Najviac hoaxov sa v roku 2021 týkalo ochorenia COVID-19

Dezinformácie predstavujú podľa polície významnú bezpečnostnú hrozbu pre Slovenskú republiku. Najviac hoaxov sa v roku 2021 týkalo ochorenia COVID-19. Zasahovali všetky oblasti, ktoré sa priamo či nepriamo týkali pokračujúcej pandémie.

10.01.2022 16:33
debata (42)

V online priestore sa vyskytovali predovšetkým na jar a jeseň, teda počas druhej a tretej vlny. Vyplýva to zo Správy Policajného zboru o dezinformáciách na Slovensku v roku 2021. „Sila vplyvu dezinformácií sa ukázala nielen na miere zaočkovanosti obyvateľstva, ale vyúsťovala aj do verbálnych a fyzických útokov voči radovým predstaviteľom štátnych inštitúcií,“ skonštatovala polícia. Verbálne a fyzické útoky považuje za výsledok frustrácie šíriteľov a prijímateľov dezinformácií.

Polícia upozornila na potenciál dezinformácií spôsobiť vážne následky na zdraví a živote konkrétnych osôb, prípadne na chode verejných inštitúcií. „V zahraničí k podobným následkom masového šírenia dezinformácií už došlo,“ poznamenala. Hoaxy podľa polície vlani spôsobili aj smrť. Poukazujú na pacientov, ktorí sa po infikovaní covidom priznávali, že sa nechránili a nedali očkovať, lebo uverili dezinformáciám.

„Hlavným cieľom primárnych tvorcov dezinformácií bolo spôsobenie chaosu v spoločnosti a podkopanie dôvery v štát, ktorý priamo súvisel s vyvolávaním nenávisti a nedôvery voči štátnym inštitúciám,“ uviedla polícia. Šíritelia sledovali svoje vlastné záujmy, ktoré mali politickú alebo ekonomickú formu. Polícia tiež nevylúčila, že podporovali zahraničnopolitické záujmy cudzích štátnych mocností.

Za hlavný nástroj boja proti dezinformáciám považuje polícia efektívnu komunikáciu štátnych inštitúcií a politicky exponovaných osôb založenú na strategickej komunikácii, držiac sa princípov zrozumiteľnosti, transparentnosti a rýchlej reakcie na vývoj udalostí. Polícia sa dezinformáciám venuje na facebookovej stránke Hoaxy a podvody Polícia SR.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #hoax #pandémia #polícia SR #koronavírus