštátnych obmedzeniach, pripomína agentúra DPA.

„Z minulosti už vieme, že Vianoce nie sú hnacím motorom pandémie,“ uviedol Wüst s tým, že večera či posedenie s rodinou a blízkymi budú aj tento rok možné. Dodal však, že „veľké silvestrovské večierky“ sa konať nebudú. Vyslovil sa tiež proti cestám do zahraničia. „Osobne by som sa nateraz zaobišiel bez ciest do cudziny,“ uviedol.

Premiér Severného Porýnia-Vestfálska ďalej uviedol, že vláda a spolkové krajiny, musia vypracovať plány pre prípad núdze, v rámci ktorých sa aj v prípade vysokého počtu infikovaných zaistí fungovanie hasičov, polície či dodávky elektrickej energie. „Budeme sa musieť porozprávať o tom, ako udržať fungovanie našej krajiny, ak bude nakazených či v karanténe ešte viac ľudí,“ uviedol.

11:20 V Nemecku, kde žije približne 83 miliónov obyvateľov, za posledný deň pribudlo 16 086 nových prípadov koronavírusovej infekcie. O týždeň predtým to bolo 21 743 nakazených. Sedemdňová incidencia mierne stúpla, a zvýšila sa na 316,0 pozitívnych testov na 100 000 obyvateľov z 315,4 v pred­chádzajúci deň. Minulý týždeň bola táto hodnota 389,2. Informovala o tom agentúra DPA s odkazom na údaje Inštitútu Roberta Kocha (RKI).

Počet ohlásených prípadov COVIDU-19 už takmer tri týždne klesá. Odborníci sa však obávajú, že sa tento trend sa čoskoro obráti kvôli nákazlivejšiemu variantu omikron.

Za posledných 24 hodín Nemecko zaznamenalo 119 úmrtí. Úrady pred týždňom registrovali 116 úmrtí. Od začiatku pandémie sa koronavírusom nakazilo 6,8 milióna ľudí, z nich 108 352 zomrelo. Za uzdravených sa považuje 5,8 milióna ľudí.

10:29 Rakúsko s platnosťou od dneška sprísňuje pravidlá vstupu do krajiny. Cestujúci sa pri prekročení hraníc musia preukázať negatívnym výsledkom PCR testu, ktorý nesmie byť starší ako 72 hodín, alebo potvrdením o zaočkovaní sa treťou dávkou vakcíny. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) o tom informuje na svojej webovej stránke.

Osoby zaočkované len dvomi dávkami vakcíny sa registrácii a karanténe v Rakúsku vyhnú len vtedy, ak sa preukážu negatívnym PCR testom nie starším ako tri dni. „V zmysle najnovšieho sprísnenia teda aj osoby spĺňajúce podmienku 2G (na Slovensku známa ako OP), ale bez negatívneho PCR testu na COVID-19 alebo bez potvrdenia o tretej dávke vakcíny, sú povinné sa zaregistrovať a musia až do predloženia negatívneho testu zotrvať v Rakúsku v karanténe,“ spresňuje rezort diplomacie.

Pendlerov sa naďalej týka pravidlo 3G, teda musia preložiť buď doklad o očkovaní, prekonaní ochorenia alebo negatívny výsledok PCR testu. Pokiaľ ide o tranzit, vrátane cesty z a na letisko vo Schwechate, režim ostáva bez zmeny. Pre tranzitnú cestu bez zastavenia (okrem tankovania či toalety) sa nevyžaduje žiadne potvrdenie.

10:10 Prostredníctvom 4713 vykonaných RT-PCR testov odhalili v nedeľu na Slovensku 1224 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 54 obetí. Počet hospitalizovaných klesol o dvoch, v nemocniciach tak aktuálne leží 2 984 ľudí s ochorením COVID-19.

Košice očkovanie koronavírus Čítajte viac Počet hospitalizovaných sa stále drží pod hranicou 3-tisíc. Pribudlo 54 obetí

09:33 Tisíce obyvateľov Viedne sa v nedeľu večer zúčastnili na spomienke na viac ako 13 000 obetí, ktoré si pandémia koronavírusu dosiaľ vyžiadala v Rakúsku. Počas podujatia nazvaného „more svetiel“ niesli ľudia zapálené sviečky, lampy alebo zapnuté mobilné telefóny a držali minútu ticha, informovali agentúry DPA a AP.

Na spomienku prišlo podľa polície viac než 30 000 ľudí. Podujatie podporili početné organizácie občianskej spoločnosti, odbory, lekárske združenia či náboženské komunity. Cieľom bolo tiež vyjadriť solidaritu so zdravotníkmi po niekoľkých týždňoch demonštrácií voči protipandemickým obmedzeniam v rakúskej metropole. V sobotu tam znova desaťtisíce ľudí protestovali proti opatreniam a plánovanému povinnému očkovaniu.

Okrem tých, ktorí sa na podujatí zúčastnili osobne, mnohí ďalší – vrátane prezidenta Alexandra van der Bellena – zverejnili na sociálnych sieťach fotografie sviečok zapálených vo svojich oknách.

8:45 V Česku pribudlo za nedeľu 3740 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o desatinu menej než pred týždňom a zároveň najmenej za nedeľu od 7. novembra. Informoval o tom v pondelok ráno spravodajský portál iDNES.cz s odvolaním sa na údaje českého ministerstva zdravotníctva.

Koronavírusová epidémia v Česku stále spomaľuje, čo dokazuje aj klesajúca týždňová incidencia, teda počet nakazených na 100 000 obyvateľov v sedemdňovom sledovanom období. V súčasnosti je v Česku incidencia na úrovni 639. Reprodukčné číslo, ktoré ukazuje mieru šírenia koronavírusu, narástlo o dve desatiny na hodnotu 0,81.

Ubúda aj počet hospitalizovaných a úmrtí. Za posledný týždeň klesol počet ľudí hospitalizovaných v nemocniciach s covidom takmer o štvrtinu na 4568. Z toho 838 ľudí je vo vážnom stave. Do 15. decembra zomieralo v ČR s covidom denne viac ako sto ľudí, avšak v posledných dňoch sa počty týchto úmrtí pohybujú v desiatkach za deň, píše iDNES.cz.

7:28 Viacero detí v Nemecku v nedeľu omylom zaočkovali vakcínou proti covidu, ktorá dosiaľ nebola schválená pre ich vekovú skupinu. S odvolaním sa na miestnych predstaviteľov o tom informovala agentúra DPA. Nespresnenému počtu detí podali v očkovacom centre v okrese Olpe v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko vakcínu spoločnosti Moderna. Pre deti je však schválená len očkovacia látka od konzorcia Pfizer/BioNTech.

„Rodičia týchto detí boli okamžite informovaní o incidente,“ uvádza sa v oznámení okresu s tým, že u detí, ktoré dostali nesprávnu vakcínu, v čase odchodu z vakcinačného strediska nepozorovali nič nezvyčajné.

Rodičom počas rozhovoru so zástupcom očkovacieho centra objasnili, že Európska agentúra pre lieky (EMA) zatiaľ nerozhodla o súhlase s podávaním vakcíny od Moderny deťom. Na žiadosť rodičov záležitosť nahlásili polícii. EMA dala v novembri súhlas s podávaním vakcíny Pfizer/BioNTech deťom vo veku od päť rokov. Je to prvá očkovacia látka proti covidu schválená v EÚ pre deti mladšie ako 12 rokov. Deti dostávajú tretinovú dávku v porovnaní s dospelými.

5:55 Izraelský premiér Naftali Bennett v nedeľu povedal na tlačovej konferencii, že v Izraeli sa začína piata vlna koronavírusu. Uistil, že vláda robí všetky možné opatrenia, kým sa v krajine rozšíri variant omikron. Apeloval na občanov, aby sa nechali očkovať aj so svojimi deťmi a aby tí, ktorí môžu, pracovali z domu.

„Myslím, že za dva tri týždne, možno skôr, budeme svedkami skokového rastu prípadov a potom už nebude žiadnych pochýb,“ povedal Bennett. Počas tejto doby je podľa neho rozhodujúce, aby bolo očkovaných čo najviac ľudí, najmä detí.

„Detské vakcíny sú bezpečné a zodpovednosť za očkovanie detí je na rodičoch. Neponechajte svoje deti napospas omikronu. Každá hodina čakania je premárnená hodina. Deti budú úplne chránené štyri až päť týždňov po podaní prvej dávky. Keď budete čakať, až nás vlna zasiahne, bude neskoro,“ povedal Bennett.

Obrátil sa aj na zamestnávateľov a vyzval ich, aby svojich zamestnancov nechali pracovať z domu. V Izraeli bolo v nedeľu potvrdených ďalších 40 prípadov omikronu, dohromady je ich v krajine 175 a preveruje sa 380 podozrení. Najviac prípadov – 113 – je medzi ľuďmi, ktorí sa vrátili z ciest. Ministerstvo zdravotníctva tiež oznámilo, že 122 ľudí nakazených omikronom bolo „úplne chránených“, čo je termín používaný pre ľudí s dokončenou vakcináciou, s treťou dávkou alebo pre tých, ktorí sa zotavili z COVIDU-19.

Do karantény muselo ísť deväť poslancov, pretože boli v kontakte s nositeľom variantu omikron. Celá budova parlamentu je teraz pod sprísneným režimom, nekonajú sa konferencie, nesmie sa ísť do telocvične ani jesť v reštaurácii. Počet ľudí v rokovacej miestnosti Knesetu je obmedzený.

Vo viac ako deväťmiliónovom Izraeli je úplne očkovaných vyše 5,8 milióna ľudí a viac ako štyri milióny už dostali aj tretiu dávku vakcíny. Koronavírus sa od začiatku epidémie potvrdil u 1,3 milióna ľudí a 8 232 pacientov zomrelo na COVID-19.

205 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus