Občianske preukazy by mohli zahŕňať odtlačky prstov a podobu tváre

Občianske preukazy by mohli po novom obsahovať odtlačky prstov a podobu tváre vo forme biometrických údajov. Zapisovať by sa mali do elektronického čipu. Nasnímanie odtlačkov prstov by malo byť povinné pre osoby od 12 rokov. Vyplýva to z návrhu novely zákona o občianskych preukazoch, ktorú v stredu schválila vláda.

12.01.2022 13:47
debata (39)

„Nový občiansky preukaz bude obsahovať elektronický čip s duálnym rozhraním a kód na odblokovanie bezpečnostného osobného kódu. Občiansky preukaz bude tiež obsahovať prístupové číslo karty – CAN (Card Access Number). Toto číslo bude priamo vyobrazené na prednej strane občianskeho preukazu v na to určenej zóne a bude slúžiť na prístup k údajom v čipe občianskeho preukazu,“ priblížilo Ministerstvo vnútra SR.

Vzhľadom na povinnosť podrobiť sa nasnímaniu odtlačkov prstov pri podaní žiadosti sa zo zákona navrhuje vypustiť možnosť podať žiadosť o vydanie občianskeho preukazu prostredníctvom portálu ministerstva vnútra.

Rezort chce zároveň upraviť zákon o správnych poplatkoch. Definuje v ňom, kto je oslobodený od poplatkov spojených s držbou občianskeho preukazu. „Dôvodom zmien v zákone o cestovných dokladoch je potreba úpravy niektorých ustanovení tak, aby boli jednoznačné a aby reagovali na potrebu aplikačnej praxe pri vydávaní cestovných dokladov,“ dodal predkladateľ.

Žiadateľ o pas by už nemusel uvádzať v žiadosti o vydanie dokladu adresu pobytu. „Cestovný pas je viazaný na občianstvo žiadateľa a existuje množstvo našich občanov, ktorí nikdy nemali pobyt na území SR a s uvádzaním adresy pobytu mali množstvo komplikácií,“ zdôvodnil minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Rezort tiež navrhol, aby občania starší ako 15, ale mladší ako 18 rokov pri podávaní žiadosti o pas mohli predložiť súhlas rodiča či zákonného zástupca bez notárskeho overenia jeho podpisu.

Návrhom zákona rezort reaguje na európske nariadenia o posilnení zabezpečenia preukazov totožnosti občanov Európskej únie a dokladov o pobyte vydávaných občanom Únie a ich rodinným príslušníkom. Zohľadňuje aj požiadavky vyplývajúce z aplikačnej praxe a spoločenský vývoj.

Navrhovaná účinnosť zákona je od 1. mája 2022.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #občiansky preukaz