Primár Hložník v Ide o pravdu: Milión neočkovaných je časovaná bomba

Lekári sú terčom útokov na sociálnych sieťach. „Nečakal som to. Starám sa o ľudí, a potom počúvam, že ich vraždím,“ povedal v Ide o pravdu lekár Jakub Hložník. Tvrdí, že bol patriot, ale teraz sa za Slovensko hanbí.

22.12.2021 07:00
debata (751)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Jakuba Hložníka v relácii Ide o pravdu.

Video

Tisíce obetí pandémie, tisíce ľudí na Vianoce bez svojich najbližších. „Je mi to ľúto, lebo mohli žiť. A netušili, že zomrú,“ povedal v relácii Ide o pravdu Jakub Hložník, primár oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny petržalskej Nemocnice sv. Cyrila a Metoda. Na Vianoce si želá iba jeden darček: „aby nás ľudia počúvali, a dali sa očkovať.“

Je zvyknutý na svoju prácu, ktorá často balansuje na hranici života a smrti. Ale časy pandémie považuje za niečo, čo ako lekár nečakal. „Je to extrémne veľa ľudského utrpenia a zomierania,“ vyznal sa primár Hložník. Napriek tomu je objektom útokov na sociálnych sieťach. „Nečakal som to. Starám sa o ľudí, a potom počúvam, že ich vraždím,“ povedal. Priznáva, že bol patriot, ale teraz sa za Slovensko hanbí.

Najnovší prieskum o stave protilátok v populácii označil za veľmi znepokojivý. Výsledky hovoria o tom, že viac ako polovica neočkovaných ľudí nemá protilátky na ochorenie COVID-19. „Milión neočkovaných ľudí je časovaná bomba,“ dodal.

Situácia sa môže podľa neho dramaticky zhoršiť po rozšírení nového variantu omikron. Hložník svoje obavy vysvetľuje najnovšími výskumami, ktoré nepotvrdili ľahší priebeh ochorenia ako sa predpokladalo.

V Ide o pravdu niekoľkokrát zdôraznil potrebuje vakcinácie čo najväčšieho počtu Slovákov. Je to podľa neho jediný spôsob ako zabrániť ďalším úmrtiam a vážnym prípadom ochorení. „Pandémia podľa čísel stagnuje, ale obávam sa, že kontinuálne prejdeme po Vianociach do ďalšej vlny,“ uviedol skúsený anesteziológ.

V relácii je reč o reforme zdravotníctva, ktorú schválil parlament. Hložník nie je s plánom ministra zdravotníctva spokojný, a hovorí, že najväčší problém je nedostatok lekárov a sestier. Vláda mala podľa neho začať personálnou stabilizáciou. Na margo schválenej 350 eurovej odmeny pre všetkých zdravotníkov nemal námietky: „Je to veľa peňazí, a ľudí to poteší.“ Ale je presvedčený, že chýba systémové riešenie.

Ako sa stal lekárom a špecialistom na intenzívnu medicínu? Podporoval ho v tom aj jeho slávny starý otec, maliar a grafik Vincent Hložník? Schvaľuje, aby na Slovensko prišli lekári z Ukrajiny a Balkánu? Čo hovorí na finančnú odmenu za očkovanie pre seniorov? Pozrite si reláciu Ide o pravdu s Jakubom Hložníkom, primárom z petržalskej Nemocnice sv. Cyrila a Metoda.

© Autorské práva vyhradené

751 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu #Jakub Hložník