Vlaňajšok patril Pfizeru, tvorcov vakcíny navrhujú dať na bankovku

Nemecký europoslanec odporúča, aby zakladatelia BioNTech-u, ktorí so spoločnosťou Pfizer vyvinuli vakcínu Comirnaty, boli zobrazení na eurobankovkách. Nemeckí vedci tureckého pôvodu Ugur Şahin a Özlem Türeciová zachránili milióny životov, zdôvodňuje svoj návrh.

03.01.2022 05:55 , aktualizované: 23:10
Holandsko, koronavírus, protesty Foto: ,
Ľudia počas demonštrácie proti pandemickým reštrikciám v Amsterdame 2. januára 2022. Holandská polícia nepovolený protest rozohnala.
debata (221)
Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:10 Izrael nemá politiku boja proti koronavírusu prostredníctvom dosiahnutia kolektívnej imunity, povedal v pondelok tamojší koordinátor boja proti koronavírusu Salman Zarka. Informoval o tom denník Haarec. Zarka na tlačovej konferencii konštatoval, že kolektívna imunita „nemá žiadny vedecký základ a neviem, či niekto, kto je infikovaný omikronom (koronavírusovým variantom), bude chránený“.

Jeho vyjadreniam predchádzali predpovede predstaviteľov ministerstva zdravotníctva, že v priebehu nasledujúcich týždňov sa vírusom nakazí každý štvrtý Izraelčan, čo viedlo niektorých k predpokladu, že krajina by mohla dosiahnuť kolektívnu imunitu.

Zarka vyzval verejnosť, aby sa nespoliehala na kolektívnu imunitu a namiesto toho prijala preventívne opatrenia proti infekcii, pričom povedal, že „nevieme dosť o omikrone a o tom, aké budú jeho budúce účinky“. Povedal tiež, že Izrael čelí kombinovanej vlne variantov delta a omikron. Podľa neho je „vrchol tejto vlny stále pred nami“.

Izrael zaznamenal v pondelok najvyšší počet denných prípadov nákazy koronavírusom za posledné štyri mesiace – pribudlo 6562 nových prípadov. Ide o 360-percentný nárast za posledný týždeň a najvyššie číslo zaznamenané v Izraeli od konca septembra.

21:03 Holandská vláda v pondelok oznámila, že po dlhších zimných prázdninách sa podľa plánu od budúceho pondelka otvoria školy napriek rastúcemu počtu prípadov nákazy koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP.

Základné a stredné školy sa znovu otvoria 10. januára. Avšak vyučovanie v inštitúciách vyššieho vzdelávania bude môcť prebiehať len on-line z dôvodu „nárastu počtu infikovaných v tejto vekovej skupine“, spresnilo ministerstvo školstva. Tínedžeri do 17 rokov budú môcť od budúceho týždňa opäť športovať vonku do 20.00 h.

Holandský úrad verejného zdravotníctva (RIVM) v pondelok uviedol, že nové prípady nákazy koronavírusom pribúdajú najmä z toho dôvodu, že v krajine momentálne prevláda infekčnejší variant omikron.
V Holandsku v súčasnosti platí prísny lockdown, ktorý by mal trvať prinajmenšom do polovice januára. V súlade s ním sú zatvorené všetky obchody poskytujúce iné než nevyhnutné tovary, rovnako ako aj reštaurácie, bary či kultúrne inštitúcie ako múzeá, divadlá či kiná. Lockdown vláda zaviedla z dôvodu rýchleho šírenia omikronu.

19:00 Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v pondelok schválil podanie tretej dávky vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech dospievajúcim osobám vo veku 12 až 15 rokov. Informovali o tom agentúra AFP a televízia CNN. FDA tiež schválil posilňovaciu dávku vakcíny od Pfizeru pre deti vo veku od päť do 11 rokov, ktoré sú imunokompromitované (majú oslabenú alebo poškodenú imunitu). Úrad takisto skrátil čakaciu lehotu pred podaním dodatočnej vakcíny zo šiestich na päť mesiacov pre všetky vekové kategórie.

Úrad uviedol, že svoje rozhodnutie založil najmä na údajoch z Izraela, kde posilňovaciu dávku vakcíny dostali už tisíce detí vo veku 12 až 15 rokov. Definitívny súhlas musí ešte ohlásiť i americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

FDA schválil protikoronavírusovú očkovaciu látku od konzorcia Pfizer/BioNTech pre dospievajúcich jedincov od 12 do 15 rokov zatiaľ len na núdzové použitie, a to v máji. Podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa v Spojených štátoch v súčasnosti pribúda každý deň v priemere 400.000 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je rekordný počet od začiatku pandémie. Na vzostupe je aj počet hospitalizovaných detí s ochorením COVID-19, pričom miera zaočkovanosti je u mladších detí výrazne nižšia.

18:24 Variant omikron už prevažuje aj v Nórsku. V škandinávskej krajine v uplynulom týždni stál za 65,4 percentom odhalených prípadov nákazy. Informoval o tom nórsky zdravotný ústav FHI.

V Nórsku bolo doteraz odhalených viac ako 16 300 prípadov infikovania omikronom, z toho 6 143 v minulom týždni. Predtým ich bolo 5 195 za týždeň. Vzhľadom na vianočné sviatky je však podľa Liny Voldovej z FHI ťažké odhadnúť, do akej miery čísla z posledných týždňov odrážajú skutočnú situáciu. Lepší obrázok o situácii bude možné si utvoriť po tom, čo pre väčšinu Nórov opäť nastanú všedné dni.

FHI očakáva veľkú infekčnú vlnu v najbližších týždňoch. Podobne je to v rade ďalších európskych krajín. Omikron už prevláda v krajinách ako Británia, Holandsko, Taliansko, Portugalsko alebo Dánsko. Dnes potvrdilo jej dominanciu aj Rakúsko. Slovensko dnes potvrdilo ďalších deväť prípadov.

Celoplošné testovanie / Koronavírus / Čítajte viac Ďalšie potvrdené prípady omikronu. Už ich je dvadsať

18:15 Vvýsledky šiestich štúdii potvrdili, že variant omikron nepoškodzuje pľúca do takej miery, ako predošlé varianty.

omikron Čítajte viac Štúdie potvrdili, že omikron je pre pľúca menej nebezpečný

18:02 V nedeľu bolo na celom svete zrušených viac ako 4 000 letov, z toho vyše polovica boli lety v USA. To prispelo k zvýšeniu celkového počtu zrušených letov počas koncoročných sviatkov v dôsledku nepriaznivého počasia a nárastu prípadov nákazy variantom omikron nového koronavírusu.

Podľa webovej stránky FlightAware.com lety zrušené v nedeľu do 22.00 h SEČ zahŕňali viac ako 2 400 príletov a odletov z alebo v rámci Spojených štátov amerických. Na celom svete bolo počas sviatočného obdobia zrušených viac ako 11 200 letov.

Medzi leteckými spoločnosťami s najväčším počtom zrušených letov boli SkyWest s 510 a SouthWest so 419 zrušenými letmi, ukázali údaje FlightAware.

Vianočné a novoročné sviatky sú zvyčajne vrcholným obdobím pre zimnú leteckú dopravu. Ale rýchle rozšírenie variantu omikron viedlo k prudkému nárastu infekcií, v dôsledku čoho sa piloti a palubný personál ocitli v karanténe. To prinútilo letecké spoločnosti zrušiť lety.

Palubný personál, piloti a pomocný personál amerických aeroliniek sa zdráhali počas sviatkov pracovať nadčas napriek ponúkaným veľkým finančným stimulom. Mnohí sa obávali, že sa nakazia a nepáčila sa im ani perspektíva problémov s neposlušnými cestujúcimi, uviedli niektoré odborové zväzy zastupujúce zamestnancov leteckých spoločností.

V mesiacoch pred sviatkami sa letecké spoločnosti snažili zabezpečiť dostatok personálu po tom, ako zhruba za 18 mesiacov od vypuknutia pandémie v marci 2020 prepustili tisíce ľudí, keďže cestovné obmedzenia spojené s koronavírusom otriasli týmto odvetvím.

17:25 Niektorou z vakcín proti COVIDU-19 sa do konca roka 2021 nechalo zaočkovať približne 61 %, teda viac ako 1,8 milióna poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Informovala o tom hovorkyňa Eva Peterová. Dodala, že väčšina z nich je plne zaočkovaná. Tretiu posilňujúcu dávku má za sebou niečo cez 278-tisíc poistencov, čo je zatiaľ iba 11 % z takmer 3 miliónov poistencov najväčšej zdravotnej poisťovne na Slovensku.

V rámci Dôvera zdravotnej poisťovne je prvou dávkou vakcíny zaočkovaných 758 842 klientov, druhou dávkou 662 478 poistencov a treťou dávkou 100 402 Slovákov. „Máme cca 1,6 miliónov poistencov, takže to vychádza 47 % zaočkovaných prvou dávkou, 41 % plne zaočkovaných a 6,3 % preočkovaných posilňujúcou dávkou,” uviedol hovorca poisťovne Dôvera Matej Štepiansky.

Aspoň jednou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 je podľa hovorkyne Union zdravotnej poisťovne Beáty Dupaľovej Ksenzsighovej zaočkovaných 286 718 ľudí, čo predstavuje 45 % ich poistencov. Konkrétne iba prvú dávku dostalo 6,9 % klientov, teda 43 600 ľudí. Druhou dávkou bolo zaočkovaných 28 % poistencov, čo činí 177 324 Slovákov. Takzvanú posilňujúcu dávku očkovacej látky si nechalo aplikovať 10 % klientov poisťovne Union, konkrétne 65 794 ľudí.

17:06 Situácia vo zvolenskej nemocnici je pre koronavírus aj naďalej vážna, potvrdila Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú nemocnica vo Zvolene patrí. Podľa nej sa situácia spred Vianoc nezmenila.

„V pondelok máme stále vysoké číslo pacientov, ktorí sú v našej nemocnici hospitalizovaní s novým koronavírusom. Celkovo poskytujeme zdravotnú starostlivosť 63 pacientom. Stav troch je veľmi vážny a sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu,“ uviedla riaditeľka zvolenskej nemocnice Ľudmila Veselá s tým, že v tomto zdravotníckom zariadení je aj jedno dieťa s podozrením na covid. Ako dodala, zamestnanci nemocnice, ktorí boli v karanténe a práceneschopní, sa postupne vracajú. „Aktuálne chýba 15 ľudí, z toho dvaja sú lekári,“ povedala Veselá.

Hovorkyňa pripomenula, že na Silvestra prišlo na urgentný príjem 110 pacientov. „Z nich dve desiatky sme ošetrili na covidovom urgentnom príjme, 44 pacientov si vyžadovalo ošetrenie na chirurgii. Vyše 30 ľudí prišlo s rôznymi internistickými diagnózami a na Silvestra malo 13 pacientov neurologické problémy,“ doplnila informácie z poslednej noci v roku 2021 riaditeľka nemocnice.

Pavliková tiež podotkla, že nemocnica pokračuje aj vo vakcinácii proti novému koronavírusu. Tento týždeň bude očkovanie v utorok, v stredu a v piatok. Prísť môžu len dospelí a registrovaní záujemcovia. Očkovanie je vo veľkokapacitnom vakcinačnom centre v budove Doprastavu vakcínou od spoločnosti Pfizer/BioNTech­. (tasr)

16:50 Izrael od nedele povolí vstup do krajiny očkovaným návštevníkom zo štátov s nízkym rizikom nákazy. Oznámilo to tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá pripomenula, že židovský štát uzavrel svoje hranice pre cudzincov pred piatimi týždňami v dôsledku nového koronavírusového variantu omikron.

„Predseda vlády (Naftali Bennett) a ministri z rezortov zahraničných vecí, zdravotníctva, vnútra, cestovného ruchu a dopravy dospeli k záveru, že od nedele 9. januára 2022 budú môcť zaočkovaní cudzinci z oranžových krajín vstúpiť na územie Izraela,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení zverejnenom na svojej internetovej stránke.

tehotenstvo, bruško, žena, úsmev, matka, tehotná Čítajte viac Izrael hlási prvý prípad „flurony“ – zriedkavej dvojitej infekcie covidom a chrípkou

Rezort však upozornil, že návštevníci budú musieť pred nástupom na palubu lietadla smerujúceho do Izraela podstúpiť PCR alebo antigénový test a po prílete do židovského štátu im bude urobený ďalší PCR test. Potom musia ísť na 24 hodín do karantény, ktorá sa zruší po doručení negatívneho výsledku.

Okrem toho je pred vstupom na územie Izraela potrebné vyplniť príjazdový online formulár.

Židovský štát naďalej zakazuje svojim občanom navštevovať krajiny, ktoré považuje za vysoko rizikové. To isté platí aj pre turistov z červených krajín, ktorí majú naďalej zákaz cestovať do Izraela. Na zozname černených krajín sú Británia, Etiópia, Mexiko, Spojené arabské emiráty, Spojené štáty, Švajčiarsko, Tanzánia a Turecko. Slovensko je v súčasnosti považované za oranžovú krajinu.

16:30 Jeden prípad covidu eviduje Prešovský samosprávny kraj (PSK) v zariadeniach sociálnych služieb (ZSS) vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Uviedla to Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

„Aktuálne evidujeme pozitivitu celkovo u jedného prijímateľa sociálnych služieb po PCR teste v ZSS Jasoň v Spišskej Starej Vsi, po antigénovom nula. Taktiež evidujeme pozitivitu u piatich zamestnancov v štyroch zariadeniach, a to po jednom prípade v zariadeniach – Centre sociálnych služieb (CSS) Ametyst Tovarné, CSS Garden Humenné, Domove sociálnych služieb (DSS) Brezovička a dva prípady v DSS sv. Jána z Boha v Spišskom Podhradí,“ uviedla Heilová.

Čo sa týka očkovania proti koronavírusu, prvou dávkou je zaočkovaných 92 percent prijímateľov sociálnych služieb a 76,5 percenta zamestnancov jednotlivých ZSS. Druhou dávkou 91 percent prijímateľov a 75 percent zamestnancov. Tretiu dávku vakcíny dostalo 73,5 percenta prijímateľov a 34 percent zamestnancov. (tas­r)

16:27 Zlepšenie epidemiologickej situácie vo Fakultnej nemocnici AGEL Skalica počas vianočných sviatkov sa ukázalo ako prechodné, informovala hovorkyňa nemocnice Martina Pavliková.

Koniec roka 2021 bol v nemocnici poznačený výrazným nárastom hospitalizácií pacientov s koronavírusom. Počas silvestrovského dňa bolo prijatých 13 pacientov s covidom. Internú ambulanciu urgentného príjmu navštívilo posledný deň roka v pohotovosti 25 pacientov s tým, že väčšine pacientom s covidom bola poskytnutá ambulantná liečba.

Počas uplynulého týždňa nemocnica otestovala PCR testami 619 osôb a priemerná pozitivita dosiahla 32,4 percenta. Pozitivita na mutáciu omikron doposiaľ v skalickej nemocnici nebola preukázaná.

„Aktuálne poskytujeme zdravotnú starostlivosť 39 pacientom s novým koronavírusom, z ktorých podporu umelej pľúcnej ventilácie na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny potrebujú traja pacienti,“ uviedol riaditeľ nemocnice Jakub Rybár.

Ako ďalej doplnil, pre koronavírusové ochorenie je mimo pracovný proces päť zamestnancov. Naďalej sú vykonávajú len neodkladné operácie a v platnosti je aj zákaz návštev pacientov.

Vakcinačné centrum nemocnice počas silvestrovského týždňa podalo viac ako 600 dávok vakcíny proti novému koronavírusu, z toho 138 prvých a 463 druhých dávok vakcíny. „Prvé dávky vakcíny tvorili 22 percent, čo poukazuje na mierny nárast záujmu v skupine neočkovaných osôb. V týždni od 3. januára sa očkuje od pondelka do stredy, registrované osoby majú samozrejme prednosť pred neregistrovanými,“ doplnila Pavliková. (tasr)

16:13 Nákazlivejší variant omikron sa v Rakúsku koncom roka stal dominantnou mutáciou koronavírusu a nahradil variant delta. Informovala o tom rakúska Agentúra pre zdravie a bezpečnosť potravín (AGES).

Podľa najnovších údajov AGES bolo v 52. kalendárnom týždni potvrdených 4 360 prípadov nákazy variantom omikron a 2 915 prípadov variantu delta. Týždeň predtým bola ešte dominantná delta.

Rakúske úrady aktuálne evidujú oficiálne 6 768 prípadov omikronu. AGES zdôraznil, že toto číslo bude reálne ešte vyššie, keďže mnoho prípadov omikronu bude dodatočne nahlásených v nasledujúcich dňoch. Navyše v rakúskych regiónoch mimo Viedne sa vzorky na prítomnosť variantu omikron sekvenujú len náhodne.

15:46 Tragédia postihla pred vianočnými sviatkami početnú taliansku rodinu Pattiovcov žijúcu v Neuenbürgu v nemeckej spolkovej krajine Bádensko-Württembersko. V priebehu iba 12 dní zomreli na nákazu novým koronavírusom traja jej členovia – otec, matka a najstarší syn. Informovali o tom v pondelok viaceré nemecké médiá vrátane denníkov Bild a Badische Neueste Nachrichten.

Rodina Pattiovcov bývala v jednom dome, odsťahovala sa len najstaršia dcéra, 24-ročná Daisy. Všetko sa začalo koncom novembra, keď mal 30-ročný syn Massilimiano pozitívny výsledok testu na koronvírus. Nebol očkovaný, tak ako celá rodina. Zomrel doma v spánku 3. decembra.

Nakazili sa aj Massilimianova 49-ročná matka Rita a 58-ročný otec Claudio. Ich stav sa začal zhoršovať a museli byť prevezení na jednotku intenzívnej starostlivosti. Obaja upadli do kómy. Žena zomrela 13. decembra, jej manžel o dva dni neskôr.

Z osemčlennej rodiny tak zostalo nažive len päť sestier, z ktorých štyri sú maloleté. Jedna z nich vo veku deväť rokov sa tiež infikovala, ale nákazu prekonala bez následkov. Momentálne žijú u tety, ktorá však má vlastnú rodinu. Deťom pomáha príslušný úrad, ktorý im poskytuje psychologickú starostlivosť.

Claudio Patti má ešte 39-ročného syna z prvého manželstva, ktorý tiež nebol zaočkovaný, ale po úmrtí svojho otca tak okamžite urobil.

15:18 Očkovanie proti koronavírusu bez predchádzajúcej registrácie naďalej prebieha vo viacerých vakcinačných centrách po celom Slovensku, informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Vakcinačné centrá pre deti i dospelých sú k dispozícii vo všetkých krajoch na území Slovenska. V Košickom, Nitrianskom a Prešovskom kraji tiež môžu záujemcovia využiť výjazdovú službu v obciach. Podrobné informácie sú dostupné na webovej stránke rezortu zdravotníctva.

Rezort pripomína, že komfortným riešením pre ľudí je primárne očkovanie prostredníctvom registrácie na stránke www.korona.gov.sk. „Človek si vyberie okresy, kde očkovanie preferuje, a následne mu pohodlne, formou SMS, príde informácia o mieste, termíne a čase očkovania,“ vysvetlila hovorkyňa. (korona.gov.sk, health.gov.sk, tas­r)

15:05 Poľská vláda v piatok alebo v stredu sprísni protipandemické opatrenia v prípade, ak bude počet ľudí infikovaných koronavírusom rásť podobne ako v uplynulých dňoch. Oznámil to poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski, ktorého citovala agentúra PAP.

„Je pravdepodobné, že nové opatrenia sa budú týkať niektorých oblastí ekonomiky,“ uviedol Niedzielski pre súkromnú rozhlasovú stanicu RMF FM. Dodal, že v Poľsku pribudlo za uplynulých 24 hodín do pondelňajšieho rána 6 422 nových prípadov nákazy, čo je o vyše 25 percent viac ako pred týždňom. Znepokojujúce je, že nakazených pribúda už tretí deň po sebe.

Na otázku, či by vláda mohla v reakcii na súčasnú situáciu zaviesť lockdown, Niedzielski odpovedal, že „ak miera zaočkovanosti dosiahla svoj vrchol, jediným opatrením, ktoré možno použiť, sú nové obmedzenia“.

V súvislosti s variantom omikron Niedzielski povedal, že „nakaziť sa ním môže prakticky každý“. „Nedať sa zaočkovať v tejto situácií znamená, že dotyčný sa nespráva dostatočne zodpovedne,“ uzavrel šéf rezortu zdravotníctva.

Počet hospitalizovaných s covidom v poľských nemocniciach narástol z nedeľňajších 19 135 na 19 493. Medzi nimi je aj 1 880 pacientov napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. V Poľsku doposiaľ potvrdili 52 prípadov nákazy variantom omikron.

Rezort zdravotníctva na Twitteri informoval, že Poľsko disponuje celkovo 2834 pľúcnymi ventilátormi. Uviedol tiež, že ochorenie COVID-19 od začiatku pandémie prekonalo už vyše 3,5 milióna ľudí.

V približne 38-miliónovom Poľsku dosiaľ plne zaočkovali vyše 21 miliónov ľudí. Posilňovaciu dávku tam podali zhruba 6,7 miliónom osôb.

14:52 Pokračovanie úbytku pacientov hospitalizovaných s koronavírusom evidujú na prelome rokov takmer všetky nemocnice na Zemplíne. Počet obsadených covidových lôžok v nich medzimesačne klesol o viac ako polovicu, približne z 270 na 121. V regióne je aktuálne k dispozícii i viac ako polovica umelých pľúcnych ventilácií (UPV).

Oproti uplynulému týždňu sa situácia najvýraznejšie zlepšila v nemocnici v Trebišove, kde podľa slov PR špecialistky siete nemocníc Svet zdravia Bianky Krejčíovej klesol počet hospitalizovaných na covidových lôžkach zo 40 na 29, pričom podporu UPV už nepotrebujú traja, ale len jeden pacient.

Zo 45 na 39 klesol počet pacientov na covidovom oddelení michalovskej nemocnice, v ktorej sa aktuálne používajú štyri z deviatich dostupných UPV. O piatich sa za sedem dní znížil počet pacientov s covidom hospitalizovaných v nemocnici v Humennom, pričom UPV tam pomáha dýchať jednému z 11 hospitali­zovaných.

V nemocnici vo Vranove nad Topľou je naďalej obsadených 16 covidových lôžok, no kým pred týždňom tam potrebovali podporu UPV traja pacienti, aktuálne si ju nevyžaduje zdravotný stav žiadneho z nich.

„K dnešnému dňu máme 26 pacientov hospitalizovaných s ochorením Covid-19, z nich sú dvaja na UPV,“ doplnila námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť mestskej Nemocnice Snina Jana Kapáková s tým, že zariadenie zaznamenáva „evidentný pokles“ pacientov nakazených novým koronavírusom oproti situácii v októbri a novembri. Obsadenosť covidových lôžok na úroveň pod 40 evidovalo zariadenie až koncom decembra, v pondelok 27. decembra sa tam zdravotníci starali o 33 pacientov s covidom. (tasr)

14:49 V Nitre začali po vianočnej prestávke opäť pracovať mobilné očkovacie tímy. Každý pondelok sa bude očkovať v poliklinike na sídlisku Chrenová, v stredy zasa v poliklinike na sídlisku Klokočina.

Ako informovala radnica, očkovať sa bude aj v obchodnom centre Mlyny, kde budú mobilné tímy podávať vakcínu každý piatok a v sobotu. „Registrácia nie je potrebná, očkujeme vakcínami Comirnaty a Janssen,“ uviedli z Mestského úradu v Nitre.

Počas najbližšieho víkendu (8. 1. a 9. 1.) sa očkuje aj vo veľkokapacitných očkovacích centrách Nitrianskeho samosprávneho kraja. Vakcíny sa budú podávať v centre na Slančíkovej ulici v Nitre aj v poliklinikách v Šali a Štúrove. „Prednostne očkujeme registrovaných pacientov, neregistrovaných záujemcov iba v rozsahu kapacít očkovacieho centra,“ pripomenula samospráva. (tasr)

14:35 17-ročná Rakúšanka bude musieť zaplatiť pokutu 320 eur za sfalšovanie negatívneho PCR testu na koronavírus, s ktorým sa v septembri pokúsila dostať na diskotéku. Rozhodol o tom krajinský trestný súd vo Viedni, informovala v pondelok agentúra APA.

Vinníčka test akceptovala, avšak keďže nemala na súde právne zastupovanie, rozsudok nenadobudol právoplatnosť.

Dievča si podľa súdu nezaobstaralo aktuálny PCR test, ktorý sa v tom čase vyžadoval pri vstupe na diskotéku, ale sa rozhodlo pomocou počítačového programu upraviť svoj starý PCR test. Podvod však odhalili pri snímaní QR kódu pred vstupom do lokálu.

Prokurátorka odmietla zastaviť stíhanie neplnoletej osoby, zdôrazňujúc, že proces musí mať celospoločensky výchovný charakter.

Obžalovaná sa bránila tým, že prekonala ochorenie COVID-19, avšak v čase incidentu už odvtedy uplynulo sedem mesiacov. V škole ju pravidelne testovali pomocou antigénových testov, ktoré boli podľa nej opakovane negatívne. APA však v tejto súvislosti zdôrazňuje, že PCR testy majú väčšiu výpovednú hodnotu než antigénové testy.

14:33 Predseda vlády Eduard Heger podporuje otvorenie škôl od budúceho pondelka. Kľúčové podľa neho bude odborné stanovisko Ministerstva zdravotníctva v kooperácii s Ministerstvom školstva.

Škola / Online výučba / Dištančné vzdelávanie / Žiak / Kladka / Zatvorené / Čítajte viac Premiér a minister školstva sú za otvorenie škôl

14:20 Prvý pracovný týždeň tohto roku je v Portugalsku v znamení mnohých pandemických obmedzení. Vláda zaviedla oddnes do 9. januára napríklad povinnú prácu z domu, zavrela školy a zakázala zľavy v obchodoch. Cieľom je obmedziť šírenie koronavírusovej nákazy, uviedla agentúra EFE. Minulý týždeň Portugalsko zaznamenalo opakovane najvyššie denné prírastky infekcií. Viac ako 80 percent nových prípadov robí nový variant omikrón, uviedli zdravotnícke úrady.

O špeciálnom režime od 3. do 9. januára vláda rozhodla už na začiatku decembra. Od minulého týždňa tiež zaviedla množstvo reštrikcií, vrátane uzavretia barov a diskoték či povinnosti sa preukázať negatívnym testom či potvrdením o prekonaní choroby pri ubytovaní v hoteli alebo pri návšteve kultúrnych a športových podujatí.

V piatok desaťmiliónové Portugalsko oznámilo zhruba 31 000 nových prípadov nákazy, najviac od začiatku epidémie. Nemocniciam zatiaľ ale zahltenie nehrozí a úmrtí je len zlomok v porovnaní s predchádzajúcou vlnou v minulom januári a februári, kedy umieralo aj cez 300 nakazených denne. V posledných týždňoch je to pár desiatok nakazených denne.

14:10 Variant omikron sa v Británii začína šíriť medzi ľuďmi nad 50 rokov. Dáta ale nenaznačujú, že by bolo potrebné prijímať ďalšie pandemické opatrenia, pretože väčšina osôb nad 50 rokov má za sebou tretiu, posilňujúcu dávku očkovania proti covidu-19. V rozhovore so stanicou BBC to povedal britský minister školstva Nadhim Zahawi.

„Pozorujeme, že infekcia sa dostáva medzi ľudí starších ako 50 rokov. Až 90 percent z nich ale dostalo posilňujúcu dávku,“ uviedol Zahawi. „V tejto chvíli nie je v dátach nič, čo by ma viedlo k presvedčeniu, že musíme zaviesť ďalšie opatrenia,“ dodal minister. Vláda podľa neho situáciu znova vyhodnotí v stredu.

Anglicko v posledných dňoch zaznamenávalo rekordné denné prírastky novo nakazených koronavírusom. Kvôli veľkému počtu ľudí v izolácii, ktorá má trvať najmenej sedem dní, mnoho verejných inštitúcií zápasí s nedostatkom zamestnancov.

Zahawi uviedol, že štátny zdravotnícky systém NHS by mal zvládnuť nedostatok zamestnancov, pretože sa s ním bežne stretáva aj počas chrípkových sezón. „NHS je schopný veľmi dobre presúvať zamestnancov v rámci systému. Má k tomu vytvorenú infraštruktúru. V NHS teraz pracuje o 10 000 sestier a 3 000 lekárov viac ako v minulom roku,“ uviedol minister.

13:54 Pandemická situácia v súvislosti s koronavírusom a v Nemocnici Agel Levoča v uplynulých dňoch výrazne zlepšila. Aktuálne sa zdravotníci starajú o štyroch pacientov s covidom, informovala hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková.

„V polovici decembra minulého roka sme sa starali o 22 pacientov s Covid-19, koncom novembra to bolo dokonca 26 pacientov,“ povedala námestníčka pre liečebno-preventívnu starostlivosť nemocnice Renáta Bičanovská.

„Doteraz sme podali liečbu monoklonálnymi protilátkami 120 pacientom, ktorí spĺňali indikačné kritériá. Vysoké percento pacientov (94,2 percenta) s ochorením Covid-19, ktorým bola podaná táto liečba, sa vyhlo hospitalizácii v nemocnici,“ skonštatovala Bičanovská.

Počas silvestrovskej noci (31. 12.) nemocnica na chirurgickom oddelení nezaznamenala žiadne výnimočné a kuriózne zranenia. Služba tak podľa Pavlikovej prebehla pokojne a štandardne ako počas ostatných dní v roku.

Počas posledných dvoch decembrových týždňov bolo vo vakcinačnom centre levočskej nemocnice podaných 1 062 dávok vakcín od Pfizer/BioNTech proti covidu. „Najväčší záujem bol o tretiu dávku vakcíny, ktorá bola podaná 756 záujemcom,“ doplnila námestníčka nemocnice pre ošetrovateľskú starostlivosť Lucia Boháčová. (tasr)

13:31 Na Slovensku potvrdili ďalších deväť prípadov variantu omikron. Päť z nich nebolo zaočkovaných.

Celoplošné testovanie / Koronavírus / Čítajte viac Ďalšie potvrdené prípady omikronu. Už ich je dvadsať

13:22 Všetci cestujúci smerujúci na Cyprus budú musieť pred vstupom do tejto stredomorskej ostrovnej krajiny absolvovať dva PCR testy – jeden pred cestou a druhý ihneď po príchode.

Toto nové opatrenie, ktorého cieľom je spomaliť šírenie koronavírusového variantu omikron, by malo vstúpiť do platnosti v utorok o 22.00 h. SEČ. Týkať sa bude očkovaných aj neočkovaných. Platiť bude do 15. januára, pričom vláda v Nikózii neskôr prehodnotí ďalšie kroky.

Podľa cyperských úradov si testy budú musieť príchodzí hradiť sami. Prvý PCR test nesmie byť v čase príchodu starší než 48 hodín. Zaočkovaní, ktorí doposiaľ nedostali posilňovaciu dávku proticovidovej vakcíny, sa po príchode na Cyprus budú musieť dať otestovať antigénovým testom. Výnimkou sú deti do 12 rokov, píše DPA.

Počet nových prípadov ochorenia COVID-19 na Cypre za posledný týždeň prudko rástol. Podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva tam evidovali za nedeľu 3538 infikovaných. V rovnaký deň pred týždňom pritom cyperské úrady hlásili 1 925 prípadov nákazy.

13:12 Kvôli vysokému počtu ľudí v karanténe a izolácii začína Taliansko pociťovať problémy v zaistení niektorých verejných služieb. Nedostatok zamestnancov sa najviac prejavuje v hromadnej doprave, zvoze odpadov a čiastočne v zdravotníctve, informoval denník La Repubblica. Minulý týždeň šesťdesiatmiliónové Taliansko zaznamenalo trikrát za sebou vyše 100 000 nových prípadov koronavírusovej nákazy denne.

Podľa zdravotníckych štatistík je v Taliansku v súčasnosti cez jeden milión nakazených. To podľa denníka spôsobuje výpadky v poskytovaní služieb naprieč krajinou. Napríklad vlakový dopravca Trenord, ktorý pôsobí predovšetkým v Lombardii a ďalších regiónoch na severe krajiny, musel kvôli nedostatku personálu zrušiť zhruba 150 spojov denne. Zhruba päť percent spojov zrušil aj celoštátny železničný dopravca Trenitalia.

Vysoký počet zamestnancov na nemocenskej oneskoril aj zvoz odpadkov v niektorých veľkých talianskych mestách, napríklad v Ríme a Neapole. Niekoľko tisíc nakazených je aj medzi zdravotnými sestrami a doktormi, čo v nemocniciach vedie podľa profesijnej organizácie zdravotníkov Fnopi k výraznému zvýšeniu nadčasov a mimoriadnych smien. Medzi policajtmi je nakazených 1 600 príslušníkov z 94 000. Výpadok zatiaľ vedenie bezpečnostného zboru riešilo napríklad rušením dovoleniek. Relatívne nízke číslo vysvetľujú odbory povinným očkovaním, ktoré platia v Taliansku aj pre zdravotníkov.

V súkromnom sektore sú výpadky zatiaľ obmedzené. Panujú však obavy, že v najbližších týždňoch budú chýbať zamestnanci v zásobovaní, maloobchode či preprave tovaru.

Taliansko v minulom týždni zaznamenalo niekoľkokrát za sebou najvyššie denné prírastky od začiatku epidémie.

12:32 Po zimných prázdninách, ktoré sa začali 22. decembra 2021, sa v pondelok začalo vyučovanie na všetkých školách v Maďarsku. Informoval o tom spravodajský server 24.hu s odvolaním sa na rezort ľudských zdrojov (EMMI), podľa ktorého je vo verejnom školstve proti ochoreniu COVID-19 nezaočkované len jedno percento učiteľov.

Zo 78 000 pedagógov tri percentá nie sú zaočkované na základe lekárskeho odporučenia a jedno percento pedagógov má ministerskú výnimku. Pritom jedno percento učiteľov nenastúpilo do práce pre chorobu.

Chýbajúce jedno percento nezaočkovaných pedagógov sa do škôl vráti ihneď po tom, ako sa dá zaočkovať, zdôraznil rezort ľudských zdrojov.

Učitelia štátnych škôl v Maďarsku sa mali do vlaňajšieho 15. decembra povinne zaočkovať proti covidu, v opačnom prípade ich poslali na neplatené voľno.

V uplynulých troch dňoch potvrdili v Maďarsku nákazu novým druhom koronavírusu 5 865 ľuďom a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 248 pacientov, kým v rovnakom období pred týždňom pribudlo 7 989 infikovaných a 436 úmrtí.

Bilanciou koronavírusovej pandémie je doposiaľ 1 262 280 pot­vrdených prípadov infekcie a 39 434 úmrtí s covidom. Zaočkovaných proti covidu je vyše 6,2 milióna ľudí, dve dávky vakcíny dostalo takmer šesť miliónov osôb a tri dávky necelých 3,2 milióna z nich.

11:30 Počet prípadov nákazy koronavírusom v Austrálii síce v týchto dňoch láme rekordy, avšak austrálska vláda v dôsledku miernejšieho priebehu ochorenia pri nákaze variantom omikron bude pokračovať v znovuotváraní ekonomiky.

V celej Austrálii bolo za predchádzajúcich 24 hodín potvrdených 37.150 prípadov nákazy, čo predstavuje nový rekord. Do tejto bilancie však neboli započítané údaje zo Západnej Austrálie a Severného teritória, na ktoré sa stále čaká.

Rekordné počty novonakazených hlásili v pondelok zo štátov Viktória, Queensland, Južná Austrália, Tasmánia a tiež z teritória hlavného mesta Canberra. V Novom Južnom Walese mali 20.794 prípadov infekcie, čo bolo viac než v nedeľu, avšak menej než rekordných 22.577 infekcií oznámených v sobotu.

„Mali by sme prestať myslieť na počty prípadov a namiesto toho myslieť na vážne chorých, žiť s vírusom, starať sa o svoje zdravie, sledovať u seba príznaky a nechať ekonomiku fungovať,“ vyhlásil austrálsky premiér Scott Morrison.

Počet hospitalizovaných s covidom narástol v Novom Južnom Walese za jeden deň o desať percent a na viac než trojnásobok oproti Vianociam.

Federálny minister zdravotníctva Greg Hunt povedal, že variant omikron je síce nákazlivejší, avšak ním vyvolané ochorenie má miernejší priebeh než je tomu u iných variantov.

Nemocnice v Novom Južnom Walese však zápasia s nedostatkom personálu – jednak z dôvodu sviatkov, a jednak preto, že viacero zdravotníkov musí byť v karanténe z dôvodu nedávnych kontaktov s nakazenými, uviedol šéf tamojšieho lekárskeho združenia Michael Bonning, ktorý varoval pred „uvoľnením všetkého“.

Za predchádzajúci deň zomrelo v Austrálii s covidom osem ľudí, od začiatku pandémie približne 2260.

11:03 Epidemická situácia v Spojených štátoch sa cez víkend ďalej zhoršovala a krajina s 330 miliónmi obyvateľov teraz registruje viac ako 400 000 infekcií koronavírusom na deň. Ukazujú to štatistiky Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU) a denníka The New York Times (NYT). V posledných dňoch rýchlo pribúdajú aj pacienti hospitalizovaní s covidom, na niektorých miestach znova panujú obavy z preťaženia zdravotníctva.

USA zažívajú od polovice decembra explóziu koronavírusovej nákazy. Priemerný prírastok za sedem dní za tú dobu stúpol zo zhruba 120 000 infekcií za deň na viac ako trojnásobok. Podľa NYT sa po nedeli priemer dostal na hodnotu 401 252, štatistiky JHU ukazujú číslo ešte asi o 3 000 vyššie. Podľa JHU zároveň v uplynulom týždni testy potvrdili asi dvakrát toľko nákaz ako počas predchádzajúceho týždňa.

Počty evidovaných nákaz sú teraz vysoko nad predchádzajúcimi rekordmi z vlaňajšieho januára. Napriek tomu môže byť skutočné tempo šírenia vírusu SARS-CoV-2 ešte výrazne vyššie, pretože na niektorých miestach bola v posledných dňoch extrémne vysoká miera pozitivity testov, aj nad 50 percentami. Američania sa za prudkého rozmachu epidémie stretávajú s problémami s prístupom k testom na koronavírus.

V USA podľa všetkého podobne ako na západe Európy prevláda koronavírusový variant omikron, ktorý zaznamenali v novembri vedci z Juhoafrickej republiky. Nová podoba vírusu sa zdá byť spojená s menším rizikom hospitalizácie ako predtým dominantná delta, pri rekordných počtoch nákaz však aj napriek tomuto faktoru a účinku očkovacej kampane hrozí zahltenie zdravotníckeho systému.

Zvýšené počty nakazených a hospitalizovaných sa zatiaľ nepremietajú do bilancie obetí a denné počty úmrtí spojených s covidom sa držia pod 1 500 na deň. Od začiatku pandémie USA zaznamenali 825 000 smrteľných prípadov koronavírusovej infekcie.

10:03 Za nedeľu odhalilo PCR testovanie na Slovensku 1 328 nových prípadov koronavírusu pri 5 729 vykonaných testoch. Pribudlo 39 úmrtí na covid, počet hospitalizácií sa nezmenil.

Korona / Infekcia / Regionálne úrady verejného zdravotníctva / Čítajte viac Pribudlo 39 úmrtí na covid, počet hospitalizácií sa nezmenil

10:05 V uplynulých troch dňoch potvrdili v Maďarsku nákazu novým druhom koronavírusu 5865 ľuďom a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 248 pacientov, kým v rovnakom období pred týždňom pribudlo 7989 infikovaných a 436 úmrtí. Vyplýva to z aktuálnych údajov zverejnených operačným štábom v pondelok na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Počet aktívnych prípadov nákazy je 101 023, o 17-tisíc menej než pred týždňom. O vyše 700 pacientov na terajších 3313 klesol v sledovanom období aj počet hospitalizovaných, z ktorých je 318 napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Pred týždňom ich bolo o 91 viac.

9:45 Vlani zomrelo v Maďarsku v súvislosti s ochorením COVID-19 takmer 30.000 ľudí, čo je trojnásobok obetí covidu v roku 2020. V Rakúsku, ktoré maďarská vláda v oblasti protiepidemických opatrení dlho označovala za svoj vzor, zaznamenali štvrtinu tohto počtu, upozornil v pondelok spravodajský server 24.hu.

Na komplikácie súvisiace s covidom zomrel vlani v prepočte jeden pacient každých 18 minút. Kým v Rakúsku v roku 2021 testovali občanov v priemere 13-krát, v Maďarsku boli testovaní iba dvaja z troch ľudí, aj to iba raz.

Zatiaľ čo v roku 2020 bol počet obetí covidu v Maďarsku 1,5-násobne vyšší než v Rakúsku, vlani už bol štvornásobný, píše server 24.hu.

7:25 České laboratóriá odhalili za uplynulých 24 hodín 1919 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o 94 menej než v rovnaký deň pred týždňom, informoval v pondelok spravodajský server iDNES.cz s tým, že zároveň klesol aj počet vykonaných testov.

Laboratóriá vyhodnotili dovedna 23 515 testov (13 291 PCR a 10 244 antigé­nových), pričom pred týždňom ich spracovali takmer 31-tisíc, pripomína spravodajský web Novinky.cz

Podľa údajov českého ministerstva zdravotníctva sa mierne znížil aj počet ľudí hospitalizovaných s covidom – na 2640, pričom 536 z nich je vo vážnom stave. V nedeľu bolo hospitalizovaných 2671 a v ťažkom stave bolo 550 z nich. Podľa predbežných údajov pribudlo za posledných 24 hodín aj 20 súvisiacich úmrtí. Za sobotu zomrelo s covidom celkovo 30 ľudí, deň predtým 43.

6:25 V Izraeli začnú podávať štvrtú dávku protikoronaví­rusovej zdravotníkom a ľuďom vo veku 60 a viac rokov. Oznámil to v nedeľu izraelský premiér Naftali Bennett.

Ako píše agentúra AFP, k ohláseniu tohto kroku došlo v čase, keď Izrael zažíva prudký nárast nakazených spôsobený šírením vysokonákazlivého koronavírusového variantu omikron.

„Je tu vlna omikronu a my sa musíme chrániť,“ povedal Bennett na tlačovej konferencii. Dodal, že podávanie štvrtej dávky vakcíny zmieneným skupinám obyvateľstva schválilo ministerstvo zdravotníctva.

V Izraeli ako v jednej z prvých krajín na svete schválili ešte uplynulý štvrtok podávanie štvrtej dávky vakcíny proti covidu osobám s oslabenou imunitou, u ktorých by v prípade nákazy hrozil ťažší priebeh ochorenia COVID-19. Očkovať ich štvrtou dávkou začali hneď od nasledujúceho dňa.

5:55 Zakladatelia nemeckej spoločnosti BioNTech, manželia Ugur Şahin a Özlem Türeciová, ktorí spolu s americkou spoločnosťou Pfizer vyvinuli jednu z prvých vakcín proti COVIDU-19, by sa mohli objaviť na novej eurobankovke. Navrhuje to nemecký europoslanec Moritz Körner. Podľa neho si to títo nemeckí vedci tureckého pôvodu zaslúžia, pretože vakcínou zachránili milióny životov. Informovali o tom nemecké médiá.

„Na nových eurobankovkách by mali byť najdôležitejšie európske osobnosti, akými sú aj zakladatelia BioNTechu Ugur Şahin a Özlem Türeciová,“ povedal Körner k procesu, ktorý bude zrejme trvať ešte približne dva roky. „Ich práca zachránila životy miliónov Európanov,“ dodal. Ich životná dráha je podľa Körnera aj pôsobivým príbehom integrácie, pokroku, podnikania i otvorenej spoločnosti voči migrantom.

Vakcína spoločností Pfizer/BioNTech bola prvou, ktorá koncom roka 2020 schválila Svetová zdravotnícka organizácia na núdzové použitie. V súčasnosti je najrozšírenejšou očkovacou látkou proti koronavírusu na svete. Spoločnosť Pfizer podľa predikcie z polovice decembra očakáva, že pandémia sa v niektorých regiónoch neskončí pred rokom 2024, ale v časti krajín nadobudne koronavírus endemický charakter a počet prípadov sa stabilizuje na zvládnuteľnej úrovni, uviedla agentúra Reuters.

Šesťdesiatpäťročný Şahin sa narodil v Turecku a do Nemecka sa prisťahoval s rodičmi ako dieťa. Päťdesiatpäťročná Türeciová sa narodila v Nemecku tureckým imigrantom. V roku 2008 obaja spolu s Christophom Huberom založili firmu BioNTech, v ktorej sa zaoberali najmä výskumom rakoviny. Za vývoj vakcíny proti COVIDU-19 už dostali Şahin a Türeciová viacero cien, v Nemecku štátne vyznamenania a denník Financial Times ich zaradil medzi Osobnosti roku 2020.

Eurobankovky a euromince oslavujú tento rok 20 rokov, už od roku 1999 fungovalo euro v bezhotovostnom styku. Európska centrálna banka (ECB) by preto chcela zmeniť podobu eurobankoviek, aby podľa jej šéfky Christine Lagardeovej okrem iného „viac oslovovali Európanov všetkých vekových a sociálnych skupín“. Novú podobu eurobankoviek chce mať ECB do roku 2024, na výbere sa má podieľať skupina zložená zo zástupcov všetkých krajín používajúcich euro. Predtým chce ECB poznať aj názor verejnosti, chystá prieskumy mienky.

221 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus