SNS podporí referendovú iniciatívu Smeru, na petičný hárok chce doplniť otázku

Mimoparlamentná SNS podporí referendovú iniciatívu opozičného Smeru súvisiacu so zmenou Ústavy SR a predčasnými voľbami. Na petičný hárok chce doplniť aj otázku o súhlase s prítomnosťou cudzích vojsk na Slovensku. Očakáva, že Smer a ani mimoparlamentný Hlas nebudú proti.

31.12.2021 12:21
debata (16)

„SNS navrhne, aby petičné hárky obsahovali otázku o odmietnutí prítomnosti cudzích ozbrojených síl na území Slovenskej republiky. SNS poukazuje na iniciatívu ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka a ministra obrany (Jaroslava) Naďa, ktorá zákonite vyústi v prítomnosť cudzích ozbrojených síl na našom území,“ uviedla strana.

Deklarovala podporu akejkoľvek iniciatíve, ktorá povedie k skráteniu volebného obdobia súčasnej vlády. „Opakovane však tvrdíme, že ak sa nenájde vôľa deväťdesiatich poslancov Národnej rady SR, ktorí si ústavným zákonom skrátia volebné obdobie, nie je možné v dnešnej dobe skrátiť volebné obdobie NR. Je to možné len ústavným zákonom, ktorý nemôže preskúmavať Ústavný súd SR,“ tvrdí s tým, že v spoločnosti je dopyt po predčasných voľbách. Za dôkaz označila SNS nedávnu petičnú akciu, v ktorej sa podarilo vyzbierať zhruba 600.000 podpisov za vyhlásenie referenda.

Ministerstvo obrany SR nedávno predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh dohody o obrannej spolupráci s USA. Vymedziť má pravidlá spolupráce a umožniť čerpanie financií v prospech Ozbrojených síl SR. Šéf rezortu obrany Jaroslav Naď (OĽANO) deklaroval, že dohoda plne rešpektuje suverenitu SR. SNS a jej predseda Andrej Danko návrh dohody kritizovali už v minulom volebnom období, keď boli súčasťou vlády. K jej uzavretiu vtedy nedošlo a malo sa ďalej rokovať.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #referendum o predčasných voľbách