Pokračovanie článku: Lockdown sa skončí. Aj bez neho môže omikron zavrieť krajinu

Kollár: Covid automat sa musí zmeniť

Omikron nastolil aj otázku, či má aj naďalej zmysel sledovať počty novoinfikovaných. Kollár hovorí, že na Slovensku môžu byť infikované tri milióny ľudí. Myslí si, že pri nastavovaní preventívnych opatrení by sa mali lepšie skúmať údaje o úmrtiach a hospitalizáciách.

Predpokladá sa, že pri omikrone bude oproti delte zhruba tretina hospitalizácií, no mutácia ešte v plnej sile nezasiahla Slovensko s nízkou mierou zaočkovanosti. Tretiu, tzv. posilňujúcu dávku absolvoval už milión ľudí, dve dávky má podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb 47,9 percenta populácie. Pre porovnanie – v Dánsku je zaočkovaných 83,5 percenta populácie. Veľká Británia je podľa oxfordského portálu ourworldindata plne zaočkovaná na 70 percent.

„Zatiaľ nevieme, ako sa vírus bude správať v našich končinách. Nevieme, ako vyzerajú hospitalizácie v nízko zaočkovaných krajinách,“ dodal matematik Kollár. Automatizovanie procesu a nastavovania opatrení je podľa neho v aktuálnej situácii extrémne náročné, pretože sa nateraz nevie, aké veľké riziko na Slovensko čaká.

„Bolo by super mať niečo prehľadné a predpovedateľné, ale teraz sa tak nedajú nastaviť opatrenia. To, že sa nastavia týždeň dopredu, je momentálne najlepšie,“ ozrejmil. Podotkol, že takto by mohlo Slovensko fungovať zhruba mesiac a potom by sa podľa neho mohla krajina otvoriť.

Pri zatváraní krajiny treba brať do úvahy aj tradičný nedostatok zdravotného personálu. Slovensku už dlhodobo chýbajú tisíce lekárov a desaťtisíce zdravotných sestier. Kým počas druhej vlny boli kapacity nemocníc schopné prijať zhruba štyritisíc pacientov, v tretej vlne sa táto hranica znížila na 3 500. Kollár varuje, že pre výpadky zdravotníkov sa môže táto hranica znížiť aj na 2 500. „Infikovaní zdravotníci – ak sa už cítia dobre – môžu pracovať na covidovom oddelení, no ohrozená bude najmä biela medicína,“ zdôraznil.

© Autorské práva vyhradené

116 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #omikron