Prečo súdy prepustili Tibora Gašpara

Najvyšší súd v prípade bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara a ďalších niekdajších funkcionárov polície rozhodol, že po skončení vyšetrovania už nie je dôvod na ďalšie predlžovanie väzby. Nepresvedčili ho ani nahrávky z poľovníckej chaty, ktoré označil v tomto ohľade za bezpredmetné. Senát v tomto názore nebol jednotný.

05.01.2022 10:25
Marek Para, Robert Fico, Tibor Gašpar, Pavol... Foto: ,
Marek Para, Robert Fico, Tibor Gašpar a Pavol Gašpar 11. decembra na spoločnej tlačovej besede o rozhovoroch z poľovníckej chaty.
debata (187)

Jeden z jeho členov pripravil odlišné stanovisko, v ktorom tvrdí, že obvineného možno vziať do väzby aj pre konanie jeho advokáta. Vyplýva to z anonymizovaného uznesenia Najvyššieho súdu.

Spolu s Tiborom Gašparom Najvyšší súd rozhodoval o väzbe aj pre bývalého riaditeľa protikorupčnej jednotky NAKA Róberta Krajmera, bývalého riaditeľa NAKA Petra Hraška, exšéfa finančnej spravodajskej jednotky Mariána Zetochu a bývalého zástupcu riaditeľa finančnej polície NAKA Milana Mihálika. Boli obvinení zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zneužívania právomoci verejného činiteľa, z korupčných a ďalších trestných činov.

Tí podľa polície od roku 2012 spoločne ako organizovaná zločinecká skupina okolo podnikateľa Norberta Bödöra podosadzovali do najvyšších funkcií v Policajnom zbore spriaznených ľudí a spoločne zarábali na korupcii, zneužívaní verejných právomocí, marení spravodlivosti, vyhrážaní sa a vydieraní s cieľom získania úplatkov.

Najvyšší súd na neverejnom zasadnutí 4. novembra 2021 odmietol sťažnosť prokurátora proti rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu, ktorý 26. októbra 2021 v Banskej Bystrici rozhodol o nepredĺžení väzby Gašparovi a jeho spoluobvineným.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa trval na tom, že dôvody väzby u všetkých obvinených naďalej trvajú. „V závere vyšetrovania sa umocnili, keďže návrh bol doplnený o dôkazy, ktoré sa dostali do dispozície vyšetrovateľa z inej trestnej veci,“ cituje uznesenie Repu. Dôležitým dôkazom sú podľa neho prepisy zvukovo-obrazových záznamov, verejnosti známe aj ako nahrávky „z poľovníckej chaty“.

Tie zaznamenali stretnutia expremiéra Roberta Fica zo Smeru s Miroslavom Bödörom, známym podnikateľom a otcom obvineného Norberta Bödöra, ako aj s Gašparovým obhajcom Markom Parom či so synom policajného exprezidenta Pavlom Gašparom. Na jednej z nahrávok sa objavil tiež exminister vnútra za Smer Robert Kaliňák.

VIDEO: Bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara prepúšťajú z väzby na slobodu. (november 2021)

Video

Podľa Úradu špeciálnej prokuratúry sa tieto osoby mali spoločne snažiť o ovplyvňovanie trestných stíhaní a diskreditáciu vyšetrovateľov prípadu Očistec. Nahrávky prokurátor zaradil do vyšetrovacieho spisu policajného tímu Očistec a neúspešne ich použil na odôvodnenie predĺženia väzby pre Gašpara. Už Špecializovaný trestný súd však tento dôkaz nepovažoval za dostatočný na pokračovanie väzby. Naopak, rozhodol, že všetci obvinení sú väzobne stíhaní už takmer rok a vyšetrovanie sa blíži ku koncu.

© Autorské práva vyhradené

187 debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Gašpar