Miloslavčania sa hnevajú: V obci mali tínedžeri opiť a zbiť len 11-ročné dievča

Incident sa mal stať 2. januára podvečer v Miloslavove, v časti Alžbetin dvor. Miloslavčania sa hnevajú, lebo podobné útoky sa mali diať aj v minulosti. Polícia uvažuje, že čin prekvalifikuje, zatiaľ totiž incident vyšetruje ako lúpež.

05.01.2022 21:35 , aktualizované: 06.01.2022 13:32
Miloslavov, bývalé družstvo Foto:
Brána, ktorá vedie do rozľahlého areálu bývalého družstva v Miloslavove.
debata (132)

Polícia na sociálnej sieti iba skonštatovala, že „vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Senci vyšetruje okolnosti napadnutia maloletého dievčaťa, ku ktorému malo prísť v priebehu dňa 2. 1. 2022 v Miloslavove, vzhľadom na citlivosť prípadu bližšie informácie nebudeme zverejňovať“.

Podľa dosiaľ medializovaných informácií mala skupina v podstate detí popíjať v starých budovách bývalého družstva na kraji vychytenej dedinky.

Podľa vyjadrení matky 11-ročného dievčaťa pre televíziu Markíza sa v ten deň pýtala von so spolužiačkami. „O piatej mi ešte písala, potom sa jej už nedalo dovolať,“ povedala matka.

Samotná obeť si pamätá, že vyliala kofolu a potom mali ďalší účastníci na ňu liať alkohol. Donútili ju piť, surovo ju bili. Údajne, keď už bola opitá takmer do bezvedomia, mali ju začať vyzliekať a nakrúcať na mobil.

Keď sa tínedžeri preľakli, zavolali pomoc. So záchranármi prišla aj polícia. Jedenásťročné dievča skončilo v nemocnici.

Video
VIDEO: Deti a mladiství ochutnávajú alkohol prvýkrát už pred 14. rokom, niekedy v partii, ale často aj z rúk rodičov. Psychológ Matúš Bakyta rozoberá, čo to môže spôsobiť.

Otec jednej z dievčat, ktoré mali byť účastníčkami tohto incidentu, však na sociálnej sieti tvrdil, že to celé bolo inak. Údajne jedenásťročnú priviedla do partie jej staršia sestra, dokonca sama prispela na alkohol. Až keď bola veľmi opitá a bolo jej zle, mali sa ostatní pokúsiť vyvolať zvracanie a prebrať ju fackami. Pritom sa jej vraj vyhrnulo tričko a dievča si odfotili.

“Moja dcéra mladú nepoznala, len zo sociálnych sietí. Mladá sa chcela pred staršími predviesť, tak popíjala a zabávala sa, kým neodpadla od alkoholu. Následne došlo k tomu, že nereagovala na okolie, moja dcéra jej dávala pomoc tým, že ju “prefackala”, strčila jej prsty do krku, aby sa vyvracala, čo sa našťastie aj podarilo," obhajoval svoju dcéru v dnes už zmazanom statuse.

No existujú aj videá, ktoré nie celkom korešpondujú s touto verziou. Otec ich komentoval v debate aj takto: „Prepáčte, ale to dievča sa smeje, je šťastná, že tu o nej píšete, a že je stredobodom. Veď ako je možné že 11r dievča dovezie dospelá sestra a kúpi jej vodku“. Na reakcie otca tejto účastníčky incidentu reagovala na sociálnej sieti aj mama dievčatka:

„Chcem aby ste vedeli ,že z jednej strany sa nemožem hnevať na Vás pretože každý jeden rodič si bráni zubami nechtami to svoje dieťa no zdruhej strany naozaj máte pocit, že 11r. dieťa sa teší tomu že je stredobodom pozornosti za daných okolností?! Že by si takto nechalo zničiť život?! Dokážete si vôbec predstaviť čo v takej malej hlave sa teraz môže odohrávať?! Ak si naozaj toto myslíte nemožem nič iné povedať len to ,že ste potom poriadny kus K**A!!!bez chrbtovej kosti !!!Každým dňom sa ku nám dostávajú hrôzostrašné videá a fotky. Pri pohlade na to mi už neni až tak zle z nich jak samej zo seba!!! Že moje dieťa! Bolo niekde ubité a prosilo o pomoc a ja som jej nedokázala pomôcť! Preto si zapíšte teraz tieto slová do tej vašej zadubenej hlavy: Pojdem aj cez mŕtvoly aby každý jeden si odpykal trest hodný tohto činu!Každý jeden ktorý sa tam zúčastnil!Každý jeden ktorý si to natočil a nezakročil !každý jeden ktorý nepomohol! Sa bude zodpovedať!!!“ napísala rozhorčená mama.

Poďakovala sa, v prvom rade osobe, ktorá zavolala pomoc, ako aj každému, kto „nám pomáha, aby spravodlivosť zvíťazila“ a personálu na detskom oddelení na bratislavských Kramároch.

Reagovala aj obec

Obec Miloslavov reagovala odsúdením „poľutovaniahodného správania sa tínedžerov“.

„Neoprávnené vnikanie a pohyb detí v areáli družstva je nebezpečný a obec na to pravidelne rodičov upozorňuje. Výskyt detí v areáli sa už riešil viackrát, ale takýto násilný čin, k akému došlo v nedeľu, sa ešte nevyskytol,“ píše obec.

Podľa oficiálneho stanoviska sa obec obrátila na majiteľa družstva a chce spolu v prítomnosti polície zabezpečiť obhliadku areálu a „prijať opatrenia proti vniknutiu“.

„Takisto sa obec obráti na Radu školy a riaditeľku školy, aby sa tejto problematike venovali a prijali preventívne opatrenia v rámci výchovno – vzdelávacieho procesu v škole. Apelujeme však aj priamo na všetkých rodičov, aby poučili svoje deti, že areál je súkromný pozemok, nie je udržiavaný a nemajú sa v ňom zdržiavať. Vysvetlime všetci svojim deťom, čo sa stalo a aké vážne dôsledky pre napadnutú obeť i pre útočníkov to bude mať,“ dodáva obec v stanovisku s tým, že zástupcovia veria, že „tento ohavný čin bude riadne vyšetrený a voči príslušným osobám bude vyvodená zodpovednosť“.

Otec dievčaťa, ktoré malo útočiť, reagoval na status obce obhajobou svojej dcéry. Neskôr však svoj príspevok zmazal.

Ostatní obyvatelia Miloslavova mu v ďalších komentároch pripomenuli, že podľa časti zverejnených videí jedenásťročná obeť dostala päsťou do tváre od chlapca, iné dievča ju fackalo, sedelo na chrbte a ťahalo za vlasy. Nútili ju, aby nasilu pila, svoju obeť si nakrúcali a časti videí a fotografie začali kolovať po sociálnych sieťach.

Miloslavčania v komentároch žiadajú, aby sa videá zverejnili, iní však upozorňujú, že jedenásťročné dievča trpí traumou a nie je rozumné videá ďalej zverejňovať. Zrejme aj preto ich stiahli.

Polícia reaguje

Vo štvrtok bratislavská polícia reagovala vysvetlením, že „bolo začaté trestné stíhanie vo veci lúpeže“.

Ale – „na základe zistených skutočností môže dojsť k jeho prekvalifikovaniu“ – dodáva polícia.

Podľa komentárov obyvateľov Miloslavova malo jedenásťročné dievča pri incidente prísť o nejaké peniaze. Jeden z otcov útočníkov tvrdil, že to bolo šesť eur.

Obeť však neprišla len o zopár eur, preto zrejme polícia uvažuje o prekvalifikovaní tohto činu.

„S prihliadnutím na citlivosť prípadu, však akékoľvek bližšie informácie v tomto štádiu konania nie je možné poskytnúť. Akonáhle to procesná situácia umožní, o prípade budeme informovať,“ píše polícia.

Podotýka, že informácie o pôsobení organizovanej skupine tzv. „detského gangu“ v uvedenej obci potvrdiť nemôže. „Rovnako neevidujeme zo strany občanov doposiaľ žiadne oznámenie alebo podanie, ktoré by sa týkalo takéhoto konania „gangu“ v uvedenej obci ani v blízkom okolí,“ dodáva.

V komentároch na sociálnych sieťach sa totiž ozvala matka ďalšieho dieťaťa, ktoré malo podobný útok zažiť nie tak dávno.

„Aj našu dcéru vylákali do lesíka zmlátili a aj natáčali, aj sa smiali a nik jej nepomohol. Taktiež mám video, lebo tie vaše kvietky to šupajú na insta,“ napísala. Podobne sa vyjadrili aj ďalší komentujúci.

© Autorské práva vyhradené

132 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #polícia #alkohol #Miloslavov