Pošta vyplatila seniorom už takmer 10-tisíc odmien za očkovanie

Koncom minulého roka začala Slovenská pošta doručovať prvých 20 000 finančných príspevkov pre seniorov za očkovanie vo výške 300 eur.

05.01.2022 16:11
očkovanie Foto:
Ľudia čakajú na očkovanie proti Covidu-19 vo vakcinačnom centre pred Poliklinikou Mlynská dolina v Bratislave.
debata (65)

Do utorka (4. 1.) z nich bolo vyplatených 9 665. Adresáti príspevku si ho môžu vybrať na ktorejkoľvek pošte po predložení poštového poukazu a platného občianskeho preukazu, ktorý je určený do vlastných rúk.

„V januári a vo februári Slovenská pošta doručí a vyplatí 900 000 poukazov. Doručovať ich bude po častiach, najbližšie 8. januára začne doručovať ďalších 100 000 poukazov,“ konštatovala hovorkyňa pošty Iveta Dorčáková. Dodala, že poukaz na výplatu je tradičný produkt pošty, preto sa nestretávajú s väčšími problémami. Problémy vznikajú len jednotlivo, väčšinou ide o nepresnosti, ktoré boli do adries seniorov prenesené z databázy, čo sa vytvárala pri očkovaní.

Len v hotovosti

Ministerstvo financií neuvažovalo nad bezhotovostným vyplatením finančného príspevku, keďže až tretina ľudí v dôchodkovom veku nevlastní bankový účet. „Navyše, zistiť číslo účtu by si vyžadovalo registráciu a celý proces by sa tak skomplikoval a predĺžil. Využitie poštovej poukážky do vlastných rúk je najrýchlejší a najbezpečnejší spôsob, ako seniorom tieto finančné prostriedky poskytnúť,“ uviedol rezort.

Eduard Heger a Vladimír Lengvarský očkovali v Ivachnovej Čítajte viac Štát nevie, koľko ľudí za očkovanie odmení

Finančný príspevok rovnako nevedel rezort vyplácať ani cez Sociálnu poisťovňu z dôvodu časového obmedzenia. Sociálna poisťovňa by dokázala vyplatiť tieto prostriedky na účet až v marcovom termíne, a nie všetkým seniorom, len poberateľom dôchodku.

Rezort zdôrazňuje, že Slovenská pošta vyplatí príspevok do vlastných rúk aj osobe, ktorú adresát splnomocnil na preberanie zásielok do vlastných rúk. Ďalej aj opatrovníkovi adresáta, ak bol adresát pozbavený spôsobilosti na právne úkony alebo ak bola jeho spôsobilosť na prijímanie zásielok rozhodnutím súdu obmedzená. Na vyplatenie poštového poukazu sa musí preukázať platným dokladom totožnosti. Ak vyplatenie príspevku požaduje iná osoba ako adresát, musí sa preukázať svojím občianskym preukazom a príslušným oprávnením, napríklad splnomocnením či rozhodnutím súdu.

gastrosektor, reštaurácie, cestovný ruch Čítajte viac Konečne, hovoria prevádzky, ktoré opäť otvorili svoje brány. Akú majú návštevnosť?
65 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #očkovanie #finančná odmena #koronavírus