Budeme naďalej zasahovať ako proti Ficovi či Hríbovi, varuje Hamran

Platí núdzový stav, ktorý nemožno porušovať a vyzývať na jeho porušovanie, upozornil policajný prezident Štefan Hamran.

20.12.2021 11:52 , aktualizované: 13:25
debata (392)

VIDEO: Matovič želá Ficovi 30 rokov v base.

Video

Dočasne poverený policajný prezident Štefan Hamran odmieta akúkoľvek politizáciu pri uplynulých medializovaných zásahoch polície v súvislosti s pandemickými opatreniami.

Poukázal napríklad na zásah voči záchranárom na proteste, voči poslancovi Národnej rady (NR) SR a lídrovi Smeru-SD Robertovi Ficovi či na zatvorenie jedného z bratislavských podnikov. Zdôraznil, že platí núdzový stav, ktorý nemožno porušovať ani vyzývať na jeho porušovanie.

Deklaroval, že polícia bude aj do budúcna podobne zasahovať, a to bez ohľadu na prípadnú politickú príslušnosť aktérov.

„Stíhame ho (Fica) za to, že vyzýval, aby sa hromadne porušovala dôležitá povinnosť, a tou je zákaz vychádzania. Očakávame od našich politikov, že nebudú rozdeľovať spoločnosť a nebudú rôznymi právnymi kľučkami obchádzať opatrenia, ktoré sú tu na to, aby chránili životy a zdravie ,“ uviedol Hamran.

VIDEO: Hamran: Platí núdzový stav, ktorý nemožno porušovať a vyzývať na jeho porušovanie.

Video

Fico bol obvinený z trestného činu podnecovania, za ktorý podľa zákona hrozí až dvojročné väzenie. Podľa Hamrana je vo Ficovom prípade trestná už samotná jeho spomínaná výzva, bez ohľadu na to, či by sa protest uskutočnil. Trúbiaca autokolóna nakoniec ulicami Bratislavy prešla bez Fica.

Fico podľa Hamrana pri výsluchu, po ktorom bol expremiér prepustený, odmietol vypovedať. Pri odchode pred novinármi Fico obvinenia odmietol a povedal, že cieľom polície bolo zabrániť jeho účasti na proteste.

VIDEO: Robert Fico opúšťa policajnú stanicu, na ktorú ho predviedla polícia. (16. 12. 2021)

Video
Zadržanie a prepustenie Roberta Fica Čítajte viac Predvedený či zadržaný? Právnici hádajú, prečo policajti zobrali Fica

„Vy sa nemôžete za účelom protivládneho protestu, trebárs aj v aute, niekde zhromaždiť. Taká výnimka nie je. Je to porušenie dohodnutých pravidiel hry,“ vyhlásil Hamran v súvislosti s minulotýždňovým predvedením Fica na políciu, keď sa mal začať protivládny protest ľudí, ktorí sprievodom v autách a trúbením mali dať najavo nespokojnosť s vládou.

Hamran upozornil, že Fico nebol zadržaný, pretože nebol ako poslanec pristihnutý pri trestnom čine. „Obvinený bol predvedený na základe dožiadania orgánu činného v trestnom konaní,“ poznamenal policajný prezident. Podľa neho trestné nie je to, že ľudia sú zatvorení vo svojich autách, no to, že sa zúčastnia na automobilovom proteste, považuje za „chrapúnstvo“. Hamran poukázal na to, že sa to dialo v čase núdzového stavu, keď zdravotníci padajú „na hubu“, podnikatelia majú existenčné problémy a „niekto sa rozhodne lavírovať na hrane zákona“ a organizovať veľký protivládny protest v autách.

Vyšetrovanie pre podozrenie z rovnakého trestného činu ako vo Ficovej kauze začala slovenská polícia v inej veci už skôr, v súvislosti s demonštráciou pred budovou parlamentu policajti zadržali šéfa slovenskej komory zdravotníckych záchranárov a jeho kolegu. Stíhanie v tomto prípade následne zrušil prokurátor.

Polícia podľa Hamrana koná aj v prípade predstaviteľov hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), ktorí mali tlačovku minulý týždeň v Bratislave na mieste, kde zahynul Robert Remiáš, priateľ Oskara Fegyveresa, kľúčového svedka v prípade zavlečenia Michala Kováča ml. do cudziny. Policajti nevedeli podľa Hamrana na mieste tlačovky posúdiť, či boli porušené protipandemické opatrenia. Nenašli znaky, ktoré by spĺňali skutkové znaky trestného činu. Ako uviedol, na základe záberov tam bolo 80 percent novinárov zo zhromaždených. Polícia tento prípad odstúpila regionálnemu úradu verejného zdravotníctva.

392 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #núdzový stav #Štefan Hamran