Sabaka vysúdil od Mazureka odškodné 20-tisíc eur

Poslanec parlamentu pôsobiaci v mimoparlamentnom hnutí Republika Milan Mazurek má zaplatiť infektológovi Petrovi Sabakovi nemajetkovú ujmu vo výške 20-tisíc eur. Dôvodom je video na sociálnej sieti, v ktorom ho kritizoval v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

29.12.2021 17:56
Peter Sabaka Foto:
V popredí infektológ Peter Sabaka
debata (1051)

Okresný súd (OS) Kežmarok o tom rozhodol 6. decembra neodkladným opatrením. Rozhodnutie nie je právoplatné. Mazurekovi plynie lehota na podanie opravného prostriedku.

Okrem peňažného trestu má poslanec vymazať video a na sociálnej sieti zverejniť ospravedlnenie. Poslanec podľa rozhodnutia súdu obsahom videa neoprávnene zasiahol do práv žalobcu.

„Súd žalovanému uložil povinnosť uvedený zverejnený príspevok spolu s videom a rovnako uvedený zdieľaný príspevok s videom a všetky textové komentáre k príspevkom natrvalo vymazať zo svojho profilu, a to do troch dní od vykonateľnosti rozhodnutia,“ uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Prešove a okresných súdov v jeho pôsobnosti Ivana Petrufová.

Ako vyplýva zo stanoviska súdu, Mazurek môže teraz podať proti Sabakovi žalobu o určenie, že zverejnením videa nedošlo k neoprávnenému zásahu do jeho práva na ochranu osobnosti. Pokiaľ by jej súd vyhovel, uznesenie o neodkladnom opatrení, podľa ktorého má lekárovi zaplatiť 20-tisíc eur, by súd zrušil.

Mazurek označil rozhodnutie za bezprecedentné. Avizoval, že na sudcu podá trestné oznámenie za ohýbanie práva. Tvrdí, že zneužil predbežné neodkladné opatrenie, aby v expresnom čase mohol vydať šialený rozsudok bez súdu a bez možnosti sa efektívne brániť. Tvrdí, že cieľom je, aby odišiel z politiky.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Mazurek #Peter Sabaka