Pokračovanie článku: Ako pripravujú kajúcnikov, aby boli ochotní svedčiť? Ako zvieratá v cirkuse

Zvyk na cvičiteľa

Podstatou je sa s každou žiadosťou obracať na vyšetrovateľa. Aj v prípade, ak sa chce napríklad stretnúť s rodinou. Tak sa z vyšetrovateľa stáva významná osoba.

V záujme obvineného je, aby si ho neznepriatelil. V opačnom prípade nedostane napríklad poštu od rodiny, návšteva rodiny sa neuskutoční pre „nečakané komplikácie“ a podobne.

Systém výhod

Ak bude obvinený robiť požadovaný cvik, teda sa prizná alebo udá ďalšie osoby, príde odmena. „Obvinený, zdegradovaný trvajúcou väzbou je často už zlomený (opustený) natoľko, že začne počúvať na sľubovaný systém výhod (odmien), ktoré by získal, ak by prestal ‚zatĺkať‘, pričom výhody (odmeny) v podobe prepustenia na slobodu, či následnej beztrestnosti, respektíve zmiernenia trestu až na úroveň symbolického trestu (tak ako to už dosiahli niektorí uvedomelejší obvinení pred ním), sú tak výrazným lákadlom, ktorému sa v podmienkach väzby iba veľmi ťažko odoláva,“ píše Šamko.

V tejto súvislosti spomína návštevy vyšetrovateľov vo väzbe, počas ktorých obvinenému predostierajú práve systém odmien. „Ak je to potrebné, naznačia okruh osôb, ktoré by mohol spomenúť vo svojej priznávajúcej sa výpovedi,“ poznamenáva.

Šamko píše, že „uplynulom roku videl niekoľko zápisníc o výsluchoch obvinených v rôznych trestných veciach, ktoré realizoval sudca pre prípravné konanie ohľadne žiadosti o prepustenie z väzby, v ktorých obvinení vypovedali aj to, že za nimi do väzby neustále chodia operatívni pracovníci polície, ktorí ich, samozrejme bez prítomnosti obhajcu, opakovane vyzývajú, aby sa priznali k tomu, čo je uvedené v uznesení o vznesení obvinenia (teda nie k tomu, čo prípadne skutočne spáchali, ale k tomu, z čoho boli obvinení)“.

Takto postupne začne obvinený vidieť iba sľubované výhody, začne sám seba presviedčať, že je nezmyselné, aby on bol vo väzbe, keď sa stačí priznať. K tomu, čo je napísané v uznesení.

Prečítajte si, ako obmedziť podobné praktiky.

© Autorské práva vyhradené

419 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #kajúcnici