Dve prosby Čaputovej: Myslime nie poddansky, ale kráľovsky

V novoročnom príhovore Zuzana Čaputová hovorí najmä o súdržnosti, zdravom rozume, disciplíne a ohľaduplnosti.

01.01.2022 13:24 , aktualizované: 15:25
čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová
debata (1077)

Len vetou Čaputová pripomenula, že uplynulo 29 rokov od vyhlásenia samostatnosti Slovenskej republiky.

„Nebudem hovoriť o tom, čo ste počuli už veľakrát, o očkovaní a potrebe dodržiavať opatrenia. Chcem hovoriť o tom, čo je predpokladom zvládnutia akejkoľvek krízy, aj tej pandemickej. A to je súdržnosť spoločnosti. Žijeme náročné obdobie, ktoré si od nás vyžaduje zdravý rozum, disciplínu a ohľaduplnosť,“ povedala prezidentka.

Mladosť, ktorú im nevrátia

Uviedla, že počas minulého roka sa spoločnosť už trochu naučila žiť a prispôsobiť sa zmenám. „Vyrastajú nám deti, ktoré nepoznajú tváre svojich učiteliek v škôlke, pretože sú zahalené rúškami. Vyrastajú žiaci, ktorí si museli privyknúť na dištančné vyučovanie a ktorým dva roky bezstarostnej mladosti už nikto nevráti. Seniorov obmedzila táto situácia vtom najcennejšom, stretávaní sa s deťmi a vnúčatami,“ pokračovala.

Podotkla, že množstvo ľudí sa ocitlo v existenčných problémoch.

„Už dnes by som chcela vyzdvihnúť, ako mnohí z vás dokázali prekonať samých seba, vyrovnať sa s kritickými okolnosťami, ponúknuť mimoriadne nasadenie či dokonca obetovať svoje zdravie alebo životy pri záchrane iných. Chcela by som sa poďakovať všetkým, ktorí ste nestratili ľudskosť, ktorí ste prejavovali solidaritu a ktorí ste nestratili nádej, že má zmysel pokúsiť sa znovu zjednotiť naše Slovensko,“ vyzdvihla Čaputová.

heger Čítajte viac Heger: Ľudia by si mali uvedomiť ekonomickú hodnotu zaočkovanosti

Podľa nej sa ukazuje, že spoločnosť je najsiln práve tam, kde dokážu byť ľudia zodpovední, ohľaduplní a empatickí z vlastných pohnútok, z vlastného presvedčenia. „A naopak, v momentoch, kedy sa dostanú k slovu sebeckosť, nevraživosť, či dokonca nenávisť, sme odrazu najzraniteľnejší. Atmosféru v spoločnosti v takej chvíli zaťažuje nielen samotná pandémia, ale ju kontaminujeme aj my sami – predsudkami, vzájomným opovrhovaním, bezohľadnosťou,“ pokračovala.

Každý je dôležitý

Ďalej pripomenula slová, ktoré pápež František počal počas septembrovej návštevy Slovenska: „Všetci sme krehkí a navzájom sa potrebujeme. Nikto sa nemôže izolovať ako jednotlivci ani ako národy."

„Každý z nás je dôležitý. Vyžaduje si to zhodu v cieľoch i východiskách – akokoľvek sa v iných veciach môžeme názorovo rozchádzať, v tomto by sme mali byť zajedno. Všetci chceme byť zdraví, všetci chceme opäť žiť svoje bežné životy. Prosím, pokúsme sa nájsť zhodu v tejto kľúčovej veci,“ vyslovila Čaputová svoju prvú prosbu.

Vladimír Lengvarský, NR SR 48. schôdza Čítajte viac Lengvarský je v Ománe, aj na Matovičovej listine sociálnych autistov

„Moja druhá prosba znie: Skúsme sa riadiť vlastným srdcom, svedomím, zachovať si ľudskú tvár. Nedajme sa vyprovokovať prejavmi nenávisti. Vráťme sa k overeným pravdám – napríklad nerobme iným to, čo nechceme, aby iní robili nám,“ zdôraznila.

Tvrdí, že ju inšpirovali slová kňaza Martina Kramaru, že by možno pomohlo k zlepšeniu spoločenskej atmosféry a našich vzájomných vzťahov, ak „by sme sa oslobodili od poddanského chápania slobody a vzťahu k moci, či k spoločnosti“. Pri poddanskom zmýšľaní vníma človek všetky obmedzenia iba ako údel, ktorý mu bol daný zhora.

„Oproti tomu kráľovská, alebo tiež zrelá občianska sloboda vychádza z možnosti konať sebavedome a slobodne, tak ako si to vyžaduje nielen náš záujem, ale aj záujem spoločenstva, ktorého sme súčasťou. Slobodne si niečo vyberáme a slobodne sa niečoho zriekame. Zodpovednosť, slušnosť, či ohľaduplnosť, ku ktorým sa prikláňame z vlastnej vôle, nepociťujeme ako diktát nariadení. Napokon ani samotná demokracia nestojí na vynucovaných direktívach, ale na prirodzenej autorite pravidiel, ktoré sú výsledkom spoločenskej dohody. Rozmýšľajme teda kráľovsky, nie nevoľnícky,“ vyzvala prezidentka.

Zomknutosť ako kľúč

Dodala, že život je vždy spojený s istými obmedzeniam a naše chápanie, náš spôsob reakcie na okolnosti do veľkej miery určuje naše prežívanie.

„Ak dokážeme potlačiť trecie plochy a konflikty medzi sebou, naša zomknutosť bude obrovskou devízou nielen pri prekonávaní súčasnej krízy, ale aj v dlhodobom úsilí. Aby bolo Slovensko lepším miestom pre život, pre nás, aj pre naše deti,“ prizvukovala.

Vyzýva na kultivovanie ľudskosti, pestovanie vzťahov v komunikách, v rodinách. „Budujme súdržnosť a precíťme jej hodnotu v najbližšom okolí, aby sme ju vo forme nášho osobného vkladu preniesli na úroveň celej krajiny. Aby naše Slovensko mohlo byť silné, odolné a suverénne mohlo čeliť všetkým výzvam,“ povedala Čaputová.

A na záver popriala všetkým občanom, aby „sme nestratili vieru v ľudskosť a dobrosrdečnosť, aby sme schopnosťou spolupracovať a spájať svoje sily naplnili nádej, ktorá sa pred nami v novom roku otvára“.

Bratislava, silvestrovská noc Čítajte viac ANKETA: Aký bude rok 2022? Prečítajte si, ako ho vidia známi ľudia

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #príhovor #Zuzana Čaputová #nový rok 2022