Španieli zvažujú zrovnoprávniť covid s inými chorobami

Španielsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovať podobne ako chrípku. Odborníci už pripravujú nový systém, ktorý by už nemal zaznamenávať každý jeden prípad covidu.

10.01.2022 06:15 , aktualizované: 23:33
debata (133)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:32 Európska lieková agentúra (EMA) začala posudzovať žiadosť farmaceutickej spoločnosti Pfizer o podmienečné schválenie jej antivirotika na liečbu covidu s názvom Paxlovid.

EMA uviedla, že o schválení tohto liečiva by mohla rozhodnúť v priebehu nasledovných týždňov, a to v závislosti od toho „či sú predložené údaje dostatočne spoľahlivé“ a či bude potrebovať ešte ďalšie informácie. Z jej vyhlásenia citovala agentúra AP.

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) schválil v decembri Paxlovid na liečbu covidu pre rizikové skupiny populácie. V tom čase zároveň Pfizer informoval, že disponuje 180 000 baleniami tohto lieku (jedno balenie stačí na päťdňovú liečbu), z ktorých 60 000 až 70 000 je v USA. Spoločnosť pritom odhadovala, že do konca januára bude mať len v USA k dispozícii približne 250 000 balení.

Žiadosť, ktorú táto spoločnosť predložila európskej liekovej agentúre sa týka schválenia Paxlovidu na liečbu mierne až stredne ťažkého priebehu ochorenia COVID-19 u ľudí vo veku 12 a viac rokov, u ktorých hrozí rozvinutie závažných príznakov.

EMA ešte v decembri vydala odporúčanie pre užívanie tohto lieku v jednotlivých krajinách Európskej únie, ktoré by ho chceli nasadiť na liečbu ešte pred jeho oficiálnym schválením týmto regulačným úradom Únie. Uviedla vtedy, že odporúčanie liečby založila na štúdii týkajúcej sa neočkovaných a nehospitalizovaných ľudí, ktorí mali COVID-19 a tiež prinajmenšom jeden zdravotný problém, ktorý ich vystavoval riziku závažného priebehu tohto ochorenia.

„Tieto údaje ukázali, že Paxlovid znížil riziko hospitalizácie a úmrtia, ak liečba začala do piatich dní od začiatku príznakov,“ uviedla EMA.

22:56 Posilňovacia dávka vakcíny od farmaceutickej spoločnosti Moderna, zameraná na variant omikron, by mohla byť hotová a dostupná pre ľudí na jeseň tohto roku. V televíznej relácii americkej televízie CNBC to v pondelok povedal generálny riaditeľ Moderny Stéphane Bancel.

Posilňovacia dávka vakcíny od firmy Moderna má čoskoro podstúpiť fázu klinického testovania, priblížil Bancel. „Musíme byť opatrní a snažiť sa mať pred vírusom náskok a nezaostávať za ním,“ uviedol.

Agentúra DPA pripomína, že súčasná posilňovacia dávka od Moderny, ktorá sa podáva v polovičnom množstve, zvyšuje úroveň protilátok neutralizujúcich omikron 37-násobne oproti druhej dávke. Dávka v plnom množstve zvyšuje ich účinnosť až 100-násobne.

Moderna už podpísala predbežné kúpne zmluvy v hodnote 18,5 miliardy dolárov na tretie dávky svojej vakcíny proti vysokonákazlivému variantu omikron s Britániou, Južnou Kóreou a Švajčiarskom. Problémom však podľa Bancela zostáva to, ako zaistiť dodávky vakcín do menej rozvinutých krajín. Z 807 miliónov expedovaných dávok vakcíny od Moderny bolo len 25 percent doručených do krajín s nízkymi a strednými príjmami.

Bancel okrem toho vyhlásil, že Moderna svoju mRNA technológiu ďalej rozvíja s cieľom liečiť i iné choroby vrátane ďalších respiračných vírusov.

22:41 Britský premiér Boris Johnson sa znova stal terčom kritiky v súvislosti s údajnými večierkami počas lockdownu.

Británia koronavírus Johnson opatrenia omikron Čítajte viac Z Downing Street sa v čase covidu stala párty oáza: Prineste si vlastný „chľast“

22:23 Farmaceutická spoločnosť Pfizer očakáva, že jej vakcína zameraná na koronavírusový variant omikron bude hotová v marci. Šéf tejto spoločnosti Albert Bourla v pondelok pre americkú televíziu CNBC uviedol, že Pfizer už na tejto očkovacej dávke pracuje, a to pre veľký záujem zo strany mnohých krajín, ktoré zápasia s obrovským nárastom nakazených.

„Táto vakcína bude hotová v marci,“ povedal. „Neviem či ju budeme potrebovať. Neviem, či a ako sa použije,“ dodal.

Bourla ďalej uviedol, že dve dávky už existujúcej proticovidovej vakcíny a jedna ďalšia posilňujúca dávka poskytujú „primeranú“ ochranu pred závažnými zdravotnými problémami spôsobenými vysokonákazlivým variantom omikronom.

Vakcína zameraná výlučne na variant omikron by podľa jeho slov ale mala zabrániť tomu, že práve tento vysokonákazlivý variant prelomí už vytvorenú imunitnú ochranu organizmu. Veľké počty infikovaných v súčasnosti kvôli omikronu zaznamenávajú aj krajiny s vysokou mierou zaočkovanosti.

22:01 Švédska vláda oznámila sprísnenie opatrení proti šíreniu koronavírusu. Reaguje tak na rekordné počty nakazených v uplynulých dňoch, a to hlavne medzičasom prevládajúcim variantom omikron. Nové obmedzenia vstúpia do platnosti v stredu, informovala agentúra AFP.

Bary a reštaurácie budú musieť zatvárať najneskôr o 23.00 h a na verejných zhromaždeniach bude môcť byť najviac 500 ľudí. Na verejných podujatiach s viac než 50 účastníkmi v interiéri sa bude vyžadovať potvrdenie o očkovaní proti covidu. V súčasnosti sú tieto potvrdenia povinné na podujatiach vo vnútorných priestoroch s viac než 500 účastníkmi. Na súkromných zhromaždeniach v interiéri bude môcť byť najviac 20 osôb.

Dospelým ľuďom vláda odporúča obmedziť spoločenské styky a pracovať v čo najväčšej možnej miere z domu.

Opatrenia majú ostať v platnosti do polovice februára, budú sa však prehodnocovať každé dva týždne.

Minulý týždeň zaznamenali vo Švédsku sériu denných rekordov v počte novonakazených. Najviac ich bolo 5. januára – 23 877. Nápor podľa vlády okrem toho zažíva aj zdravotnícky systém.

Švédsko sa stalo v zahraničí známe tým, že zo začiatku pandémie na rozdiel od iných krajín nezaviedlo žiaden lockdown a nezatvorilo ani školy. Občanom vláda iba odporučila obmedziť kontakty a dodržiavať fyzický odstup, pričom nosenie rúšok ostalo dobrovoľné. Zakázané však boli návštevy v domovoch dôchodcov. Vláda tiež zaviedla obmedzenia pre počty účastníkov na verejných zhromaždeniach a skrátila otváracie hodiny barov a reštaurácií.

Desaťmiliónové Švédsko od začiatku pandémie eviduje 15 300 úmrtí v spojitosti s covidom, čo je na úrovni európskeho priemeru. Je to však viac než v susedných krajinách, čo kritici pripisovali miernym opatreniam.

21:10 Španielsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovať podobne ako chrípku a endemické choroby. Uviedol to v rozhovore, ktorý odvysielala stanica Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Ako jeden z dôvodov spomenul výrazný pokles smrtnosti choroby. Podľa denníka El País odborníci v zdravotníctve už pracujú na novom systéme zberu dát, v rámci ktorého by sa nezaznamenával každý jednotlivý prípad nákazy koronavírusom.

„Myslím, že nastali podmienky, aby sme postupne a s obozretnosťou hodnotili vývoj tejto choroby za použitia iných parametrov,“ uviedol Sánchez. Prístup ku covidu by sa tak mal priblížiť k tomu, ktorý majú zdravotnícke úrady k endemickým chorobám. Sánchez uviedol, že ministerka zdravotníctva Carolina Dariasová prerokuje zmenu aj na úrovni Európskej únie.

Medzi dôvodmi na zmenu prístupu je podľa španielskeho premiéra vývoj smrtnosti covidu. Zatiaľ čo za prvej vlny bola podľa premiéra okolo 13 percent, teraz zomiera menej ako jedno percento ľudí s chorobou covid-19.

Podľa denníka El País na zmene už zdravotnícke úrady pracujú. Nový systém monitorovania výskytu covidu by sa podobal tomu platnému pre chrípku. V novom režime by sa nezaznamenával každý odhalený prípad nákazy a netestovali by sa všetci ľudia s príznakmi choroby. Vytvorila by sa reprezentatívna vzorka a za použitia údajov zo vzorky by vznikol odhad výskytu infekcie.

Zmena však nebude okamžitá, upozornila vedúca skupiny respiračných chorôb v Španielskej epidemiologickej rade (CNE) Amparo Larrauriová. Pripomenula, že Španielsko sa zaviazalo zbierať údaje o výskyte covidu súčasnou metódou na medzinárodnej úrovni.

Zmena by sa ale netýkala postupu liečby covidu. Uľavila by však časti zdravotníckych zariadení a laboratórií.

S novým postupom by zrejme zaniklo aj každodenné hlásenie ministerstva zdravotníctva o počte nakazených. Dnes ministerstvo ohlásilo 292-tisíc nových prípadov koronavírusovej nákazy. Údaj sa ale vzťahuje na piatok a víkend. Štrnásťdňová incidencia sa zvýšila na bezmála 3 000 prípadov na 100 000 obyvateľov. Za posledných 72 hodín zomrelo v súvislosti s covidom vyše 200 nakazených.

20:35 Členské štáty Európskej únie sa dohodli, že z červeného cestovateľského zoznamu vyradia sedem juhoafrických krajín, ktoré sa naň dostali vlani 26. novembra, niekoľko dní po tom, čo v Juhoafrickej republike (JAR) po prvý raz potvrdili výskyt nákazlivejšieho koronavírusového variantu omikron. Informovalo o tom na Twitteri francúzske predsedníctvo v Rade EÚ. Dôvodom tejto zmeny je, že omikronu sa medzičasom začal prudko šíriť i v Európe, píše agentúra AFP.

„Členské štáty (EÚ) sa dnes ráno dohodli… na zrušení núdzovej brzdy, čo umožní obnovu leteckých spojení s krajinami južnej Afriky,“ uviedlo francúzske predsedníctvo na sociálnej sieti. Cestovné obmedzenia pre južnú Afriku EÚ minulý rok zdôvodnila tým, že sú nevyhnutné na spomalenie šírenia omikronu v Európe. Ich cieľom bolo získať viac času na rýchlejšie očkovanie posilňujúcimi dávkami vakcín.

Cestujúci prichádzajúci z Botswany, Eswatini, Lesotha, Mozambiku, Namíbie, Juhoafrickej republiky a Zimbabwe sa však budú musieť naďalej preukazovať negatívnym výsledkom PCR testu nie starším ako 72 hodín a budú sa na nich vzťahovať opatrenia pre cestujúcich z tretích krajín.

Najnovšia vlna pandémie ochorenia COVID-19 podľa údajov projektu Our World in Data vyvrcholila vo všetkých krajinách južnej Afriky okrem Botswany pred troma až štyrmi týždňami.

Omikron sa stal v posledných týždňoch vo viacerých krajinách EÚ vrátane Belgicka, Dánska a Francúzska dominantným variantom. Vo väčšine európskych krajín je však naďalej prevažujúcim variantom delta, avšak omikron ju rýchlo vytláča.

Hoci počet prípadov nákazy v rámci EÚ prudko rastie, čo je zapríčinené okrem iného i chladným počasím, počet hospitalizovaných pacientov s covidom i úmrtia stúpajú pomalšie, čo sa pripisuje vysokej miere zaočkovanosti a podávaniu tretích dávok.

20:17 Ministerstvo obrany odmieta, že by bolo očkovanie proti COVIDU-19 povinné pre všetkých vojakov Ozbrojených síl.

Ozbrojené sily SR vojak, vojaci Čítajte viac Pellegrini kritizuje to, pod čo sa sám podpísal: povinné očkovanie

19:03 Najnovšia vlna epidémie covidu-19 v Británii zrejme dosahuje svoj vrchol. Po rekordných hodnotách z prelomu roku krajina v posledných dňoch eviduje nižšie počty nakazených ako o týždeň skôr. Bilancia hospitalizácií s koronavírusom zatiaľ stále rastie, nárast ale spomalil, ukazujú vládne štatistiky.

Za posledný deň pribudlo 142 224 zachytených infekcií, čo je o zhruba 15 000 menej ako minulý pondelok. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom boli nižšie aj prírastky vo štvrtok, piatok, sobotu a nedeľu, hoci množstvo vykonávaných testov neklesá.

V Británii sa tak zastavil prudký nárast denných čísel, ktorý trval asi tri týždne a priniesol denné súčty nákaz vysoko nad predchádzajúcim maximom z vlaňajšieho januára. Od Vianoc výraznejšie rastie aj počet nemocničných lôžok obsadených pacientmi s covidom, zostáva však oproti minulej zime relatívne nízky. Cez víkend podľa oficiálnych dát v nemocniciach ležalo 18 665 nakazených, zatiaľ čo pred rokom to bolo až 38 000.

Narástli aj počty úmrtí pripisovaných covidu, ktorých Británia od začiatku pandémie eviduje viac ako 150-tisíc. Za posledných sedem dní ich krajina zaznamenala 1 330, čo je o 442 viac ako v predchádzajúcom týždni. Vlani v januári sa však na podobných hodnotách pohybovali denné súčty úmrtí.

Británia je jedným zo svetových lídrov v očkovaní. Takzvanú posilňujúcu dávku vakcíny tu dostalo 62 percent ľudí starších ako 11 rokov.

18:20 Čile začalo podávať svojim obyvateľom štvrtú dávku očkovania proti covidu-19. Nárok na ňu majú zatiaľ ľudia s problémami s imunitou, informovala agentúra AP. Čile je po Izraeli druhou krajinou na svete, ktorá začala očkovať štvrtou dávkou, napísala agentúra EFE.

Pri prvom očkovaní štvrtou dávkou bol aj prezident Sebastián Piňera. Prvé dve dávky dostali Miguel a Teresa, ktorí majú oslabenú imunitu.

Do konca januára budú štvrtú dávku dostávať ľudia s problémami s imunitou, od februára potom aj ľudia starší ako 55 rokov, ktorí dostali tretiu dávku aspoň pred šiestimi mesiacmi.

Podľa Piňeru krajina urýchlila očkovanie štvrtou dávkou kvôli prudkému zhoršeniu epidemickej situácie v latinskoame­rických krajinách, napríklad v Argentíne, Bolívii alebo Peru. Prezident uviedol, že zvýšenie počtu prípadov kvôli variantu omikron očakáva aj Čile. Piňera sa domnieva, že denný prírastok, ktorý teraz činí okolo 4 000 prípadov, dosiahne až 10 000 nakazených, čo by bolo najviac od začiatku epidémie.

Čile patrí k latinskoamerickým krajinám, kde sa očkuje najviac. Dve dávky dostalo zhruba 87 percent zo zhruba 20 miliónov obyvateľov.

O potrebe očkovať štvrtou dávkou sa vo vedeckom a lekárskom svete diskutuje. Britská agentúra UKHSA minulý týždeň zverejnila údaje, podľa ktorých tretia dávka vakcíny zaručuje vysokú ochranu ľuďom starším ako 65 rokov aj tri mesiace po podaní. Podľa predstaviteľov britského očkovacieho výboru tak nie je podávanie štvrtej dávky zatiaľ nutné. Kriticky sa stavia k posilňovacím dávkam aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), podľa ktorej by sa štáty mali zamerať na distribúciu vakcín do krajín s nízkou zaočkovanosťou.

17:26 Priemerný denný počet zistených nových prípadov koronaviru za posledných sedem dní v USA cez víkend prvýkrát od začiatku pandémie prekonal hranicu 700-tisíc, ukazujú dáta Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU). Súčasná silná vlna nových nákaz spôsobená variantom omikron zasiahla v podstate všetky štáty USA, medzi najviac postihnuté patria severovýchod USA, najmä štáty New York, New Jersey a Rhode Island. Hoci omikron zrejme spôsobuje miernejší covid-19 ako predchádzajúce varianty, rastie tlak na nemocnice, ktoré sa stretávajú aj s nedostatkom personálu pre veľký počet infikovaných.

Najmenej 40 z 50 amerických štátov registruje doteraz najvyššie čísla nakazených od začiatku pandémie, alebo sa k týmto rekordom blíži. Viac ako desatina nových prípadov pochádza zo štátu New York, kde musia nemocnice odkladať plánované operácie pre nápor nových pacientov a chýbajúci personál.

Okres Los Angeles cez víkend oznámil, že za posledný týždeň zaregistroval viac ako 200-tisíc novo infikovaných, doteraz najviac. Počet ľudí v nemocniciach sa tam za týždeň zdvojnásobil na zhruba 3200 a každý piaty testovaný mal v posledných siedmich dňoch pozitívny výsledok.

V amerických nemocniciach leží s covidom vyše 130-tisíc ľudí. Vyšší údaj USA zaznamenali od začiatku pandémie len jeden deň, a to vlani 14. januára.

17:06 V Českej republike je už omikron dominantným variantom nového koronavírusu. Informovala o tom v pondelok Česká televízia s odvolaním sa na najnovšie údaje českého Štátneho zdravotného ústavu (SZÚ).

Ústav uviedol, že nad hranicu 50 percent zo skúmaných pozitívnych prípadov sa omikron dostal plošne v ČR sobotu 8. januára, pričom v nedeľu sa objavoval až 79 percentách vzoriek.

Spravodajský portál Novinky.cz však upozorňuje na to, že nedeľňajšie údaje môžu byť ovplyvnené menším počtom vykonaných testov a tiež skutočnosťou, že išlo o výsledky prevažne z väčších miest.

Dodáva tiež, že pri započítaní dát za celý uplynulý týždeň ešte stále v Česku prevládal doposiaľ dominantný variant delta, ktorý sa vyskytol v 61 percentách skúmaných prípadov.

16:54 Piata vlna koronavírusovej pandémie, ktorá už zasiahla aj Maďarsko, vyvrcholí zrejme pri dennom počte 13-tisíc nakazených a 200 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19. Uviedol to pondelok v Budapešti šéf maďarského rezortu ľudských zdrojov Miklós Kásler.

V rozhovore pre komerčnú rozhlasovú stanicu InfoRádió minister povedal, že jeho odhad bude platiť v prípade, ak sa medzitým neobjaví ďalší variant nového koronavírusu a ak výrazne nestúpne počet zaočkovaných.

Pri očakávanej kulminácii piatej vlny pandémie treba podľa jeho slov rátať aj s približne 8000 až 9000 pacientmi hospitalizovanými s covidom.

Kásler pripomenul, že v rámci štvrtej vlny pandémie, ktorá vypukla vlani 7. septembra a ktorá sa vlastne ešte neskončila, do 3. januára potvrdili infekciu koronavírusom 456-tisíc ľuďom, z ktorých 17-tisíc bolo hospitalizovaných; 60 percent z nich nebolo zaočkovaných. Z 1850 pacientov napojených v uvedenom období na umelú pľúcnu ventiláciu bolo zaočkovaných 30 percent.

16:09 Rakúska polícia od utorka sprísni kontroly dodržiavania protipandemických pravidiel v obchodoch: bude sa zisťovať, či zákazníci majú požadované potvrdenie o očkovaní alebo o prekonaní ochorenia COVID-19. Ako uviedol na pondelňajšej tlačovej konferencii minister vnútra Gerhard Karner, pôjde o „prísnu akciu voči všetkým nepoučiteľným“, ktorí „sa neriadia nevyhnutnými opatreniami“. Informovala o tom agentúra APA.

Kontroly covidpasov budú v obchodoch prebiehať pri vstupe, respektíve najneskôr pri pokladni. Zástupca riaditeľa úradu kriminálnej polície Manuel Scherscher uviedol, že zhruba 81.000 prevádzok naprieč celým Rakúskom dostane videonávody s radami, ako správne postupovať pri kontrolách.

Predajcom majú tiež pomôcť zvládnuť aj prípadných agresívnych zákazníkov. Výnimku z kontrol budú mať prevádzky s nevyhnutným tovarom, akými sú napríklad supermarkety.

Kontroly sa budú týkať predajní, ktoré dosiaľ povinnosť kontrolovať pravidlo 2G (vstup len pre očkovaných alebo po prekonaní covidu) nebrali vážne. Budú sa sústreďovať najmä na osoby, ktoré majú povolený vstup len do obchodov so základným tovarom.

15:32 V Poľsku zaznamenali prvé dve úmrtia súvisiace s novým nákazlivejším koronavírusovým variantom omikron. V pondelok to oznámil hovorca poľského ministerstva zdravotníctva Wojciech Andrusiewicz, ktorého citovali agentúra TASS a Poľský rozhlas.

„Omikron je tiež nebezpečný. Zaznamenali sme najmenej dva prvé prípady úmrtí v súvislosti s novým variantom vírusu, s omikronom,“ uviedol Andrusiewicz. Zároveň dodal, že v prípade obetí išlo o dvoch mužov vo veku 92 a 85 rokov, ktorí neboli zaočkovaní proti koronavírusu.

„Títo ľudia mohli byť pravdepodobne ešte žiť, keby sa dali zaočkovať,“ dodal Andrusiewicz.

Zároveň informoval, že v Poľsku celkovo zaevidovali už 193 prípadov nákazy variantom omikron, pričom za uplynulých sedem dní ich počet vzrástol o sedem až osem percent.

15:20 Pápež František v pondelok odsúdil šírenie „nepodložených“ tvrdení o vakcínach proti ochoreniu COVID-19. V pravidelnom každoročnom prejave pred diplomatmi akreditovanými vo Vatikáne František podporil očkovanie voči koronavírusu a starostlivosť o zdravie označil za morálnu povinnosť každého človeka.

„Uvedomili sme si, že na tých miestach, kde prebiehala účinná očkovacia kampaň, sa znížilo riziko vážnych následkov tejto choroby,“ povedal najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi. Podľa Františka je preto dôležité pokračovať v snahách o dosiahnutie čo najvyššej miery zaočkovanosti, uviedla agentúra Reuters.

Pápež, ktorý je sám plne zaočkovaný proti koronavírusu, pred diplomatmi z takmer 200 krajín taktiež varoval pred ideologicky motivovanými vyjadreniami týkajúcimi sa očkovania.

„Bohužiaľ, stále viac zisťujeme, že žijeme vo svete silných ideologických rozdielov. Ľudia sa často nechajú ovplyvniť ideológiou súčasnosti, nezriedka podporovanou nepodloženými informáciami alebo nedostatočne zdokumentovanými faktami,“ uviedol.

13:23 V Indii začali v pondelok podávať tretiu posilňujúc dávku vakcíny proti koronavírusu pracovníkom v prvej línii a ľuďom starších vekových kategórií, ktorí trpia inými ochoreniami. India k tomuto kroku pristúpila v čase, keď v krajine pre nový koronavírusový variant omikron rapídne stúpa počet nových prípadov nákazy, informovala agentúra Reuters.

Stovky zdravotníckych pracovníkov a ďalších osôb z tzv. prvej línie vrátane policajtov v Indii sa v uplynulých dňoch nakazili koronavírusom.

„Vláda sa zaviazala prioritne poskytnúť ďalšiu ochranu zdravotníkom a pracovníkom v prvej línii,“ uviedol na sociálnej sieti Twitter indický minister zdravotníctva Mansuch Mándavijá.

V súvislosti s treťou vlnou pandémie a stúpajúcim počtom nových prípadov covidu poslala indická vláda v uplynulých dňoch pripomienku týkajúcu sa tretej dávky vakcíny viac ako 10 miliónom ľudí, ktorí boli zaočkovaní vakcínami Covaxin a Covishield pred deviatimi mesiacmi.

12:57 Holandsko posunulo spustenie očkovacieho programu proti ochoreniu Covid-19 pre deti do 12 rokov. Dôvodom je skutočnosť, že ministerstvo zdravotníctva objednalo prvé dávky vakcín od spoločnosti Pfizer až koncom decembra 2021, uviedli v pondelok denník Handelsblad a spravodajský server DutchNews.nl.

Ministerstvo spresnilo, že nariadenie o nákupe vakcín odkladalo dovtedy, kým poradná skupina pre zdravie nerozhodla, že výhody proticovidového očkovania detí vo veku od päť rokov prevážia nad nevýhodami. Poradná skupina stanovisko v tomto duchu predložila 10. decembra, dva týždne po tom ako k rovnakému rozhodnutiu dospela Európska agentúra pre lieky (EMA).

Väčšina detí základných škôl dostane prvú očkovaciu dávku v týždni od 24. januára. Prvá várka 800-tisíc vakcín má byť doručená do Holandska už tento mesiac.

Menšia šarža 42-tisíc dávok vakcín bola objednaná už skôr pre deti vystavené vysokému riziku infekcie kvôli iným chorobám, napríklad Downovmu syndrómu.

12:33 Francúzsky politik Stéphane Claireaux, ktorý je členom vládnej strany prezidenta Emmanuela Macrona Republika v pohybe (LREM), v pondelok oznámil, že cez víkend ho napadli protestujúci na demonštrácii proti francúzskemu covidovému zdravotnému pasu. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

K útoku na Claireauxa došlo v nedeľu, v čase, keď vo francúzskej verejnosti vyvoláva pobúrenie Macronovo oznámenie, že chce „naštvať“ nezaočkovaných ľudí a sťažiť im život tak, že sa nakoniec dajú zaočkovať proti ochoreniu COVID-19.

Claireaux je členom parlamentu za volebný obvod Saint-Pierre a Miquelon, francúzske zámorské územie v severozápadnej oblasti Atlantického oceánu, neďaleko kanadskej provincie Newfoundland a Labrador.

12:25 V niektorých krajoch v Českej republike, a napríklad aj v Prahe, už začal prevládať variant koronavírusu omikron. V televíznej relácii Raňajky s Novou to v pondelok povedal šéf českej Medziodborovej skupiny pre epidemické situácie (MeSES) Petr Smejkal. Podľa jeho mienky bude za jeden až dva týždne tento nákazlivejší variant prevládať už všade. Informácie priniesol portál TN.cz televízie Nova.

Smejkal upozornil, že aj keď je podľa doterajších poznatkov omikron menej nebezpečný, môže zahltiť nemocnice.

Je to údajne otázka niekoľkých dní, kým variant prevládne v celom Česku. „Ja si myslím, že v niektorých krajoch, napríklad aj v Prahe, už to cez tých 50 percent je. Niekde to ešte nie je. Úplne presne sa to nevie. Vlani napríklad na konci roka deltu vytláčal omikron trochu pomalšie, než si všetci mysleli,“ povedal Smejkal.

Pri omikrone je podľa Smejkala potrebné počítať s tým, že nakazených bude mnoho. „Potom je otázkou, kto bude pracovať v nemocniciach,“ povedal Smejkal.

10:41 V uplynulých troch dňoch potvrdili v Maďarsku nákazu koronavírusom 14 655 osobám. Počet nakazených od piatka do nedele stúpol za týždeň zhruba dva a pol krát. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo za posledné tri dni 167 pacientov, vyplýva z údajov operačného štábu zverejnených v pondelok na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Hospitalizovaných s covidom je 2931 pacientov, z nich 281 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Zaočkovaných je takmer 6,3 milióna obyvateľov krajiny. Dve dávky dostalo viac ako šesť miliónov a tretiu dávku už takmer 3,3 milióna ľudí.

Doterajšou bilanciou koronavírusovej pandémie v Maďarsku je 1.297.612 naka­zených a 39.947 úmrtí v spojitosti s covidom.

10:10 V nedeľu odhalili PCR testy na Slovensku ďalších 855 ľudí nakazených koronavírusom, laboratóriá celkovo vyhodnotili 4 490 odberov. V nemocniciach je v súčasnosti 2 117 ľudí s ochorením COVID-19. Za uplynulý deň pribudlo 27 obetí tohto ochorenia.

školstvo školy žiak ziaci Čítajte viac Pribudlo menej ako tisíc nakazených. Vírusu podľahlo ďalších 27 ľudí

9:36 V Taliansku od pondelka platia nové opatrenia zamerané na spomalenie šírenia ochorenia COVID-19, informovala agentúra DPA. Zákazníci musia pri návšteve hotelov, kongresových centier a reštaurácií alebo pri využívaní lyžiarskych vlekov a regionálnej a diaľkovej dopravy preukázať, že sú proti koronavírusu zaočkovaní alebo ochorenie COVID-19 prekonali.

Turisti z krajín Európskej únie môžu na zmienených miestach predložiť svoje očkovacie preukazy s QR kódom. Na nových opatrenia sa na konci minulého roka zhodla rada ministrov pod vedením premiéra Maria Draghiho.

Príslušné novozavedené obmedzenia sa dotýkajú aj každodenného života Talianov, najmä tých neočkovaných. Na vstup na mnohé miesta už nestačí negatívny výsledok testu na koronavírus, pripomína DPA.

Nové pravidlo preukazovania sa dokladom o zaočkovaní alebo vyliečení sa z covidu sa odteraz vzťahuje aj na kolektívne športy. Na zápasy môžu nastúpiť už len futbalisti, ktorí sú zaočkovaní alebo uzdravení z choroby.

8:22 V Česku pribudlo počas nedele 2 761 nových prípadov nákazy koronavírusom. To je o 836 viac než minulú nedeľu, keď ich zaznamenali 1 925. Laboratóriá urobili v nedeľu viac ako 29-tisíc testov, čo je približne o 2-tisíc menej než pred týždňom. Zvýšila sa ich pozitivita.

Prírastky nakazených v ČR sa v medzidennom porovnaní zvyšujú siedmy deň po sebe, čo je dané aj menším počtom testovaných na konci vlaňajška. V sobotu pribudlo 3 955 nových infikovaných.

Takzvané incidenčné číslo stúplo posledných sedem dní na 438 prípadov nákazy na 100-tisíc obyvateľov. Šírenie nákazy sa bude podľa odborníkov zrýchľovať aj v ďalších týždňoch, predovšetkým kvôli nákazlivejšiemu variantu omikron.

Od začiatku epidémie koronavírusu sa v ČR nakazilo vyše 2,5 milióna ľudí, teda takmer každý štvrtý obyvateľ Českej republiky. Z týchto infikovaných dosiaľ zomrelo 36 624.

V prvej polovici decembra umieralo s nákazou viac ako 100 ľudí denne. O začiatku tohto roka ministerstvo zdravotníctva eviduje zatiaľ najviac obetí v pondelok 3. januára, keď zomrelo 61 ľudí s covidom. Minulý piatok a sobotu bolo úmrtí vyše 30 a v nedeľu zatiaľ sedem. Údaje z posledných dní sa však obvykle pri ďalších aktualizáciách zvyšujú.

S covidom je v ČR hospitalizovaných 2 229 ľudí, z toho 420 sa nachádza vo vážnom stave. Ide o najnižší počet hospitalizovaných od začiatku novembra. Počet hospitalizovaných je o 670 nižší než minulú nedeľu. (novinky.cz, tasr)

6:15 Austrália od začiatku epidémie COVIDU-19 zaregistrovala vyše milióna prípadov nákazy koronavírusom. Viac ako polovicu z nich laboratóriá v krajine, kde sa rýchlo šíri variant omikron, potvrdili za posledný týždeň, napísala agentúra Reuters.

Dva najľudnatejšie austrálske štáty Nový Južný Wales a Victoria v pondelok dohromady oznámili približne 55 000 nových infekcií, čím celkový počet nakazených v Austrálii od prvého potvrdeného prípadu takmer pred dvoma rokmi vzrástol na 1,03 milióna. Ďalšie štáty a teritóriá na kontinente, kde žije takmer 26 miliónov obyvateľov, oznámia štatistiky nakazených neskôr počas dňa.

Austrália od začiatku epidémie tiež zaznamenala 2 387 úmrtí v súvislosti s COVIDOM-19. Hoci sa prudký nárast nových prípadov premietol aj do vyššieho počtu hospitalizovaných pacientov, pomer úmrtí k nakazeným nie je taký vysoký, ako pri predchádzajúcich vlnách, píše Reuters.

Naočkovaných dvoma dávkami vakcíny je 92 percent Austrálčanov starších ako 16 rokov. Stále viac ľudí sa tiež necháva očkovať treťou posilňujúcou dávkou. Austrália od pondelka ponúka vakcínu od spoločností Pfizer/BioNTech zhruba 2,3 miliónom detí od päť do 11 rokov.

Austráliu pandémia COVIDU-19 v porovnaní s európskymi krajinami alebo Spojenými štátmi zasiahla podstatne miernejšie, a to aj vďaka prísnym uzáverám a pravidlám pre vstup do krajiny.

Prísne opatrenia na vstup do Austrálie sa stali v poslednom čase opäť predmetom medzinárodnej pozornosti kvôli srbskej tenisovej hviezde Novakovi Djokovičovi, ktorému úrady vstup odopreli.

Tenista, ktorý pricestoval na Australian Open, nepredložil dostatočné dôkazy na udelenie výnimky z očkovania proti COVIDU-19. Jeho prípad v pondelok prejedná austrálsky súd. Zatiaľ nie je jasné, kedy padne verdikt.

133 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus