Desať poslancov z Varína obvinili z extrémizmu. Pre Tisovu ulicu

Obecní poslanci vo Varíne neodsúhlasili návrh svojej kolegyne, aby premenovali ulicu nesúcu meno Jozefa Tisa. Nedávno sa dozvedeli, že v tejto súvislosti ich obvinil vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry. Takýto vianočný „darček“ ich poriadne zaskočil.

28.12.2021 15:19 , aktualizované: 18:12
Jozef Tiso Foto:
debata (868)

Varín má Ulicu Dr. Jozefa Tisu ako jediný na Slovensku. Obecná poslankyňa Lenka Ticháková sa to snažila zmeniť, no cez zastupiteľstvo jej to neprešlo. Za svoju iniciatívu však získala ocenenie Biela vrana. To však nie je všetko. Vyšetrovateľ NAKA už obvinil desiatich z jedenástich tamojších zastupiteľov z prečinu prejavov sympatie k skupine, hnutiu alebo ideológii smerujúcej k potlačeniu základných ľudských práv a slobôd.

Varínsky starosta Michal Cvacho to veľmi komentovať nechcel. „Na NAKA som párkrát sedel niekoľko hodín už aj ja a poučil som sa, že nemá zmysel hovoriť viac, ako treba. Najmä nie teraz, keď človek čokoľvek povie, okamžite sa na neho zosypú určité orgány, ktorým vôbec nerozumiem,“ zdôvodnil.

„Nemienim sa k tomu teda vyjadrovať. Nech si súdy rozhodujú, ako chcú,“ povedal. Myslí si však, že toto obvinenie nebude mať dlhé trvanie. „Nemá to nič spoločné s ráciom, zákonom, ničím,“ podotkol. Zdôraznil, že ako obec fungujú, a v tejto veci si našli právnika. „Ja obvinený nie som, takže viac k tomu nepoviem. Treba osloviť poslancov, ktorých sa to týka,“ uzavrel.

Poslanec Karol Boka pre Pravdu uviedol, že 20. januára má k dotknutej veci vypovedať v Banskej Bystrici. „Nemôžem sa k tomu teda vyjadrovať,“ poznamenal. Trpko dodal, že kolegyňa im dala pekný vianočný darček.

Hovorca policajného prezídia Michal Slivka iba spresnil, že vyšetrovateľ NAKA „obvinil 10 osôb z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd (podľa § 422 ods. 1 Trestného zákona)“. Dodal, že k vzneseniu obvinenia došlo v priebehu mesiaca december 2021. Konanie naďalej pokračuje, viac informácií k jeho priebehu a stavu preto nie je možné poskytnúť.

Od hrdinu SNP k Tisovi

Za všetkých obvinených varínskych poslancov poskytla spoločné stanovisko jedna z nich – Lenka Milová. Podčiarkla, že s obvinením zásadne nesúhlasia. Necítia sa vinní z toho, čo sa im kladie za vinu.

„Zároveň podotýkame, že každý z nás vedie bezúhonný rodinný život. Svoj mandát poslanca obecného zastupiteľstva vykonávame zodpovedne, v súlade s platnou legislatívou a v prospech občanov obce,“ uviedla Milová. Objasnila, že všetci obvinení poslanci využili právo na podanie riadneho opravného prostriedku a v zákonnej lehote podali proti vzneseniu obvinenia sťažnosť. „Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie v tejto chvíli nebudeme poskytovať žiadne ďalšie informácie,“ doplnila.

Na aktuálnu situáciu reagovala aj Ticháková. „Keďže nemám k dispozícii žiadne dokumenty ohľadom obvinenia z trestného činu, nemôžem sa k tomu vyjadriť,“ povedala. Podnet na prokuratúru či NAKA vraj nedala ona. „Viem, že išlo viacero podnetov z rôznych organizácií, no netuším, z akých,“ vraví.

Ticháková ešte predtým rozbehla petíciu a zároveň požiadala o odborné stanovisko Historický ústav SAV aj Ústav pamäti národa. Do toho prišla pandémia, takže veľa podpisov vraj vyzbierať nestihla.

„Ich konkrétny počet vám teraz nepoviem, no zatiaľ to mám ako zálohu. Myslím si však, že to budeme musieť riešiť ako zastupiteľstvo, mimo občanov,“ podotkla. Mať v obci ulicu s takýmto sporným názvom je podľa nej choré, neetické a nemorálne. Pokračovala, že predstaviteľ vojnového Slovenského štátu bol odsúdený za zločiny proti ľudskosti a vlastizradu. „Niektorí však ani poriadne nevedia, kto bol vlastne Tiso. Nepoznajú tú históriu,“ mieni.

Chápe, že väčšina Varínčanov žijúcich na dotknutej ulici argumentovala proti jej návrhu výmenou dokladov súvisiacich so zmenou adresy. Trápilo ich, kto im to zaplatí a podobne. „Vôbec neriešili, kto bol Tiso. Zopár ľudí to možno vie, ale nie všetci majú potrebné informácie. Odborné stanoviská som však dala prečítať všetkým, ktorí mali záujem,“ prízvukuje.

Je presvedčená, že keby jej kolegovia chceli úprimne riešiť jej návrh, tak by sami prišli so svojím, ako sa má premenovanie ulice realizovať. „V ich prípade neobstojí obhajoba typu – nemám vedomosť, kto vlastne Jozef Tiso bol. Všetci dostali už spomenuté odborné stanoviská, ktoré to zhodnotili na základe faktov,“ upozornila.

Tichákovú mrzí, že to celé zašlo až takto ďaleko, teda k obvineniu jej kolegov. „No na druhej strane to mohlo byť už dávno vyriešené – keby zobrali do úvahy všetky fakty a navrhli spôsob, ako máme riešiť problematickú ulicu,“ povedala. Prečo vlastne v roku 1993 premenovali ulicu, ktorá dovtedy nosila meno kapitána Pfliegela, ktorý zahynul v SNP, na Tisovu, nevie. „Žiadala som obec o informácie z toho obdobia, no nedostala som ich,“ doplnila.

Augustové zastupiteľstvo

Varínski poslanci o zmene názvu ulice rokovali ešte začiatkom augusta. Návrh predniesla poslankyňa Ticháková. Argumentovala stanoviskami historikov a pripomenula, že ani názvoslovná komisia neodporučila pomenovať ulicu po Tisovi.

Zdôraznila, že podľa novely, ktorú vlani schválila Národná rada, sa zakazuje umiestňovať na pamätníkoch, pomníkoch a pamätných uliciach texty, vyobrazenia a symboly, ktoré oslavujú, propagujú alebo obhajujú režim založený na komunistickej ideológii alebo jej predstaviteľov, či predstaviteľov režimu vojnovej Slovenskej republiky z rokov 1939 až 1945.

„Zakazuje sa aj pomenovávanie ulíc a verejných priestranstiev po predstaviteľoch týchto režimov,“ vysvetľovala Ticháková spoluobčanom. Miestni poslanci jej však odpovedali, že to sa vzťahuje na názvy prijaté až po 30. novembri 2020.

A ulica bola pomenovaná po Tisovi v roku 1993. Varínski poslanci vyhlásili, že si počkajú až na rozhodnutie súdu. A Tichákovej vyčítali, že ulice sa premenúvajú iba na základe všeobecného záväzného nariadenia, nie na základe odsúhlasenia miestnym zastupiteľstvom.

Potom sa podľa zápisnice zo zastupiteľstva dostali k slovu obyvatelia Varína. Žena, ktorá bola poslankyňou v roku 1993, tvrdila, že „premenovanie ulice na Ulicu Dr. Jozefa Tisa poslanci vtedy schválili spontánne“.

„Nehanbime sa, že sme hlasovali za Tisovu ulicu. Nehnevajte sa na Tisu pre to, že bol prezident republiky, alebo že bola genocída, ale že konečne bol slovenský štát,“ dodala. Časť občanov sa podľa záznamu do Tichákovej pustila pomerne ostro. Obhajovali Tisa, vojnovú republiku, vyháňali poslankyňu z obce. Našli sa aj takí, ktorí upozornili, že po premenovaní ulice si budú musieť vymeniť všetky doklady.

Nakoniec poslanci neprijali uznesenie, ktoré pripravila Ticháková a podľa ktorého schvaľujú premenovanie Ulice Dr. Jozefa Tisu. Naopak, prešlo uznesenie, ktoré navrhlo deväť poslancov. Podľa neho zobrali na vedomie návrh Lenky Tichákovej na premenovanie Ulice Dr. Jozefa Tisa. Rovnako aj obsah všetkých materiálov, ktoré boli predložené.

Poslanci nesúhlasia s konštatovaním, že „súčasný stav je v rozpore s platnou legislatívou, nakoľko takýto záver môže vysloviť len k tomu kompetentná inštitúcia“. Poslanci podľa uznesenia majú počkať až na výsledok prešetrenia prokuratúrou a NAKA, ktoré sa vtedy touto vecou zaoberali. Ticháková sa pri tomto hlasovaní zdržala.

Na augustovom zastupiteľstve nebola prítomná jedna poslankyňa. Varín má 3 870 obyvateľov a jedenásť miestnych poslancov. Okrem jedného, ktorý sa hlási k SNS, sú všetci nezávislí.

© Autorské práva vyhradené

868 debata chyba
Viac na túto tému: #Varín #NAKA