Británia zjemňuje opatrenia. Taliansko a Francúzsko opäť hlásia rekord

Britský premiér Boris Johnson oznámil zmeny v pravidlách pri cestovaní do Anglicka. Taliansko zaznamenalo rekordných vyše 189-tisíc nových prípadov covidu. Francúzsko hlási najviac nových prípadov od začiatku pandémie.

05.01.2022 05:50 , aktualizované: 20:06
koronavírus, Izrael Foto: ,
Ľudia čakajú na testovanie v izraelskom Tel Avive, 4. januára 2022.
debata (107)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:23 India oznámila skokový nárast počtu potvrdených prípadov COVID-19. Úrady zaznamenali vyše 58 000 nových infekcií, čo predstavuje až 55-percentný nárast oproti predchádzajúcemu dňu. Informovala o tom agentúra DPA.

Miera pozitivity testov sa za týždeň zvýšila až šesťnásobne, uviedli predstavitelia tamojšieho rezortu zdravotníctva počas pravidelného brífingu. Experti predpokladajú, že nárast počtu nových prípadov je z veľkej časti spôsobený variantom omikron, ktorého výskyt exponenciálne stúpa vo väčších indických mestách.

Krajina tiež ohlásila prvé oficiálne úmrtie po infikovaní sa novým variantom. Išlo o staršieho muža s ťažkou cukrovkou v štáte Radžastan na severozápade krajiny. Oficiálny počet prípadov variantu omikron v Indii je 2135. DPA však pripomína, že skutočné čísla budú pravdepodobne omnoho vyššie, pretože krajina nemá dostatočné kapacity na sekvenovanie odobratých vzoriek.

22:48 Nemecko uvažuje nad skrátením dĺžky izolácie pri ochorení COVID-19, pretože sa obáva, že vysoko nákazlivý variant koronavírusu omikron zastaví životne dôležité služby v krajine. V stredu to ukázal plán ministerstva zdravotníctva, píše tlačová agentúra Reuters.

Pracovníci v kritických sektoroch, ako sú nemocnice či dodávatelia elektriny, budú môcť ukončiť izoláciu po piatich dňoch za predpokladu, že budú mať negatívny PCR test. Píše sa to v načrtnutých návrhoch zaslaných regionálnym lídrom. Súčasná dĺžka izolácie je 14 dní a platí pre každého.

Pre bežné obyvateľstvo sa obdobie izolácie skráti na sedem dní pri negatívnom výsledku PCR testu, ako vyplýva z navrhovaného dokumentu pripraveného pre nemeckých lídrov. Tí sa v piatok 7. januára stretnú s kancelárom Olafom Scholzom a budú spolu diskutovať o reakcii na šírenie variantu omikron. Ľudia, ktorí nebudú mať po desiatich dňoch izolácie žiadne príznaky, budú môcť opustiť svoju domácnosť bez testu, píše sa v návrhu.

Inštitút Roberta Kocha (RKI) pre nákazlivé choroby hlásil v stredu 58 912 nových infekcií, čo je nárast o 47 percent oproti tomu istému dňu pred týždňom.

20:06 Francúzsko v stredu zaznamenalo rekord v počte nových prípadov COVID-19. V krajine pribudlo za uplynulých 24 hodín až 335 000 nových potvrdených prípadov nákazy. Oznámil to tamojší minister zdravotníctva Olivier Véran. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

„Počet úmrtí na COVID-19 v nemocniciach vzrástol za uplynulých 24 hodín o 246 na 97 670. Celkový počet pacientov s covidom na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 3695, pričom celkovo leží v nemocniciach vyše 20.000 pacientov,“ uviedol Véran.

AFP pripomína, že vo Francúzsku po prvý raz hlásili viac ako 300.000 nových prípadov za deň. Za utorok pribudlo 271.686 prípadov. Reuters uvádza, že krajina podporuje zintenzívnenie svojho programu očkovania, aby nemusela prijať žiadne „drastické nové obmedzenia“.

19:08 Česká vláda na stredajšom rokovaní rozhodla o skrátení karantény a izolácie, ako aj o povinnom testovaní pre všetkých zamestnancov. Opatreniami reaguje na nový koronavírusový variant omikron. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

„Omikron je rýchla nákaza s rýchlym nástupom,“ povedal minister zdravotníctva Vlastimil Válek po rokovaní vlády.

Karanténa a izolácia sa v ČR od utorka 11. januára skrátia na päť kalendárnych dní. Po ich ukončení nebude potrebné absolvovať test.

Minister dodal, že do karantény budú po kontakte s rizikovou osobou nastupovať i ľudia, ktorí sú zaočkovaní alebo prekonali covid. To doteraz nemuseli – pokiaľ neboli z tej istej domácnosti.

Vláda neskôr v tlačovom vyhlásení doplnila, že po ukončení karantény alebo izolácie bude na ďalších päť dní povinné nosenie respirátora na miestach, kde je možné stretnúť sa s ďalšími ľuďmi.

Osoby, ktoré nastúpili do karantény pred utorkom 11. januára, v nej budú musieť stráviť minimálne sedem dní, keď ju môžu ukončiť negatívnym výsledkom PCR testu. U nakazených osôb však musí izolácia trvať 14 dní.

Povinné testovanie zamestnancov vstúpi do platnosti 17. januára. „Všetci sa budú testovať pomocou antigénových testov dvakrát do týždňa,“ povedal minister Válek. Dodal, že tieto testy budú uhrádzané z verejného zdravotného poistenia.

Plošné testovanie bude trvať dva alebo tri týždne v závislosti od vývoja variantu omikron. „Maximálne to bude platiť ale tri týždne,“ povedal Válek.

V súčasnosti sa musia testovať len pracovníci, ktorí nie sú kompletne zaočkovaní alebo v období posledných šiestich mesiacov neprekonali ochorenie COVID-19. Testovanie je pre nich povinné raz týždenne.

Dôvodom na skrátenie karantény a izolácie bola okrem iného aj obava, že z dôvodu veľkého množstva nakazených a osôb v karanténe by mohli chýbať pracovníci v kľúčových odvetviach hospodárstva, píšu Novinky.cz s odvolaním sa na predošlé vyjadrenia členov vlády.

18:45 Britský premiér Boris Johnson oznámil zmeny v pravidlách pri cestovaní do Anglicka. Plne zaočkovaným ľuďom bude stačiť test po príchode. Informovali o tom agentúra AFP a stanica BBC.

Anglicko od piatka 4.00 h miestneho času (5.00 h SEČ) ruší povinnosť absolvovať test ešte pred príchodom na svoje územie.

Od nedele pasažieri nebudú musieť po príchode nastúpiť do izolácie, ktorá sa končí negatívnym PCR testom, píše BBC. Namiesto toho musia v priebehu dvoch dní absolvovať antigénový test.

Doteraz platné opatrenie podľa Johnsonových slov „mnohých odrádza od cestovania, pretože sa obávajú, že uviaznu v zahraničí a budú mať výrazné nadbytočné výdavky“.

Britský minister doprav Grant Shapps na Twitteri oznámil, že plne zaočkovaným pasažierom bude po príchode stačiť antigénový test. Vláda podľa jeho slov zmiernením opatrení v oblasti testovania „podporuje“ bezpečné obnovenie medzinárodného cestovného ruchu.

Premiér počas svojho prejavu v britskom parlamente pripomenul, že počty pacientov s covidom v nemocniciach v krajine sa prudko zvyšujú.

„Zažívame najrýchlejší nárast prípadov covidu od začiatku (pandémie),“ povedal a pripomenul, že Británia v utorok hlásila viac ako 218 000 nových prípadov.

„Vláda sa v reakcii na tieto údaje dohodla, že by sme sa mali držať plánu B po obdobie troch týždňov,“ povedal.

Ľudia v Anglicku by podľa premiéra mali aj naďalej pracovať z domu, ak je to možné, mať vo verejnej doprave a na väčšine verejných miest v exteriéri prekryté horné dýchacie cesty a absolvovať test pred návštevou rizikových miest.

Vláda opatrenia opätovne prehodnotí ešte pred ukončením tohto trojtýždňového obdobia.

18:29 Taliansko zaznamenalo nový denný rekord v prípadoch nákazy koronavírusom. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Zdravotnícke úrady hlásili niečo vyše 189 000 prípadov infekcie a približne 230 úmrtí na koronavírus za jeden deň.

Počas uvedeného obdobia 24 hodín bolo urobených takmer 1,1 milióna testov, pričom podiel pozitívnych výsledkov bol okolo 17 percent.

V stredu večer zasadne rada ministrov Talianska a očakáva sa, že schváli nové opatrenia zamerané na spomalenie šírenia ochorenia COVID-19, dodala agentúra DPA.

18:20 Reštaurácie v obchodných domoch budú môcť byť otvorené v režime OP tak ako ostatné reštaurácie. Hlavný hygienik SR Ján Mikas vyhovel požiadavke ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) na zrovnoprávnenie postavenia reštaurácií. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

Na základe epidemiologickej situácie bude vyhláška týkajúca sa fungovania zariadení spoločného stravovania v obchodných domoch upravená v piatok (7. 1.). V reštauráciách v obchodných domoch bude možné konzumovať pokrmy a nápoje za podmienok ako v ostatných prevádzkach verejného stravovania – za dodržania režimu OP, obmedzenej kapacity či rozostupov stolov.

„Ak majú byť otvorené reštaurácie, tak všetky. Nevidím dôvod ich rozdeľovať na dve kategórie a vybranú skupinu zamestnávateľov znevýhodniť, navyše v takejto nepríjemnej situácii pre podnikateľov,“ zdôraznil Sulík. Pokračoval, že ak vláde situácia dovolila otvoriť reštaurácie, tak jej nemôže zároveň znemožniť otvoriť reštaurácie v obchodných domoch.

17:48 Učiteľku biológie v americkom meste New York zatkli za to, že 17-ročnému študentovi podala vakcínu proti COVIDU-19, informovala v stredu na svojej webovej stránke stanica BBC.

Učiteľku Lauru Russovú (54) zatkli 31. decembra a v prípade uznania za vinnú jej hrozí trest odňatia slobody do štyroch rokov. Študenta podľa polície zaočkovala u nej doma, hoci na to nemala oprávnenie a ani súhlas chlapcových rodičov. Samotný študent však vakcínu údajne chcel. Políciu upozornili jeho rodičia po tom, ako prišiel domov a povedal im o svojom zaočkovaní.

Russová nemá žiadnu kvalifikáciu v oblasti zdravotníctva. Polícia nemá informácie o tom, ako učiteľka vakcínu získala a ani o ktorú očkovaciu látku ide. Vakcína konzorcia Pfizer-BioNTech je jediná, ktorou je USA povolené očkovať osoby mladšie ako 18 rokov, pripomína BBC.

Vedenie strednej školy, kde Russová pôsobí, oznámilo, že túto učiteľku preradili na inú pozíciu a čaká na výsledky vyšetrovania. Súdne pojednávanie je naplánované na 21. januára.

Injekcie môžu byť v prípade nesprávneho podania nebezpečné, píše BBC. Lekári a kvalifikovaní zdravotnícki pracovníci musia preveriť, či vakcína nie je falošná alebo či sa neskončila jej záručná lehota. Pacient by mal predložiť zdravotnú anamnézu a jeho reakciu na podanie vakcíny je potrebné sledovať.

17:02 Rakúska polícia vykonala razie v dvoch desiatkach domov, pričom zadržala vybavenie a začala vyšetrovať viacero osôb pre podozrenie z falšovania očkovacích certifikátov. Informovala o tom agentúra AFP.

Približne 100 policajtov prehľadalo celkovo 24 obydlí a posvietilo si na 22 podozrivých, ktorí sú obvinení z poskytovania falošných certifikátov ľuďom, ktorí neboli očkovaní. Vyšetrovatelia majú podozrenie, že obvinené osoby falšovali dokumenty nielen pre seba, ale aj pre priateľov a známych, uviedlo ministerstvo vnútra vo vyhlásení.

Jednotka špecializujúca sa na odhaľovanie falošných covidpasov podľa úradov preverovala ľudí, ktorí o svojej nekalej činnosti diskutovali na sociálnych sieťach. Pri vyšetrovaní prípadu pomáha aj európsky policajný úrad Europol so sídlom v Haagu.

„Organizovaný zločin a používanie falošných očkovacích certifikátov nie je triviálna záležitosť, ale trestný čin,“ povedal rakúsky minister vnútra Gerhard Karner.

Rakúska polícia tvrdí, že denne kontroluje približne 30.000 očkovacích preukazov.

V novembri sa Rakúsko stalo prvou a zatiaľ jedinou krajinou v Európe, ktorá oznámila, že očkovanie proti COVID-19 bude povinné pre všetkých. Nariadenie, ktoré nadobudne platnosť vo februári, už prinútilo podľa AFP mnohých odporcov očkovania, aby sa dali zaočkovať.

16:19 Hovorca francúzskej vlády Gabriel Attal uviedol, že vo Francúzsku pribúdajú novo nakazení koronavírusom „nadzvukovou“ rýchlosťou a nič nenasvedčuje tomu, že by sa tento trend mal v nasledujúcich dňoch obrátiť.

Podľa Attala dosahujú počty infikovaných v regióne Ile-de-France v okolí Paríža a v niektorých ďalších častiach krajiny „stratosférickú úroveň“. Hovorca dodal, že v nasledujúcich týždňoch sa pravdepodobne zhorší situácia v nemocniciach.

Vláda dnes tiež vyhlásila stav zdravotnej núdze na ďalších zámorských územiach. Rozšírila ho na Guadeloupe, Francúzsku Guyanu, Mayotte a na ostrovy Svätý Martin a Svätý Bartolomej. Na Martiniku a Réunione platí už od minulého roka.

„S ohľadom na nemocničné kapacity týchto území a zaočkovanosť ich obyvateľstva predstavuje súčasná epidemická vlna covidu-19 zdravotnú katastrofu, ktorá ohrozuje zdravie obyvateľstva,“ uvádza sa vo vládnom dekréte.

Asi 68-miliónové Francúzsko v utorok zaznamenalo skokový nárast novo nakazených. Laboratóriá potvrdili 271 686 pozitívnych prípadov, najviac od začiatku pandémie kdekoľvek v Európe. Počet ľudí s ťažkým covidom vo francúzskych nemocniciach prekonal hranicu 20 000, stále však ide o výrazne nižší údaj ako pri vrcholoch predchádzajúcich vĺn nákazy.

16:10 Pošta k utorku 4. januára vyplatila prvých takmer 10-tisíc finančných príspevkov pre seniorov za očkovanie proti covidu.

očkovanie Čítajte viac Pošta vyplatila seniorom už takmer 10-tisíc odmien za očkovanie

15:55 Opatrenia počas novembra a decembra minulého roka dodržiavalo 84,4 percenta ľudí. Osobné stretnutie alebo návštevu odmietlo raz alebo viackrát 42,2 percenta ľudí, a to z dôvodu lockdownu. Vyplýva to z prieskumu Ako sa máte, Slovensko?.

Takmer všetci respondenti ostali v blízkom interiérovom kontakte s kamarátmi a s príbuznými, pričom pri stretnutiach s nimi zhruba tretina respirátory či rúška nikdy nemala. Približne tretina ich mala niekedy a tretina väčšinou alebo vždy, uvádza sa v prieskume.

Ďalej prieskum ukazuje, že pri stretnutiach v interiéri s kamarátmi a príbuznými 35,6 percenta z tých, ktorí vravia, že opatrenia dodržiavajú, a 19,9 percenta tých, ktorí opatrenia dodržiavajú dôkladne, rúška alebo respirátory nikdy nasadené nemali.

Stretnutia rušili podľa prieskumu v najvyššej miere ľudia (61,4 percenta), ktorí ešte nie sú zaočkovaní, no plánujú sa dať. Na stretnutia vždy šli najmä tí (43,6 percenta), ktorí nie sú zaočkovaní a ani sa neplánujú dať zaočkovať.

Prieskum sa uskutočnil od 12. do 16. decembra na vzorke 1000 respondentov. Iniciovala ho prieskumná spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom Slovenskej akadémie vied (SAV) a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV.

15:16 Otvorené v režime OP by mali byť nielen reštaurácie a prevádzky, ale mali by sa uvoľniť aj pravidlá pre kultúrne a športové podujatia. Uviedla to vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Podľa nej nemôžeme žiť v neustálom cykle opakujúcich sa obmedzení ekonomiky a zatvárania kultúrnych a vzdelávacích inštitúcií v strachu pred pandémiou ochorenia COVID-19. Aj preto strana podporila otvorenie škôl v riadnom termíne.

Spoločnosť sa musí podľa Remišovej prispôsobiť a ľudia musia využívať výdobytky vedy. „Slovensko nemôže byť rukojemníkom ľudí, ktorí sa slobodne rozhodli, že sa nedajú zaočkovať a nebudú chránení pred ťažkým priebehom choroby,” uviedla Remišová. Pripomenula, že v roku 2022 je situácia zásadne iná ako bola na začiatku pandémie. Dnes máme podľa jej slov k dispozícii vedecké poznatky a vakcínu, ku ktorej má každý občan na Slovensku neobmedzený a bezplatný prístup. „Využili sme všetky dostupné motivačné nástroje a je čas vrátiť sa k normálnemu životu,” dodala na záver.

14:58 Nárast prípadov nákazy koronavírusom v Spojenom kráľovstve mimoriadne zaťažuje tamojší systém zdravotnej starostlivosti. Viacero lokálnych organizácií Národnej zdravotnej služby (NHS), ktoré čelia nedostatku zamestnancov, vyhlásilo v ostatných dňoch „kritické incidenty“. Nemocnice v grófstve Veľký Manchester oznámili, že pre rastúci dopad ochorenia COVID-19 a neprítomnosti zamestnancov pozastavujú niektoré operácie, ktoré nie sú urgentné. Záchranná služba v severovýchodnom Anglicku od novoročného víkendu začala radiť pacientom, ktorí nemajú život ohrozujúce problémy, aby požiadali príbuzných, aby ich odviezli do nemocnice, keďže čakacia doba pre nedostatok zamestnancov a veľký dopyt vzrástla.

V utorok stúpol počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom vo Veľkej Británii na 218 274, čo je o 15 percent viac, ako predošlý vrchol z 31. decembra. Denné údaje však mohlo zvýšiť nekonzistentné vykazovanie počas prázdnin, pripomína agentúra AP.

Tajomníčka z ministerstva zdravotníctva Gillian Keegan rozhovore pre BBC Breakfast uznala, že nemocnice čelia „mimoriadnemu tlaku“ pod čo sa podpísal šíriaci sa variant koronavírusu omikron a rastúce počty prípadov a hospitalizácií.

Úrad verejného zdravia Spojeného kráľovstva (UKHSA) v stredu oznámil, že od 11. januára v Anglicku ľudia, ktorí majú pozitívny laterálny prietokový test a nemajú príznaky, nemusia absolvovať PCR test, aby potvrdili výsledok. K zmene podľa jeho slov pristúpili, aby odrážala fakt, že laterálne prietokové testy sú na viac ako 80 % účinné pri hľadaní ľudí s vysokou vírusovou náložou, ktorí sú najinfekčnejší a s najväčšou pravdepodobnosťou prenášajú vírus na iných. Takéto opatrenie skráti dĺžku izolácie asymptomatických ľudí a umožní ich rýchlejší návrat do práce.

Opoziční politici a niektorí odborníci na verejné zdravie tlačia na vládu, aby sprísnila obmedzenia pre podniky aj spoločenské kontakty. Premiér Boris Johnson odmieta ich výzvy po tom, čo sa takmer sto poslancov z jeho strany postavilo proti povinnosti nosiť rúška a ďalším protipandemickým opatreniam z decembra. V utorok sa vyjadril, že jeho krajina má možnosť zvládnuť vlnu nákaz poháňanú omikronom bez zavedenia prísnych lockdownových opatrení.

Johnson sa v stredu postaví pred poslancov, aby zodpovedal ich otázky o krokoch vlády v súvislosti s pandémiou. Pýtať sa ho však nebude môcť líder opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer, ktorý sa na zasadnutí nezúčastní po tom, čo mal pozitívny test na koronavírus.

14:17 V Chorvátsku za posledných 24 hodín pribudlo 8 587 novo nakazených koronavírusom, najviac od začiatku epidémie choroby covid-19 v krajine. Oznámil to premiér Andrej Plenković, ktorý prudký nárast počtu infekcií pripisuje šíreniu nákazlivejšieho variantu omikron.

„Tie čísla ukazujú, že sa omikron šíri. Vieme, že je to značne nákazlivejší variant, u nás je výrazne prítomný,“ citovala Plenkoviča verejnoprávna televízia HRT. Najrýchlejšie sa teraz koronavírus šíri v Dalmácii, kde miestne úrady podľa médií chystajú skrátenie otváracej doby barov a reštaurácií a ďalšie opatrenia.

Doteraz najvyšší denný prírastok počtu infikovaných zaznamenala štvormiliónová krajina vlani 10. novembra, a to 7 315. Pred týždňom pribudlo v Chorvátsku 5 768 nakazených. V nemocniciach je momentálne 1 841 pacientov s covidom, z toho 230 vyžaduje intenzívnu starostlivosť. 32 osôb za posledných 24 hodín covidu podľahlo. Plne očkovaných je v Chorvátsku 63 percent obyvateľov.

13:39 Pandemická situácia v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura Košice sa v uplynulých dňoch výrazne zlepšila, uviedla hovorkyňa nemocnice Monika Krišková. Kým pred týždňom evidovali 150 až 160 pacientov s koronavírusom, v súčasnosti je ich hospitalizovaných 125. Z nich 80 percent nie je zaočkovaných, dve percentá absolvovali neúplné očkovanie.

Celková kapacita lôžok pre pacientov infikovaných novým koronavírusom je 308, nateraz sú obsadené na 42 percent. „Stabilizovaná je aj situácia na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny, kde naši zdravotníci liečia pacientov, ktorí potrebujú napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu (UPV), aktuálne je tu hospitalizovaných 13 pacientov napojených na UPV,“ povedala s tým, že sa znížil aj počet pacientov, ktorí potrebujú neinvazívnu pľúcnu ventiláciu, tzv. high flow kyslíkové prístroje. „Na tie máme momentálne napojených 12 pacientov, v tých najkritickejších časoch to bolo vyše 30,“ dodala Krišková.

Súčasná situácia podľa jej slov umožňuje zdravotníkom čerpať si dovolenky a oddýchnuť si pred prípadnou ďalšou vlnou spojenou s nástupom omikron variantu nového koronavírusu. (tas­r)

13:36 Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) posilnilo od pondelka svoje call centrum aj vybavovanie emailov. NCZI tak začalo pracovať v rozšírenom režime. Inštitúcia o tom informuje na sociálnej sieti.

NCZI eviduje tisíce emailov a priznáva, že v pôvodnom režime ich nestíhalo dostatočne včas spracovávať. „Okrem telefonických kapacít sme posilnili aj kapacity na vybavovanie písomných žiadostí a otázok,“ spresnilo NCZI.

Inštitúcia preto prijala viac ľudí a zaviedla dlhšiu pracovnú dobu. „Zlepšenie našich služieb je totiž jednou z priorít aj nového generálneho riaditeľa NCZI Petra Lukáča,“ dodalo NCZI.

13:19 Zaočkovanosť učiteľov je na úrovni 71 percent. Najvyššia miera zaočkovanosti pedagógov je v okrese Dunajská Streda.

Bratislava SŠ koronavírus opatrenia online výučba BAX Čítajte viac Zaočkovaných je 71 % učiteľov, najmenej na severe

13:10 Hongkonské úrady po objavení ohniska nákazy variantom omikron oznámili nové protiepidemické opatrenia vrátane zákazu letov z ôsmich krajín, zatvorenia barov a posilňovní a obmedzenia prevádzkového režimu reštaurácií. Informovala o tom agentúra AFP.

Od piatkovej polnoci budú na dva týždne zakázané prílety z Austrálie, Kanady, Francúzska, Indie, Pakistanu, Filipín, Veľkej Británie a USA.

Úrady ďalej zrušili všetky veľké verejné podujatia a musia sa zatvoriť bary, nočné kluby, telocvične, kozmetické salóny a ďalšie podniky. Konzumácia jedla v reštauráciách po 18.00 h bude tiež zakázaná, bude si ho však možné vziať so sebou.

Zdravotnícke úrady zaznamenali do utorňajšieho večera 114 prípadov nákazy variantom omikron, prevažne ešte na letisku alebo počas 21-dňovej karantény, ktorá je povinná pre väčšinu cestujúcich.

Opatrenia v Hongkongu boli sprísnené po odhalení ohniska nákazy, ktoré malo pôvod u posádky leteckej spoločnosti Cathay Pacific. Zdravotníci sa teraz obávajú, že nákaza sa nebadane šírila a nakazených môže byť ešte viac ľudí, uviedla správkyňa Hongkongu Carrie Lamová.

Hongkong má, podobne ako Čína, politiku nulovej tolerancie covidu, vďaka ktorej tam zaznamenali od vypuknutia pandémie len 12.690 prípadov nákazy a 213 súvisiacich úm­rtí.

Táto osobitná administratívna oblasť Číny vykonáva od začiatku prísne kontroly na svojich hraniciach a pri výskyte lokálnych ohnísk nákazy používa cielené lockdowny.

12:49 Poľský prezident Andrzej Duda mal dnes ráno pozitívny test na koronavírus. Informoval o tom na twitteri šéf kancelárie hlavy štátu Pawel Szrot, podľa ktorého sa Duda cíti dobre, nemá žiadne vážne príznaky a je podľa pravidiel v domácej izolácii. Je to už druhýkrát od začiatku epidémie covidu, čo sa prezident koronavírusom nakazil – pozitívny test mal prvýkrát v októbri 2020.

\„Kvôli prípadom ochorenia v kancelárii prezidenta republiky a jej okolí podstúpil prezident Andrzej Duda test na covid-19, ktorý mal pozitívny výsledok,\“ napísal na twitteri Szrot. Dodal tiež, že Duda je pod neustálym lekárskym dohľadom.

Štyridsaťdeväťročný prezident je podľa Szrota očkovaný tromi dávkami vakcíny, prvú dostal vlani v apríli, druhú vlani v júni. Tretiu, posilňujúcu dávku dostal pred menej ako mesiacom, 17. decembra 2021. Pozitívny test mal aj 24. októbra 2020, kedy o tom informoval jeho hovorca s tým, že sa Duda cíti dobre.

Koronavírus sa v 38-miliónovom Poľsku za posledných 24 hodín preukázal u 17 196 ľudí. V utorok krajina zaznamenala 11 670 nových prípadov, píše s odkazom na dáta poľského ministerstva zdravotníctva agentúra PAP. V poľských nemocniciach je s covidom hospitalizovaných 19 264 ľudí, z toho je 1 854 pacientov na pľúcnej ventilácii.

Okolo 21 miliónov Poliakov je plne naočkovaných, vyše sedem miliónov z nich tiež dostalo booster dávku.

12:13 Skupina českých senátorov predstavila podrobnosti o ústavnej sťažnosti, ktorú podávajú na vyhlášku o povinnom očkovaní proti koronavírusu. O tom rozhodla ešte bývalá vláda Andreja Babiša pre ľudí starších ako 60 rokov a vybrané profesie. Sťažnosť podpísalo 14 senátorov. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz.

Členovia klubu Starostov – senátorka Alena Dernerová, podpredseda Senátu Jiří Růžička a podpredseda Jan Horník v stredu na tlačovej konferencii vysvetlili, že podľa nich sa Babišova vláda rozhodla ku kroku, ktorý rozdeľuje spoločnosť. „Povinné očkovanie, ktoré nevedie ku kolektívnej imunite a zoslabne po dvoch dávkach, tak to je pre mňa úplne zle,“ povedala Dernerová, ktorá je neurologička. Zároveň povedala, že signatári sťažnosti nie sú proti vakcinácii.

Predmetná vyhláška podľa senátorov porušuje ústavné dokumenty. „Ústavný súd bude skúmať, či je v súlade s ústavnými dokumentmi alebo nie je. Okrem toho, to už skúmať nebude, tá vyhláška o povinnom očkovaní rozdeľuje už tak rozdelenú spoločnosť. Nie je to nič proti očkovaniu, je to proti očkovaniu povinných skupín,“ vyjadril sa Růžička.

Senátori sťažnosť konzultovali s právnikmi a podľa nich vyhláška o povinnom očkovaní nemá žiadne právne ani medicínske opodstatnenie.

Minister zdravotníctva Vlastimil Válek už skôr avizoval, že chce zrušiť povinné očkovanie pre ľudí starších ako 60 rokov. Vyhláška, ktorú schválila predošlá vláda, má začať platiť od marca. Povinné očkovanie okrem seniorov stanovuje aj pre zamestnancov v zdravotníckych zariadeniach, študentov zdravotníckych odborov, hasičov, vojakov, policajtov a pracovníkov sociálnych služieb.

11:20 Izraelské ministerstvo zdravotníctva hlási takmer 12 000 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najväčší denný prírastok od začiatku pandémie. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že počet pacientov s vážnym priebehom ochorenia zostáva relatívne nízky.

Podľa údajov ministerstva v priebehu utorka zaznamenali v Izraeli 11 978 prípadov nákazy, čo je o vyše 633 viac než predchádzajúci rekord z 2. septembra 2021, keď dominoval koronavírusový variant delta.

V Izraeli v súčasnosti evidujú skoro 60 000 aktívnych prípadov ochorenia COVID-19, len 125 ľudí je však vo vážnom stave. Relatívne nízke zostávajú aj počty úmrtí.

Súčasný prudký nárast počtu prípadov je spôsobený šírením nového, vysokonákazlivého variantu omikron. Izraelské úrady začali v týchto dňoch podávať štvrtú dávku vakcíny najviac ohrozeným skupinám obyvateľstva: zdravotníkom, ľuďom vo veku nad 60 rokov a osobám s oslabenou imunitou.

Izraelský premiér Naftali Bennett v utorok vyzval svojich spoluobčanov, dospelých aj deti, aby sa dali zaočkovať. Varoval, že denné prírastky nakazených sa môžu čoskoro vyšplhať až na 50 000 prípadov.

„Dobrou správou však je, že vakcíny fungujú, takže ten, kto sa dá zaočkovať a bude nosiť rúško, pravdepodobne vážne neochorie a v priebehu niekoľkých dní sa vylieči,“ povedal Bennett počas utorkovej návštevy jednej z izraelských nemocníc.

Tretiu dávku vakcíny proti covidu už dostalo takmer 4,3 z 9,4 milióna obyvateľov Izraela, ktorý schválil očkovanie štvrtou dávku minulý týždeň ako jedna z prvých krajín sveta.

Približne 30 percent Izraelčanov však nie je zaočkovaných vôbec a deväť percent dokončilo vakcináciu pred vyše šiestimi mesiacmi, takže jej platnosť sa už skončila. Celkovo je druhou alebo treťou dávkou zaočkovaných zhruba 61 percent Izraelčanov.

11:18 Strana Sloboda a Solidarita (SaS) žiada otvorenie kultúry pre očkovaných a prekonaných. Požaduje otvoriť divadlá, kiná alebo koncertné sály. Podľa strany návrat ku covid semaforu pre kultúrne podujatia je kľúčovou podmienkou, ako zachrániť kultúru na Slovensku.

Kultúra / Divadlo / Opera / Čítajte viac SaS žiada otvorenie kultúry pre očkovaných a prekonaných

10:19 V Česku pribudlo za posledných 24 hodín 10 169 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o 1093 viac než pred týždňom. Vyplýva to z údajov, ktoré v stredu ráno zverejnilo ministerstvo zdravotníctva.

Ako píše spravodajský server Novinky.cz, denný nárast infekcii prekročil hranicu 10.000 po prvý raz za ostatné dva týždne. Laboratória vyhodnotili 88.488 testov, približne o 11.000 viac ako pred týždňom.

Zároveň opäť stúplo incidenčné číslo, na 100.-tisíc obyvateľov pripadá za uplynulý týždeň 368 nakazených oproti 358 hlásených v utorok.

V nemocniciach je hospitalizovaných 2854 ľudí s ochorením COVID-19. Počet pacientov vo vážnom stave klesol z 558 na 506. Podľa predbežných údajov za utorok zomrelo s covidom 24 ľudí, deň predtým 60.

10:08 Za utorok odhalilo PCR testovanie na Slovensku 3 900 nových prípadov koronavírusu pri 13 498 vykonaných testoch, pozitivita testovania dosiahla 28,9 percenta. Pribudlo 36 úmrtí na covid, celkový počet obetí epidémie na Slovensku tak stúpol na 16 824.

Koronavírus / Covid / Testovanie / Zdravotník / Čítajte viac Počet hospitalizácií klesol, covid si vyžiadal ďalších 36 obetí

6:19 Francúzsky prezident Emmanuel Macron varoval svojich krajanov, ktorí sa ešte nezaočkovali proti koronavírusu, že im spôsobí komplikácie tým, že budú mať obmedzený prístup k dôležitým spoločenským aktivitám. Informovala o tom v noci na stredu agentúra AFP.

„Pokiaľ ide o nezaočkovaných ľudí, naozaj ich chcem naštvať. A tak v tom budeme pokračovať až do konca. Taká je stratégia,“ povedal Macron v rozhovore pre denník Le Parisien zverejnenom v utorok neskoro večer. Dodal, že to znamená „čo najviac im obmedziť prístup k spoločenským aktivitám“.

Francúzska vláda signalizovala v boji proti koronavírusu zámer zaviesť v polovici januára drastické obmedzenia pre nezaočkovaných ľudí. Na základe vládnych návrhov majú nezaočkovaní ľudia stratiť možnosť vstupu do reštaurácií, barov a diaľkovej dopravy.

„Nepošlem (nezaočkovaných) do väzenia, nebudem ich očkovať nasilu. A tak musíme týmto ľuďom povedať: od 15. januára už nebudete môcť chodiť do reštaurácie, nebudete môcť ísť si sadnúť na kávu, nebudete môcť ísť do divadla či do kina,“ povedal Macron.

Prezidentove vyjadrenia okamžite vyvolali kritiku jeho odporcov. „Emmanuel Macron hovorí, že sa naučil milovať Francúzov, no zdá sa, že nimi obzvlášť rád opovrhuje. Môžeme podporovať očkovanie bez toho, aby sme niekoho urážali alebo hnali k radikalizácii,“ povedal líder opozičných Republikánov v Senáte Bruno Retailleau.

5:50 Americký prezident Joe Biden v utorok oznámil zdvojnásobenie kontraktu na nákup antivirotika Paxlovid vo forme tabletky od spoločnosti Pfizer na liečbu ochorenia COVID-19. Americká vláda tak plánuje zabezpečiť 20 miliónov cyklov liečby týmto prípravkom, informovala agentúra AFP.

„Tieto tabletky dramaticky znížia počet hospitalizácií a úmrtí,“ povedal Biden. „Už sme zadali najväčšiu objednávku na svete. Teraz túto objednávku zdvojnásobím“, do­dal.

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) schválil Paxlovid na núdzové používanie vlani 22. decembra. Americká vláda si pôvodne objednala desať miliónov dávok tohto lieku od Pfizeru za 5,3 miliardy dolárov. Ako píše agentúra AP, prvá zásielka tohto antivirotika by mala prísť do júna.

Šéf Bieleho domu v súvislosti s koronavírusom zdôraznil, že vakcíny, posilňovacie dávky očkovacej látky a terapeutické lieky zmiernili nebezpečenstvo pre drvivú väčšinu Američanov, ktorí sú plne zaočkovaní.

„Stále môžete dostať covid, ale je veľmi nepravdepodobné, že vážne ochoriete,“ povedal Biden o zaočkovaných ľuďoch.

Spojené štáty zaznamenali za jediný deň viac než milión prípadov nákazy koronavírusom. Toto číslo (1,084 milióna) zaznamenané za pondelok predstavuje takmer dvojnásobok počtu prípadov spred týždňa (544 000).

Biden priznal, že nákazy pribúdajú aj v Bielom dome. Apeloval na neočkovaných Američanov, aby sa nechali očkovať, a na tých, ktorí to už urobili, aby si nechali dať posilňovaciu dávku, informovala agentúra AP.

„Neočkovaní zaberajú nemocničné lôžka, napĺňajú pohotovosti a jednotky intenzívnej starostlivosti. Nechajte sa prosím, prosím, očkovať. Aj tak môžete COVID-19 dostať, ale je veľmi nepravdepodobné, že vážne ochoriete. Nie je žiadne ospravedlnenie pre tých, ktorí sa neočkujú. Začína to byť pandémia neočkovaných,“ povedal prezident pred schôdzkou s tímom odborníkov riešiacich epidémiu.

Ako upozornila AP, USA teraz čelia nedostatku testov. Cez sviatky na mnohých testovacích miestach vládol zmätok. „O testovaní môžem povedať, že je to nepríjemné, ale pracujeme na zlepšení,“ povedal Biden.

Biely dom v decembri oznámil, že bude na rýchle testovanie k dispozícii 500 miliónov antigénnych testov, ale potrvá niekoľko týždňov, kým budú testy k dispozícii.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus