Heger: Ľudia nedodržiavali opatrenia. Matovič priznal nepripravenosť

Vláda robí predvídateľné opatrenia na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19. V rozhovore pre TASR to uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO).

28.12.2021 07:57 , aktualizované: 09:23
heger Foto:
Eduard Heger
debata (186)

Heger pripomenul, že na Slovensku od februára do novembra platil COVID automat, kde nastavili pravidlá na zamedzenie šírenia nového koronavírusu. Problém podľa predsedu vlády nastal vtedy, keď niektoré okresy „sčerneli“ a ľudia v nich nedodržiavali nastavené opatrenia. „COVID automat sa nemusel meniť, ak by sa pravidlá dodržiavali,“ podotkol Heger.

Premiér naznačil, že po tom, čo čísla pozitívnych začnú klesať, Slovensko sa vráti naspäť ku COVID automatu. Ten by po novom mohol zvýhodňovať očkovaných. V čiernych okresoch by napríklad mohli navštevovať reštaurácie.

heger Čítajte viac Heger chce zo 'schátraného' zdravotníctva stvoriť klenot, sľubuje lepšie platy

Aj predseda Národnej rady a Sme rodina Boris Kollár uviedol, že opatrenia sú predvídateľné, ale bolo by dobré ich komunikovať s dostatočným predstihom. Vláda by mala dávať väčší časový úsek, aby sa vedeli ľudia pripraviť. Minister financií a šéf OĽANO Igor Matovič označil za riziko, že cez sviatky sú otvorené niektoré zariadenia. Obáva sa silnej vlny v podobe variantu omikron a sprísňovania opatrení.

Treba počúvať, ale …

Keď vláda sľúbi uvoľnenie v určitý termín, má sa to podľa Kollára dodržať. Dodal, že krajina musí prežiť nielen zo zdravotníckeho pohľadu, ale aj z ekonomického. Treba počúvať odborníkov, ale vyvažovať ich tvrdenia, aby nám neskolabovala ekonomika. „Treba to vyvažovať, sú dvaja zodpovední ministri. Minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý má zachraňovať hospodárske zdravie, a potom minister zdravotníctva, ktorý by mal vyvažovať ochranu zdravia a prežitia zdravotníckeho systému,“ uviedol.

Eduard Heger, očkovanie 3 dávka Čítajte viac Vírus si nevzal počas sviatkov dovolenku

Matovič varuje pred dôsledkami variantu omikron a pred sprísňovaním opatrení. „Cez sviatky, keď sa niektoré zariadenia otvoria, bude to o to väčšie riziko. Trochu sa obávam, že z krátkodobého hľadiska to bude tanec na vrchnej palube Titanicu, ale nakoniec v polke januára budeme radi, že sme radi. Obávam sa, že keď omikron vbehne v plnej sile na veľmi slabo zaočkované Slovensko, tak to tsunami, čo sa sem bude valiť, nás prinúti k tomu, že si zavrieme ústa a nebudeme ani len snívať o uvoľňovaní. Všetci sa zabarikádujeme doma a budeme čakať, aby sa nám nič nestalo,“ uviedol.

Líder OĽANO pripustil, že sme neboli pripravení na tretiu vlnu. „Zistili sme tvrdú realitu, keď už je neskoro a musíme vymýšľať neštandardné riešenia typu 300 eur pre dôchodcov. Zatiaľ to vyzerá dobre, ich zaočkovanosť rastie,“ uzavrel.

Michal Horský Čítajte viac Večné príbehy Matoviča

Lengvarský až po odznení vlny

Matovič tiež uviedol, že zotrvanie Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) v kresle ministra zdravotníctva sa vyhodnotí po odznení vlny, ktorá sa očakáva v súvislosti s omikronom. Matovič zároveň tvrdí, že sú aj faktory, za ktoré minister zdravotníctva nemôže. Kollár zase uviedol, že hoci sa s Lengvarským nezhodol na reforme nemocníc, vo väčšine rozhodnutí ho podporuje.

„Po odznení vlny vyhodnotíme, či je ďalej vhodné, aby pán Lengvarský fungoval v pozícii ministra zdravotníctva,“ skonštatoval Matovič s tým, že by bolo zlé meniť „generála na čele boja“. „Keď to pominie, treba si spočítať plusy, mínusy a rozhodnúť sa, ako ďalej. Myslím si, že zásadným spôsobom podcenil očkovaciu kampaň. Keď sme rezortu zdravotníctva koncom júla dali peniaze, trvalo im viac ako tri mesiace, kým kampaň spustili a spustili doslova hračkársku kampaň, ktorá očkovaniu absolútne nepomáha,“ myslí si Matovič.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Matovič čaká na Lengvarského chyby. Bude obchod s Pentou?

Šéf OĽANO avizoval, že Lengvarského bude hodnotiť aj podľa miery zaočkovanosti Slovákov v porovnaní s ostatnými krajinami EÚ. „Prebral Slovensko ako krajinu, ktorá bola siedma najlepšie očkujúca krajina v EÚ a momentálne je Slovensko tretia najhoršie očkujúca krajina v EÚ. To je sumár faktorov. Sú tam veci, za ktoré Lengvarský môže a za ktoré nemôže. Nemôže za to, že máme opozíciu, ktorá si postavila svoj úspech na tom, že bude štvať proti opatreniam a očkovaniu,“ skonštatoval.

To, že Kollár kritizuje ministra zdravotníctva za reformu nemocníc, neznamená, že má odísť. „Myslím si, že minister Lengvarský vedie rezort vojenským spôsobom. V pandémii treba byť rázny a tvrdý, pandémia je naozaj vojnový stav. Na zdravotníckej reforme sme sa nezhodli, ale podporujem ministra Lengvarského vo väčšine rozhodnutí,“ skonštatoval v rozhovore pre TASR.

Nové pracovisko v prešovskej nemocnici Čítajte viac Lengvarský otváral nové oddelenia na východe
186 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #koronavírus #Covid automat