Pokračovanie článku: Prečo súdy prepustili Tibora Gašpara

Ovplyvňovanie svedka Kaliňáka

O odmietnutí sťažnosti prokurátora a potvrdení predchádzajúceho rozhodnutia Špecializovaného trestného súdu o prepustení Gašpara a ďalších štyroch bývalých policajných funkcionárov rozhodol Najvyšší súd v trojčlennom senáte. Ten bol zložený z predsedu Petra Hatalu a členov Petra Štifta a Martina Bargela, ktorí rozhodli v pomere hlasov 2:1.

Sudca Štift prijal odlišné stanovisko, ktoré je súčasťou anonymizovaného rozhodnutia. Svoje odôvodnenie oprel najmä o odlišné vyhodnotenie nahrávok z poľovníckej chaty. Najmä jednej, na ktorej sa Kaliňák rozpráva s Parom a so synom Tibora Gašpara.

Predmetom ich rozhovoru bola Kaliňákova budúca svedecká výpoveď a vysvetlenie, ako sa do funkcie riaditeľa Kriminálneho úradu Finančnej správy dostal známy kajúcnik Ľudovít Makó, ktorý sa už popriznával k rozsiahlej trestnej činnosti. Pavol Gašpar pri rozhovore navrhol, aby nomináciu Makóa zvalil Kaliňák na exprezidenta polície Milana Lučanského, ktorý 30. decembra 2020 umrel vo väzbe.

„Vzhľadom na rozhovor obhajcov so svedkom ohľadom obsahu jeho budúcej svedeckej výpovede, ktorá bola následne v tejto veci aj vykonaná, bolo namieste, aby bol dôvod väzby u týchto dvoch obvinených ponechaný naďalej, keďže ide o také skutočnosti, ktoré zosilňujú dôvodnú obavu z kolúzneho konania u týchto obvinených a dokonca majú už charakter uskutočneného kolúzneho konania (išlo o priame pôsobenie na svedka) a v tomto smere nie je určujúce, že sa kolúznych aktivít nezúčastnili priamo títo obvinení, ale takto konali ich obhajcovia, keďže obhajca nekoná vo svojom mene, ale v záujme svojho klienta,“ zdôraznil sudca Štift.

„Chápanie obavy z kolúzneho správania len na tie skutočnosti, pri ktorých je preukázaná vedomosť daného obvineného o nich, hoci ide o konanie jeho obhajcu, je príliš zužujúci výklad a v podstate iná situácia posúdenia kolúzneho správania ako konanie samotného obvineného, až na výnimku by fakticky bola vylúčená a malo by to ten dôsledok, že kolúzne aktivity obhajcu by nemali mať žiadny dôsledok na väzbu obvineného, čo považujem za vecne nesprávny názor,“ dovysvetlil.

Policajná razia Národnej kriminálnej agentúry Očistec sa začala vo štvrtok 5. novembra 2020 skoro ráno. Postupne polícia zadržala deväť osôb vrátane policajného exprezidenta Tibora Gašpara a ďalších bývalých vysokých funkcionárov Národnej kriminálnej agentúry. Oligarcha Norbert Bödör, špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, bývalý riaditeľ finančnej spravodajskej jednotky NAKA Pavol Vorobjov či Ľudovít Makó boli zadržaní už skôr pre iné, zväčša korupčné, trestné činy. Vyšetrovateľ po akcii Očistec vzniesol obvinenie pôvodne spolu až 13 osobám najmä pre založenie zločineckej skupiny, korupciu a zneužívanie právomoci verejného činiteľa.

© Autorské práva vyhradené

187 debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Gašpar