Povinné očkovanie pre vybrané skupiny? Je to pol na pol

Podpora povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19 mierne narastá. Respondentov, ktorí schvaľujú povinné očkovanie pre vybrané skupiny obyvateľstva, je približne rovnako ako tých, ktorí toto opatrenie odmietajú. Vyplýva to z výsledkov kontinuálneho prieskumu postojov obyvateľov Ako sa máte, Slovensko?, ktorý zastrešujú prieskumná spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame a Sociologický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV) spolu s Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV.

21.12.2021 11:16
debata (32)

Dvanásta vlna výskumu prebehla v období od 12. do 16. decembra 2021. Ukázalo sa, že za povinné očkovanie pre všetkých, ktorým to umožňuje zdravotný stav, je takmer 39 % respondentov. Odmieta ho viac ako 52 % respondentov. Podpora takéhoto všeobecného povinného očkovania tak mierne narastá, a to z júlových 31,2 % na decembrových 38,9 %. Väčšina už zaočkovaných respondentov takéto povinné očkovanie schvaľuje, a podobne väčšinovo schvaľujú takéto opatrenie i vysokoškolsky vzdelaní respondenti.

Premiér Eduard Heger dostal tretiu dávku...
Premiér Eduard Heger dostal tretiu dávku...
+4Premiér Eduard Heger dostal tretiu dávku...

Za povinné očkovanie pre vybrané skupiny obyvateľstva je 46 % respondentov a odmieta ho presne 45,8 % opýtaných. Podpora tejto formy očkovania tiež mierne narastá, konkrétne z júlových 42,3 % na decembrových 46 %. Viac ako dve tretiny už zaočkovaných respondentov takéto povinné očkovanie pre vybrané skupiny schvaľujú, a podobne väčšinovo schvaľujú takéto opatrenie i vysokoškolsky vzdelaní respondenti. Tento druh povinného očkovania sa pozdáva najmä voličom politických strán Progresívne Slovensko (90,2 %), OĽANO (80 %), SaS (71,8 %) a Sme rodina (50,8 %) a pomerne veľkú podporu má i medzi voličmi Hlas-SD (44,6 %).

Povinné očkovanie je zároveň o niečo málo preferovanejšie ako lockdown. Plošné zatvorenie škôl zároveň v súčasnej situácii podporuje 34,5 % respondentov, proti je 44,7 % respondentov a takmer 21 % túto otázku nevedelo posúdiť. Až 52 % respondentov sa však domnieva, že štát kontroluje súčasné epidemiologické opatrenia nedostatočne. Respondenti tiež odpovedali na dilemu, keď si mali vyberať z dvoch možností ako zmierniť zdravotné dôsledky epidémie. Lockdown si vybralo 28,1 % respondentov a takmer 32 % opýtaných si zvolilo povinnosť opakovaného očkovania najohrozenejších skupín obyvateľstva. Najväčšia skupina respondentov však na takúto dilemu nechcela či nevedela odpovedať, a to až 40 % účastníkov prieskumu.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie