Lipšic vidí veľký pokrok v boji proti organizovanému zločinu bielych golierov

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic vidí veľký pokrok, ktorý za posledný rok urobilo Slovensko v boji proti organizovanému zločinu tzv. bielych golierov. Aj preto je podľa neho Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) pod "silnou paľbou od protistrany".

04.01.2022 09:06
debata (84)

„Za posledný rok v tomto urobilo Slovensko väčší krok ako počas posledných 30 rokov. Donedávna boli stíhané ‚hrubokrké‘ organizované skupiny, ktoré páchali násilnú trestnú činnosť. Ekonomická a korupčná trestná činnosť bielych golierov, najmä na tých najvyšších miestach, nebola doteraz z rôznych dôvodov stíhaná,“ poznamenal s tým, že zo strany ÚŠP možno očakávať podanie ďalších obžalôb.

Vyhlásil, že v súčasnosti sa končí vyšetrovanie viacerých závažných trestných vecí. „Budú podávané ďalšie obžaloby a aj verejnosť na hlavných pojednávaniach sa bude môcť dozvedieť, aká je v nich dôkazná situácia. Často býva mediálne spochybňovaná, ale reálne v obžalobách je a bude pomerne silná,“ podotkol Lipšic.

„Osoby, ktoré útočia na prokurátorov ÚŠP, vedia, že my nemôžeme na každý útok a tlačovú konferenciu reagovať. A preto tie tlačové konferencie majú,“ povedal. Ako ďalej uviedol, aj to je dôvod, prečo sa snaží v rozumnej miere komunikovať s médiami. „Je mojou úlohou zastať sa kolegov prokurátorov, ktorí sú často vystavení pomerne agresívnemu napádaniu či už zo strany obvinených, podozrivých alebo politikov,“ zdôraznil.

V roku 2021 podali prokurátori ÚŠP, okrem iného, obžaloby v kauzách Dobytkár, Očistec na zločineckú skupinu takáčovcov, podnikateľa Miroslava V. či na bývalého policajného vyšetrovateľa Mariána K. Pred súdom priznali vinu viacerí ešte nedávno aktívni vysokopostavení funkcionári verejnej správy a bezpečnostných zložiek štátu. Neprávoplatne odsúdený je bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #Úrad špeciálnej prokuratúry