Šikuta považuje trestné oznámenie Fica na sudcov za neprimeraný tlak

Trestné oznámenia podané advokátmi Marekom Parom a Pavlom Gašparom na dvoch sudcov Najvyššieho súdu (NS) SR pre podozrenie zo spáchania trestného činu marenia rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR považuje predseda NS SR Ján Šikuta za vytváranie neprimeraného tlaku.

11.01.2022 17:39
šikuta Foto:
Predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta.
debata (20)

Upozornil, že z nálezu Ústavného súdu SR nevyplýva pokyn, aby Najvyšší súd príkazom prepustil sťažovateľa Norberta Bödöra z väzby.

Súdy sa mali podľa jeho slov len vysporiadať s konzekvenciami, vyplývajúcimi z tohto nálezu v rámci väzobného rozhodovania o sťažovateľovej väzbe po podaní obžaloby. „Vo všeobecnosti akékoľvek vyjadrenia, prispievajúce k znižovaniu dôvery v súdy či k znevažovaniu sudcov, nie sú v žiadnom prípade namieste. Vyjadrenia politikov však mimo odbornú diskusiu ako sudca a predseda súdu z princípu nekomentujem, avšak predmetné podané trestné oznámenia na sudcov Najvyššieho súdu už považujem za neprimeraný tlak,“ podotkol Šikuta.

Robert Fico Čítajte viac Fico žaluje na Najvyšší súd a žiada: Prepustite Bödöra

Vyhlásil, že s oboma sudcami senátu 4T NS SR, ktorých sa týka podané trestné oznámenie, v utorok komunikoval. „Zhodli sme sa, že vzhľadom na fakt, že ako sudcovia nepodliehame a podliehať nemôžeme akémukoľvek verejnému, a teda ani politickému tlaku, na tomto princípe zotrvávame,“ zdôraznil.

Advokáti Para a Gašpar podali na GP SR trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu marenia rozhodnutia ÚS SR voči Pavlovi Farkašovi a Martine Zeleňákovej. V pondelok (10. 1.) o tom informovali na spoločnej tlačovej konferencii s lídrom opozičného Smeru Robertom Ficom. Ten vyhlásil, že ÚS SR konštatoval porušenie ústavných i ľudských práv obvineného Bödöra, ktorý je aktuálne vo väzbe.

Norbert Bödör Čítajte viac Kauza Dobytkár s Bödörom a Kvietikom má ísť pred súd koncom februára
20 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #Norbert Bödör #Ján Šikuta