Od pondelka sa nielen deti vrátia do škôl, končí sa aj nočný zákaz vychádzania

Ako informovalo ministerstvo zdravotníctva, od pondelka 10. januára už nebude platiť nočný zákaz vychádzania. Ako spresnila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová, v platnosti ostávajú všetky doterajšie opatrenia, ktoré sa týkajú obchodov, prevádzok služieb, hotelových zariadení, lyžiarskych stredísk či cestovania v diaľkových linkách.

04.01.2022 14:30
Zákaz vychádzania / Lockdown / Foto:
Ilustračné foto
debata (63)

Okrem toho sa od pondelka otvárajú základné a stredné školy, v ktorých však budú platiť prísne protiepidemické opatrenia. Rúška budú povinné už od prvého ročníka základných škôl a rodičom sa dôrazne odporúča, aby svoje deti otestovali ešte pred nástupom do školy a tieto testy opakovali 2-krát týždenne.

Video

Režim na školách sa bude riadiť školským semaforom, ktorý upravuje režim v triedach pri výskyte pozitívnych prípadov v triedach a školách.

Vstup do obchodov, prevádzok služieb či reštaurácií sa bude, tak ako doteraz, riadiť vyhláškami Úradu verejného zdravotníctva SR. Esenciálne obchody budú fungovať v režime základ. Prístupné teda budú všetkých bez ohľadu na ich imunizačný status.

Neesenciálne obchody, služby a reštaurácie budú otvorené len pre osoby plne zaočkované, alebo ak za posledných 6 mesiacov prekonali ochorenie Covid-19.

V režime OP (očkovaní/ po prekonaní) budú aj naďalej na základe aktuálne platných vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva fungovať hotely (vrátane povinnosti negatívneho testu), lyžiarske strediská či bohoslužby. Naďalej ostáva v platnosti režim OTP v rýchlikoch, IC vlakoch a na diaľkových autobusových linkách. Núdzový stav platí aj naďalej, vláda ho totiž vyhlásila na 90 dní.

  • V pondelok sa vrátia deti do škôl a spúšťa sa školský semafor.
  • Reštaurácie ostávajú otvorené pre očkovaných a osoby, ktoré prekonali ochorenie Covid-19.
  • Režim v hoteloch a lyžiarskych strediskách ostáva nezmenený.
  • Neesenciálne obchody a služby ostávajú otvorené v režime OP.
  • V platnosti ostáva OTP režim v rýchlikoch, IC a diaľkových autobusoch.
  • Naďalej platí zákaz zhromažďovania nad 6 osôb.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #nočný zákaz vychádzania