Veľká novoročná lúpež. O darčeky prišlo 46 detí

Deťom s ťažkými osudmi zlodeji zničili aj Vianoce. Štyria muži, ktorých vidieť na záznamoch z bezpečnostnej kamery, ukradli darčeky, ktoré dobrodinci priniesli do sídla občianskeho združenia Minibodka v Šali. To pomáha deťom so zdravotným alebo sociálnym znevýhodnením a deťom z neúplných rodín.

04.01.2022 10:00
FCB Minibodka Milan Daniel sa s kolegami stara... Foto:
Milan Daniel sa s kolegami stará aj o deti s rôznymi zdravotnými problémami.
debata (14)

„Ešte pred Vianocami sme rozviezli dary od dobrodincov pre 110 detí, ale 1. januára nám vlamači ukradli darčeky pre deti, ktoré sú momentálne v nemocniciach a na liečeniach. Tých bolo 46,“ hovorí riaditeľ združenia Milan Daniel s tým, že tieto detičky ich mali dostať dodatočne.

Drobnosti sú pre deti vzácne

„Na papierové srdiečka na stromčeku v združení si deti písali svoje priania,“ vysvetľuje Daniel. „Mnohé si želali napríklad pyžamá, lebo vlastné pyžamko ešte nikdy nemali. Staršie dievčatá veľmi chceli mať aspoň raz zlaté náušnice, prstienky. Vôbec to neboli prehnané veci a každý darca si buď osobne, alebo cez internet vybral prianie, ktoré chce splniť,“ hovorí o obdarovaní, ktoré kruto prekazili neznámi zlodeji.

„Vôbec neviem, kto to mohol byť. Tento typ ľudí k nám nechodí. Isto museli dostať tip,“ myslí si riaditeľ o novoročnej lúpeži. Hovorí, že páchatelia sa zamerali na šperky a malé elektronické zariadenia ako tablety a hudobné prehrávače. Tiež hodinky či slúchadlá. Odcudzené veci boli vytriedené na stole v papierových taškách a Daniel odhaduje, že zlodeji mohli zobrať približne 45 balíčkov. Škoda pri lúpeži podľa neho dosiahla 1 500 až 1 700 eur, pričom najväčšiu položku predstavujú poškodené bezpečnostné dvere, ktoré sú momentálne zabarikádované.

Vianočný stromček zdobili priania detí. Foto: FCB Minibodka
FCB Minibodka Vianocny stromcek zdobili priania deti Vianočný stromček zdobili priania detí.

Mali pripravený nôž

Podľa záznamu páchatelia prišli medzi 4. a 7. hodinou ráno. Prvý niesol škatule ako kamufláž, že priniesol darčeky do Minibodky, položil ich vonku na stôl a snažil sa dostať cez dvere dovnútra. „Keď ich nedokázal otvoriť, začal vyčínať ako zmyslov zbavený, vylomil dvere, vošiel dnu a začal odtiaľ vynášať veci,“ hovorí nešťastne Daniel. Zlodeja nasledovali ďalší, ktorí vynášali darčeky a pravdepodobne ich nosili do auta.

VIDEO: Záznam z lúpeže.
Video

„Jeden prišiel aj neskôr, ale prichytila ho kolegyňa z nášho zariadenia, ktorá zavolala políciu. Našiel sa jeden nôž, teda mali pripravený aj záložný plán, keby ich niekto prenasledoval,“ hovorí Daniel s tým, že brutalita páchateľov zaskočila jeho aj iných kolegov. Jediné šťastie bolo, že ráno na Nový rok sa s nikým nestretli a nikoho neohrozili. „Keď som prišiel, videl som už len spúšť, ktorá po nich ostala,“ konštatuje riaditeľ.

Polícia v Šali prípad vyšetruje ako prečin porušovania domovej slobody v súbehu s prečinom krádeže a prečinom poškodzovania cudzej veci, uviedla nitrianska krajská policajná hovorkyňa Renáta Čuháková. Neodpovedala na otázku, či už sú známe nejaké informácie o totožnosti páchateľov.

Deťom pracovníci združenia pripravovali... Foto: FCB Minibodka
FCB Minibodka Deťom pracovníci združenia pripravovali vianočné darčeky i pohostenie

Dary nedokážu nahradiť

Minibodka pomáha deťom, ktoré prišli pre tragické udalosti o rodiča alebo o oboch rodičov. Tiež deťom v nemocniciach, hendikepovaným, týraným, zneužívaným a zanedbávaným deťom. V Šali prevádzkuje denný stacionár. „Deti sa u nás stretávajú a pripravujeme im zážitkový program, organizujeme tábory. Chodia k nám odborníci na rôzne terapie,“ hovorí riaditeľ s tým, že v združení pomáhajú vyše 150 deťom, z toho pravidelne sa venujú približne päťdesiatim. „Keď pri autonehode zomrie rodič a ostanú po ňom tri alebo štyri deti, nie každá rodina to zvládne. Pracujeme práve s rodinnými príslušníkmi, aby si deti vzali a tie nemuseli ísť do žiadnych zariadení,“ vysvetlil pre Pravdu.

Minibodka podľa neho funguje len z príspevkov dobrodincov a riaditeľ konštatuje, že nemajú z čoho opraviť dvere ani nahradiť dary, o ktoré prišli. Pre strach detí, ktorým v Minibodke pomáhajú, združenie muselo prvýkrát za 27 rokov prerušiť svoju činnosť.

Milan Daniel na svojom profile na sociálnej sieti zverejnil zoznam odcudzených darov s prosbou, aby ich ľudia nakúpili a deťom pomohli dodatočne pripraviť Vianoce. Tiež prosí o pomoc pri výmene bezpečnostných dvier. Kontakty na občianske združenie sú zverejnené na webe www.minibodka.sk. Pomôcť sa dá aj príspevkom na účet SK41 0200 000­0 0023 0200 4­858.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #deti #Vianoce #zlodeji #darčeky #Šaľa #denný stacionár