Pellegrini kritizuje to, pod čo sa sám podpísal: povinné očkovanie

Ministerstvo obrany odmieta, že by bolo očkovanie proti ochoreniu COVID-19 povinné pre všetkých vojakov Ozbrojených síl. Uviedlo to v reakcii na tvrdenia šéfa Hlasu Petra Pellegriniho, ktorý v pondelok kritizoval povinnosť očkovania vojakov.

10.01.2022 20:18
debata (6)

Ministerstvo vysvetlilo, že povinné očkovanie sa podľa doplnku nariadenia náčelníka Generálneho štábu OS SR týka napríklad vojakov, ktorí chodievajú na zahraničné služobné cesty, na výcvik a cvičenia či pôsobia v medzinárodnom krízovom manažmente.

„Zámerom je nutné udržanie akcieschopnosti OS SR a pripravenosť na plnenie stanovených úloh a v neposlednom rade to od nás vyžadujú partnerské krajiny, v ktorých vojaci pôsobia,“ spresnila hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková. Doplnila, že povinné očkovanie sa týka aj novoprijímaných vojakov.

hlas pellegrini Čítajte viac Pellegrini žiada Kollára zvolať okrúhly stôl alebo predložiť novelu ústavy

Pellegrini vyhlásil, že s informáciami o povinnom očkovaní sa na neho pred Vianocami obrátili členovia armády z Trenčína. „Vedenie im nariaďuje, aby do 21. januára 2022 povinne absolvovali očkovanie proti ochoreniu COVID-19 a aby v zmysle pokynov Národného centra zdravotníckych informácií absolvovali druhú a tretiu dávku,“ povedal. Pripúšťa diskusiu o možnej referendovej otázke o súhlase ľudí s povinným očkovaním proti ochoreniu COVID-19.

Rezort obrany pripomenul, že povinnosť podrobiť sa očkovaniu umožňuje zákon o štátnej službe a bol prijatý vládou, ktorej súčasťou bol aj Pellegrini. Ten na pondelkovej tlačovej konferencii vyjadril nesúhlas s povinným očkovaním proti COVID-19, nie s povinným očkovaním vo všeobecnosti.

Ministerstvo požiadalo príslušníkov Ozbrojených síl, aby nešírili paniku a informácie, z ktorých politici vyberajú čiastkové a z kontextu vytrhnuté state.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #armáda SR #povinné očkovanie #koronavírus