Omikron sa sťahuje aj na juh, Portugalsko robí opatrenia

Aj krajiny s vysokou mierou zaočkovanosti ako Portugalsko, Španielsko či Malta robia rázne opatrenia proti šíreniu koronavírusu.

23.12.2021 06:15 , aktualizované: 22:49
koronavírus, Holandsko Foto: ,
Vodič dodávky vykladá obleky pre obchod s luxusným tovarom v centre Amsterdamu, pondelok 20. decembra 2021.
debata (221)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:49 České ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok večer upravilo opatrenia o nutnosti PCR testov pred vstupom do krajiny. Opatrenia sa vzťahujú na cudzincov prichádzajúcich z krajín z nízkym a stredným rizikom nákazy.

"Od 27. decembra bude nutné pred vstupom na územie ČR disponovať negatívnym výsledkom testu a následne sa podrobiť PCR testu v rozmedzí päť až sedem dní od príchodu na územie ČR. V období od 30. decembra až 1. januára 2022 majú cudzinci povinnosť sa pred vstupom na územie ČR podrobiť PCR testu. Opatrenie má predísť šíreniu nového koronavírusového variantu omikron.

Pokiaľ sú cudzinci očkovaní posilňovacou dávkou, nie je test pred vstupom na územie vyžadovaný," uviedlo české ministerstvo zdravotníctva na svojej internetovej stránke.

21:31 Talianske zdravotnícke úrady hlásili vo štvrtok približne 44 600 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší zaznamenaný počet od začiatku pandémie v krajine. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Predchádzajúci rekord bol tesne pod 41-tisíc prípadov a hlásili ho 13. novembra 2020.

Úrady zaznamenali aj 170 úmrtí spôsobených koronavírusom.

V dni pred vianočnými sviatkami však bolo vykonaných oveľa viac testov – ministerstvo ich hlásilo vo štvrtok 900-tisíc. Počet pozitívnych výsledkov bol v rozsahu 3,6 percenta až 4,9 percenta.

20:25 Spojené arabské emiráty (SAE) zaznamenali vo štvrtok svoj najvyšší denný počet prípadov nákazy koronavírusom od augusta. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Populárna turistická destinácia na Arabskom polostrove hlásila vo štvrtok 1000 nových prípadov infekcie – je to dramatický nárast oproti rekordne nízkym denným počtom zhruba 50 prípadov, ktoré emiráty hlásili len pred niekoľkými týždňami, ešte pred šírením vysoko nákazlivého variantu omikron.

Štvrtkový denný počet predstavuje výrazný skok oproti 665 prípadom, ktoré úrady oznámili v stredu.

SAE patria ku krajinám s najväčšou mierou zaočkovania obyvateľstva, úplne zaočkovaných je tam 90% percent populácie oprávnenej dostať vakcínu.

19:45 Od pondelka 27. decembra sa zmenia pravidlá pre vstup do Česka: pred príchodom budú povinné PCR testy odkiaľkoľvek. Dôvodom je snaha českého ministerstva zdravotníctva obmedziť cesty za účelom osláv Nového roka. Opatrenie má predísť šíreniu nového koronavírusového variantu omikron, uviedol vo štvrtok portál Novinky.cz.

„Nové podmienky sa týkajú rozšírenia povinnosti disponovať PCR testom pred vstupom na územie Českej republiky, a to aj pre očkované osoby a osoby po prekonanom ochorení COVID-19, a to zo všetkých krajín bez ohľadu na mieru rizika nákazy,“ povedal hovorca ministerstva Ondřej Jakob.

Nezaočkovaní budú mať povinnosť absolvovať ďalší PCR test po príchode medzi piatym a siedmym dňom.

Českí občania a ľudia s dlhodobým povolením na pobyt, ktorí sú zaočkovaní alebo ochorenie prekonali, budú musieť predvstupový PCR test absolvovať od 3. januára.

U nezaočkovaných osôb platia nové pravidlá týkajúce sa predvstupového testu z krajín s nízkym a stredným rizikom nákazy tiež od 3. januára.

18:22 Grécka vláda v súvislosti so šírením koronavírusového variantu omikron zakázala všetky verejné oslavy počas blížiacich sa vianočných a novoročných sviatkov a opätovne zavádza povinné nosenie rúšok vonku. Vo štvrtok to oznámil grécky minister zdravotníctva Thanos Plevris, píše agentúra DPA.

V supermarketoch a vo verejnej doprave sa vyžadujú respirátory typu KN95, prípadne môžu ľudia nosiť na tvári dve lekárske alebo látkové rúška naraz.

Všetci cestujúci prichádzajúci do Grécka musia naďalej pri vstupe do krajiny predkladať negatívny výsledok PCR testu nie starší ako 72 hodín alebo negatívny antigénový test nie starší ako 48 hodín. Následne musia absolvovať test aj druhý a štvrtý deň po príchode.

Nové obmedzenia nadobudnú účinnosť v piatok a potrvajú prinajmenšom do 3. januára, potvrdil Plevris.

V stredu grécke úrady zaregistrovali 5641 nových prípadov nákazy koronavírusom. Pred týždňom ich bolo 4801. Doteraz bolo v krajine potvrdených 29 prípadov infekcie omikronom.

18:21 Dánsko vo štvrtok oznámilo, že cudzinci budú pri vstupe do krajiny požiadaní o predloženie negatívneho testu na koronavírus bez ohľadu na stav zaočkovania. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Požiadavka, ktorá začne platiť v pondelok 27. decembra, nasleduje po podobných oznámeniach severských susedov – Švédska a Fínska – zo začiatku tohto týždňa.

Na základe nových pravidiel všetci ľudia, ktorí nie sú občanmi Dánska ani osobami s trvalým pobytom v Dánsku, budú musieť pri vstupe do krajiny ukázať negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín alebo negatívny antigénový test nie starší ako 48 hodín, napísalo ministerstvo zdravotníctva v oznámení.

Výnimku z novej požiadavky majú ľudia, ktorí môžu dokázať, že prekonali ochorenie COVID-19, deti a ľudia žijúci v pohraničnej oblasti.

16:46 Malta pristúpila k obmedzeniu verejných podujatí, keďže vo štvrtok hlásila svoje prvé známe prípady nákazy koronavírusovým variantom omikron. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA. Nové obmedzenia oznámil maltský minister zdravotníctva Chris Fearne. Ostrovný štát, člen EÚ, hlásil aj rekordných 733 nových prípadov infekcie koronavírusom.

Od pondelka 27. decembra budú zakázané podujatia, na ktorých účastníci stoja, výnimku budú mať len svadby a pohreby a podniky sa budú musieť zatvoriť o 01.00 h. Športové podujatia sa budú konať bez divákov.

Nové obmedzenia majú platiť do 17. januára, keď vstup do barov, reštaurácií, kaviarní, na športové akcie, do divadiel a iných podnikov začne byť povolený len pre držiteľov očkovacích potvrdení. Platnosť týchto potvrdení bude trvať deväť mesiacov po tom, čo človek dostal posilňujúcu dávku vakcíny proti koronavírusu, oznámil Fearne.

Malta patrí k najviac zaočkovaným krajinám v Európe – zhruba 93 percent oprávnených obyvateľov dostalo dve dávky. Zatiaľ tam dostalo posilňujúcu dávku 41 percent dospelých. Rekordné počty prípadov nákazy zistili na Malte tento týždeň, pričom podľa slov ministra laboratórne testy potvrdili, že v niektorých týchto prípadoch ide o vysoko nákazlivý variant omikron.

Kým počty nových prípadov dosahujú rekordné výšky, počet hospitalizovaných pacientov je stále oveľa nižší, než bol na jar, keď Malta zaznamenávala rekordné maximá nakazených.

15:54 Do verejnej výzvy zberu dát pre poskytnutie finančného príspevku zdravotníckym pracovníkom sa zapojilo 10 474 poskyto­vateľov zdravotnej starostlivosti. Nahlásili 96 822 zdravot­níckych pracovníkov. TASR o tom informovala hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Alžbeta Sivá.

Najviac poskytovateľov zdravotnej starostlivosti sa zapojilo do verejnej výzvy v Košickom (1869), Bratislavskom (1594) a Prešovskom kraji (1559). Nasleduje Nitriansky (1230), Žilinský (1167), Banskobystrický (1100), Trenčiansky (988) a Trnavský kraj (967).

Zber dát sa začal 20. decembra ráno a skončil 22. decembra o 22.00 h.

15:20 Nemecký Inštitút Roberta Kocha (RKI) v piatok potvrdil prvé úmrtie v krajine po infekcii koronavírusovým variantom omikron. Informovala o tom nemecká spravodajská televízia n-tv. Podľa RKI ide o osobu vo veku od 60 do 79 rokov. Ďalšie podrobnosti neboli bezprostredne zná­me.

14:44 Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) pripravilo pre verejnosť novú službu. Pomôže tým, ktorí stratili alebo zabudli COVID pas. Na stránke korona.gov.sk je zverejnený nový a jednoduchý formulár slúžiaci na automatické odoslanie zabudnutého deväťmiestneho kódu obsahujúceho čísla, písmená a pomlčky. TASR o tom informovala hovorkyňa NCZI Alžbeta Sivá.

„Na odoslanie COVID pasu je potrebné zadať meno, priezvisko, rodné číslo alebo osobný identifikátor. Následne bude záujemcovi doručená SMS správa a e-mail s COVID pasom,“ priblížila Sivá.

COVID pas je deväťmiestny kód obsahujúci čísla, písmená a pomlčky. Má ho každá osoba, ktorá sa už v minulosti registrovala na testovanie na prítomnosť nového koronavírusu alebo očkovanie proti ochoreniu COVID-19 prostredníctvom stránky www.korona.gov.sk, prípadne súkromného laboratória. Takisto ako testovanie či očkovanie, aj eHranica je založená na COVID pase. Slováci ho môžu nájsť v mobile medzi SMS, respektíve v e-mailoch z minulosti.

14:03 Bulharský premiér Kiril Petkov oznámil, že dôchodcovia, ktorí sa nechajú očkovať proti chorobe COVID-19, by mali dostať jednorazovú peňažnú odmenu vo výške 75 leva (približne 38 eur). Ide o snahy novej bulharskej vlády zvýšiť mieru očkovanosti, ktorá je najnižšia v Európskej únii, poznamenala agentúra Reuters.

Jednorazový príspevok by v nasledujúcich šiestich mesiacoch mal podľa premiéra dostať každý penzista, ktorý sa nechá zaočkovať prvou či druhou dávkou očkovacej látky. Nárok na príplatok budú mať aj dôchodcovia, ktorí už dostali tri injekcie vakcíny proti COVIDU-19.

Petkovova vláda, ktorá vznikla tento mesiac, taktiež spúšťa informačnú kampaň. Tá má presvedčiť skeptikov medzi Bulharmi, aby sa nechali očkovať a uchránili sa tak pred smrtiacou novou vlnou pandémie, ktorá by podľa premiéra mohla krajinu zasiahnuť už v polovici januára.

„Prioritou našej vlády nie je, aby čo najviac ľudí umieralo na covid, ale zmierniť tlak na nemocnice a hlavne ochrániť najviac ohrozených seniorov,“ povedal premiér v televíznom vystúpení. Dúfa, že ponuka pomôže naočkovať 300 000 seniorov do konca januára.

Bulharsko je najmenej zaočkovanou krajinou v európskej dvadsaťsedmičke, úplne očkovaných je iba 27 percent dospelých Bulharov. Krajina vykazuje tiež najvyššiu úmrtnosť na covid v EÚ. Úrady vo štvrtok ohlásili 1 463 nových prípadov nákazy koronavírusom a 56 úmrtí. V krajine s približne siedmimi miliónmi obyvateľov chorobe od začiatku pandémie podľahlo viac ako 30-tisíc ľudí, dodal Reuters.

13:32 Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 bude zabezpečené aj počas sviatočného a medzisviatočného obdobia.** Vybrané vakcinačné centrá budú realizovať vakcináciu registrovaných i neregistrovaných záujemcov. Zabezpečené je aj testovanie antigénovými a PCR testami.**

Ministerstvo zdravotníctva vydalo pokyn pre subjekty hospodárskej mobilizácie (zdravotnícke zariadenia), aby zabezpečili očkovanie a testovanie aj počas sviatočného obdobia. V rámci kapacitných možností zabezpečia plynulosť procesu očkovania aj vyššie územné celky. Pri očkovaní formou registrácie je o mieste a čase očkovania osoba vopred informovaná (SMS, e-mail od NCZI). Vybrané vakcinačné centrá naďalej očkujú aj bez registrácie. Zverejnené sú na stránke ministerstva zdravotníctva (tu https://www.health.gov.sk/?…).

Očkovať sa bude aj formou výjazdovej služby. V očkovaní sa pokračuje v ambulanciách lekárov, ktorí túto možnosť ponúkajú.

Antigénové testovanie za manipulačný poplatok 5 € bude zabezpečené aj počas väčšiny nasledujúcich dní. Odberné miesta nebudú v prevádzke iba 24. decembra a 31. decembra 2021. Zoznam odberných miest je zverejnený na stránke ministerstva zdravotníctva (https://health.gov.sk/?…).

Testovanie formou PCR pri indikácii funguje na základe registrácie cez stránku korona.gov.sk (https://covidforms.nczisk.sk/…form_pcr.php). Žiadateľovi je následne pridelené miesto a termín vykonania testu. O čom je informovaný formou SMS. Testovanie, ktoré je realizované na komerčnej báze, súkromnými subjektami, je v ich réžii. Informácie o prevádzkových časoch zverejňujú na svojich webových stránkach.

13:22 Spoločnosť AstraZeneca oznámila, že tretia posilňujúca dávka jej vakcíny proti chorobe COVID-19 významne zvyšuje hladinu protilátok voči nákazlivejšej variante koronaviru omikron. S odvolaním sa na vyhlásenie farmaceutickej firmy o tom informovala agentúra AFP.

„Hladiny neutralizačných protilátok proti variantu omikron boli po tretej dávke vakcíny Vaxzevria v podstate podobné hladinám dosiahnutým po dvoch dávkach proti variantu delta,“ uviedla spoločnosť.

„Hladiny pozorované po tretej dávke boli vyššie ako hladiny protilátok zistené u osôb, ktoré sa predtým chorobou nakazili a prirodzene sa z nej zotavili,“ informovala AstraZeneca. Štúdiu vykonali výskumníci z Oxfordskej univerzity, ktorí sa podieľali na vývoji vakcíny Vaxzevria.

Preparát spoločnosti AstraZeneca sa v Británii ani v Slovenskej republike nepoužíva na podávanie tretích posilňujúcich dávok. Zdravotníci v oboch krajinách a ďalších západných štátoch preočkovávajú mRNA vakcínami od firiem Pfizer/BioNTech a Moderna. AstraZeneca v súčasnej dobe smeruje prevažne do medzinárodného očkovacieho programu COVAX, ktorý vakcíny posiela chudobnejším krajinám.

11:39 Na otázku, či Rusko kvôli prekonaniu pandémie bude musieť naočkovať celú populáciu, čo je približne 146 miliónov ľudí, ruský prezident Vladimír Putin poznamenal, že je potrebná kolektívna imunita na úrovni 80 percent očkovaných občanov, niektoré štáty ale už hovoria o potrebe očkovať 90 percent populácie. Aktuálna úroveň zaočkovanosti v Rusku je 59,4 percenta, dodal Putin a opäť apeloval na svojich spoluobčanov, aby využili možnosť nechať sa očkovať.

V Rusku za uplynulých 24 hodín pribudlo 25 667 nových prípadov nákazy koronavírusom a 1 002 úmrtí pacientov s COVIDOM-19, oznámil vládny krízový štáb. Od začiatku pandémie sa nakazilo viac ako desať miliónov Rusov. Počet obetí pandémie v Rusku podľa výpočtu agentúry Reuters prekročil 600-tisíc, čo umiestňuje krajinu na tretiu priečku za Spojenými štátmi a Brazíliou.

10:42 Ministerstvo zdravotníctva SR opakovane vyzýva všetkých, ktorí sa vracajú zo Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, Dánska a Nórska, vrátane plne zaočkovaných, aby sa prihlásili na bezplatné PCR testovanie. Dôvodom je omikron variant nového koronavírusu, ktorý sa vo Veľkej Británii (VB) stal dominantným a výrazne zhoršuje situáciu v Dánsku aj v Nórsku. Informovala o tom hovorkyňa MZ Zuzana Eliášová.

„MZ vyzýva všetkých obyvateľov Slovenska, ktorí sa vracajú z týchto krajín domov, aby na stránke www.korona.gov.sk požiadali o vyšetrenie PCR testom. Tento test im bude vykonaný bezplatne,“ spresnila Eliášová.

Pri registrácii na stránke je potrebné označiť dôvod vyšetrenia „Prišiel som zo zahraničia“ a z ponuky krajín vybrať Spojené kráľovstvo, Dánsko alebo Nórsko. „Vzhľadom na rýchlo sa šíriacu mutáciu omikron vo Veľkej Británii a v ďalších krajinách je nevyhnutné, aby sa osoby po návrate až do doručenia výsledku testu zdržiavali v karanténe a nestretávali sa s nikým mimo svojej domácnosti,“ zdôraznila Eliášová.

10:15 Prostredníctvom 13 531 vykonaných RT-PCR testov odhalili v stredu na Slovensku 3391 prípadov nákazy koronavírusom. Pribudlo 41 obetí. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií. Najviac pozitívne testovaných bolo v Bratislavskom kra­ji.

Košice Covid Lekári santa mikuláš Čítajte viac PCR testy odhalili vyše tritisíc pozitívnych, počet hospitalizovaných klesol

9:55 Kapacitné obmedzenia v prevádzkach a na hromadných podujatiach sa od štvrtka menia z 25 štvorcových metrov na osobu na 15 štvorcových metrov na osobu. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Zmena vyplynula z návrhu ministerstva zdravotníctva, ktoré reagovalo na aplikačnú prax. V prevádzkach i na hromadných podujatiach je totiž potrebné držať si odstup od iných ľudí v dvojmetrovej vzdialenosti, čo vychádza na plochu 16 štvorcových metrov na osobu. „Vraciame sa tak k zaužívanému kapacitnému limitu 15 štvorcových metrov na osobu,“ uviedol ÚVZ SR.

9:26 V zozname rizikových krajín v súvislosti s novým koronavírusovým variantom omikron po novom nie sú Seychely, Izrael a Hongkong. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá je účinná od štvrtka.

Domáca izolácia bez ohľadu na očkovanie sa po novom podľa ÚVZ nariaďuje po príchode na Slovensko z Juhoafrickej republiky, Botswany, Namíbie, Lesotha, Eswatini, Mozambiku a Zimbabwe.

Karanténa sa v prípade bezpríznakového priebehu končí bez absolvovania testu dovŕšením 14. dňa po vstupe na Slovensko. V prípade testovania sa karanténa končí po obdržaní dvoch negatívnych výsledkov PCR testu, pričom prvý test je možné absolvovať najskôr prvý deň po príchode a druhý na ôsmy deň po príchode.

Deti do 12 rokov a dvoch mesiacov veku sa nemusia testovať, ich karanténa končí zároveň s ostatnými osobami v spoločnej domácnosti. Tieto lehoty platia podľa ÚVZ iba v prípade, ak sa u osôb neobjavia žiadne príznaky ochorenia COVID-19.

8:14 Najľudnatejší austrálsky štát Nový Južný Wales zaznamenal rekordný denný prírastok počtu nakazených koronavírusom. Vôbec prvýkrát od vypuknutia pandémie tam za jediný deň pribudlo viac ako 5000 nakazených, informuje vo štvrtok agentúra DPA. Za stredu tam pribudlo 5715 prípadov nákazy, čo je výrazný nárast oproti 3763 prípadom, ktoré zaznamenali v predošlý deň. Zvýšil sa aj počet hospitalizovaných, a to z 302 na 347. Za posledný deň zároveň zomrela jedna nakazená osoba.

Väčšinu z tamojších pacientov hospitalizovaných s covidom tvoria podľa úradov nezaočkovaní ľudia. Nový Južný Wales má vysokú zaočkovanosť obyvateľstva. Obe dávky vakcíny proti covidu tam už dostalo 93,5 percenta obyvateľov vo veku 16 a viac rokov a 78,2 percenta detí vo veku 12 – 15 rokov. Mladšie deti, vo veku 5 – 11 rokov, začnú očkovať v januári. Po mesiacoch lockdownu a následnom postupnom zmierňovaní opatrení pre zaočkovaných uvoľnil Nový Južný Wales 15. decembra už väčšinu zo svojich epidemiologických opatrení, a to pre všetkých obyvateľov.

6:58 V Česku pribudlo za stredu 7682 prípadov nákazy koronavírusom. Ide o najmenší prírastok za bežný pracovný deň od 1. novembra, a teda za viac ako sedem týždňov. Počet nových prípadov je zároveň aj o takmer 4000 nižší než pred týždňom. Vyplýva to z údajov českého ministerstva zdravotníctva, o ktorých vo štvrtok informoval spravodajský server Novinky.cz.

Pozvoľna naďalej klesá počet hospitalizovaných covidových pacientov. V stredu ich bolo 4453, o deň skôr 4887, a pred týždňom asi o 1400 viac. Počet hospitalizovaných pacientov vo vážnom stave zároveň klesol pod 800. Novinky.cz však upozorňujú, že nemusí ísť o konečné čísla, keďže nemocnice zvyknú počty nemocničných pacientov ešte spätne upravovať, respektíve zvyšovať.

Klesla aj tzv. incidencia vírusu, pričom za posledných sedem dní pripadá na 100.000 obyvateľov aktuálne 526 prípadov covidu. Predošlý deň to bolo o 37 viac. Reprodukčné číslo, ktoré ukazuje zase mieru šírenia koronavírusu, sa oproti predošlému dňu znížilo o dve stotiny, na aktuálnych 0,78. Epidémia sa v ČR spomaľuje už štvrtý týždeň.

6:15 Portugalsko a Španielsko pred vianočnými sviatkami kvôli nárastu nákaz koronavírusom sprísňujú opatrenia. Španielsko opäť zavedie povinné nosenie rúšok vo vonkajších priestoroch. Ide o súčasť opatrení proti rýchlo sa šíriacej variante koronavírusu omikron. O sprísnení reštrikcií v stredu rokoval španielsky premiér Pedro Sánchez s vedúcimi činiteľmi španielskych regiónov, informovala agentúra Reuters. Na štvrtok Sánchez zvolal mimoriadne zasadnutie vlády, aby dekrétom schválila zákon, ktorý toto opatrenie zavedie.

Medzi ďalšie kroky, o ktorých premiér informoval, patrí ponuka vyslania ozbrojených síl na pomoc pri očkovaní v jednotlivých regiónoch a uvoľnenie lôžok vo vojenských nemocniciach, pokiaľ budú potrebné. Povolil tiež uvoľnenie proticovidových testov na profesionálne použitie na dočasný predaj v lekárňach, aby sa tým vyriešil ich nedostatok.

V Španielsku je proti chorobe COVID-19 očkovaných 80 percent obyvateľov a rýchlo sa rozbieha aj podávanie posilňovacej dávky. Krajina tak bola do značnej miery ušetrená vlny infekcií, ktorá na jeseň prinútila niekoľko severoeurópskych štátov sprísniť pravidlá proti šíreniu nákazy. Ale po objavení varianty omikron začali počty nakazených prudko stúpať a v utorok Španielsko zaznamenalo rekordných 50 .000 nových prípadov.

V krajine už platí povinné nosenie rúšok alebo respirátorov vo vnútorných priestoroch a mnoho Španielov ich nosí aj vonku, hoci táto povinnosť bola zrušená tento rok v júni.

Portugalsko sa rozhodlo už na Vianoce zaviesť obmedzenia, ktoré chystalo od januára. Od 25. decembra najmenej do 9. januára sa tam zatvoria nočné bary a diskotéky a tí, ktorí môžu, majú pracovať z domu. Test na koronavírus bude potrebný aj pre ubytovanie v hoteloch či pri vstupe do divadiel alebo kín, oznámila vláda. Na Vianoce, na Silvestra a na Nový rok bude potrebný negatívny test aj pre vstup do reštaurácií. Na Silvestra sa bude smieť na verejnosti zhlukovať najviac 10 ľudí a bude zakázaná konzumácia alkoholu na verejnosti.

Španielske ministerstvo zdravotníctva v pondelok uviedlo, že štrnásťdňová incidencia, teda počet nakazených na 100 000 obyvateľov za posledné dva týždne, v krajine stúpla nad 600. Cez víkend sa zvýšila o takmer sto bodov. Údaj je teraz najvyšší od začiatku augusta. Prevahu už zrejme má nákazlivejší variant omikron; v týždni od 6. do 12. decembra sa podľa predbežných dát potvrdil u 47 percent náhodne vybraných vzoriek.

Odborníci upozorňujú, že súčasná vlna pandémie najskôr citeľne zasiahne nemocnice, kde je aktuálne približne 7 500 pacientov s COVIDOM-19. Najhoršiemu by ale malo zabrániť očkovanie, obe dávky vakcíny má v krajine takmer 90 percent obyvateľov nad 12 rokov. Denník El País to v tejto súvislosti porovnal situáciu pred rokom, keď pri dvojtýždňovej incidencii 207 prípadov na 100 000 obyvateľov bolo v nemocniciach vyše 11 000 ľudí. Teraz je incidencia trojnásobná, hospitalizovaných je ale oproti minulému roku polovica.

V pondelok španielske úrady uviedli, že od piatku v krajine so 47 miliónmi obyvateľov pribudlo takmer 80 000 prípadov nákazy a 85 úmrtí na COVID-19. Najviac nakazených je teraz vo vekovej skupine ľudí medzi 20 a 29 rokmi, druhý najvyšší počet potom u detí do 12 rokov.

221 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus