Rozhodnuté. Žiaci sa vrátia do škôl 10. januára. Kedy budú prázdniny?

Vyučovanie sa tento rok začne v plánovanom termíne v pondelok 10. januára. V utorok to oznámil šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS) na sociálnej sieti.

04.01.2022 09:53 , aktualizované: 12:58
Škola / Online výučba / Dištančné vzdelávanie /... Foto:
debata (16)

Predĺženým zimným prázdninám (od 20. decembra 2021) predchádzal týždeň dištančného vzdelávania na druhom stupni základných a na stredných školách. Budúci týždeň sa vrátia deti a žiaci do materských, základných aj stredných škôl.

Budú sa riadiť takzvaným školským semaforom, ktorého farba a opatrenia sa určujú podľa počtu ľudí v karanténe a infikovaných na konkrétnej škole. Povinné testovanie žiakov nebude. Gröhling však rodičom odporúča, aby svoje deti pretestovali samotestami ešte pred nástupom do školy. A potom by ich mali testovať pravidelne dvakrát do týždňa.

Rezort školstva ešte pred koncom minulého roka distribuoval na okresné úrady už jeden a pol milióna týchto testov. Rodičom testy odovzdajú samotné školy.

Tento týždeň dostanú okresné úrady ďalší jeden a pol milióna samotestov. „Celkovo tak bolo vyskladnených 14,5 milióna antigénových samotestov na účel testovania v školách,“ uviedlo ministerstvo.

Minister Gröhling hovorí, že návrat do škôl 10. januára umožňuje zlepšená epidemická situácia. „Na základe dát z ministerstva zdravotníctva vidíme, že je nižší počet hospitalizovaných aj pozitívnych, a preto postupujeme podľa avizovaných informácií a do škôl sa vrátime 10. januára 2022,“ tvrdí.

Zároveň poďakoval všetkým, ktorí počas vianočných sviatkov konali zodpovedne, dodržiavali opatrenia alebo sa zaočkovali a napomohli tak k zlepšeniu situácie.

Podľa pravidiel školského semaforu by sa školy už nemali plošne zatvárať. Ak sa v triede vyskytne pozitívny žiak, riaditľ môže triedu zatvoriť. Rozhodnutie o zatvorení celej školy však môže spraviť len regionálny hygienik.

O zatvorení celej školy rozhoduje počet tried v karanténe. Výnimku z karantény majú v zmysle vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva osoby, ktoré sú plne zaočované alebo prekonali koronavírus. Aj žiaci, ktorí sú očkovaní alebo prekonaní, sa budú môcť aj naďalej prezenčne vzdelávať.

Na školách budú zároveň podľa vyhlášky hygienikov povinné rúška. Toto neplatí pre deti v materskej škole, osoby so závažnými poruchami autistického spektra, ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím či pedagógov a zamestnancov škôl pri vzdelávaní takýchto žiakov.

Škola / Online výučba / Dištančné vzdelávanie / Žiak / Kladka / Zatvorené / Čítajte viac Premiér a minister školstva sú za otvorenie škôl

Prijímačky

Prijímacie konanie na stredných odborných školách, gymnáziách, konzervatóriách a školách umeleckého priemyslu, v ktorých sa nevyžaduj talentové skúšky, sa uskutoční 2. a 3. mája, konkrétny deň si zvolí škola.

  • druhý termín prijímacích skúšok je o týždeň neskôr 9. alebo 10. mája
  • prijímačky na odbory s talentovými skúškami sa budú konať 4., 5. alebo 6. mája
  • druhý termín je o týždeň neskôr 11., 12. alebo 13. mája
  • na stredných športových školách budú overovať výkony prihlásených žiakov od 21. marca do 14. apríla, potom musia uchádzači absolvovať ešte psychodiagnostické vyšetrenie a to 4., 5. alebo 6. mája, prípadne 11., 12. alebo 13. mája
  • výsledky prijímacieho konania a zoznamy prijatých žiakov v školskom roku 2022/2023 majú stredné školy zverejniť 18. mája

Prázdniny

  • polročné prázdniny: piatok 4. februára
  • jarné prázdniny: od 21. do 25. februára v Košickom a Prešovskom kraji, od 28. februára do 4. marca v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji, od 7. do 11. marca v Banskobystrickom, Žilinskom a Trenčianskom kraji
  • veľkonočné prázdniny: od štvrtka 14. apríla do utorka 19. apríla
  • v piatok 30. júna sa končí školský rok a 1. júla sa začnú dvojmesačné letné prázdniny

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Branislav Gröhling #otvorenie škôl