Omikron je smršť, Európa ráta nakazených v státisícoch

Francúzsko 206-tisíc nakazených, Británia 189-tisíc, Španielsko 162-tisíc, Taliansko 127-tisíc. Úmrtia sú však nižšie ako v predošlých vlnách. Svet zároveň prvýkrát od začiatku pandémie prekonal hranicu milióna novo nakazených koronavírusom za deň. Vyplýva to z priemerného prírastku za uplynulých sedem dní.

31.12.2021 06:00 , aktualizované: 18:38
koronavírus, New York, Times Square Foto: ,
Test svetelnej gule, ktorá sa na newyorskej Times Square bude vznášať nad divákmi. New York nezrušil tradičné vítanie nového roka.
debata (198)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

18:34 Británia v piatok oznámila 189 846 novo zachytených infekcií a denný prírastok tak v krajine štvrtýkrát za sebou dosiahol nové maximum. Posledný súčet je približne o 600 prípadov vyšší ako ten štvrtkový a okrem iného znamená, že sa prírastky desiaty deň za sebou vyskytujú nad hranicou 100 000, ktorá predtým nikdy nebola prekonaná.

Extrémny nárast v počte koronavírusových infekcií sa premieta do bilancie hospitalizácií s COVIDOM-19. Tých evidovalo britské zdravotníctvo k 29. decembru takmer 12 000. V piatok neprinieslo aktuálnejšiu celoštátnu bilanciu, informovalo však o náraste počtu pacientov v anglických nemocniciach z 11 542 na 12 395.

„Vlna stále zosilňuje a počty pacientov prijímaných do nemocníc sú na vzostupe,“ uviedol jeden z hlavných protiepidemických expertov vlády Chris Whitty. Upozornil na nové čísla britského štatistického úradu, podľa ktorých sa v týždni do 23. decembra v Anglicku koronavírusom nakazil každý 25. obyvateľ. „Nechajte sa preočkovať, používajte vo vnútri rúška, vetrajte ako sa len dá, umývajte si ruky,“ dodal Whitty.

Posilňujúcu dávku očkovania proti COVIDU-19 už v Británii dostalo takmer 60 percent ľudí vo veku nad 11 rokov. Aj preto zrejme počty hospitalizácií a úmrtí po nákaze koronavírusom zostávajú hlboko pod rekordmi z predchádzajúcej zimnej vlny epidémie. Británia v piatok oznámila 203 úmrtí v mesačnom rozmedzí po pozitívnom teste a celková bilancia tak stúpla na 148 624 mŕtvych.

Pri počtoch infekcií vysoko nad skoršími maximami však panujú obavy, že aj napriek účinku vakcinačnej kampane či pozorovanej nižšej smrtnosti novej koronavírusovej varianty omikron sa zdravotnícky systém opäť dostane do problémov.

15:26 V dôsledku šírenia koronavírusového variantu omikron môže byť v Česku na vrchole novej vlny pandémie v jeden deň hospitalizovaných až 7 000 ľudí s covidom, pričom viac ako 900 z nich bude na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Uviedol to riaditeľ Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek, ktorého cituje spravodajský server iDNES.cz.

Podľa ÚZIS bude už v prvých desiatich dňoch nového roka koronavírusový variant omikron tvoriť v ČR polovicu nových prípadov ochorenia COVID-19. V druhej polovici januára bude omikron prevládať nad ostatnými variantmi. Ako pripomína iDNES.cz, v súčasnej dobe tvorí omikron desať až pätnásť percent prípadov nákazy covidom.

Z dôvodu vysokej infekčnosti omikronu – i keď sa zdá byť menej rizikový – môže dôjsť k vysokým počtom nakazených, a teda aj hospitalizovaných, varoval Dušek. Predikcie naplnenosti nemocníc majú dva scenáre – v konzervatívnom bude potrebovať nemocničnú starostlivosť rovnaký podiel nakazených ako pri variante delta, v optimistickom bude tento podiel približne polovičný.

Denné počty nových prípadov nákazy budú podľa Duška rásť veľmi prudko a môžu tak presiahnuť doterajšie maximá z jesene. „Okrem vysokej nákazlivosti disponuje totiž variant omikron zvýšenou schopnosťou vyhnúť sa imunite získanej očkovaním, ako aj imunite nadobudnutej po prekonaní covidu,“ dodal.

Za štvrtok pribudlo v Česku 5 749 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, o 22 percent menej než pred týždňom. V prepočte na 100 000 obyvateľov v Česku pripadá 308 nových prípadov za posledný týždeň. Je to najnižšia hodnota sedemdňovej incidencie od konca októbra.

14:25 Izrael začal v piatok podávať štvrtú dávku protikoronaví­rusovej vakcíny ľuďom s oslabeným imunitným systémom. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

V piatok ráno zaočkovali prvých pacientov s transplantovanými pľúcami a srdcom, oznámilo Šebovo zdravotné stredisko (Tel ha-Šomer) pri Tel Avive.

Generálny riaditeľ ministerstva zdravotníctva Nachman Aš vo štvrtok vyhlásil, že zatiaľ budú dostávať štvrtú dávku vakcíny proti koronavírusu iba ľudia s imunodeficienciou (imunitnou nedostatočnosťou).

Ministerstvo v piatok tiež oznámilo, že Aš všeobecne schválil podávanie štvrtej dávky v zariadeniach starostlivosti o seniorov. Dôvodom sú obavy z vypuknutia nákazy v týchto zariadeniach a z ohrozenia zdravia a životov ich obyvateľov.

Štvrtú dávku vakcíny budú môcť dostať aj zamestnanci v domovoch pre seniorov, ak si to budú želať, dodalo ministerstvo.

13:57 V období od 16. do 23. decembra sa v Anglicku nakazili koronavírusom vyše dva milióny ľudí. To znamená, že COVID-19 bol potvrdený u každého 25 obyvateľa. Vyplýva to zo štatistík, ktoré v piatok zverejnil britský Úrad pre národnú štatistiku (ONS). Informovala o tom televízia Sky News.

Vo Walese, Škótsku a v Severnom Írsku sa v sledovanom týždni nakazil zhruba každý 40. občan.

Potvrdené prípady infekcie v Anglicku sa podľa ONS zvýšili vo všetkých vekových skupinách, avšak najvyššie boli medzi školákmi a ľuďmi vo veku 25 až 34 rokov.

Deti vo veku od dvoch rokov do desiatich rokov sa s najväčšou pravdepodobnosťou nakazili variantom delta, zatiaľ čo ľudia vo veku 25 až 34 rokov mali s najväčšou pravdepodobnosťou variant omikron.

13:21 Španielsko napriek vysokej miere zaočkovania obyvateľov proti koronavírusu, približne 80 percent, ukončí rok 2021 jednou z najvyšších incidencií v Európe. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Počet nových prípadov infekcie na 100-tisíc obyvateľov za 24 hodín stúpol na 1086, oznámilo ministerstvo zdravotníctva v Madride vo štvrtok večer. Bolo to prvýkrát, čo údaj prekročil hranicu 1000 prípadov.

Ešte v polovici októbra zaznamenávalo Španielsko ročnú sedemdňovú incidenciu približne 18.

Medzitým úrad hlásili, že situácia v nemocniciach je stále do veľkej miery pod kontrolou, takisto vďaka vysokej miere zaočkovania obyvateľstva, keďže vakcíny vo väčšine prípadov zaisťujú nákazu bez príznakov alebo len jej mierny priebeh.

Len nedávno bolo v Španielsku obsadených 8,8 percenta všetkých lôžok v nemocniciach a 19 percent lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS). Tieto čísla tiež stúpajú, ale skôr pomaly.

13:20 Počet potvrdených prípadov infekcie novým druhom koronavírusu na Ukrajine sa za uplynulých 24 hodín zvýšil o 7029 na celkových 3 667 649. Vyplýva to z piatkových údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

Chorobe COVID-19, ktorú koronavírus SARS-CoV-2 spôsobuje, podľahlo za tento čas ďalších 209 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie na Ukrajine stúpol na 95 899.

13:19 Britský Regulačný úrad pre lieky a zdravotnícke výrobky (MHRA) v piatok autorizoval antivirotikum Paxlovid vo forme tabletky od spoločnosti Pfizer na liečbu covidu. Informovala o tom agentúra Bloomberg. Stalo sa tak niekoľko týždňov po tom, ako „zelenú“ dostal podobný liek od spoločnosti MSD.

Paxlovid bol v Británii povolený na použitie u ľudí starších ako 18 rokov s miernym až stredne závažným priebehom COVID-19 a „najmenej s jedným rizikovým faktorom rozvoja závažného ochorenia“, uviedli experti MHRA.

Bloomberg pripomína, že vláda britského premiéra Borisa Johnsona schvaľuje vakcíny a liečivá v rekordne rýchlom čase s cieľom „vyzbrojiť krajinu“ na boj proti pandémii vo svetle rýchlo sa šíriaceho variantu omikron.

Británia si už objednala 2,75 milióna balení lieku od Pfizeru. Takisto si objednala 1,75 milióna balení perorálneho antivirotika s účinnou látkou molnupiravir od spoločnosti MSD.

11:30 Nové prípady nákazy koronavírusom v Austrálii v piatok znova prudko stúpli na rekordných vyše 32-tisíc, len niekoľko dní po tom, čo prvýkrát prekročili hranicu 10-tisíc. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Odborníci uviedli, že túto explóziu prípadov vyvoláva vysoko nákazlivý koronavírusový variant omikron a nedávne uvoľnenie obmedzení v meste Sydney a ďalších oblastiach.

Vyše 15-tisíc nových prípadov infekcie hlásili v Sydney.

Ďalších 5000 prípadov zaznamenali na ďalších miestach v austrálskom štáte Nový Južný Wales a takmer 6000 infikovaných potvrdili v štáte Viktória, kde sa nachádza druhé najväčšie mesto Melbourne.

Aj keď hospitalizácie a úmrtia v tejto vlne stúpajú, zatiaľ nedosiahli porovnateľné hodnoty hlásené v predchádzajúcich vlnách. A mnohé mestá plánujú uskutočniť oslavy príchodu nového roka, teda aj slávny veľkolepý ohňostroj v Sydney na Prístavnom moste a nad budovou Opery.

10:14 Izoláciu bude možné po novom nariaďovať len v domácom prostredí. Vyplýva to z nálezu Ústavného súdu, ktorý v piatok nadobudol účinnosť.

vyhláška hranice prechod karanténa výnimky kontrola Čítajte viac Karanténu možno nariadiť už len v domácom prostredí, rozhodol ÚS

10:10 PCR testy potvrdili na Slovensku ďalších 2 995 ľudí nakazených koronavírusom. Pribudlo aj 37 obetí ochorenia COVID-19.

Dominika Cibulková Čítajte viac Pribudlo 2995 prípadov nákazy koronavírusom a 37 obetí

9:47 Južná Kórea kvôli neustálemu rastu počtu prípadov covidu-19 s ťažkým priebehom a kvôli obavám zo šírenia omikronu o dva týždne predĺži prísne pravidlá spoločenského odstupu.

Pred dvoma týždňami dosahoval počet novo nakazených v Južnej Kórei priemerne 8 000 denne. Odvtedy poklesol na zhruba 5000 denne, ale počet kriticky chorých pacientov sa stále pohybuje okolo tisícky, čo je najvyšší údaj od začiatku pandémie, uviedla kórejská Agentúra pre kontrolu a prevenciu chorôb (KDCA).

Predĺžením pravidiel sa chce krajina pripraviť na šírenie omikronu, zaistiť viac nemocničných lôžok a prinútiť obyvateľov, aby sa nechali naočkovať posilňujúcou dávkou vakcíny, povedal premiér Kim Pu-kjon.

Sprísnené opatrenia budú platiť do 16. januára. Na ich základe sa môžu stretnúť maximálne štyri plne očkovaní ľudia. Reštaurácie, kaviarne a bary musia zatvárať o deviatej večer, kiná a internetové kaviarne o hodinu neskôr. Neočkovaní ľudia musia byť pri stole v reštaurácii sami, alebo sa stravovať doma s využitím donášky.

Takmer 91 percent Juhokórejčanov starších ako 12 rokov je plne očkovaných. V krajine so 77 miliónmi obyvateľov bolo doteraz zaznamenaných bezmála 631 000 prípadov nákazy a 5 563 úmrtí.

Južná Kórea tento rok už druhý rok po sebe zrušila tradičnú polnočnú ceremóniu, kedy odbíjanie zvonu ohlasuje príchod Nového roku.

9:30 Portugalsko skrátilo z desiatich na sedem dní povinnú izoláciu bezpríznakových osôb a ľudí, u ktorých sa infekcia koronavírusom nepotvrdila. Oznámil to portugalský Úrad verejného zdravotníctva (DGS).

K rovnakému kroku pristúpilo v stredu aj Španielsko. Skrátiť karanténu z desiatich na päť dní v prípade bezpríznakového covidu však odporučilo v pondelok aj americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Izoláciu osôb z desiatich na sedem dní skrátila tiež britská vláda na území Anglicka. O podobnom kroku sa diskutuje aj v Nemecku a Taliansku.

Španielsko skrátilo karanténu aj u ľudí s miernym priebehom ochorenia COVID-19. Španielske ministerstvo zdravotníctva v stredu oznámilo, že skrátenie karantény sa týka bezpríznakových osôb, ako aj neočkovaných, u ktorých sa nepotvrdila infekcia. Od zaočkovaných ľudí, ktorí boli v kontakte s infikovanou osobou, sa v súčasnosti v Španielsku karanténa nevyžaduje.

Omikron, ktorý spôsobuje prudký nárast počtu infikovaných v celej Európe, sa pred Vianocami stal v Portugalsku dominantným variantom covidu. Napriek nárastu prípadov infekcie je počet ľudí prijatých do nemocníc a na jednotky intenzívnej starostlivosti s covidom len zlomkom z vrcholu dosiahnutého v Portugalsku počas zimnej vlny pandémie.

Portugalská vláda napriek tomu zaviedla obmedzenia, ktoré majú pomôcť zastaviť nárast počtu infikovaných vrátane predkladania očkovacích certifikátov, nosenia rúšok, povinnej práce z domu a zatvorenia barov či nočných klubov.

V Portugalsku je plne zaočkovaných takmer 90 percent populácie a takmer 2,4 milióna ľudí dostalo už aj tretiu, posilňujúcu dávku vakcíny.

9:16 Omikron sa už stal vo Francúzsku prevládajúcim variantom koronavírusu. V piatok o tom informoval štátny úrad pre verejné zdravie, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra AFP. Vo Francúzsku zároveň zaznamenávajú v posledných niekoľkých dňoch veľký nárast v počte infikovaných.

„Na začiatku tohto týždňa sa už 62,4 percenta testov zhodovalo s profilom variantu omikron“ – pre porovnanie, predchádzajúci týždeň ich bolo len 15 percent, dodal úrad.

9:10 Za štvrtok pribudlo v Česku 5 749 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, o 22 percent menej než pred týždňom. V piatok ráno o tom informoval spravodajský server Novinky.cz.

V nemocniciach je 3 163 pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19, zhruba o 950 menej než v predvianočný štvrtok.

V prepočte na 100 000 obyvateľov v Česku pripadá 308 nových prípadov za posledný týždeň. Je to najnižšia hodnota sedemdňovej incidencie od konca októbra.

8:36 V USA muselo byť na konci decembra s covidom-19 hospitalizo­vaných 378 detí. Podľa Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) je to v skupine občanov do 18 rokov oproti predchádzajúcemu týždňu 66-percentný nárast. V USA zaznamenali vo štvrtok za minulých 24 hodín 580 000 nových nákaz, čo je doteraz najvyšší denný údaj v krajine a dvojnásobok v porovnaní s rastmi nákazy minulú zimu.

Hospitalizácií ani úmrtí ale týmto tempom nepribúda, čo posilňuje nádej, že variant omikron je miernejší ako delta. V minulých dvoch týždňoch sa denné počty úmrtí znížili o päť percent a činia v priemere 1 221 prípadov. Hospitalizácií v celej populácii pribudlo o 15 percent na priemerných 78 781 denne.

Počet detí, ktoré bolo potrebné hospitalizovať, je však znepokojujúci a odborníci vyzývajú občanov, aby svoje deti nechali očkovať. Za rastom detskej hospitalizácie je podľa nich vysoká nákazlivosť omikronu.

Súčasný počet hospitalizovaných detí je vyšší ako v septembri pri minulej vlne nákazy spôsobenej variantom delta. Hospitalizácií pribúda teraz aj vo vekovej skupine 18 až 29 rokov. Pomer ťažkých prípadov medzi maloletými zostáva v porovnaní s inými vekovými skupinami nižší.

Podľa údajov americkej pediatrickej akadémie malo Covid-19 v týždni do 23. decembra 200 000 detí, čo je o 50 percent viac v porovnaní s týždennými prírastkami na začiatku mesiaca.

Všetci odborníci kladú rodičom na srdce nechať deti očkovať. V 330-miliónových USA je podľa CDC plne očkovaných 62 percent občanov a skoro tri štvrtiny majú aspoň prvú dávku. Z plne očkovaných už takmer 69 percent dostalo aj posilňujúcu dávku.

U detí je situácia menej priaznivá – v skupine detí od päť do jedenástich rokov bolo na konci decembra naočkovaných menej ako 15 percent detí. Zo skupiny 12 až 17-ročných je plne naočkovaných niečo cez 50 percent detí.

7:55 Dve kanadské provincie oznámili kvôli rekordným počtom ľudí nakazených koronavírusom nové protiepidemické opatrenia. Vo frankofónnej provincii Quebec začne už dnes platiť nočný zákaz vychádzania od 22:00 do 5:00, čo znemožní pouličné oslavy príchodu Nového roka. Reštaurácie budú môcť vydávať iba objednávky so sebou a školy prinajmenšom do polovice januára prejdú na diaľkovú výučbu. V najľudnatejšej provincii Ontario sa deťom o dva dni predĺžia vianočné prázdniny.

„Ide o extrémne kroky, pretože situácia je tiež extrémna,“ uviedol vo štvrtok premiér provincie Quebec François Legault. „Odborníci nám povedali, že tu existuje riziko, že nebudeme môcť poskytnúť starostlivosť všetkým, ktorí ju budú v nasledujúcich týždňoch potrebovať,“ dodal.

V Quebecu sa dnešným dňom uzavrú aj kryté športoviská a svätostánky, kde sa budú môcť konať iba pohreby s maximálnym počtom 25 účastníkov. Bary, zábavné podniky a telocvične sa zavreli už minulý týždeň.

Kanadské úrady vo štvrtok ohlásili bezmála 40 000 nových prípadov infekcie, čo je doteraz najvyššia bilancia. Na Quebec z toho pripadá cez 14 000 infiko­vaných, len o niekoľko stoviek nakazených menej ohlásilo Ontario.

V Kanade, ktorá má 38 miliónov obyvateľov, sa od začiatku pandémie vírusom SARS-CoV-2 nakazilo 2,1 milióna ľudí, viac ako 30 000 z nich zomrelo.

7:14 Juhoafrická republika, kde sa v novembri prvýkrát vo väčšej miere začal šíriť koronavírusový variant omikron, už je za vrcholom štvrtej vlny pandémie covidu-19 a ruší časť protiepidemických opatrení. Vo štvrtok o tom po svojom rokovaní informovala vláda. S okamžitou platnosťou skončil nočný zákaz vychádzania, zmiernia sa aj obmedzenia ohľadom otváracej doby obchodov predávajúcich alkohol, informovala agentúra Reuters.

„Všetky ukazovatele napovedajú, že krajina už je na celoštátnej úrovni najskôr za vrcholom štvrtej vlny,“ uviedla vláda vo vyhlásení. „Variant omikron je vysoko nákazlivý, ale miera hospitalizácií je nižšia ako v predchádzajúcich vlnách,“ dodal kabinet.

Dáta ministerstva zdravotníctva ukazujú, že v týždni do 25. decembra sa počet odhalených prípadov nákazy oproti predchádzajúcemu týždňu znížil o 30 percent. Zmenšil sa aj tlak na nemocnice, pretože ubudlo covidových pacientov.

V krajine bude ďalej povinné nosenie rúšok na verejných miestach. Na hromadných akciách vo vnútri smie byť naraz najviac 1 000 ľudí, vonku je maximálna kapacita 2000 účastníkov.

6:49 Austrálske Sydney sa chystá na tradične spektakulárne oslavy príchodu Nového roku, ktoré vyvrcholia dvanásťminútovým ohňostrojom v miestnom prístave. Premiér Scott Morrison ľuďom zaželal, aby si slávnostný večer naplno užili, a to napriek faktu, že štát Nový Južný Wales dnes oznámil rekordný počet nových prípadov nákazy koronavírusom – cez 21 000.

Sydney dnes bude jedným z prvých miest na planéte, kde ľudia privítajú rok 2022. Polnoc tam odbije o 14.00 SEČ a po nej bude nasledovať ohňostroj nad budovou opery v Sydney, na ktorý padne šesť ton pyrotechniky.

Na rozdiel od minuloročného Silvestra tento rok budú môcť ohňostroj na mieste sledovať desaťtisíce ľudí. Záujemcovia si ale museli vopred zaobstarať lístky na jednu z 30 lokalít, odkiaľ bude svetelnú show na nočnej oblohe dobre vidieť.

Plány radnice sa nijako nezmenili ani po zverejnení dnešnej bilancie nakazených, ktorá je o 9 000 prípadov vyššia ako vo štvrtok a o 15 000 vyššia ako v stredu.

„Počty prípadov sa síce zvyšujú, ale v porovnaní s variantom delta je teraz naša situácia oveľa lepšia,“ povedal novinárom premiér Nového Južného Walesu Dominic Perrottet. Podľa neho aj vďaka očkovaniu zvládajú nemocnice starostlivosť o pacientov s covidom bez problémov.

Celá Austrália za posledných 24 hodín zaznamenala 32 400 novo nakazených, doteraz najvyššia bilancia bola 21 329 z pred­chádzajúceho dňa. Podľa údajov zdravotníckych úradov je teraz v krajine 135 000 aktívnych prípadov infekcie, na jednotkách intenzívnej starostlivosti ale leží iba 127 ľudí s ťažkým priebehom covidu.

6:22 Grécke úrady zaznamenali za stredu a štvrtok celkovo 35 580 prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je v porovnaní s rovnakým minulotýždňovým obdobím takmer šesťnásobný nárast.

V rovnakom čase evidovali grécke úrady minulý týždeň 6667 prípadov covidu.

Predpokladá sa, že prudký nárast prípadov infekcie spôsobil koronavírusový variant omikron, ktorý sa v súčasnosti šíri najmä v širšej oblasti Atén. V reakcii na to grécka vláda sprísnila protipandemické opatrenia.

Od štvrtka minimálne do 17. januára musia reštaurácie zatvárať o polnoci a obmedziť počet miest na sedenie. Na Silvestra platí výnimka, vďaka ktorej prevádzky môžu byť otvorené do 2.00 h.

Povinné je tiež nosenie respirátorov triedy FFP2 v supermarketoch, vo verejnej doprave a na verejných priestranstvách.

Grécka vláda okrem toho v stredu zakázala hranie hudby v baroch a reštauráciách v snahe obmedziť silvestrovské oslavy.

6:00 Británia vo štvrtok ohlásila ďalšiu rekordnú bilanciu nakazených koronavírusom. Za deň tam pribudlo 189 213 prípadov infekcie, v stredu to bolo zhruba 183-tisíc. Okrem toho ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že za 24 hodín kvôli COVIDU-19 zomrelo 332 ľudí, čo je najvyšší počet od marca. Informovala o tom agentúra Reuters.

Počet nakazených v Spojenom kráľovstve v posledných dňoch strmo stúpa zrejme v súvislosti so šírením varianty omikron. Pred dvomi týždňami hlásili britské laboratóriá približne 87-tisíc prípadov nákazy za deň, odvtedy sa bilancia zvýšila o 116 percent. Počty úmrtí sa za dva týždne zvýšili o 127 percent, uviedol denník The Guardian.

Rekordné počty nakazených ohlásili aj ďalšie európske krajiny. V Španielsku, ktoré má 47 miliónov obyvateľov, za posledných 24 hodín pribudlo takmer 162-tisíc infikovaných. Jedenásťmiliónové Grécko má zhruba 35-tisíc novo nakazených a šesťdesiatmiliónové Taliansko takmer 127-tisíc. Počet novo preukázaných nákaz koronavírusom vo Francúzsku druhý deň v rade prekonal 200-tisíc. Úrady ich za posledných 24 hodín podľa agentúry Reuters zaznamenali 206 243, čo je len o zhruba 2 000 menej ako stredajší rekord. Francúzsko, rovnako ako napríklad Británia a Taliansko, v posledných dňoch pravidelne zaznamenáva nové maximá infikovaných za 24 hodín. V stredu sa v krajine číslo prvýkrát vyšplhalo cez 200-tisíc, keď dosiahlo 208.099, čo je celoeurópsky rekord od začiatku pandémie covidu-19. Vo Francúzsku sa každú sekundu koronavírusom v priemere nakazí takmer 2,4 osoby.

Portugalsko zaznamenalo najvyšší denný prírastok počtu nakazených koronavirom od začiatku pandémie, 28 659 nových prípadov za deň. Zároveň sa krajina rozhodla skrátiť karanténu pre ľudí, ktorí mali kontakt s nakazeným, a pre nakazených bez príznakov covidu-19. Karanténne opatrenie spresnilo aj Španielsko, ktoré tiež zaznamenalo najvyšší prírastok za jediný deň. Najvyšší počet prípadov za deň má tiež Grécko.

V Španielsku vyšší prírastok ako vo štvrtok krajina zaznamenala len v pondelok (viac ako 200-tisíc prípadov), ale údaj predstavoval súčet čísel z piatku a oboch víkendových dní. Portugalsko, ktoré má zhruba desať miliónov obyvateľov, ohlásilo úmrtie 16 nakazených. Pri najsilnejšej epidemickej vlne v januári tohto roku, keď počty nakazených boli zhruba rovnako vysoko ako teraz, umierali stovky ľudí denne. Menší počet úmrtí je podľa expertov výsledkom vysokej zaočkovanosti portugalského obyvateľstva, ktorá dosahuje 87 percent.

Portugalské ministerstvo zdravotníctva tiež rozhodlo o skrátení karantény z desiatich na sedem dní u ľudí, u ktorých sa potvrdila nákaza koronavírusom, ale nemajú príznaky choroby COVID-19, a u ľudí, ktorí boli v kontakte s nakazeným. „Rozhodnutie je v súlade s pravidlami v ďalších krajinách,“ uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Taliansko tretíkrát v rade prekonalo rekord v počte koronavírových nákaz. Za 24 hodín ich zaznamenala ďalších 126 888, deň predtým 98 030. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters, podľa ktorej v krajine za uplynulý deň v súvislosti s chorobou covid-19 zomrelo 156 ľudí. Talianska vláda uviedla, že kvôli nárastu počtu prípadov nákazy ďalej sprísňuje protiepidemické opatrenia.

Novo oznámené pravidlá počítajú s tým, že od 10. januára zatiaľ do konca marca, kedy sa končí v krajine núdzový stav, budú môcť jazdiť verejnou dopravou, ubytovať sa v hoteli či použiť vlek v lyžiarskych areáloch len ľudia s potvrdením o očkovaní proti covidu či o nedávnom prekonaní tejto choroby. Vláda tiež počíta s určením hornej hranice cien respirátorov FFP2.

Nutnosť takzvaného super zeleného pása, potvrdzujúceho očkovanie či prekonanie covidu-19, nový vládny dekrét rozširuje na ďalšie aktivity. Teraz je potreba napríklad pre vstup do vnútorných priestorov reštaurácií, kín či divadiel. Inde, napríklad vo verejnej doprave či na pracovisku, stačí takzvaný zelený pás. To je potvrdenie o negatívnom teste na koronavírus SARS-CoV-2. Podľa denníka Il Sole 24 Ore tak negatívny test bude od 10. januára stačiť na verejnosti iba na pracoviskách či v školách.

Zmenia sa aj pravidlá pre karanténu, informovala agentúra ANSA. Ľudia s posilňovacou dávkou nebudú musieť do izolácie po kontakte s nakazeným. Tým, ktorí majú dve dávky, sa karanténa skráti z piatich na sedem dní.

Talianske médiá ešte v stredu písali aj o možnosti rozšírenia super zeleného pása pre všetkých zamestnancov, čo zatiaľ vláda neschválila. Očakáva sa ale, že o tom bude možno rokovať na budúcom zasadnutí, čo bude v januári. Podľa médií sú však proti opatreniu dve veľké strany vo vládnej koalícii – pravicová Liga a populistické Hnutie piatich hviezd. Naopak, premiér Mario Draghi s opatrením súhlasí.

198 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus