Pokračovanie článku: Lockdown sa skončí. Aj bez neho môže omikron zavrieť krajinu

EÚ chce byť v pandémiách nezávislá

Nové varianty koronavírusu sa objavujú pri vrcholoch aktuálnych vĺn. Dôvodom je vysoký počet infikovaných, čím sa zvyšuje možnosť novej mutácie. Nákazlivejší omikron by mohol počet nových mutácií ešte zvýšiť. „Množstvo vírusu bude vo svete enormné, ešte vyššie ako kedykoľvek doteraz,“ varuje matematik Richard Kollár.

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus už dlhodobo upozorňuje, že žiadna z vyspelých krajín neukončí pandémiu plošným očkovaním tretími dávkami, keďže v rozvojových krajinách nedostalo mnoho ľudí ešte ani prvú dávku vakcíny.

Členské krajiny únie aj napriek globálnym odporúčaniam podporujú aplikáciu tretej dávky. Riaditeľ Regionálneho úradu WHO pre Európu Hans Kluge tvrdí, že v Európe je staršia populácia, takže je zraniteľnejšia. „Zároveň však platí princíp medzinárodnej solidarity. Problémom nie je nedostatok vakcín, ale krajiny sa nedelia o prebytok očkovacích látok. Bohaté krajiny by preto mali prebrať zodpovednosť za výrobu vakcín,“ priznal pre Pravdu Kluge. Pripomína, že krajiny Európskej únie sú až príliš závislé od iných kontinentov nielen pri dodávaní vakcín, ale i ochranných pomôcok. „Európska únia vytvorila agentúru HERA, ktorá má za úlohu koordinovať postup únie v prípadných ďalších pandémiách a má posilniť nezávislosť členských štátov,“ dodal Kluge s tým, že agentúra bude mať multimiliardový rozpočet.

© Autorské práva vyhradené

116 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #omikron