Obžalovaný v kauze tragického prievalu v Novákoch zomrel

Jeden z obžalovaných v kauze tragického prievalu v bani v Novákoch, ktorý si v novembri 2006 vyžiadal životy štyroch baníkov, zomrel.

10.01.2022 17:28
SR Nováky baňa zával Foto: ,
Pohľad zo 17. novembra 2006 do zaplavenej a zasypanej časti banskej chodby v bani Nováky, v ktorej došlo 16.novembra k závalu.
debata (3)

Uznesenie o zastavení trestného stíhania voči obžalovanému Karlovi D. Okresný súd v Prievidzi ešte nevydal. Pre TASR to potvrdil hovorca súdov v Trenčianskom kraji Roman Tarabus.

„Uznesenie o zastavení trestného stíhania proti obžalovanému, ktorý zomrel, bude vydané po doručení úmrtného listu do súdneho spisu v tejto trestnej veci. Po právoplatnosti tohto uznesenia sudca vytýči ďalší termín hlavného pojednávania,“ uviedol Tarabus.

Zával v Bani Nováky Čítajte viac Banské nešťastie už vyšetruje komisia

Kauzou tragického prievalu v bani sa mal súd naposledy zaoberať 29. novembra 2021. „Pred týmto termínom bolo súdu doručené ospravedlnenie obžalovaného K. D., v ktorom uviedol, že sa nemôže na hlavnom pojednávaní zúčastniť z dôvodu liečby, a zároveň nesúhlasil, aby sa hlavné pojednávanie konalo v jeho neprítomnosti. Termín pojednávania bol preto zrušený,“ doplnil Tarabus.

Siedmi unikli

Obžalovaní z prečinu všeobecného ohrozenia v kauze prievalu sú štyria riadiaci pracovníci Hornonitrianskych baní Prievidza, Dalibor R., Karel D., Jozef H. a Stanislav V., ktorým v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov. Obžaloba im okrem iného kladie za vinu, že napriek tomu, že niekoľko dní pred tragédiou dochádzalo k prítokom vody na predmetný úsek a dva dni pred prievalom boli na tomto mieste, nevyhodnotili tieto prívaly vody ako príznaky prievalu, nevykonali potrebné opatrenia a vec neoznámili Obvodnému banskému úradu v Prievidzi.

SR Handlová Deň bielych ruží spomienka TNX Čítajte viac Handlová: Desať rokov od najväčšej tragédie v dejinách novodobého slovenského baníctva

K prievalu došlo 16. novembra 2006 v ranných hodinách v siedmom ťažobnom poli. Rozbahnené nadložné íly zasiahli stenový porub a prístupové chodby. V blízkosti postihnutého porubu sa v tom čase nachádzalo 11 baníkov, siedmim z nich sa podarilo uniknúť, ale štyria zostali pod závalom a zahynuli.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nováky #baníctvo #prieval v Bani Nováky