Tri odsúdené matky strávia Vianoce s deťmi. Pomohla im Čaputová

O dvoch prerušeniach výkonu trestu odňatia slobody a jednom odklade nástupu na trest rozhodla prezidentka Zuzana Čaputová.

22.12.2021 17:14
vianočný stromček, Prezidentský palác Foto: ,
Vianočný stromček pred Prezidenstkým palácom v Bratislave.
debata (53)

Odsúdené sú matkami jednoročných batoliat, jedna z nich je matkou viacerých maloletých detí, spresnila prezidentská kancelária.

„Nejde o udelenie milosti, respektíve konečné odpustenie trestu, ale o procesný krok, ktorý umožní týmto matkám odklad výkonu trestu. Prezidentka svojím rozhodnutím sleduje predovšetkým najlepší záujem detí, ktoré už tieto vianočné sviatky strávia so svojimi matkami,“ oznámila oficiálne kancelária Čaputovej.

Len pred niekoľkými dňami Čaputová hovorila s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou (Za spravodlivé Slovensko, nom. SaS), verejnou ochrankyňou práv Máriou Patakyovou a generálnym riaditeľom Zboru väzenskej a justičnej stráže Róbertom Mudrončekom o výkone trestu matiek s deťmi. Na Slovensku totiž nie je žiadne špecializované zariadenie na ich výkon trestu.

Podľa Čaputovej podmienky výkonu trestu odňatia slobody na Slovensku sú nedostatočné z hľadiska dodržiavania medzinárodných štandardov sledujúcich najlepší záujem dieťaťa. Zo stretnutia však vyplynulo, že takéto zariadenie by mohlo vzniknúť už v budúcom roku.

Podľa prezidentky je potrebné zrealizovať tento plán, a tiež posilniť využívanie alternatívnych trestov, aby bol maximálne zohľadnený záujem detí na vytváraní si citových a rodinných väzieb.

VIDEO: Prezidentka Zuzana Čaputová s rodinou lekárov rozsvietila vianočný stromček. (7. 12. 2021)

Video

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentský palác #Zuzana Čaputová