Premiér a minister školstva sú za otvorenie škôl

Na budúci pondelok by sa mali všetky deti vrátiť do škôl. Za otvorenie je aj predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO).

03.01.2022 14:33 , aktualizované: 16:26
Škola / Online výučba / Dištančné vzdelávanie /... Foto:
Prázdna chodba na Gymnáziu Ladislava Novomeského 14. decembra 2021 v Bratislave
debata (54)

Heger v pondelok vyhlásil, že „si uvedomuje, aká je prezenčná výučba pre žiakov a študentov dôležitá“. Kľúčové však podľa neho bude odborné stanovisko ministerstva zdravotníctva v kooperácii s ministerstvom školstva.

Hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová pre Pravdu uviedla, že „odborníci na ministerstve zdravotníctva aktuálne rokujú a vyhodnocujú všetky fakty“. Počet pacientov v nemocniciach podľa nej mierne klesá a už niekoľko dní sa drží stabilne pod hranicou 2 500.

„Ďalšie kroky bude vláda prehodnocovať prihliadajúc na vývoj aktuálnej epidemickej situácie berúc na vedomie aj odporúčania odborníkov,“ tvrdí Eliášová.

Nešpecifikovala, kedy by mohol byť známy výsledok rokovaní vo veci otvorenia škôl i ďalších opatrení, ktorých platnosť sa končí 9. januára.

Branislav Gröhling Čítajte viac Gröhling chce, aby školy zatvorené na neurčito opätovne otvorili 10. januára

Rezort školstva v stanovisku tvrdí, že školy by mali po zimných prázdninách, teda od 10. januára automaticky pokračovať vo vyučovaní. „Epidemická situácia sa zlepšila, podľa aktuálnych dát ministerstva zdravotníctva je počet hospitalizovaných nižší a rovnako klesá aj prírastok pozitívnych, a preto nevidím dôvod, aby sa žiakom neumožnilo prezenčné vzdelávanie,“ uviedol šéf rezortu Branislav Gröhling (SaS).

Ministerstvo školstva chce udržať bezpečné prostredie v školách, avšak uvádza, že všetky školy, vo všetkých farbách okresov podľa Covid automatu a pre všetky deti, by mali zostať otvorené.

„Tak ako doposiaľ, v triedach môže riaditeľ prerušiť vyučovanie, pokiaľ trieda príde do kontaktu s pozitívnou osobou. Regionálny úrad verejného zdravotníctva môže rozhodnutím obmedziť prevádzku vo viacerých triedach alebo vo všetkých triedach, z dôvodu výskytu ohniska nákazy,“ pripomína ministerstvo.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #otváranie škôl