SaS žiada otvorenie kultúry pre očkovaných a prekonaných

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) žiada otvorenie kultúry pre očkovaných a prekonaných. Požaduje otvoriť divadlá, kiná alebo koncertné sály. Informuje o tom hovorca strany SaS Ondrej Šprlák v tlačove správe.

05.01.2022 11:18 , aktualizované: 15:19
Kultúra / Divadlo / Opera / Foto: ,
debata (6)

„Návrat ku Covid semaforu pre kultúrne podujatia je kľúčovou podmienkou, ako zachrániť kultúru na Slovensku. Ak môžu v obmedzenom režime fungovať gastroprevádzky či bohoslužby, nevidíme žiaden dôvod, aby sme diskriminovali divadlá, kiná alebo koncertné sály,“ uviedol poslanec za SaS a člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Foltin.

Vstup pre očkovaných a prekonaných s nasadeným respirátorom po celú dobu divadelného predstavenia podľa neho so sebou nesie určite menšie riziko ako fitness či kozmetické salóny.

Otvorené v režime OP by mali byť nielen reštaurácie a prevádzky, ale mali by sa uvoľniť aj pravidlá pre kultúrne a športové podujatia. Uviedla to vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Podľa nej nemôžeme žiť v neustálom cykle opakujúcich sa obmedzení ekonomiky a zatvárania kultúrnych a vzdelávacích inštitúcií v strachu pred pandémiou ochorenia COVID-19. Aj preto strana podporila otvorenie škôl v riadnom termíne.

Spoločnosť sa musí podľa Remišovej prispôsobiť a ľudia musia využívať výdobytky vedy. „Slovensko nemôže byť rukojemníkom ľudí, ktorí sa slobodne rozhodli, že sa nedajú zaočkovať a nebudú chránení pred ťažkým priebehom choroby,” uviedla Remišová. Pripomenula, že v roku 2022 je situácia zásadne iná ako bola na začiatku pandémie. Dnes máme podľa jej slov k dispozícii vedecké poznatky a vakcínu, ku ktorej má každý občan na Slovensku neobmedzený a bezplatný prístup. „Využili sme všetky dostupné motivačné nástroje a je čas vrátiť sa k normálnemu životu,” dodala na záver.

Podľa predsedu Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Radovana Kazdu (SaS) majú zatvorené kultúrne prevádzky problém s prežitím a ich neotvorenie bude mať devastačné problémy pre kultúrny biznis a rodiny, ktoré živí divadlo a hudba.

Návrat ku kultúrnemu covid semaforu

Napriek tomu, že mnohé divadlá, kiná, koncertné sály či kluby sú z epidemiologického hľadiska bezpečnejšie ako gastroprevádzky, na rozdiel od reštaurácií a pohostinstiev ostávajú zatvorené. Upozorňuje na to iniciatíva Otvorme kultúru, ktorá v online petícii vyzýva na čo najrýchlejší návrat ku kultúrnemu covid semaforu. Rovnakú výzvu adresuje Ministerstvu kultúry aj strana SaS.

Iniciatíva, za ktorou stoja aktívni aktéri v kultúre a umení, poukazuje na to, že od vyhlásenia núdzového stavu na konci novembra 2021 sú divadlá, kiná či kluby a koncertné sály stále zatvorené na rozdiel od iných prevádzok, ktorým umožnili obnoviť činnosť pri rozhodnutiach o zvoľnení opatrení.

„Ako zástupcovia kultúrneho sektora divadiel, kín a hudby považujeme tento stav za neúnosný a nespravodlivý,“ uviedla iniciatíva Otvorme kultúru v petícii, ktorú od utorka (4. 1.) podpísalo približne 3-tisíc podporovateľov.

počasie, leto, terasy, reštaurácie, covid automat Čítajte viac Kultúra sa už nezavrie. Prijal sa nový kultúrny semafor

Iniciatíva upozorňuje, že pri podobnej epidemiologickej situácii v minulosti boli divadlá, kiná, koncertné sály a kluby otvorené za podmienok, ktoré určoval covidsemafor pre kultúrne podujatia.

"Nepopierame nebezpečenstvo situácie ani to, že môže v dôsledku nového variantu vírusu dôjsť k jej zhoršeniu. Požadujeme však jasné pravidlá hry nastavené podobným spôsobom ako v minulosti,“ zdôraznili v súvislosti s požiadavkou návratu ku covid semaforu a možnosťou čerpania štátnej pomoci pre tie prevádzky, ktoré ostanú zatvorené. Požadujú taktiež svojho zástupcu v konzíliu odborníkov.

Na väčšiu angažovanosť vyzýva ministerku kultúry Natáliu Milanovú (OĽaNO) aj jej predchodkyňa Ľubica Laššáková, pôsobiaca v mimoparlamentnom Hlase. "Minimálne by som od Milanovej očakávala väčšiu ústretovosť k výzve Otvorme kultúru a z jej pozície by mala túto otázku nastoliť na vláde,“ upozornila exministerka kultúry, v súčasnosti nezaradená poslankyňa parlamentu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #koronavírus #Režim OP #SASKA