Fico: Dohoda medzi SR a USA je nevýhodná a porušuje suverenitu Slovenska

Návrh dohody o spolupráci v oblasti obrany medzi SR s USA je pre Slovensko nevýhodný a porušuje suverenitu Slovenska. V stredu to na tlačovej konferencii v Prešove povedal predseda Smeru Robert Fico, ktorý podľa svojich slov nespochybňuje záväzky Slovenska v Severoatlantickej aliancii (NATO).

05.01.2022 12:55 , aktualizované: 14:27
Robert Fico Foto:
Predseda Smeru Robert Fico
debata (102)

„Je to zmluva, ktorá podľa Ústavy SR bude mať prednosť pred vnútroštátnymi zákonmi SR. Navrhované znenie v každom jednom článku je v príkrom rozpore s ponímaním suverenity a zvrchovanosti samostatného štátu,“ uviedol Fico.

Návrh dohody podľa neho dáva Spojeným štátom americkým a armáde USA „voľnú vstupenku minimálne na desať rokov na trvalú prítomnosť vojakov, civilných zamestnancov, dodávateľov a rodinných príslušníkov“. Pre Slovensko je podľa Fica dohoda nevýhodná.

„Budem žiadať mojich kolegov v poslaneckom klube, aby sme nikdy takýto typ dohody, ktorý je na stole, v parlamente nepodporili,“ povedal Fico.

Proti je aj Hlas

Mimoparlamentná strana Hlas nemôže podporiť návrh dohody o obrannej spolupráci s USA vzhľadom na vážne pochybnosti, či zmluva nenarušuje suverenitu SR i zásadné právne výhrady Generálnej prokuratúry SR. Vyhlásil to líder strany a nezaradený poslanec Peter Pellegrini.

Prijímanie akýchkoľvek medzinárodných záväzkov SR v oblasti bezpečnosti a obrany musí byť podľa Hlasu plne v súlade s ústavou a právnym poriadkom. „Nesmie byť pritom narušená územná celistvosť a zvrchovanosť Slovenskej republiky a nesmie byť vytvorená možnosť na rozmiestňovanie cudzích ozbrojených síl a zbraňových systémov na území Slovenskej republiky bez predchádzajúceho súhlasu jej ústavných orgánov. Takto som vždy postupoval ako predseda vlády a takto budem postupovať aj naďalej,“ vyhlásil Pellegrini.

V súčasnej napätej zahraničnopoli­tickej, ale aj vnútropolitickej situácii je podľa Hlasu veľmi dôležité, aby každá zmluva bola podrobená dôslednej verejnej diskusii. Má sa tak predísť prijímaniu záväzkov, ktoré budú v rozpore s väčšinovými postojmi obyvateľstva a relevantnými stanoviskami štátnych inštitúcií.

Jaroslav Naď / Lloyd Austin / Čítajte viac Generálna prokuratúra odmieta návrh obrannej dohody s USA

Dohoda o spolupráci v oblasti obrany medzi SR a USA by umožnila americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Platiť by mala desať rokov. Potom zostáva platná, alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) zdôraznil, že ide o štandardnú medzinárodnú dohodu. Deklaroval, že dokument plne rešpektuje suverenitu SR. V prvej vlne má dohoda umožniť čerpať približne 100 miliónov dolárov na modernizáciu obrannej infraštruktúry. Akákoľvek infraštruktúra, ktorá bude postavená, bude majetkom SR.

102 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Robert Fico #USA #obranná dohoda