Slovensko má za sebou arktický deň

Slovensko má za sebou arktický deň. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zaznamenal na viacerých staniciach teplotu, ktorá nevystúpila nad mínus desať stupňov Celzia. V Podolínci namerali mínus 11,2 stupňa Celzia, v Plavči mínus 10,7 stupňa Celzia a v Kežmarku mínus 10,2 stupňa Celzia.

26.12.2021 18:58
Lyžovanie Sánkovanie Jahodná vianoce sánky zima Foto: ,
Návštevníci sa sánkujú v lyžiarskom stredisku Jahodná pri Košiciach 25. decembra 2021.
debata (12)

„Keďže studená suchá arktická vzduchová hmota (najmä) na severe stále pretrváva, už krátko popoludní sa začalo opäť výrazne ochladzovať,“ uviedli meteorológovia na sociálnej sieti.

Teplota na stanici Poprad a Podolínec klesla v nedeľu krátko pred 17.00 h na mínus 20 stupňov Celzia. Blízko k tejto teplote je aj na ďalších staniciach.

Na staniciach Ružomberok, Červený Kláštor, Plaveč, Jarabina, Oravská Polhora, Novoť, Rabča, Zuberec bolo pred 18.00 h mínus 17 až mínus 19 stupňov Celzia.

Teploty môžu v noci poklesnúť na mínus 24 stupňov

Teplota v niektorých častiach Slovenska môže počas noci poklesnúť až na mínus 24 stupňov Celzia, upozorňuje SHMÚ, ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahy prvého a druhého stupňa.

Meteorológovia očakávajú dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu mínus 20 až mínus 24 stupňov Celzia v Banskobystrickom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji. „Silný mráz predstavuje nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch,“ uviedol SHMÚ s tým, že pravdepodobnosť poškodenia organizmu je vysoká.

Pre Trenčiansky kraj platí výstraha prvého stupňa. Teplota miestami môže klesnúť na mínus 15 až mínus 19 stupňov Celzia. Aj v tomto prípade meteorológovia varujú, že nízka teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #zima