Omikron prinesie nové pravidlá. Aké? To sa dozvieme v stredu

V pondelok sa končí lockdown, jeho zjemnené pravidlá však budú platiť až do ďalšieho utorka 18. januára. Potom prídu nové pravidlá.

07.01.2022 13:14 , aktualizované: 18:09
koronavirus covid reštaurícia prevádzka Foto: , ,
Oznam pred vstupom do reštaurácie
debata (157)

To znamená, že už nebude platiť zákaz nočného vychádzania, pre OP (očkovní/po prekonaní ochorenia COVID-19) sú otvorené reštaurácie či foodcourty v obchodných domoch. Na hromadných podujatiach, v divadlách či kinách môže byť najviac 50 ľudí OP.

Omikron však zrejme zavedie nové pravidlá. Ako informovalo ministerstvo zdravotníctva „vzhľadom na vysokú infekčnosť variantu omikron jeho rozšírenie zapríčiní dynamické zmeny epidemiologickej situácie“.

Od pondelka 10. januára sa budú nové opatrenia prijímať podľa nových pravidiel.

Každý pondelok ministerstvo zdravotníctva, Inštitút zdravotných analýz, Úrad verejného zdravotníctva SR a regionálni hygienici zhodnotia aktuálnu epidemiologickú situáciu a pripravia prognózu ďalšieho vývoja.

V utorok po rokovaní s členmi Konzília odborníkov a na základe aktuálnej epidemiologickej situácie, pripraví rezort zdravotníctva návrh opatrení.

V stredu vláda tieto opatrenia prehodnotí a schváli nové. Schválené opatrenia budú platiť, ak sa nerozhodne inak, od stredy nasledujúceho týždňa.

Do nedele pripraví a zverejní hlavný hygienik nové vyhlášky.

V stredu na ďalší týždeň vstúpia nové pravidlá do platnosti. Samozrejme, ako upozorňuje rezort zdravotníctva, vláda môže rozhodnúť o ich skoršej platnosti.

Covid automat sa do 18. januára nebude uplatňovať

Vláda na svojom online rokovaní v piatok schválila pozastavenie covid automatu do 18. januára vrátane. Vyplýva to zo schváleného uznesenia.

Covid automat pozastavili pôvodne počas zákazu vychádzania. Keďže zákaz od pondelka (10. 1.) nebude platiť, musela vláda opäť rozhodnúť o pozastavení covid automatu.

„Vláda schválila pozastavenie covid automatu do 18. januára vrátane. V zmysle uznesenia vlády covid automat bol pozastavený počas zákazu vychádzania. Keďže zákaz vychádzania sa končí v najbližšiu nedeľu, od pondelka by začal automaticky platiť covid automat, preto vláda SR musela rozhodnúť o jeho pozastavení,“ priblížila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Od pondelka už nebude platiť nočný zákaz vychádzania. V platnosti ostávajú všetky doterajšie opatrenia, ktoré sa týkajú obchodov, prevádzok služieb, hotelových zariadení, lyžiarskych stredísk či cestovania v diaľkových linkách. Núdzový stav a zákaz zhromažďovania nad šesť osôb v platnosti zostávajú.

Zákaz vychádzania / Lockdown / Čítajte viac Od pondelka sa nielen deti vrátia do škôl, končí sa aj nočný zákaz vychádzania

© Autorské práva vyhradené

157 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #lockdown #Covid automat