Hasiči počas Silvestra zasahovali 126-krát, záchranári najviac za posledné roky

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) zasahovali počas Silvestrovskej noci do dnešného rána spolu 126-krát.

01.01.2022 10:29 , aktualizované: 11:25
debata (4)

Ako informovala hovorkyňa Prezídia HaZZ Katarína Križanová, k požiarom boli hasiči vyslaní spolu 84-krát. Pri technických udalostiach pomáhali hasiči 42 krát, pričom v 14 prípadoch išlo o dopravné nehody.

„Z celkového počtu požiarov bolo 39 spôsobených zábavnou pyrotechnikou, pričom najviac takýchto požiarov vzniklo v Bratislavskom (13) a v Trnavskom kraji (7)," povedala Križanová. Zábavná pyrotechnika podľa nej spôsobila najmä požiare kontajnerov a balkónov. „V niekoľkých prípadoch však museli hasiči zasahovať aj pri požiaroch osobných motorových vozidiel a strechy rodinného domu," dodala hovorkyňa.

Rekordná noc záchranárov

Zdravotnícki záchranári absolvovali počas silvestrovskej noci najviac zásahov za posledné roky. Konkrétne 1 702, čo je o 239 viac ako počas predchádzajúcich osláv príchodu nového roka. TASR o tom informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OP ZZS) SR Alena Krčová.

„K najčastejším príčinám výjazdov patrili akútne bolesti brucha, sťažené dýchanie a zhoršený zdravotný stav u pacientov s kardiovasku­lárnymi ochoreniami,“ priblížila. Vyšší bol aj počet volaní na tiesňovú linku 155, časť z nich operátori vyriešili konzultáciou.

Najmladší mal 13 rokov

Ako uviedla, zásahov pri úrazoch spôsobených neodbornou manipuláciou so zábavnou pyrotechnikou bolo 32, z toho deväť v Žilinskom kraji. „Najmladším pacientom bol 13-ročný chlapec z Prešovského kraja, ktorému vybuchla petarda v rukách, našťastie bez devastačných poranení. Nebol potrebný ani prevoz do nemocnice a tínedžer bol ošetrený na mieste,“ povedala.

prsteň opica Čítajte viac Rok 2021 priniesol množstvo objavov. Od malých až po tie obrovské

Všetky prípady súvisiace s pyrotechnikou, ktoré riešila záchranná zdravotná služba, skončili ľahkými až stredne ťažkými zraneniami. Žiaden prípad neskončil fatálne.

K častým silvestrovským príčinám zásahov patrí podľa jej slov aj ťažká otrava alkoholom. „V tejto súvislosti pomáhali záchranári v 51 prípadoch, z toho šiestim deťom. Smutné prvenstvo v tomto smere patrí Banskobystrickému kraju, kde pomáhali záchranári až 11 osobám s intoxikáciou alkoholom,“ podotkla. Najmladším pacientom, ktorý sa opil tak, že upadol do bezvedomia, bol podľa jej slov 13-ročný chlapec z Banskobystrického kraja. „Vzhľadom na vážny zdravotný stav musel byť prevezený do nemocnice,“ dodala Krčová.

Zákaz v TANAP-e sa porušoval

Počas silvestrovskej noci ľudia opäť porušovali zákaz používať pyrotechniku v Tatranskom národnom parku (TANAP). Riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko pre TASR uviedol, že ľudia odpaľovali ohňostroje predovšetkým v území pod Cestou Slobody v tatranských a liptovských sídlach. Tie síce patria do intravilánu, no zároveň sú vo vyššom stupni ochrany prírody.

„Mrzí ma, že ľudia hovoria, že nemajú na nič peniaze, ale na takúto hlúposť sa vždy financie nájdu. Strážcovia prírody udelili niekoľko blokových pokút, ale týkali sa najmä pohybu mimo turistických chodníkov. Vo vyšších polohách, napríklad v okolí Sliezskeho domu, Skalnatého plesa, Hrebienka či tatranských chát, sme našťastie odpaľovanie ohňostrojov nezaznamenali,“ priblížil Majko.

nový rok Čítajte viac Zábavná pyrotechnika zabíjala v Rakúsku i Nemecku

Zároveň upozornil, že používať pyrotechniku je zakázané už od 2. stupňa ochrany prírody. Táto činnosť je pre divé aj domáce zvieratá stresujúca. Majú totiž veľmi citlivý sluch a skalné steny i dlhé tatranské doliny poskytujú dobré podmienky na šírenie a zosilňovanie zvukových efektov. Preto dochádza k zraneniam alebo usmrteniam zvierat, keď sa snažia uniknúť pred zdanlivým nebezpečenstvom.

Darmo budeme vysvetľovať

Podľa Majka je paradoxom, že v území národného parku sú aj trvalo obývané ľudské sídla s panelákmi a rodinnými domami. „Ak má niekto v krvi tri promile, tak mu budeme darmo vysvetľovať, že táto jeho činnosť má veľmi zlé účinky na faunu národného parku, on vidí len svoj vlastný zážitok,“ skonštatoval Majko. Zároveň upozornil, že používanie pyrotechniky škodí aj ľuďom, keďže dochádza k znečisteniu ovzdušia.

Novoročný koncert v Hong Kongu, 1. januára 2022.
Oslava príchodu nového roku 2022 na Times...
+30Žena sa modlí pred lampiónmi na Silvestra v...

Podľa neho je cesta, ako zabrániť používaniu pyrotechniky, všeobecne záväzné nariadenie jednotlivých obcí a miest, kde sa takáto činnosť úplne zakáže. Jednoduchšia by bola potom aj vymáhateľnosť zo strany polície. Riaditeľ Správy TANAP zároveň vyzdvihol, že sa niektoré samosprávy rozhodli peniaze na organizovaný ohňostroj využiť zmysluplnejšie. Okrem toho pomohlo aj nariadenie, že pyrotechniku je možné používať len počas silvestrovskej noci. „Kedysi sme tu mali hluk od petárd a inej pyrotechniky pomaly od Mikuláša do Troch kráľov. Teraz sa to nemôže predávať počas roka, len pred Silvestrom. Mojím snom je úplný zákaz, ako to urobili tento rok v Nemecku. Na celoštátnej úrovni by to bolo najrozumnejšie a ideálne, ale na to musí byť vôľa,“ uzatvára Majko.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #pyrotechnika #TANAP #Silvester