Lenč: Koalícia sa bude potácať v nekončiacej sa kríze vzájomnej dôvery

Čaká nás v roku 2022 svetlo na konci tunela? Po náročných dvoch rokoch od začiatku pandémie a výmeny vlády sa Slovensko zásadne zmenilo. Podľa politológa Jozefa Lenča sa napriek nastávajúcim pozitívnym udalostiam nedá príliš očakávať, že v novom roku sa rastúca nespokojnosť občanov zmierni. Podarí sa koalícii stabilizovať vzájomné vzťahy? Od čoho závisí úspech opozície? A na čo by sme sa mali pripraviť v roku 2022?

06.01.2022 07:30
koalícia, Lengvarský, Matovič, Mikas, Sulík, Heger Foto: ,
Ani príchodom nového ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského sa koalícia nedokázala zjednotiť.
debata (84)

Aké máte očakávania od politického roku 2022?

Domnievam sa, že politický rok 2022 bude značne podobný roku, ktorý sa pred pár dňami skončil. Predovšetkým v troch kľúčových rovinách – vo výstupoch politického systému. Vládna koalícia bude verejnosť verbálne presviedčať o svojej jednote a zmysle jej existencie, no súčasne sa bude potácať v nekončiacej sa kríze vzájomnej dôvery, ktorá sa premietne do stagnujúcej nízkej dôvery vo verejnosti. Opozícia sa bude usilovať o nemožné, a to dopracovať sa k predčasným voľbám a presviedčať verejnosť o tom, že je vhodnou alternatívou oproti súčasnej vláde. Oba protipóly budú svorne útočiť na prezidentku republiky, ktorá ako jediná požíva dôveru verejnosti a svojou politikou sa usiluje brániť inštitúty liberálnej demokracie.

Na aké kľúčové udalosti by sme sa mali pripraviť?

K spomínaným trendom sa pridá niekoľko faktorov, ktoré sa budú odvíjať od politických udalostí, ku ktorým pomaly smerujeme. Čas sa nedá zastaviť. Voľby ako neodmysliteľná súčasť demokracie ovplyvnia aj pohyby v rámci straníckeho systému. Relevantná bude snaha spojiť komunálne voľby s referendom o zmene volebného systému do Národnej rady, o čo sa usiluje ZMOS, a dopyt bude po spájaní neparlamentných síl, ktoré by sa opäť raz mali stať alternatívou pre slušné Slovensko. V tomto smere sa spomína možný návrat Mikuláša Dzurindu do straníckej politiky či akási reinkarnácia SDKÚ 2.0. Občania by sa však jednoznačne mali pripraviť na niečo, čo sa s určitosťou udeje, a to sú voľby do miestnej a regionálnej samosprávy. Voľby, ktoré dosiaľ voliči nerozumne prehliadali. Kríza ukázala, že to bola (a je) najmä samospráva, ktorá sa vie pasovať s krízou a pomôcť občanom prekonať obdobie, keď štát zlyháva.

Pandémia nás trápi už dva roky, bez vyhliadok na to, že sa tento rok pominie. Bude sa nespokojnosť občanov stupňovať?

V tomto smere je potrebné povedať, že vláda má jednu nevídanú schopnosť, že si vždy dokáže vybrať to riešenie (tú možnosť), ktoré je najhoršou z možných alternatív a popudzuje čoraz viac obyvateľov. Preto neprekvapuje, že nespokojnosť občanov s pandemickými opatreniami, a teda s vládou má rastúce tendencie. V tomto smere nevidím svetlo na konci tunela, a tak odpoveď na vašu otázku je, že nespokojnosť občanov sa bude stupňovať.

Mali by sme si v budúcom roku zvyknúť na to, že očkovanie sa stane štandardnou štiepnou líniou na politickom spektre?

To je omnoho zložitejšia otázka. Problematika štiepnych línií politického spektra či v ideovo-programovom zameraní politických strán je stará už niekoľko desaťročí a reálne nekorešponduje s tým, na základe čoho sa determinujú politické strany. Ak by som sa pri uvažovaní o štiepnych líniách zameral len na to, čo je predmetom otázky, tak by som to úzke zameranie len na očkovanie rozšíril na komplex politík, ktoré spolu s postojom k očkovaniu spadajú do spoločnej množiny. Domnievam sa, že pandémia, ktorej vyriešenie je postavené aj na očkovaní, vytvorila (podnietila alebo posilnila) podhubie pre štiepnu líniu straníckych politík, ktorou je „dôvera v inštitúty modernej demokratickej spoločnosti“. Konflikt, ktorý vzniká na pomedzí názorových polemík progresívcov a neoluddistov. Konfliktom medzi tými, ktorí sa neboja moderných vedeckých postupov – napríklad vakcín, a tých, ktorí trpia fóbiou z nových vecí a na rozdiel od luddistov 19. storočia nerozbíjajú tkáčske stroje, ale útočia na demokratické inštitúcie alebo vakcinačné centrá.

Keď Ústavný súd označil otázku o predčasnom ukončení pôsobenia Národnej rady za protiústavnú, tak sa predstavitelia opozície rozhodli usilovať o druhý zber podpisov. Môžeme v roku 2022 čakať referendum o predčasných voľbách?

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #opozícia #koalícia #Jozef Lenč #rok 2022 #Hegerova vláda