Čaputová Fialovi: Budeme si rozumieť. S Kollárom diskutovali aj o pandémii

Premiéri Česka a Slovenska Petr Fiala a Eduard Heger sa pri svojej dnešnej schôdzke zhodli, že jadro musí byť súčasťou energetického mixu oboch krajín. Hovorili aj o českom predsedníctve v Rade Európskej únie a slovenskom vo Visegrádskej skupine, ktoré obe krajiny čakajú v druhom polroku tohto roku, o bezpečnosti alebo o koronavírusovej pandémii. Premiéri to povedali na tlačovej konferencii.

11.01.2022 12:10 , aktualizované: 19:56
fiala heger Foto: ,
Český premiér Petr Fiala (vľavo) a predseda vlády SR Eduard Heger.
debata (59)

Heger ocenil, že Fialova prvá zahraničná cesta vo funkcii tradične smerovala na Slovensko. Označil to za symboliku krátko po Novom roku, ktorý Česi a Slováci naposledy v jednom štáte oslavovali pred 30 rokmi. Česko Heger považuje za najdôležitejšieho politického aj ekonomického partnera. Fiala doplnil, že si nevedel predstaviť, že by ako prvú navštívil inú krajinu ako Slovensko. Oba štáty podľa neho majú priateľské vzťahy na mnohých úrovniach.

Premiéri sa zhodli, že budú zastávať spoločnú pozíciu ohľadom energetickej politiky. Spoločným českým a slovenským záujmom je podľa nich zahrnutie jadra do energetického mixu ako trvalého čistého zdroja. Uhlíkovú neutralitu je nutné podľa Fialu dosiahnuť bez sociálno-ekonomických dopadov, nie na úkor občanov. Heger v tejto súvislosti spomenul, že každá krajina má inú štartovaciu pozíciu a je nutné to rešpektovať.

Predsedníctvo Česka v EÚ a Slovenska vo V4 môžu byť podľa Hegera príležitosťou na to, aby obe krajiny spoločne udávali tón a smerovali politiku v európskom priestore. Zdôraznil, že oba kabinety sú proeurópske a zakladajú vládnutie na hodnotách právneho štátu a rešpektovaní ľudských práv.

Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala (vpravo) a predseda...
+7Český premiér Petr Fiala.

Fiala nechcel konkretizovať priority predsedníctva v EÚ, s Hegerom sa ale dohodli, že Česko a Slovensko sa o nich budú vzájomne informovať. „Budeme sa ich snažiť zladiť tak, aby to dohromady dávalo nejaký zmysel a prinieslo to čo najlepší výsledok,“ dodal český premiér.

Čaputová: V novej českej vláde má Slovensko partnera, s ktorým si bude rozumieť

V novej českej vláde má Slovensko partnera, s ktorým si bude rozumieť, uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová po tom, čo v utorok privítala Fialu. Na sociálnej sieti uviedla, že je rada, že prvé kroky českých aj slovenských ústavných činiteľov smerujú vždy vzájomne do hlavných miest krajín.

„Symbolicky to potvrdzuje pretrvávajúcu blízkosť medzi našimi národmi a krajinami,“ uviedla hlava štátu. S českým premiérom prezidentka hovorila nielen o vzájomných vzťahoch, ale aj o výzvach, ktoré v súčasnosti pred krajinami stoja. „Naše spoločnosti čelia pokračujúcej pandémii a jej zdravotným, sociálnym a hospodárskym následkom. V oboch krajinách musíme riešiť nárast cien energií a rastúcu infláciu a jej dosahy na životné náklady našich občanov či prevádzku podnikov. Oboch nás tiež znepokojuje rastúce napätie v našom východnom susedstve,“ povedala Čaputová. Ako správne riešenie vidia podľa slov hlavy SR pokračovanie diplomatických rokovaní a dialógu o bezpečnosti v Európe. „Zhodli sme sa, že v 21. storočí pokusy o rozdelenie sfér vplyvu v Európe nemajú žiadne miesto,“ poznamenala.

Od rozdelenia Československa tento rok uplynie 30 rokov. „Stále však dokážeme navzájom zdieľať svoje starosti a tešiť sa z úspechov našich krajín. Popriala som Petrovi Fialovi a jeho vláde veľa úspechov a tiež úspešné predsedníctvo v Rade Európskej únie v druhom polroku tohto roka,“ dodala prezidentka.

S Kollárom aj o pandémii

Bilaterálne vzťahy Slovenska a Českej republiky, súčasná pandemická situácia či ekonomické problémy boli témami stretnutia predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára a Fialu. Na rokovaní sa zúčastnila aj poslankyňa Národnej rady SR Monika Kozelová, ktorá je zároveň predsedníčkou parlamentnej skupiny priateľstva s Českou republikou.

„Obdivujem Slovensko a moja návšteva len potvrdzuje naše dobré a priateľské vzťahy,“ povedal český predseda vlády, pričom vyzdvihol vysokú úroveň medziparlamentnej spolupráce. Predseda parlamentu doplnil, že si veľmi váži nadštandardné vzťahy medzi Českou a Slovenskou republikou. „Česi a Slováci majú spoločnú históriu a naše rodinné prepojenia sú viditeľné vo všetkých aspektoch aj v súčasnosti,“ dodal šéf slovenského parlamentu.

Jednou z tém bilaterálneho rokovania bola aj pandemická situácia. „V našej krajine sa snažíme obmedzovať zahraničné pracovné cesty, ako aj osobné kontakty medzi ľuďmi,“ uviedol český premiér. Obaja ústavní činitelia sa zhodli, že prvotný šok z pandémie odznel, ale spoločnosť je zo situácie unavená. „Náš národ je ubolený. Gastrosegment, cestovný ruch a podnikatelia trpia. A je možné, že nás čakajú ešte väčšie problémy, ako napríklad rast cien hypoték či úverov. Pozitívum vidím aspoň v tom, že nám výrazne nestúpla miera nezamestnanosti,“ vysvetlil Kollár.

Časť rokovania venovali aj diskusii o ekonomických problémoch, ktoré trápia obe krajiny. Vyslovili znepokojenie nad zvyšovaním cien energií, infláciou či dosahoch pandémie nového koronavírusu na podnikateľov. „Vidím problém aj v malých obciach, pretože sa tu výrazne znižuje kvalita života. Chceme bojovať aj proti inflácii, aj keď to nebude jednoduché,“ povedal Fiala. Podobné obavy má aj šéf slovenského parlamentu.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Petr Fiala #Boris Kollár #Eduard Heger #Zuzana Čaputová