Po Izraeli začne štvrtou dávkou vakcíny proti covidu očkovať Čile

Čile začne v pondelok očkovať proti covidu štvrtou dávkou vakcíny, a to ľudí s oslabenou imunitou, od 7. februára rozšíri očkovanie touto dávkou na ďalšie skupiny obyvateľov. Oznámil to vo štvrtok čílsky prezident Sebastián Piñera. Štvrtú dávku vakcíny proti covidu začal minulý týždeň ako prvý na svete aplikovať niektorým skupinám Izrael.

06.01.2022 06:55 , aktualizované: 22:32
Vakcína / Očkovanie / Foto:
debata (107)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:32 Čile začne v pondelok očkovať proti covidu štvrtou dávkou vakcíny, a to ľudí s oslabenou imunitou, od 7. februára rozšíri očkovanie touto dávkou na ďalšie skupiny obyvateľov. Oznámil to vo štvrtok čílsky prezident Sebastián Piñera. Štvrtú dávku vakcíny proti covidu začal minulý týždeň ako prvý na svete aplikovať niektorým skupinám Izrael.

Izrael a Čile patria k svetovým premiantom v rýchlosti očkovania proti covidu a obe krajiny s ním začali medzi prvými v decembri 2020. Izraelský premiér Naftali Bennett tento týždeň oznámil, že podľa prvých zistení tamojších lekárov vedie štvrtá dávka vakcíny proti covidu u zaočkovaného týždeň od podania k päťnásobnému zvýšeniu protilátok v tele.

Čílsky prezident Piñera vo štvrtok tiež uviedol, že aj v jeho krajine sa začne čoskoro rýchlo šíriť variant omikron, hoci doteraz tam zaznamenali len asi 700 prípadov tohto variantu, prvýkrát odhaleného vlani v novembri v južnej Afrike.

Po pacientoch s poruchou imunitného systému začnú v Čile od 7. februára očkovať štvrtou dávkou ľudí vo veku od 55 rokov, ktorí budú mať pol roka od tretej dávky, ďalej zdravotnícky personál a osoby z ďalších vysoko ohrozených skupín.

Aj v Čile rastú teraz po vianočných sviatkoch počty nákaz koronavírusom SARS-CoV-2, za posledný deň sa tam potvrdilo 3 134 prípadov, čo je najviac za deň v tejto krajine od vlaňajšieho júla. Pozitivita testov je však zatiaľ len štyri percentá, napríklad Taliansko vo štvrtok oznámilo takmer dvadsaťpercentnú pozitivitu testov za posledných 24 hodín.

V devätnásťmi­liónovom Čile je teraz proti covidu plne zaočkovaných asi 87 percent obyvateľov a vyše 60 percent dostalo tretiu, posilňovaciu dávku. Očkovanie štvrtou dávkou vakcíny schválila v decembri aj Brazília, ktorá ale ešte neoznámila, kedy s tým začne. Zámer očkovať štvrtou dávkou ohlásila aj Dominikánska republika.

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus však vo štvrtok kritizoval očkovanie štvrtou dávkou, ktoré podľa neho vedie k prehlbovaniu nerovností v zaočkovanosti svetovej populácie. „So súčasným tempom očkovania nedosiahne tento rok v júli 70-percentnú zaočkovanosť 109 krajín. Základom nerovností je, že niektoré krajiny už očkujú štvrtou dávkou, zatiaľ čo iné ešte nemajú plne očkované ani všetkých svojich zdravotníkov,“ povedal na tlačovej konferencii šéf WHO. (čtk)

20:33 Viac ako tri milióny Dánov, teda 51,1 percenta obyvateľov krajiny s 5,8 milióna obyvateľov, už dostalo tretiu, posilňujúcu dávku vakcíny proti covidu. Vyplýva to z aktualizovaných popoludňajších údajov dánskeho štatistického a sérologického inštitútu SSI. Osemdesiatdva percent obyvateľov Dánska už má aspoň prvú dávku vakcíny a 78,6 percenta dostalo aj druhú.

Väčšinu dávok, ktoré sú teraz v Dánsku aplikované, predstavujú v súčasnosti tie posilňujúce. Len za posledný deň ich dánski zdravotníci aplikovali takmer 47-tisíc. Dánsko patrí medzi nadpriemerne zaočkované európske krajiny, zároveň ale už niekoľko týždňov zažíva nové rekordy v počte novo nakazených. Vo štvrtok ich do štatistík pribudlo 25 995, čo je druhá najvyššia hodnota za dobu pandémie. Doteraz rekordných 28 283 úrady zaznamenali v stredu.

V Dánsku je silne dominantný veľmi nákazlivý variant omikron. Teraz je jej podľa SSI pripisovaných viac ako 90 percent prípadov novo nakazených. (čtk)

20:19 Filipínsky prezident Rodrigo Duterte vyhlásil, že ľudia neočkovaní proti covidu môžu byť zatknutí, ak porušia zákaz vychádzania. Filipínske zdravotnícke úrady vo štvrtok zároveň ohlásili najvyšší prírastok nových infekcií za viac ako tri mesiace.

Duterte v prejave k národu vysielanom televíziou vyzval miestnych predstaviteľov, aby vyhľadali nezaočkovaných a zaistili, že sa budú tieto osoby zdržiavať doma. „Ak odmietne, ak vyjde z domu a bude chodiť po okolí, môže byť zadržaný (…) Úrady majú teraz právo zatknúť spurné osoby,“ povedal filipínsky prezident. Neočkovaní smú teraz opúšťať domov len v prípade, že sa vydávajú na nákup základných potrieb alebo na prechádzku.

Vo štvrtok ohlásili filipínske zdravotnícke úrady 17 220 nových prípadov koronavírusu, čo je najviac od 26. septembra. Oznámený prírastok bol zároveň trojnásobkom utorkovej bilancie. Na Filipínach, ktoré majú asi 110 miliónov obyvateľov, sa zatiaľ preukázalo vyše 2,8 milióna prípadov a s covidom zomrelo 51 700 ľudí. Ku koncu minulého roka bolo plne zaočkovaných zhruba 45 percent populácie.

Duterte je známy svojou tvrdou rétorikou. V minulom roku sa vyhrážal ľuďom, ktorí budú odmietať očkovanie, väzením alebo tým, že dostanú injekciu ivermektínu, prípravku proti parazitom pre zvieratá, ktorý sa tiež používal na liečbu covidu. (afp, reuters, čtk)

20:08 V Turecku sa za posledných 24 hodín potvrdilo 68 413 prípadov koronavírusu, už druhý deň v rade je to najviac od začiatku pandémie. Od začiatku minulého týždňa sa v tejto krajine s asi 84 miliónmi obyvateľov denné nárasty infekcií zdvojnásobili.

Za posledný deň oznámilo turecké ministerstvo zdravotníctva aj 156 úmrtí spojených s covidom, o deň skôr to bolo 143 takých úmrtí. Nových nákaz vírusom SARS-CoV-2 v stredu ministerstvo zdravotníctva oznámilo 66 467. Viac ako šesťdesiattisíc nových nákaz za deň v Turecku naposledy registrovali vlani v apríli, kedy zaznamenali aj doteraz najvyšší počet úmrtí s covidom za deň (takmer 400).

Turecko v novej vlne spôsobenej zrejme aj variantom omikron sa spolieha hlavne na očkovanie. Minulý týždeň začalo používať aj vlastnú vakcínu Turkovac. Vláda sa ju snaží propagovať aj tým, že si ju medzi prvými nechal aplikovať ako posilňovaciu dávku aj minister zdravotníctva Fahrettin Koca.

Turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca... Foto: SITA/AP
Turkovac Turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca drží ampulky s prvou vakcínou proti koronavírusu vyvinutej v Turecku (Turkovac) 22. decembra 2021

Turecko začalo očkovať proti covidu vlani v januári, a to najprv preparátom od čínskej spoločnosti Sinovac. Neskôr začalo používať aj vakcíny firiem Pfizer a BioNTech a teraz pridalo vlastnú očkovaciu látku. Niektorí experti ale vládu kritizujú, že k vakcíne nezverejnila detailné informácie ani výsledky klinických štúdií.

Proti covidu je v Turecku dvoma dávkami očkovaných asi 61 percent obyvateľov, tretiu dávku vakcíny tam dostalo vyše 30 percent ľudí. (čtk)

19:34 Rovnako, ako je to v prípade dospelých, nákazou koronavírusom je ohrozené každé dieťa bez existujúcej špecifickej imunity. To potom takisto môže nakaziť ďalšie deti, dospelých či seniorov. Na sociálnej sieti to uviedlo Ministerstvo zdravotníctva.

„V porovnaní s počtom hospitalizácií dospelých sú počty hospitalizovaných detí stále nízke, výrazne však už prekročili rekordy z minulých vĺn a ďalej stúpajú,“ upozornil rezort. Nárast hospitalizácií detských pacientov v dôsledku covidu je už viditeľný napríklad v USA či vo Veľkej Británii.

Medzi najčastejšie príznaky symptomatického ochorenia Covid-19 u detí patria horúčka, kašeľ, hnačka, či zvracanie. „Obzvlášť ohrozené sú deti s pridruženými ochoreniami, keďže majú vyššie riziko vážneho priebehu,“ poukázalo ministerstvo.

Pripomenulo, že medzi zriedkavejšie, ale závažné dôsledky infekcie koronavírusom u detí patrí multisystémové zápalové ochorenie. Otázne v prípade detí ostávajú podľa rezortu prípadné dlhodobé následky koronavírusu.

Rezort zdravotníctva preto odporúča očkovanie aj mladších detí. „Deti vo veku päť až 11 rokov dostávajú špeciálne schválený a im určený typ vakcíny, ktorý predstavuje tretinovú dávku oproti štandardnej dávke pre staršie deti a dospelých,“ dodalo ministerstvo. (tas­r)

18:57 Vo svete v poslednom týždni zaznamenali rekordných 9,5 milióna prípadov nákazy koronavírusom, čo je oproti týždňu predtým nárast o 71 percent. Oznámila to vo štvrtok Svetová zdravotnícka organizácia, ktorá takého zvýšenie označila za „cunami“ v čase šírenia nového variantu omikron. Počet úmrtí však klesol.

„Minulý týždeň bol hlásený dosiaľ najvyšší počet prípadov Covid-19 počas pandémie,“ uviedol generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Skutočné počty sú však podľa zdravotníckej agentúry OSN vyššie vzhľadom na obmedzené testovanie a oneskorenie údajov z obdobia koncoročných sviatkov.

WHO v najnovšej týždennej správe o pandémii uviedla, že vo svete bolo od 27. decembra do 2. januára potvrdených 9 520 488 nových prípadov infekcie a 41.178 ďalších úmrtí. Predchádzajúci týždeň zomrelo v súvislosti s covidom 44 680 ľudí. Celková bilancia pandémie sa zvýšila na 289 miliónov prípadov nákazy a 5,4 milióna úmrtí.

Nárast prípadov nákazy v uplynulom týždni bol podľa WHO nerovnomerný – pokým v Severnej a Južnej Amerike sa ich počet zdvojnásobil, v Afrike však zvýšil len o sedem percent. Európa zaznamenala nárast o 65 percent.

Hoci variant omikron sa zdá menej závažný než dosiaľ dominantný variant delta, najmä u zaočkovaných ľudí, šéf WHO upozornil: „Neznamená to, že by mal byť kategorizovaný ako mierny. Omikron rovnako ako predošlé varianty dostáva ľudí do nemocníc a zabíja ich.“ „Táto cunami prípadov je taká obrovská a rýchla, že zaplavuje zdravotnícke systémy po celom svete,“ dodal Tedros na pravidelnom tlačovom brífingu.

Riaditeľ programu WHO pre núdzové situácie Michael Ryan uviedol, že dohady o omikrone ako poslednom variante spôsobujúcom pandémiu sú „zbožné želanie“. Predstavitelia WHO súčasne zdôraznili, že všetci ľudia sú aj jednotlivo schopní ovplyvniť vývoj pandémie a počet infikovaných tým, že budú dodržiavať jednoduché kroky, ako sú odstup od ľudí z iných domácností, správne nosenie rúšok či vetranie miestností, kde sa nachádzajú. (ap, dpa, tasr)

18:41 Nákazlivejší variant omikron zrejme spôsobuje menej závažné ochorenie, než doteraz globálne prevažujúca delta, ale nemal by byť klasifikovaný ako mierny. Upozornili na to vo štvrtok predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie.

omikron Čítajte viac Omikron je možno menej závažný, ale nie mierny

18:34 Zavedenie povinného očkovania proti koronavírusu v snahe zastaviť šírenie pandémie by veľmi nepomohlo, keďže takéto opatrenie by prinieslo viac problémov ako riešení. Uviedol to vo štvrtok francúzsky premiér Jean Castex v rozhovore pre televízne a rozhlasové stanice BFM TV a RMC Radio.

Castex bol pozvaný na rozhovor v súvislosti s prijatím vládneho návrhu zákona sprísňujúceho pandemické opatrenia týkajúce sa covidpasov. Návrh, ktorý odobrili poslanci Národného zhromaždenia, v praxi znamená zmenu covidpasov na očkovacie preukazy, ktoré budú potvrdením o zaočkovaní občanov Francúzska proti koronavírusu.

Premiér pri tejto príležitosti odmietol predošlé návrhy iných francúzskych politikov o zavedení povinného očkovania. Takýto krok žiadajú napríklad expremiér a súčasný starosta Le Havre Édouard Philippe či bývalý viacnásobný minister a šéf stredopravicovej Únie pre francúzsku demokraciu Francois Bayrou.

Castex túto možnosť vylúčil, pretože podľa jeho slov nie je vhodná pre zdravotnú situáciu v krajine. „Už teraz máme určité ťažkosti s kontrolou zavádzania covidpasov. Tieto ťažkosti by boli ešte väčšie, keby sme očkovanie zaviedli ako povinné,“ povedal premiér pre BFM TV a RMC Radio.

Podľa jeho slov je cieľom zaočkovať čo najviac ľudí, ale očkovanie nechce vnímať ako „nástroj“ vedúci k tomuto cieľu. Tak ako to napríklad robí Taliansko, ktoré bude vyžadovať povinné očkovanie pre ľudí nad 50 rokov v snahe znížiť tlak na národný zdravotný systém i počet úmrtí.

Castex upozornil, že taliansky model pre Francúzsko nedáva zmysel. „Tí, ktorí zaviedli povinné očkovanie, mali veľmi nízku mieru zaočkovanosti. A stále nie sú na takej úrovni, ako sme my,“ vysvetlil premiér. (tasr)

17:57 Veľká časť z takmer 600 Slovincov, ktorí išli do Srbska oslavovať príchod nového roku, sa po návrate do vlasti musí uchýliť do karantény. Do srbskej metropoly Belehradu odcestovali preto, aby sa vyhli prísnym covidovým reštrikciám v Slovinsku. Koronavírus sa zatiaľ preukázal u viac ako 100 z nich, informovali miestne médiá.

Podľa údajov cestovnej kancelárie CMT odišlo oslavovať koniec roka do Belehradu 559 slovinských turistov a 29 zamestnancov. Pri ceste tam aj späť bol vyžadovaný certifikát o očkovaní, doklad o prekonaní ochorenia alebo negatívny test na koronavírus. Približne 86 percent účastníkov bolo navyše očkovaných. Po návrate bola zistená nákaza koronavírusom u 117 z nich, uviedol spravodajský portál N1 s odvolaním sa na slovinský úrad pre verejné zdravie.

Nenakazeným cestujúcim teraz až na výnimky hygienici nariadili karanténu kvôli kontaktu s infikovanými osobami. Vyhnúť sa jej budú môcť iba tí, ktorí si nechajú dať posilňovaciu dávku vakcíny proti covidu.

Na Silvestra boli v Slovinsku kvôli pandémii zakázané vonkajšie oslavy na verejných miestach. Večierky v reštauráciách a baroch boli povolené pod podmienkou, že sa všetci hostia preukážu negatívnym testom. Výnimku mali stretnutia v užšom rodinnom kruhu, stretnúť sa ale mohli iba členovia troch domácností.

V dvojmiliónovom Slovinsku sa opäť rýchlo zvyšuje počet prípadov koronavírusovej nákazy. Za posledných 24 hodín ich bolo potvrdených 3 829, čo je o 124 percent viac ako vo štvrtok pred týždňom. Sedemdňová incidencia, ktorá udáva počet infikovaných na 100-tisíc obyvateľov za posledný týždeň, predstavuje v súčasnosti 2 361.

Novú vlnu pandémie covidu zažíva aj sedemmiliónové Srbsko, kde sa počet nakazených za posledný deň zvýšil o takmer 7 500. (apa, sta, čtk)

17:40 V Iraku sa potvrdili prvé prípady vysoko nákazlivého koronavírusového variantu omikron. S odvolaním sa na dnešné oznámenie irackého ministerstva zdravotníctva o tom informuje agentúra AFP. V Iraku pritom postupuje očkovanie proti covidu pomaly a veľká časť populácie nerešpektuje opatrenia, ktoré majú šíreniu infekcie brániť. Prvé prípady omikronu tak vyvolávajú veľké obavy z novej vlny šírenia infekcie.

Päť prípadov omikronu bolo odhalených u rodiny, ktorá sa vracala zo severnej provincie Dahúk v irackom Kurdistane. Táto rodina je teraz v izolácii, aby nikoho nenakazila. Niekoľko ďalších prípadov omikronu sa potvrdilo aj u zahraničných diplomatov v Bagdade. Iracké ministerstvo zdravotníctva ale ich počet ani štátnu príslušnosť vo vyhlásení neoznámilo.

Iracký minister zdravotníctva Hanie Ákábí v stredu večer hovoril o obavách z novej vlny šírenia koronavírusu, ktorá by podľa neho predstavovala pre iracké zdravotníctvo výzvu. V uplynulých mesiacoch Irak nezaznamenal prudký nárast počtu infikovaných, denné počty potvrdených nákaz sa tam v poslednej dobe pohybujú medzi 300 až 500. Na komplikácie spojené s covidom tam denne umiera menej ako tucet ľudí.

Od začiatku pandémie sa v Iraku, ktorý má okolo 41 miliónov obyvateľov, podľa oficiálnych údajov koronavírusom preukázateľne infikovali viac ako dva milióny ľudí, z ktorých vyše 24-tisíc zomrelo.

Vzhľadom na silnú nedôveru k inštitúciám a šírenie nepravdivých informácií sa irackej vláde nedarí zmierniť nedôveru mnohých Iračanov k očkovaniu a prinútiť ich, aby dodržiavali preventívne opatrenia. Najmenej jednu dávku vakcíny proti covidu v Iraku dostalo zhruba 8,6 milióna obyvateľov. Mnoho Iračanov pritom nerešpektuje základné opatrenia, ako je nosenie rúšok a dodržiavanie rozstupov. V súčasnej dobe v krajine zároveň neplatia obmedzenia v podobe zákazov vychádzania či uzáver. (afp, čtk)

17:36 V Chorvátsku za posledných 24 hodín pribudlo 9 058 novo nakazených koronavírusom. Je to druhý deň v rade, keď krajina so štyrmi miliónmi obyvateľov zaznamenala najvyšší počet infikovaných od začiatku pandémie.

V stredu Chorvátsko oznámilo denný prírastok 8 587 nových prípadov infekcie, čo bol do dnešného dňa rekord. V nemocniciach je momentálne 1 824 pacientov s covidom, z toho 244 vyžaduje intenzívnu starostlivosť. V súvislosti s covidom zomrelo doteraz 12 764 ľudí, z toho 33 za posledný deň. Podiel pozitívnych testov za posledný deň predstavoval 45 percent.

Rýchly nárast počtu nakazených z posledných dní podľa vládnych predstaviteľov spôsobuje infekčnejší variant omikron aj častejšie združovanie ľudí počas vianočných a novoročných sviatkov.

„Piata vlna už je tu, spojila sa so štvrtou. Omikron sa nám nevyhne, očkujte sa,“ vyzval Chorvátov v stredu minister zdravotníctva Vili Beroš, ktorý podiel ľudí nakazených omikronom v Chorvátsku odhadoval na 30 až 40 percent. (hina, čtk)

17:13 Španielske bezpečnostné orgány zatkli po dvoch mesiacoch na úteku štyridsaťšesťročnú ženu, ktorá uniesla svojich dvoch synov kvôli sporu s ich otcom ohľadom očkovania proti covidu. Napísal o tom denník El País. Spor o očkovanie medzi rozvedenými rodičmi riešil vlani súd a dal za pravdu otcovi, ktorý chcel chlapca vo veku 12 a 14 rokov nechať očkovať. Matka s podaním vakcíny nesúhlasila.

Žena, povolaním učiteľka, sa sama vzdala úradom a v stredu skončila v policajnej cele v Seville. Starostlivosť o chlapca prevzal otec. Prípad média v Španielsku od začiatku podrobne sledovali ako ilustráciu toho, ako ďaleko môže zájsť názorový spor o vakcináciu.

Spor rodičov súd vyriešil v prospech otca, ktorý deti očkovať chcel. Matka potom začiatkom novembra aj so synmi zmizla a otec potom podal trestné oznámenie pre únos. Pokiaľ bude žena odsúdená, môže ju súd potrestať až štyrmi rokmi za mrežami. Okrem toho jej reálne hrozí, že príde o opatrovníctvo de­tí.

Právnik zatknutej ženy postup justície kritizuje. „Neexistuje tu predsa žiadne nebezpečenstvo úteku,“ komentoval jej zadržanie. V decembri v rozhovore pre denník El País vysvetľoval, že jeho mandantka sa snaží očkovaniu zabrániť kvôli obavám z vedľajších účinkov.

V Európskej únii sa môžu proti covidu deti od 12 rokov očkovať od vlaňajšieho mája, na výber majú medzi vakcínami od firiem Pfizer/BioNTech a Moderna. Od novembra je na základe odporúčania Európskej agentúry pre lieky (EMA) možné očkovať aj deti od piatich rokov. (dpa, čtk)

16:38 Rakúsko vo štvrtok na mimoriadnom zasadnutí vlády, zástupcov jednotlivých spolkových krajín a odborníkov krízového koordinačného tímu na boj proti covidu (GECKO) prijalo nové protipandemické opatrenia, ktoré majú zastaviť výrazné šírenie nákazy koronavírusu spôsobené variantom omikron.

Po novom bude v Rakúsku povinné nosiť respirátor typu FFP2 aj vonku, a to vtedy, ak nebude možné dodržať dvojmetrové rozstupy (napríklad v peších zónach, v radoch či pri stretnutiach väčších skupín ľudí). Od 8. januára sa na päť dní skráti trvanie karantény, pričom ukončiť ju bude možné na základe negatívneho výsledku testu. Platnosť zeleného covidpasu sa od 1. februára skracuje na šesť mesiacov.

Od budúceho týždňa sa začne v obchodoch prísnejšie kontrolovať dodržiavania tzv. pravidla 2G, čiže preukazovania sa dokladom o zaočkovaní alebo vyliečení sa z ochorenia. Po prvý raz majú tak obchody povinnosť kontrolovať covidpasy. Cieľom je pomôcť presadiť naďalej platný lockdown pre neočkovaných. Vláda vo Viedni chce tak predísť i prípadnému ďalšiemu celoplošnému uzatvoreniu krajiny.

Ruší sa tiež rozlišovanie medzi kategóriami kontaktných osôb prvej a druhej kategórie. Za kontaktné osoby infikovaných sa už nebudú považovať ľudia zaočkovaní i treťou dávkou vakcíny, ani osoby, ktoré covid prekonali a dostali dve očkovacie dávky. To isté platí i v prípade, že všetci zúčastnení mali nasadené respirátory FFP2 a tiež pre deti, ktorým sa zatiaľ posilňujúca dávka proticovidovej vakcíny v Rakúsku nepodáva.

Rakúsky kancelár Karl Nehammer uviedol, že situácia je „veľmi vážna“ a „vírus je všadeprítomný a nebezpečný, pretože sa neustále mení“. Minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein pripomenul, že variant omikron je omnoho nákazlivejší, avšak zdá sa, že pacienti nakazení týmto variantom majú miernejší priebeh choroby.

Zatiaľ čo pri variante delta si intenzívnu starostlivosť vyžadoval jeden zo štyroch nakazených, pri omikrone je to len jeden z desiatich infikovaných. Varoval ale, že to môže viesť k tomu, že sa v rovnakom čase nakazí mnoho ľudí, čo môže spôsobiť ohrozenie kritickej infraštruktúry. V Rakúsku počítajú budúci týždeň so zhruba 15-tisíc novými prípadmi denne.

Intenzita piatej vlny pandémie sa v Rakúsku jednoznačne zrýchľuje – zatiaľ čo v stredu hlásili za predchádzajúcich 24 hodín takmer 10.000 nových prípadov nákazy, do štvrtka ich pribudlo 8853. (apa, tasr)

16:34 Za prvý januárový týždeň eviduje Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) vo vekovej kategórii 60 a viac rokov 767 aplikovaných prvých dávok vakcíny proti covidu. Druhú dávku od začiatku roka do stredy (5. 1.) absolvovalo 1 416 seniorov a 14 277 osôb dostalo tretiu dávku vakcíny. Najväčší záujem seniorov o vakcináciu NCZI zaregistrovalo v Žilinskom, Trenčianskom a Trnavskom kraji. (tasr)

16:13 V Indii rýchlo stúpajú denné prírastky infekcií koronavírusom. Za posledných 24 hodín ich krajina s takmer 1,4 miliardami obyvateľov zaregistrovala 90 928, zatiaľ čo v decembri pribúdalo menej ako 10-tisíc nakazených denne. Nárast počtu prípadov je viditeľný predovšetkým vo veľkých mestách ako Dillí, Bombaj či Kalkata, kde začína prevažovať variant omikron nad variantom delta, uvádzajú podľa agentúry Reuters miestni zdravotní úradníci. Väčšina infikovaných je ale bez príznakov alebo má príznaky iba mierne a zotaví sa rýchlo doma.

Indické úrady sa obávajú, že sa situácia v krajine zhorší, až sa vlna epidémie dostane do vidieckych oblastí. Tam je totiž v porovnaní s veľkými mestami slabšia zdravotnícka infraštruktúra. Ešte pred pár dňami bolo pätnásťmiliónové mesto Kalkata zodpovedné za polovicu všetkých infekcií v štáte Bangla (Západné Bengálsko), teraz prípady infekcie začínajú pribúdať aj v susedných okresoch.

V Dillí, ktoré za posledný deň zaznamenalo 10 665 prípadov koronavírusu, je však podľa miestnych úradov obsadených len sedem percent lôžok na covidových oddeleniach v nemocniciach. Počet úmrtí vzrástol od stredy v Indii o 325 na 482 876. Celkovo má India od začiatku epidémie 35,11 milióna odhalených infekcií, čo je najviac po Spojených štátoch.

Rad indických miest v posledných dňoch sprísnil opatrenia proti šíreniu koronavírusu, keď vyhlásil nočné zákazy vychádzania, víkendové uzávery či zatvorenie škôl. Niektoré politické strany zrušili aj predvolebné zhromaždenia, ktoré organizujú pred blížiacimi sa miestnymi voľbami, na mnohých miestach ale mítingy pokračujú. (reuters, čtk)

15:50 Juhoafrická republika sa veľmi povzbudivo vysporiadala s poslednou vlnou epidémie covidu, uviedol vo štvrtok podľa agentúry Reuters šéf Afrického strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) John Nkengasong. Zvládnutie vlny s variantom omikron bez zavedenia významnejších reštrikcií podľa neho navyše doložilo, že prísne uzávery už nie sú v boji s pandémiou riešením.

„Doba, kedy sme ako nástroj používali prísne uzávery, je na konci. Mali by sme sa bližšie zamerať na to, ako využívame verejné zdravotníctvo a spoločenské opatrenia v rovnováhe s tým, ako sa zvyšuje miera zaočkovanosti,“ uviedol Nkengasong.

Juhoafrická republika v druhej polovici minulého novembra zaznamenala prudký nárast nových prípadov koronavírusovej nákazy a zhruba v rovnakom čase tamojší výskumníci svet varovali pred novým variantom koronavírusu, dnes označovaným ako omikron.

omikron Čítajte viac Omikron môže uniknúť protilátkam, avšak neujde T-lymfocytom

Počet nových infekcií v JAR dosiahol vrchol v polovici decembra, keď krajina ohlásila aj najvyššiu dennú bilanciu nakazených od začiatku pandémie. Denné počty nových prípadov odvtedy klesajú aj napriek tomu, že sa tamojšia vláda na rozdiel od predchádzajúcich vĺn infekcií neuchýlila k prísnym reštrikciám.

„Počet nakazených veľmi prudko vzrástol, ale tiež naozaj veľmi rýchlo klesol… Myslím si, že by sme sa všetci mali poučiť z toho, čo Juhoafričania urobili, aby to zvládli,“ dodal Nkengasong.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok uviedla, že existuje stále viac dôkazov, že nákaza variantom omikron spôsobuje ľahšie príznaky covidu, ako pri predchádzajúcich variantoch. Zatiaľ čo počet nových prípadov najmä v Európe či Spojených štátoch strmo vzrástol a dosiahol v mnohých krajinách rekordy, hospitalizácií a úmrtí je menej ako pri predchádzajúcich vlnách.

Epidemiológ WHO Abdi Mahamud však upozornil, že vychádzať zo štúdií z Juhoafrickej republiky nemusí byť pri určení rizika omikronu presné. Krajina má totiž veľmi mladú populáciu. Priemerný vek v JAR je len 27,6 roka. (reuters, čtk)

14:54 Bratislavský samosprávny kraj začal na Národnom futbalovom štadióne vo štvrtok očkovať deti vo veku päť až 11 rokov proti koronavírusu. Deti by na preočkovanie mali prísť 27. januára. Vo štvrtok o tom informovali lekár BSK Tomáš Szalay a podpredseda BSK pre oblasť zdravotníctva Juraj Štekláč.

Na štadióne by sa malo počas dňa dať zaočkovať 1 500 detí. „Spolupracovníci sa snažili zároveň vytvoriť prostredie vhodné pre deti. Registrácia na očkovanie sa realizuje cez Národné centrum zdravotníckych informácií,“ pripomenul Štekláč.

Očkovanie detí je iný proces ako u dospelých. Vakcináciu zabezpečujú detskí lekári a sestry. „Keď máme detský deň, očkujeme len deti do 11 rokov, nekombinujeme to s dospelými, aby sa nám to nepomiešalo, keďže vakcíny pre tieto skupiny sú iné,“ uviedol Szalay.

Deti je možné dať zaočkovať aj v zariadení Biont. V takzvanej čakárni na očkovanie detí v rámci Bratislavy aktuálne nečaká nikto. „Ďalší termín pre prvé dávky detí bude 17. januára a zatiaľ je na tento dátum zaplnená kapacita na desať percent. Do konca januára sme tiež vypísali termíny na očkovanie pre dospelých, takže sme aj pre dospelých vyprázdnili čakáreň,“ spresnil Szalay.

Po očkovaní odporúča lekár deťom pokoj a zdržanie sa väčších fyzických aktivít počas siedmich dní po vakcinácii. Na očkovanie by zároveň nemalo ísť dieťa, ktoré nespĺňa vekové kritérium. „Deti by mali byť zdravé, nemali by mať prejavy akútneho respiračného ochorenia, nemali by brať antibiotiká a nemali by byť po očkovaní. Po živej vakcíne by mal byť aspoň mesačný odstup, po neživej je potrebný dvojtýždňový odstup od ďalšieho očkovania,“ dodal Szalay. (tasr)

Očkovanie detí proti covidu na Národnom... Foto: Pravda, Peter Madro
Očkovanie detí Očkovanie detí proti covidu na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave 6. januára 2022

14:04 Izrael v stredu zaznamenal ďalších 16 115 nových prípadov nákazy koronavírusom. Rekordný počet novo infikovaných krajín eviduje už druhý deň v rade. S odkazom na izraelské ministerstvo zdravotníctva o tom informoval spravodajský web The Times of Israel. Ten zároveň pripomína, že aktuálna koronavírusová vlna je poháňaná vysoko nákazlivým variantom omikron.

Najnovšia denná bilancia nakazených prekonala utorkový rekord, keď Izrael, ktorý má viac ako deväť miliónov obyvateľov, zaznamenal 12 554 infiko­vaných. Dovtedy bola rekordná bilancia z 2. septembra, predstavovala 11 345 infekcií a to pri vlne, ktorej ešte dominoval variant delta. Od začiatku pandémie komplikáciám spojeným s covidom v Izraeli podľahlo 8 253 ľudí, z toho dvaja v posledných 24 hodinách.

Izraelský premiér Naftali Bennett v nedeľu varoval, že Izrael bude mať pravdepodobne do konca týždňa 20-tisíc nakazených denne. Až súčasná vlna dosiahne vrchol, mohlo by denne v Izraeli podľa premiéra pribúdať aj 50-tisíc potvrdených infekcií. (timesofisrael­.com, čtk)

13:57 Päť percent hospitalizovaných pacientov s koronavírusom vo Francúzsku malo falošné covidpasy a neboli zaočkovaní, uviedol francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran v noci na štvrtok. O jeho vystúpení pred poslancami Národného zhromaždenia informovala väčšina francúzskych médií.

Véran pred poslancami zdôraznil, že falošné covidpasy vedú k zbytočným obetiam. „Falošný preukaz zabíja, to je realita,“ uviedol na adresu poslancov ultraľavicovej strany Nepoddajné Francúzsko, ktorí odmietajú posilnenie sankcií v prípade podvodov s covidpasmi.

Minister vystúpil v pléne Národného zhromaždenia v rámci debát o zákone sprísňujúcom pandemické opatrenia týkajúce sa covidpasov. Sprísnenie pomerov sa týka najmä nezaočkovaných občanov Francúzska. Podľa ministra sú však opatrenia vyplývajúce z tohto zákona „vyvážené“.

Véran spresnil, že používanie falošného preukazu o očkovaní proti koronavírusu by sa malo trestať päťročným väzením a pokutou vo výške 75-tisíc eur. Prípady predloženia preukazu patriacemu inej osobe alebo odovzdanie preukazu inej, nezaočkovanej osobe, za účelom podvodného použitia tohto dokumentu budú podľa nového zákona potrestané pokutou vo výške 1000 eur. V súčasnosti je to 135 eur. (tasr)

13:00 Dolná komora francúzskeho parlamentu vo štvrtok schválila návrh zákona o sprísnení pandemických opatrení týkajúcich sa covidpasov. Poslanci tak spravili po niekoľkých dňoch intenzívnych rokovaní, ktoré podnietil výrok francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o tom, že chce „nahnevať“ nezaočkovaných ľu­dí.

Spomínaný návrh zákona sprísňuje pandemické opatrenia najmä pre nezaočkovaných občanov Francúzska. Podľa navrhovanej legislatívnej úpravy budú môcť navštevovať reštaurácie, kultúrne podujatia, či cestovať v medzimestských vlakoch iba ľudia, ktorí sú plne zaočkovaní. Negatívny výsledok testu na koronavírus a ani doklad o prekonaní ochorenia tak už viac občanom Francúzska nebude stačiť, ak sa budú chcieť zúčastňovať na niektorých aktivitách.

Návrh zákona dolná komora francúzskeho parlamentu schválila po niekoľkých dňoch rokovaní. Napokon však za ňu zahlasovalo 214 poslancov, proti bolo 97 členov parlamentu a 27 sa hlasovania zdržali.

Začiatkom budúceho týždňa tak navrhovaná zmena legislatívy prejde do hornej komory francúzskeho parlamentu, ktorá o nej bude taktiež hlasovať. V hornej komore francúzskeho parlamentu však prevláda pravicová opozícia, od ktorej sa očakáva, že predloží úpravy k návrhu zákona.

To všetko môže v konečnom dôsledku ohroziť, že nové pravidlá vstúpia do platnosti o niečo neskôr než navrhovala francúzska vláda, ktoré plánuje nové opatrenia zaviesť od 15. januára.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v rozhovore pre denník Le Parisien zverejnenom v utorok neskoro večer povedal, že chce „nahnevať“ neočkovaných ľudí tým, že im skomplikuje život natoľko, že sa nakoniec rozhodnú pre očkovanie. Podľa prieskumu inštitútu Elabe zverejneného vo stredu výrok prezidenta šokoval 53 percent opýtaných, zatiaľ čo 47 percent opýtaných tento výrok neprekvapil. (afp, tasr)

12:46 Austrália vo štvrtok zaznamenala ďalší rekordný prírastok infekcie koronavírusom. Za posledných 24 hodín pribudlo v krajine s necelými 26 miliónmi obyvateľov najmenej 72 392 prípadov infekcie. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej číslo nie je konečné, pretože niektoré austrálske štáty ešte najnovšie štatistické údaje nedodali. V stredu bolo hlásených 64 774 nakazených.

Austrálsky premiér Scott Morrison čelí pred májovými voľbami tlaku ohľadom prístupu vlády k rýchlo sa šíriacemu variantu omikron. Ľudia sa sťažujú okrem iného na nedostatok antigénnych testov a dlhé rady pred testovacími centrami.

Nemocnice v niektorých častiach krajiny sú preťažené a kvôli veľkému množstvu ľudí v izolácii či v karanténe nie je dostatok pracovníkov, čo komplikuje situáciu vo firmách aj v dodávateľských reťazcoch. Úrady preto skrátili dobu karantény pre blízke kontakty nakazených, pokiaľ nemajú príznaky covidu. Uviedli tiež, že nie je potrebné podstupovať PCR test na potvrdenie pozitívneho výsledku rýchleho antigénneho testu.

Podľa Martina Foleyho, ktorý je ministrom zdravotníctva austrálskeho štátu Viktória, majú ľudia pozitívne výsledky antigénnych testov oznamovať ministerstvu zdravotníctva, ktoré ich bude registrovať ako pravdepodobné prípady, a musia nastúpiť karanténu. Experti sa ale obávajú, že vzhľadom na to, že väčšina rýchlych antigénnych testov je vykonávaná doma, povedie nová politika k menšiemu hláseniu infekcií. Presné registrovanie počtu prípadov je pritom podľa odborníkov potrebné na zabezpečenie pripravenosti nemocníc a ďalších zdravotníckych zariadení.

Austrália s pandémiou covidu dlho bojovala prísnymi lockdownami, koncom minulého roka ale po zaočkovaní veľkej časti populácie začala opatrenia uvoľňovať. Plne zaočkovaných je teraz viac ako 78 percent obyvateľov. Od začiatku pandémie Austrália zaznamenala vyše 684-tisíc prípadov koronavírusu a 2 302 ľudí tam covidu podľahlo. Viac ako polovica z infekcií pritom bola zaznamenaná v uplynulých dvoch týždňoch. (reuters, čtk)

12:40 Koronavírusový variant omikron ovládol Grécko, takmer všetky prípady infekcie už úrady pripisujú práve tejto novej forme vírusu SARS-CoV-2. Počty novo infikovaných ľudí teraz v krajine s necelými 11 miliónmi obyvateľov strmo rastú, za posledný týždeň sa nakazilo vyše 282-tisíc ľudí, čo je takmer pätina celkového počtu od začiatku pandémie.

Zdravotný úrad EODY v stredu uviedol, že denná bilancia nakazených presiahla 43-tisíc. S pozitívnym výsledkom vyšla viac ako desatina vykonaných testov. Takmer polovica prípadov nákazy pripadá na najľudnatejší grécky región Attica, kde sa nachádza aj metropola Atény. V utorok krajina zaznamenala dokonca cez 50-tisíc nakazených za deň, doteraz najviac od začiatku pandémie.

Podľa expertov vysoké prírastky súvisia s rozšírením variantu omikron. Už na prelome roku sa tento variant preukázal u deviatich z desiatich nakazených, uviedla podľa agentúry AMNA námestníčka ministra zdravotníctva Mina Gagaová. V nemocniciach je aktuálne 628 pacientov s ťažkým priebehom covidu, ktorí potrebujú podporu dýchacích prístrojov. Vyše 85 percent z nich tvoria neočkovaní alebo len čiastočne zaočkovaní ľudia. (kathimerini.gr, čtk)

11:58 České laboratória v stredu odhalili 7 377 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo bolo o 1 229 viac ako pred týždňom. S covidom je v krajine hospitalizovaných 2 714 ľudí. Z nich je 482 vo vážnom stave. Nákaze v stredu podľahlo 20 ľudí. Celkový počet úmrtí v ČR na koronavírus od začiatku pandémie stúpol na 36 449.

Za posledných sedem dní v celej Českej republike pripadá 380 nakazených na 100-tisíc obyvateľov. Najhoršie je na tom okres Praha-západ (600,19 na 100-tisíc obyvateľov) a nasledujú okresy Česká Lípa (581) a hlavné mesto Praha (564,31).

Epidémia v krajine opäť pomaly silnie. Odborníci pritom majú obavy, že nákazlivejší variant omikron môže vývoj ešte viac zhoršiť, a to už v druhej polovici januára. Pokiaľ ide o očkovanie, ukončené ho má viac ako 6,6 milióna obyvateľov ČR. Zaočkovanosť v krajine sa tak blíži k úrovni 62 percent. Posilňujúcu dávku vakcíny dostalo viac ako 2,5 milióna obyvateľov Česka. (tn.nova.cz, mzcr.cz, sita)

11:07 Pri registrácii na očkovanie proti koronavírusu je už možné vybrať si aj termín a čas očkovania. Systém registrácie je síce podobný, ako to bolo doteraz, len vo formulári pribudla možnosť výberu konkrétneho miesta očkovania a termínu. Doteraz bolo možné zadať pri registrácii na očkovanie proti covidu iba orientačné miesto očkovania (kraj, okres). Termín bol následne pridelený systémom.

Vakcína / Očkovanie / Čítajte viac Pri registrácii na očkovanie je už možné vybrať si termín a čas očkovania

10:04 Za stredu odhalilo PCR testovanie na Slovensku 3 269 nových prípadov koronavírusu pri 12 432 vykonaných testoch, pozitivita testovania dosiahla 26 percent. Pribudlo 47 úmrtí na covid, hospitalizácie tretí deň v rade klesajú.

Opatrenia / Lockdown / Režim OP / Čítajte viac Na covid zomrelo ďalších 47 ľudí, hospitalizácie tretí deň v rade s poklesom

8:15 Šírenie koronavírusu v Nemecku sa znovu zrýchľuje, od konca decembra s každým dňom rastie takzvaná sedemdňová incidencia, ktorá udáva počet novo nakazených na 100-tisíc obyvateľov v týždennom úhrne. Ku štvrtku stúpla na 285,9, informuje agentúra DPA s odkazom na štatistiky Inštitútu Roberta Kocha (RKI).

V stredu jej hodnota predstavovala 258,6 a pred týždňom 207,4. Za posledný deň v Nemecku, ktoré má približne 83 miliónov obyvateľov, pribudlo 64 340 nakazených. Podľa RKI je ale skutočný počet nových prípadov vyšší vzhľadom na obmedzené testovanie počas vianočných prázdnin. Za uplynulých 24 hodín v Nemecku zomrelo 443 ľudí s koronavírusom. Od začiatku pandémie RKI zaznamenal 7,36 milióna nakazených, z nich 113.368 zomrelo. Uzdravilo sa 6,63 milióna ľudí.

V piatok bude o aktuálnej epidemickej situácii a s ňou súvisiacich opatreniach rokovať kancelár Olaf Scholz s premiérmi jednotlivých spolkových krajín. Podľa denníka Bild sprísnia pravidlá pre karanténu, po novom sa jej po kontakte s nakazeným zrejme vyhnú len ľudia s posilňujúcou dávkou proti covidu a tí, od ktorých základného očkovania neuplynuli viac ako tri mesiace. Do karantény teraz nemusia úplne očkovaní a tiež tí, ktorí chorobu prekonali. V prípade variantu omikron ale nemecké regióny postupujú prísnejšie a karanténu vyžadujú.

7:00 V Taliansku sa druhý deň v rade potvrdilo najviac nákaz koronavírusom od začiatku pandémie. V stredu oznámilo ministerstvo zdravotníctva 189 109 nových prípadov, o deň skôr to bolo 170 844 nákaz vírusom SARS-CoV-2. Kvôli zhoršujúcej sa epidemickej situácii schválila talianska vláda ďalšie opatrenia, a to povinné očkovanie pre ľudí vo veku od 50 rokov.

Nový dekrét predpokladá, že očkovanie budú musieť mať v Taliansku ľudia od 50 rokov, nielen Taliani, ale aj rezidenti. Už od 15. februára bude pre ľudí v tomto veku platiť povinnosť preukázať sa v práci takzvaným superzeleným pasom, ktorý potvrdzuje buď očkovanie, alebo nedávne prekonanie koronavírusu. Z 59 miliónov obyvateľov Talianska je 28 miliónov starších ako 50 rokov.

„Chceme spomaliť krivku nákazy a povzbudiť Talianov, ktorí ešte neboli zaočkovaní, aby tak urobili,“ uviedol premiér Mario Draghi počas zasadnutia vlády, na ktorom bolo opatrenie prijaté. „Pracujeme najmä na vekových skupinách, ktoré sú najviac ohrozené hospitalizáciou, aby sme znížili tlak na nemocnice pri záchrane životov,“ dodal.

Vláda uviedla, že „očkovací preukaz bude potrebný pre ľudí starších ako 50 rokov vo verejnom a súkromnom sektore, aby mali od 15. februára prístup na svoje pracovisko“.

Za posledný deň vzrástol aj podiel pozitívnych testov, a to na 17,3 percenta. O deň skôr to bolo 13,9 percenta. Informovala o tom televízia SkyTg24. Úmrtí spojených s covidom pribudlo v Taliansku za posledných 24 hodín 231, o deň skôr to bolo 259, čo bol najvyšší počet od minuloročného 30. apríla, keď to bolo 263 takých úmrtí.

Počty zaznamenaných nákaz koronavírusom začali v Taliansku výrazne rásť od Vianoc, na Silvestra tamojšia vláda oznámila 144 243 potvrdených nákaz, čo bolo vtedy najviac od prvého prípadu v Taliansku pred takmer dvoma rokmi.

Už minulý týždeň schválila talianska vláda sprísnenie, ktoré začne platiť od 10. januára a ktorým rozšírila na ďalšie aktivity povinnosť mať takzvaný superzelený pas. Ten potvrdzuje očkovanie či nedávne prekonanie ochorenia a teraz je potrebný napríklad na vstup do vnútorných priestorov reštaurácií, kín či divadiel. Vo verejnej doprave či na pracovisku stačí negatívny test na koronavírus. Po novom bude superzelený pás nutný pre cesty verejnou dopravou, ubytovanie v hoteloch, vstupy do bazénov, používanie lyžiarskych vlekov aj pre posedenie na záhradkách reštaurácií.

6:55 Vysoká infekčnosť menej závažného koronavírusového variantu omikron umožní návrat do normálneho života do marca, a to po vrchole infekcií na konci januára, uviedla v stredu dánska epidemiologička Tyra Groveová Krauseová. Je viceprezidentkou výskumného ústavu Statens Serum Institut (SSI) a kľúčovou poradkyňou vlády pri riešení koronavírusovej krízy, uviedol denník The Brussels Times.

Dánsko zažíva novú vlnu infekcií a zaznamenalo rekordných 23 228 potvrdených prípadov za 24 hodín, čím sa zaradilo medzi krajiny s najvyšším počtom denných infekcií v pomere k celkovej populácii (približne 5,8 milióna obyvateľov) vo svete.

„Všetko nasvedčuje tomu, že omikron je miernejší ako delta a že riziko, že skončíte v nemocnici, je len polovičné,“ povedala Krauseová pre dánske médiá na základe štúdie vykonanej SSI.

Pre ňu je vysoká infekčnosť omikronu v tomto smere dokonca dobrou správou, pretože „povedie k masívnemu šíreniu infekcie v nasledujúcom mesiaci s vrcholom na konci januára“.

„Bude to ďalší ťažký mesiac. Ale keď sa to skončí, budeme v lepšej pozícii ako predtým… Myslím si, že miera infekcie začne klesať do dvoch mesiacov a do marca sa môžeme vrátiť do normálneho života,“ uviedla Krauseová.

The Brussels Times ďalej píše, že aj belgický virológ Steven Van Gucht urobil podobné vyhlásenie v stredajšom rozhovore pre denník De Standaard a predpovedal, že január a február budú dva „veľmi nepríjemné“ mesiace. „Budeme musieť ešte chvíľu zatnúť zuby. Ale v marci predpovedám zlepšenie,“ povedal Van Gucht. Podľa neho však experti stále čakajú na modely od bioštatistika Niela Hensa, aby mohli s určitou presnosťou povedať niečo o vlastnostiach omikronu. „Odhady a široké parametre posúvajú modely všetkými smermi. Musíme počkať, kým budú údaje spoľahlivejši­e,“ dodal.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus