Lekárske odbory sklamalo, že prezidentka odobrila reformu nemocníc

Lekárske odborové združenie (LOZ) je sklamané, že prezidentka Zuzana Čaputová odobrila reformu nemocníc. Bude to podľa neho znamenať prehĺbenie problémov slovenského zdravotníctva. Šéf LOZ Peter Visolajský hovorí, že prezidentka nevypočula odborné argumenty, kritizujúce i obrovský pokles lôžok pre pacientov.

22.12.2021 22:43
debata (38)

„Sme hlboko sklamaní podpisom pani prezidentky pod návrh zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti. Sme presvedčení, že takto pripravená reforma nemocníc bude znamenať prehĺbenie problémov slovenského zdravotníctva a zhoršenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti na Slovensku,“ uviedol Visolajský v stanovisku výboru LOZ. Podobné obavy podľa neho verejne prezentovali aj zástupcovia viacerých samosprávnych krajov a odborných zdravotníckych spoločností.

Výbor LOZ skonštatoval, že hlava štátu nevzala do úvahy ani názory lekárov, odborníkov či zástupcov vyšších územných celkov, miest a obcí. Výbor LOZ tvrdí, že „reforma nerieši ten najpodstatnejší problém slovenského zdravotníctva, a teda nedostatok sestier, lekárov a ostatných zdravotníkov.“

„Okrem Slovenska žiadna iná krajina Európy si počas pandémie koronavírusu nejde rušiť svojich 38 percent akútnych nemocničných lôžok. K tomuto rozhodnutiu došlo na sklonku roka 2021, ktorý je rokom s historicky najvyšším počtom úmrtí na Slovensku a bezprecedentne najtragickejším rokom od druhej svetovej vojny,“ skonštatovali lekárski odborári.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #reforma nemocníc