Rúška sa vracajú do ulíc, Francúzi radia očkovať už po troch mesiacoch

Viaceré štáty EÚ v snahe vyhnuť sa dramatickému rastu nakazených s omikronom opäť nariaďujú povinné nosenie rúšok na verejnosti. Týka sa to napríklad Španielska, Talianska či Grécka.

24.12.2021 06:30 , aktualizované: 19:59
Nemecko, koronavírus Foto: ,
Hamburg, 23. decembra 2021. Len niekoľko návštevníkov sa prechádza cez „Große Freiheit“ na hamburskej Reeperbahn. Od 24. decembra musia reštaurácie, krčmy a bary zatvárať od 23:00.
debata (108)
Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

19:50 Francúzsky zdravotnícky úrad HAS odporučil dospelým preočkovanie posilňujúcou dávkou vakcíny proti chorobe COVID-19 už po troch mesiacoch. Pôvodne bola táto lehota päť mesiacov. Úrad HAS radí francúzskej vláde pri boji s koronavírusom a so svojím odporúčaním prichádza v reakcii na variant omikron, ktorá sa šíri oveľa rýchlejšie ako varianty predchádzajúce, uviedla agentúra AFP.

Pri skrátení lehoty na tri mesiace sa úrad oprel štúdie, z ktorých vyplynulo, že vakcíny majú počas jedného až dvoch mesiacov 80-percentnú účinnosť proti nezávažným formám variantu omikron. Potom ale svoju účinnosť strácajú rýchlejšie ako pri predchádzajúcich variantoch. Štyri mesiace od očkovania vakcínou Pfizer účinnosť klesá na 34 percent, s posilňujúcou dávkou vakcíny sa ale zvýši na 75 percent.

Francúzsko vo štvrtok zaznamenalo rekordných 91.608 novo nakazených, čo je najviac od začiatku pandémie. Predchádzajúce rekordy pochádzali z minuloročného novembra. Krajina v uplynulých dňoch tiež oveľa viac testuje.

Výskumné stredisko ANRS zverejnilo predbežné výsledky svojich štúdií, z ktorých vyplynulo, že liečba niektorými syntetickými protilátkami, ktoré sa vo Francúzsku používajú, na variant omikron príliš nezaberá. Týka sa to napríklad prípravku Ronapreve, ktorý vyvinula spoločnosť Regeneron spolu s firmou Roche. Tento liek kombinuje dve syntetické protilátky – casirivimab a imdevimab – a podáva sa injekciou do žily.

15:21 Juhoafrická republika prestáva trasovať kontakty ľudí pozitívne testovaných na COVID-19. Väčšina obyvateľov sa tam už s chorobou totiž stretla, uviedol zdravotnícky úrad v obežníku zaslanom vo štvrtok do regiónov. Naďalej sa budú dohľadávať len kontakty súvisiace s významnými ohniskami nákazy, ako sú školy, domovy sociálnej starostlivosti, väznice alebo veľké spoločenské akcie. O rozhodnutí informovala agentúra AFP.

„Trasovanie kontaktov bude s okamžitou platnosťou ukončené, výnimkou sú klastre a pozitívne testy v uzavretých zariadeniach,“ uviedol zdravotný úrad. „Podiel ľudí, ktorí si vytvorili imunitu, či už vďaka nákaze alebo prostredníctvom očkovania, je vysoký,“ dodal. Veľká časť nakazených prekoná chorobu bez príznakov a len malý podiel prípadov nákazy sa preukáže testom, pokračuje úrad v správe.

Pokiaľ bol niekto v kontakte s nakazeným, má sa ísť nechať otestovať len pokiaľ sa u neho prejavia príznaky choroby COVID-19. V opačnom prípade stačí, keď sa bude päť až sedem dní vyhýbať miestam s vysokou koncentráciou ľudí a dôsledne si zakrývať ústa a nos.

14:09 Čiernohorský prezident Milo Djukanovič bol pozitívne testovaný na koronavírus, oznámila podľa agentúry DPA prezidentská kancelária v Podgorici.

Päťdesiatdeväťročný politik však vykazuje len mierne príznaky choroby covid a úradné povinnosti začal vykonávať z izolácie vo svojej domácnosti, píše sa podľa agentúry DPA v prezidentskom komuniké vydanom vo štvrtok večer. V priebehu štvrtka už Djukanovič zrušil stretnutie s predsedom tureckého parlamentu Mustafom Šentopom, keďže prišiel predtým do kontaktu s jednou osobou infikovanou covidom a nechcel sa preto pohybovať v blízkosti tureckého predstaviteľa. Djukanovič je už tri desaťročia dominantnou osobnosťou na politickej scéne Čiernej Hory – malej balkánskej krajiny, ktorá pod jeho vedením získala v roku 2006 odštepením sa od zväzku so Srbskom plnú nezávislosť.

11:48 Požiar v nemocnici** pre pacientov s COVIDOM-19 v Astrachani na juhu Ruska si vyžiadal dve obete**, informovala agentúra Interfax. Podľa prvotných informácií vzplanulo nemocničné vybavenie, zrejme ventilátor. Pri požiari zomreli dvaja ležiaci pacienti. Plamene v nemocnici sa rozšírili na ploche asi 15 metrov štvorcových a už sa ich podarilo uhasiť.

Od začiatku pandémie v ruských nemocniciach vypuklo už niekoľko požiarov, ktoré si vyžiadali obete. V júni zomreli traja ľudia, keď plamene zachvátili nemocnicu v Rjazani juhovýchodne od Moskvy. V máji minulého roka zahynulo sedem ľudí v nemocniciach v Moskve a Petrohrade, kde požiar spôsobili chybné ventilátory. V auguste potom zomrelo deväť ľudí vo Vladikaukaze, správnom stredisku Severného Osetska na juhu Ruska, keď v nemocnici prasklo podzemné potrubie, ktoré privádzalo kyslík pre pacientov s COVIDOM-19.

11:42 Prostredníctvom 17 934 vykonaných RT-PCR testov odhalili vo štvrtok na Slovensku 4 679 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo 51 obetí.

testovanie Šamorín Čítajte viac Hospitalizácie opäť klesli, koronavírus má ďalších 51 obetí

10:03 Nemecko za posledných 24 hodín zaznamenalo 35 431 nových prípadov koronavírusovej nákazy. Pred týždňom to bolo 50 968. Sedemdňová incidencia medzitým ďalej klesá. Podľa piatkových údajov je 265,8 nakazených na 100 000 obyvateľov, zatiaľ čo minulý týždeň bola táto hodnota 331,8. Informoval o tom Inštitút Roberta Kocha (RKI).

V uplynulých 24 hodinách Nemecko zaznamenalo 370 úmrtí súvisiacich s chorobou COVID-19, čo je menej ako pred týždňom, keď hlásilo 437 nových úmrtí.

Počet covidových pacientov prijatých počas uplynulých siedmich dní do nemocníc v prepočte na 100 000 obyvateľov predstavoval podľa RKI vo štvrtok 4,55, zatiaľ čo v stredu to bolo 4,57.

V Nemecku, ktoré má približne 83 miliónov obyvateľov, sa od začiatku pandémie preukázateľne nakazilo koronavírusom viac ako 6,9 milióna ľudí, z ktorých 110 119 po chorobe COVID-19 zomrelo.

9:13 Vo štvrtok pribudlo v Českej republike 7 353 potvrdených prípadov choroby COVID-19, čo je najnižší nárast za pracovný deň od konca októbra. Oproti minulému štvrtku klesol nárast o takmer štvrtinu. Sedemdňová incidencia predstavuje 506 prípadov na 100 000 obyvateľov, píše spravodajský server iDNES.cz.

Značne pokleslo vo štvrtok aj množstvo hospitalizovaných – oproti predchádzajúcemu týždňu o 28 percent na 4 064. Z toho 767 ľudí bolo vo vážnom stave. Minulý týždeň vo štvrtok bolo ťažko chorých vyše 900. Vyplýva to z údajov českého ministerstva zdravotníctva.

Koncom novembra sa denné počty novonakazených dostali až na takmer 28 000, čo bol najvyšší denný nárast za celý čas trvania epidémie covidu v Česku. Odvtedy počty prípadov za deň postupne klesajú, približue iDNES.cz.

Počty ľudí, ktorí s covidom skončili v nemocniciach, sa znižujú zhruba za posledné dva týždne. Ešte v prvom decembrovom týždni bolo hospitalizovaných okolo 7 000, z toho až 1 100 v ťažkom sta­ve.

Takisto aj denné počty zomretých sa v posledných dňoch výrazne znížili. Kým v prvej polovici decembra zomieralo denne až vyše 120 ľudí s covidom, v druhej polovici mesiaca klesli denné počty zomretých pod stovku. Tento týždeň sa už množstvo úmrtí pohybovalo v ČR väčšinou okolo 70 za deň, sumarizuje iDNES.cz.

7:55 New York výrazne obmedzí kapacitu tohtoročného silvestrovského večierka na námestí Times Square. Vo štvrtok to oznámil starosta New Yorku Bill de Blasio. Krok zdôvodnil prudkým nárastom počtu prípadov koronaviru v súvislosti s veľmi nákazlivým variantom omikron, píše agentúra Reuters.

Koronavírus na newyorské oslavy príchodu nového roku vrhá tieň už druhý rok. Na prelome minulého a tohto roku v Spojených štátoch vrcholila silná zimná vlna epidémie, a žiadny veľkolepý večierok sa preto na Times Square nekonal. V predpandemických rokoch však túto rušnú manhattanskú križovatku zapĺňali davy.

Silvestrovský večierok na Times Square tradične po sérii koncertov vrcholí polnočným spúšťaním veľkej krištáľovej gule, čo okrem desaťtisícov ľudí na mieste sledujú milióny ďalších v televízii. Tentokrát New York obmedzí účasť na zhruba tretinu oproti bežným rokom. Diváci budú musieť nosiť rúška a doložiť potvrdenie o očkovaní proti COVIDU-19.

Starosta vo vyhlásení napísal, že kapacita pre tohtoročný silvestrovský večierok na Times Square bude 15 000 ľudí oproti bežným 58 000. Vstupy pre divákov sa otvoria o 15:00 miestneho času, čo je o niečo neskôr, než býva zvykom.

Spojené štáty v posledných dňoch evidujú prudký nárast počtu prípadov koronavírus. Variant omikrón, ktorý bol prvýkrát odhalený v novembri, teraz v USA tvorí zhruba 73 percent novo potvrdených prípadov; v niektorých častiach krajiny, napríklad na severovýchode a juhovýchode USA, je to aj 90 percent.

6:30 Pre výrazný nárastu počtu nákaz koronavírusom sú v Španielsku od piatka povinné rúška na verejnosti aj vonku, príslušný dekrét vo štvrtok schválila vláda. Juhoeurópska krajina tento týždeň dvakrát v rade zaznamenala najvyšší denný počet nakazených.

Rúška aj vonku budú v Španielsku povinné pre všetky osoby staršie ako šesť rokov, nebudú sa ale musieť nosiť v prírode, napríklad na horách, na plážach alebo pri športovaní. Ľudia ich budú musieť mať vonku, pokiaľ nebudú môcť dodržať bezpečnú vzdialenosť (1,5 metra) od cudzích osôb.

Talianska vláda tiež sprísnila pandemické opatrenia v snahe spomaliť šírenie koronavírusu. Okrem iného opäť zaviedla povinné nosenie rúšok vo vonkajších priestoroch. Podľa ministra zdravotníctva Roberta Speranzy majú nové opatrenia Taliansku pomôcť zvládnuť obdobie sviatkov aj spomaliť šírenie nového variantu omikron. Talianske úrady vo štvrtok ohlásili 44 595 nových prípadov nákazy, čo je najviac od začiatku epidémie vo februári roku 2020, uviedla agentúra ANSA.

Vláda tiež nariadila nosenie respirátorov triedy FFP2 na verejných miestach, ako sú divadlá, kiná, športové podujatia a tiež vo verejnej doprave. Do kín, múzeí a posilňovní budú od konca decembra smieť len ľudia s dokončeným očkovaním či s potvrdením o uzdravení z choroby COVID-19.

V Grécku sú od piatku opäť povinné rúšky aj vonku, oznámila grécka vláda. Nové opatrenia proti šíreniu vúrusu zahŕňajú aj zákaz verejných slávností cez vianočné sviatky a majú platiť zatiaľ do 2. januára. Potom vláda pristúpi k ďalším reštrikciám, ktoré sa zrejme budú týkať obmedzenia športových a kultúrnych podujatí, s lockdownom ale kabinet nepočíta, informovali miestne médiá.

„Omikron je v našej krajine,“ vyhlásil na mimoriadnej tlačovej konferencii grécky minister zdravotníctva Thanos Plevris, keď oznamoval nové protiepidemické opatrenia. Okrem povinných rúšok vonku budú po novom v supermarketoch a verejnej doprave nutné respirátory. Za nenosenie rúšok v Grécku podľa médií hrozí pokuta 300 eur.

Španielska vláda sa na povinných rúškach dohodla v stredu s vedeniami autonómnych regiónov, z ktorých ale niektoré spočiatku nesúhlasili a iné zase toto opatrenie považujú za nedostatočné. Ministerka zdravotníctva Carolina Dariasová však zopakovala, že krajina síce v tejto šiestej vlne epidémie COVIDU-19 zažíva výrazný nárast nákaz, najvyšší od začiatku pandémie, vďaka očkovaniu je ale situácia odlišná a zatiaľ nie je toľko hospitalizovaných ani úmrtí.

V stredu oznámilo ministerstvo zdravotníctva 60.041 nákaz odhalených za 24 hodín, čo bol druhý deň v rade rekordný počet (v utorok hlásili úrady denný nárast 49.823 nákaz). Dvojtýždňová incidencia na 100 000 obyvateľov v stredu stúpla na 784 prípadov.

Vláda odmietla viac reštrikcií s tým, že autonómne regióny si môžu protiepidemické opatrenia samy sprísniť, čo tiež niektoré z nich robia. Najprísnejšie je Katalánsko, ktoré od piatku zatiaľ na dva týždne zavádza zákaz vychádzania od jednej v noci do šiestej ráno v obciach s viac ako 10 000 obyvateľmi a s incidenciou vyššou ako 250. Opatrenie schválil katalánsky najvyšší súd. Od piatku sa v Katalánsku tiež zatvoria nočné bary a diskotéky a v reštauráciách bude môcť byť iba polovica hostí. Rovnako región Murcia oznámil nové opatrenia, okrem iného zatvorí od piatku diskotéky, zatiaľ do 14. januára.

Niektoré španielske regióny už skôr zaviedli povinnosť nosenia rúšok vonku na niektorých miestach, napríklad Navarra ich vyžaduje tam, kde sú väčšie koncentrácie ľudí, napríklad na zastávkach MHD či na trhoch.

Talianska vláda zase potvrdila súčasný režim cestovania, podľa ktorého sa ľudia prichádzajúci z ostatných štátov Európskej únie musia preukázať pri vstupe na talianske územie negatívnym testom. Námatkové testovanie budú úrady organizovať na letiskách a staniciach. Turisti, u ktorých by sa nákaza preukázala, by v Taliansku museli stráviť desaťdňovú izoláciu v karanténnom hoteli.

Do 31. januára vláda zakázala organizovanie vonkajších akciách, kde možno predpokladať, že sa zhromaždí veľký počet ľudí. Do konca januára budú zatvorené aj diskotéky a obdobné podniky. Od februára ich budú smieť bez ďalších obmedzení navštevovať len osoby s treťou dávkou vakcíny. Očkovaní dvoma dávkami a ľudia uzdravení z COVIDU-19 budú môcť vstúpiť, pokiaľ sa preukážu negatívnym testom.

Medzi ďalšími schválenými opatreniami je skrátenie platnosti zdravotných preukazov, ktoré umožňujú prístup na niekoľko miest a prevádzok služieb, z deviatich na šesť mesiacov. Stane sa tak ale až od 1. februára. Úmysel skrátiť platnosť covidového certifikátu už predtým kritizovala Európska komisia.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus