Francúzi pridali nezaočkovaným ďalšie obmedzenia, Briti skracujú karanténu

Francúzi bez očkovania budú mať zakázaný vstup do reštaurácií a kultúrnych zariadení, nebudú môcť cestovať na dlhšie vzdialenosti vlakom či lietadlom.

13.01.2022 06:15 , aktualizované: 23:34
debata (147)
Počet vykonaných testov

Počet testov, ktoré boli vykonané v jednotlivé dni

počet testov za deň
celkový počet testov

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:33 Britská polícia nebude vyšetrovať večierky, ktoré sa konali v oficiálnej rezidencii premiéra Borisa Johnsona počas lockdownov, pokiaľ interné vládne vyšetrovanie nenájde dôkazy o trestných činoch. S odvolaním sa na metropolitnú políciu o tom informovala agentúra Reuters. Británia uviedla, že za uplynulý deň sa v krajine nakazilo koronavírusom ďalších viac ako 109-tisíc ľudí.

„Metropolitná polícia je v súvislosti s vyšetrovaním v neustálom kontakte s Úradom vlády. Ak vyšetrovanie odhalí dôkazy o správaní, ktoré by mohlo byť trestným činom, budú odovzdané metropolitnej polícii na ďalšie posúdenie,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Británia koronavírus Johnson opatrenia omikron Čítajte viac Z Downing Street sa v čase covidu stala párty oáza: Prineste si vlastný „chľast“

Johnson je pod paľbou kritiky opozície aj niektorých straníkov po správach o niekoľkých večierkoch v priestoroch premiérovho sídla v čase predvlaňajších prísnych opatrení proti šíreniu koronavírusu. Naposledy médiá informovali o záhradnej párty v Downing Street, na ktorej Johnson pripustil svoju účasť. Povedal, že sa domnieval, že ide o pracovnú schôdzku, ktorej konanie zodpovedalo vtedajším reštrikciám. Za večierok sa však ospravedlnil.

Najmenej päť údajných večierkov, ktoré sa v čase uzáver konali vo vládnych budovách, momentálne prešetruje vládna úradníčka Sue Grayová. Okrem záhradnej párty išlo o vianočné večierky či popracovné stretnutie zamestnancov. Grayová má vydať svoju správu do konca mesiaca.

Virus Outbreak Britain Čítajte viac Premiéra Johnsona potápa vianočná párty

Za uplynulý deň pribudlo v Británii 109 133 zachytených prípadov covidu, čo je zhruba o 20 000 menej ako v stredu. Ide tiež asi o 24-percentný pokles nových prípadov v porovnaní s minulým týždňom. S chorobou covid zomrelo za uplynulý deň ďalších 335 ľudí, deň predtým ich bolo 398. Za posledný týždeň vzrástol počet úmrtí s koronavírusom o 67 percent v porovnaní s predchádzajúcim týždňom.

23:24 Francúzsko za uplynulý deň zaznamenalo ďalších 305 322 prípadov nákazy koronavírusom, čo je o niekoľko desiatok tisíc menej ako v rekordný utorok aj menej ako v stredu. Sedemdňový priemer počtu nakazených ale ďalej stúpa, informovalo dnes ministerstvo zdravotníctva. Pozitívny test mal aj minister zdravotníctva Olivier Véran, ako oznámil na twitteri. Choroba covid-19 má u neho ľahký priebeh, uviedla stanica BFM TV, ktorá sa odvoláva na jeho spolupracovníkov.

„Práve som mal pozitívny test na covid. V dôsledku toho idem do izolácie a naďalej budem plniť svoje povinnosti na diaľku,“ napísal Véran.

Minister sa v stredu ráno zúčastnil rokovania vlády a popoludní sa prostredníctvom covidovej aplikácie TousAntiCovid (Všetci proti covidu) dozvedel, že sa stretol s nakazenou osobou. Prvý test mu vyšiel negatívny a keď sa u neho objavili ľahké príznaky choroby, urobil si druhý test, ktorý už vyšiel pozitívny, opisuje okolnosti agentúra AFP.

V stredu večer Francúzsko oznámilo, že za uplynulý deň registruje bezmála 362 000 nových prípadov covidu. V utorok zaznamenala najvyšší prírastok nakazených od začiatku epidémie, a to 368 149. Denný priemer nakazených za posledný týždeň dnes vzrástol z 287 600 na 294 000, vyplýva zo štatistík ministerstva. Denné počty infikovaných prekročili kvôli šíreniu variantu omikron hranicu 300 000 už päťkrát.

Vo Francúzsku, ktoré má približne 67 miliónov obyvateľov, sa od začiatku pandémie koronavírus potvrdil u viac ako 13 miliónov ľudí, z ktorých cez 127 000 v súvis­losti s covidom-19 zomrelo. Uvádza to americká Univerzita Johnsa Hopkinsa (JHU), ktorá vývoj pandémie sleduje celosvetovo.

23:01 Americký prezident Joe Biden je sklamaný z rozhodnutia Najvyššieho súdu, ktorý zablokoval jeho opatrenie týkajúce očkovania alebo testovania v stredných a veľkých firmách s viac ako 100 zamestnancami.

Ako vysvetlila agentúra AFP, na základe Bidenovho opatrenia mali mať ľudia pracujúci vo firmách s viac ako 100 zamestnancami povinnosť dať sa zaočkovať dvoma dávkami vakcíny proti koronavírusu alebo podstupovať pravidelné týždenné testovanie a nosiť rúška.

Biden vo svojej reakcii na rozhodnutie súdu vyjadril poľutovanie, že súd nebral do úvahy rozumné požiadavky „založené na vede aj zákone“. Súčasne však vyzval zamestnávateľov, aby „urobili správnu vec“ na ochranu zdravia Američanov i na prospech ekonomike.

22:36 Americký prezident Joe Biden oznámil plán vyslať ďalšie tímy armádnych zdravotníkov na pomoc nemocniciam tvrdo zasiahnutým aktuálnou vlnou covidu-19. V prejave spomenul šesť tímov o celkom 120 ľuďoch, pričom podľa Bieleho domu ide o začiatok rozmiestnenia 1000 dodatočných posíl. Prezident zároveň poveril svoj protiepidemický tím nákupom ďalších 500 miliónov covidových testov pre bezplatnú distribúciu Američanom, zatiaľ čo testy z prvej polmiliardovej várky si ľudia budú môcť objednávať od budúceho týždňa.

Opatrenia prichádzajú v momente, keď v Spojených štátoch ďalej silnie rekordná vlna epidémie. Krajina s viac ako 330 miliónmi obyvateľov registruje skoro 800 000 nových nákaz denne a v nemocniciach tam prvýkrát leží vyše 150 000 pacientov s koronavírusom. Takmer 25 500 z nich je podľa najnovších údajov ministerstva zdravotníctva na jednotkách intenzívnej starostlivosti. To je menej ako pred rokom alebo na začiatku septembra, kombinácia náporu pacientov a absencií nakazených zdravotníkov však dostáva nemocnice naprieč Spojenými štátmi do veľkých problémov.

Federálna vláda od konca novembra vyslala do rôznych kútov krajiny 800 vojakov a ďalších pracovníkov, aby pomáhali so starostlivosťou o chorých či s testovaním. Teraz chce poskytnúť ďalších 1 000 ľudí, pričom prvých šesť tímov zamieri do nemocníc v Michigane, New Jersey, New Yorku, Nového Mexika, Ohia a Rhode Islande.

„Dnes poverujem svoj tím, aby obstaral dodatočných 500 miliónov testov, ktoré budú bezplatne distribuované,“ oznámil Biden ďalší krok v boji proti covidu. Jeho vláda tesne pred Vianocami avizovala prvý nákup rovnakého množstva testov na domáce použitie, zatiaľ ale tieto sady nie sú ľuďom k dispozícii. Podľa najnovších informácií bolo objednaných len asi 50 miliónov, šéf Bieleho domu ale dnes uviedol, že vláda budúci týždeň spustí web na ich objednávanie.

Biden zároveň znovu vyzval doteraz neočkovaných obyvateľov USA, aby si nechali podať niektorú z bezpečných a účinných vakcín, apeloval tiež na zakrývanie dýchacích ciest na verejnosti. „Viem, že sme všetci na prahu tohto nového roku frustrovaní. Omikron spôsobuje milióny infekcií a rekordnú hospitalizáciu,“ povedal prezident k novému variantu. Podľa denníka The New York Times neschopnosť dostať covid-19 pod kontrolu prispieva na konci prvého roka jeho mandátu k poklesu Bidenovej popularity. Prezident vstupoval do úradu so sľubom, že Spojené štáty vyvedie z pandémie.

21:49 Najvyšší súd v Spojených štátoch zablokoval protiepidemické opatrenie administratívy prezidenta Joea Bidena, ktoré požaduje, aby ľudia pracujúci v amerických firmách s viac ako stovkou zamestnancov boli očkovaní proti covidu-19, alebo sa pravidelne testovali na koronavírus. Súd ale Bidenovej administratíve umožnil presadzovať nariadenie o povinnej vakcinácii pre časť zdravotníkov, uvádza sa v rozhodnutí.

Súd rozhodol po tom, čo si minulý piatok vypočul argumenty v právnom spore o pravidlá, ktorých cieľom je zvýšiť zaočkovanosť v USA a bezpečnosť na pracoviskách aj v zdravotníckych zariadeniach.

Sudcovia boli v oboch opatreniach rozdelení. V prípade nariadenia vo veľkých firmách rozhodli v pomere šesť k trom, pričom väčšinu tvorilo šesť konzervatívnych sudcov. Traja liberálni sudcovia sa vyslovili proti zablokovaniu nariadenia. V prípade zdravotníkov sudcovia hlasovali v pomere päť ku štyrom. K liberálnym sudcom sa pridal predseda najvyššieho súdu John Roberts a sudca Brett Kavanaugh.

Podľa Úradu pre bezpečnosť a zdravie na pracovisku (OSHA) sa pravidlo regulujúce veľké firmy týkalo viac ako 80 miliónov pracovníkov.

Federálny odvolací súd v Cincinnati v decembri najprv zvrátil verdikt nižšej inštancie a rozhodol, že vakcinačné nariadenie namierené proti firmám s viac ako stovkou zamestnancov môže nadobudnúť platnosť. Opatrenia oznámené na konci novembra potom napadli na súdoch štáty vedené republikánskymi politikmi, konzervatívne skupiny aj niektoré podniky, uviedla agentúra Reuters. Najvyšší súd dnes zablokoval rozhodnutie odvolacieho súdu v Cincinnati zo 17. decembra, ktoré umožnilo, aby nadobudlo účinnosť.

Najvyšší súd dnes ale schválil nariadenie, ktoré vyžaduje, aby boli očkovaní všetci zamestnanci zdravotníckych zariadení, ktoré dostávajú peniaze z vládnych programov verejného zdravotného poistenia. Opatrenie sa týka zhruba desiatich miliónov zdravotníkov z približne 76 000 zariadení.

Sudcovia zrušili rozhodnutie federálnych sudcov v Missouri a Louisiane, ktoré blokovali túto politiku v 24 štátoch, a umožnili tak administratíve presadzovať ju takmer na celoštátnej úrovni. V Texase bolo opatrenie zablokované súdom nižšej inštancie v samostatnom spore, ktorý nebol predmetom konania pred Najvyšším súdom. Vybraní zdravotníci musia byť na základe pokynov očkovaní do konca februára.

21:31 Po konzultácii s lekárom môže v Maďarsku dostať ktokoľvek už aj štvrtú dávku očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19. Príslušné nariadenie bude zverejnené ešte tento týždeň. Oznámil to vo štvrtok v Budapešti šéf úradu vlády Gergely Gulyás. Dodal, že zdravotníci sa zatiaľ štvrtou dávkou nebudú musieť povinne očkovať.

Minister rezortu ľudských zdrojov Miklós Kásler pred niekoľkými dňami povedal, že pri ochrane pred nákazou bude potrebná aj štvrtá dávka očkovacej látky, uviedla na svojej webstránke komerčná rozhlasová stanice Klubrádió. Premiér Viktor Orbán pritom vlani v decembri vyhlásil, že by sa nerád nechal očkovať štvrtýkrát.

Proti covidu je v takmer desaťmiliónovom Maďarsku zaočkovaných už takmer 6,3 milióna ľudí, za uplynulý týždeň ich pribudlo 26 000. Dve dávky vakcíny podali vyše šiestim miliónom, z ktorých aj tretiu dávku už dostalo 3 306 370 osôb.

21:05 Obyvatelia Grécka vo veku 60 a viac rokov, ktorí sa odmietajú dať zaočkovať proti covidu, budú musieť platiť každý mesiac 100-eurovú pokutu. Opatrenie začne platiť od nedele, oznámila vo štvrtok grécka vláda.

Grécky minister zdravotníctva Thanos Plevris zároveň uviedol, že s testovaním na nový koronavírus pomôže aj armáda. V blízkosti kasární bude podľa jeho slov zriadených ďalších 50 bezplatných testovacích miest. K takémuto kroku pristúpila vláda v dôsledku dlhých radov, aké sa kvôli testovaniu tvorili pred lekárňami.

Ministerstvo zdravotníctva už v stredu oznámilo, že sa rozhodlo do 23. januára predĺžiť epidemiologické obmedzenia týkajúce sa barov a reštaurácií. Konkrétne ide o limitovaný počet zákazníkov, ktorí môžu sedieť pri jednom stole a tiež zákaz púšťania hudby v týchto prevádzkach.

Grécke zdravotníctvo čelí v ostatných týždňoch čoraz väčšiemu náporu pre šírenie vysokonákazlivého koronavírusového variantu omikron. Od začiatku nového roka v tejto krajine denne pribúda 20 000 až 50 000 prípadov nákazy.

Grécka vláda sa tak rozhodla povolať do štátnych nemocníc približne 90 lekárov zamestnaných v súkromných inštitúciách. Ide najmä o anestéziológov a pľúcnych špecialistov, uvádza agentúra DPA. Počnúc štvrtkom začali pôsobiť v štátnych nemocniciach prevažne na severe Grécka.

Vláda už v novembri takto do štátnych zdravotníckych zariadení v Solúne povolala desiatky lekárov zo súkromných nemocníc. Takýto krok jej umožňuje legislatíva z roku 2020, ktorá vznikla v reakcii na rozsah epidémie v krajine. V súlade s predmetným zákonom hrozia postihy lekárom, ktorí by takýto presun odmietli.

20:15 Anglicko skráti od pondelka dĺžku karantény pri nákaze koronavírusom zo siedmich dní na päť. Oznámil to britský minister zdravotníctva Sajid Javid, informuje agentúra DPA.

Javid pred poslancami Dolnej snemovne britského parlamentu povedal, že podľa údajov britského Úradu pre zdravotnú bezpečnosť (UKHSA) približne dve tretiny ľudí pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19 už koncom piateho dňa karantény nie sú infekční.

Podľa Javida tak od pondelka budú môcť nakazení covidom ukončiť karanténu na šiesty deň – po vykonaní dvoch antigénových testov s negatívnym výsledkom na piaty a šiesty deň izolácie.

Na základe doterajšieho usmernenia UKHSA ľudia v Anglicku museli ísť do izolácie na najmenej šesť dní od nástupu príznakov ochorenia alebo pozitívneho výsledku testu – podľa toho, čo bolo skôr. Karanténu bolo možnú ukončiť na siedmy deň po vykonaní dvoch antigénových testov s negatívnym výsledkom na šiesty a siedmy deň karantény.

DPA pripomína, že britská vláda bola pod rastúcim tlakom verejnosti, aby pravidlá v Anglicku prispôsobila opatreniam v Spojených štátoch, kde bola dĺžka karantény skrátená na päť dní.

18:58 V Číne zatvorili dve nemocnice v meste Si-an, ktoré sa momentálne už tri týždne nachádza v lockdowne z dôvodu šírenia koronavírusu. Pacientov nebudú prijímať až dovtedy, kým nenapravia chyby súvisiace s prísnym uplatňovaním protipandemických pravidiel. Tie okrem iného viedli k odmietnutiu starostlivosti o ženu vo vysokom štádiu tehotenstva, ktorá neskôr potratila. O dočasnom uzavretí nemocníc informovali vo štvrtok tamojší predstavitelia, píše agentúra AFP.

Minulý týždeň sa museli poprední zdravotnícki predstavitelia v Si-ane, hlavnom meste čínskej provincie Šen-si, verejne ospravedlniť po tom, čo boli na sociálnych sieťach zverejnené znepokojivé fotografie a videá. Tie zachytávali napríklad ženu v ôsmom mesiaci tehotenstva, ktorá pred jednou z miestnych nemocníc sedela na plastovom stolčeku v kaluži krvi. Ošetriť ju odmietli z dôvodu, že jej negatívny test na covid tesne prekročil 48-hodinovú lehotu platnosti.

Okrem tohto incidentu došlo k tragickému prípadu i v ďalšej z tamojších nemocníc. Miestna obyvateľka uviedla, že minulý týždeň zomrel jej otec po tom, čo pre „pravidlá súvisiace s pandémiou“ nedostal zdravotnícku pomoc napriek tomu, že trpel ochorením srdca.

Obe nemocnice dostali varovanie a museli „pozastaviť prevádzku na tri mesiace s cieľom napraviť (pochybenia)“. Na opätovné otvorenie budú potrebovať povolenie.

Zdravotnícka komisia v meste Si-an v štvrtkovom vyhlásení uviedla, že obe nemocnice „zlyhali v plnení si povinnosti zachraňovať životy“.

„Viedlo to k oneskoreniam pri záchrane, diagnostike a liečbe kriticky chorých pacientov, vzbudilo to širokú pozornosť verejnosti a malo to zlý dosah na spoločnosť,“ uviedli zdravotnícke úrady.

Prvá zo spomínaných nemocníc dostala nariadenie suspendovať svojho generálneho manažéra a prepustiť viacerých zamestnancov; v druhej z nich nariadili odvolať riaditeľa i jeho zástupcu, ako aj hlavnú sestru na ambulantnom oddelení.

Mestská samospráva čelí rozsiahlej kritike za spôsob, akým bojuje s koronavírusovou krízou. Mnohí obyvatelia Si-anu sa sťažujú, že nemajú prístup k potravinám a každodenným potrebám, pretože z dôvodu lockdownových obmedzení nesmú opustiť svoje domovy.

V Si-ane od 9. decembra potvrdili vyše 2000 prípadov nákazy – v posledných dňoch sa však ich počet znižuje, vo štvrtok hlásili len šesť novoinfikovaných.

18:24 Švédsko za posledný deň zaznamenalo 25 215 novo nakazených koronavírusom. Podľa agentúry Reuters je to najviac od začiatku epidémie covidu-19 v škandinávskej krajine. Švédsky úrad pre verejné zdravie uviedol, že pri naplnení najhoršieho možného scenára budú denné prírastky na konci januára viac ako dvakrát vyššie ako teraz.

Švédsko kvôli novej vlne spôsobenej nákazlivejším variantom omikron nedávno sprísnilo koronavírusové reštrikcie a vyzvalo ľudí, aby pracovali z domu.

„Prepočty v aktualizovaných scenároch úradu pre verejné zdravie ukazujú na masívny nárast šírenia infekcie počas ďalších dvoch týždňov s vrcholom na konci januára,“ uviedol v dnešnom vyhlásení zdravotnícky úrad. Dodal, že podľa najhoršieho scenára by v desaťmiliónovom Švédsku mohlo v čase vrcholu súčasnej vlny pribúdať približne 69-tisíc nových prípadov koronavírusovej nákazy denne.

17:38 Poradný orgán pre otázky očkovania pri nemeckom Inštitúte Roberta Kocha (RKI) dnes odporučil takzvanú posilňovaciu dávku vakcíny proti covidu-19 u všetkých detí a mladistvých vo veku 12 až 17 rokov. Vakcína americko-nemeckého výrobcu Pfizer/BioNTech by sa mala aplikovať najskôr tri mesiace od podania druhej dávky, informovala agentúra DPA.

„Súčasná situácia s prudkým nárastom počtu prípadov spôsobených variantom omikron a možnými negatívnymi dôsledkami pre zdravotnícky systém v Nemecku vyžaduje predĺženie očkovacej kampane,“ uviedla Stála očkovacia komisia (STIKO) pri RKI.

Nemecko je podľa agentúry Reuters jednou z prvých krajín na svete, ktorá takéto odporúčanie vydala. Medzi krajinami, ktoré tak už urobili, sú Spojené štáty, Izrael a Maďarsko. Európska agentúra pre lieky (EMA) stanovisko k posilňovacím dávkam u detí a mladistvých doteraz nezaujala.

16:56 Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) pripustil možnosť skrátenia karantény pri ochorení COVID-19. Skonštatoval, že situáciu budú pravidelne prehodnocovať a reagovať na jej vývoj.

„Pokiaľ to bude prebiehať podobne ako v iných krajinách, tak sa to dotkne, samozrejme, viacej oblastí, viacej segmentov. Samozrejme, budeme reagovať na situáciu v spoločnosti. Možnosť skracovania karantény tu je. Zatiaľ nemá medicínsky ani odborný dôvod,“ uviedol Lengvarský.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) potvrdil, že o tejto možnosti v koalícii rokujú už dlhšie. Viaceré krajiny vo svete pristupujú k skráteniu povinnej karantény pri ochorení COVID-19 v súvislosti s variantom omikron. Aj na Slovensku už rôzne združenia upozorňujú na možný masívny výpadok zamestnancov, ktorý by táto vlna mohla priniesť.

16:31 Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) eviduje 6936 zaočkovaných detí vo veku od piatich do 11 rokov proti ochoreniu COVID-19. V čakárni ich je registrovaných 527. Pre TASR to uviedla hovorkyňa NCZI Alžbeta Sivá. „Skutočná účinnosť vakcíny u vekovej skupiny vo veku päť až 11 rokov sa odhaduje medzi 67,7 a 98,3 percenta,“ spresnila Sivá.

Medzi najčastejšie nežiaduce účinky po očkovaní podľa Národného portálu zdravia (NPZ), ktorý spravuje NCZI, patria bolesť v mieste vpichu, únava, bolesť hlavy, začervenanie a opuch v mieste vpichu, bolesť svalov a zimnica. Nežiaduce účinky sú zvyčajne mierne až stredne závažné a krátkodobé.

„Je dôležité si uvedomiť, že prínos vakcíny aj v tejto vekovej skupine prevyšuje riziká, a to najmä u detí, u ktorých existujú rizikové faktory pre závažný priebeh ochorenia COVID-19,“ dodala Sivá. NPZ pripomína, že hlavná štúdia u detí vo veku päť až 11 rokov ukázala, že imunitná odpoveď po menšej dávke vakcíny bola porovnateľná s imunitnou odpoveďou ľudí od 16 do 25 rokov pri plnej dávke.

16:02 V Anglicku sa karanténa pre nakazených koronavírusom od pondelka skráti zo siedmich na päť dní. Po dvoch po sebe nasledujúcich negatívnych testoch bude možné karanténu šiesty deň od jej začiatku opustiť, oznámil dnes britský minister zdravotníctva Sajid Javid v Dolnej snemovni.

Dve tretiny infikovaných nie sú podľa ministra už na konci piateho dňa nákazliví. Minister ale zatiaľ nespresnil, či bude na ukončenie izolácie nutné používať PCR testy, alebo naďalej postačia aj rýchlotesty.

Šírenie vysoko nákazlivej koronavírusovej varianty omikron v Británii viedlo k rozsiahlemu nedostatku personálu v mnohých odvetviach, vrátane školstva a zdravotníctva. Skrátením karantény majú byť tieto výpadky zmiernené.

15:40 V hlavnom meste Českej republiky Praha sa vo štvrtok koná demonštrácia hasičov a policajtov združených v odborovej organizácii Pro Libertate, ktorí protestujú proti plánovanému povinnému očkovaniu voči koronavírusu. Informuje o tom spravodajský server Novinky.cz.

Desiatky príslušníkov hasičských, policajných a ďalších zborov majú transparenty s nápismi „Chceme byť počutí“ a "Odbory proti diskriminácii a povinnému očkovaniu“.

„Som očkovaný dvoma dávkami, ale nechcem tretiu dávku, nebudem sa očkovať látkou, ktorá je neúčinná voči vírusu, ktorý už dávno zmutoval. Očkujem sa neustále na zahraničné misie, takže nie som žiadny odmietač,“ povedal pre Novinky.cz. hasič a člen tímu na vyhľadávanie a záchranu osôb (USAR), ktorý si neželal byť menovaný. „Prekonal som ťažkú formu covidu nedávno a mám toľko protilátok, že mi ani nebolo doporučené si dať tretiu dávku,“ zdôvodnil. Ako doplnil, v zamestnaní od neho tvrdo vyžadujú, aby sa dal zaočkovať.

Pro Libertate je združenie právnikov, ktorí v Česku pracujú na zrušení vyhlášky o povinnom očkovaní pre vybrané profesijné skupiny.

Už v nedeľu sa v rámci protestu iniciatívy Chcípl PES, na ktorej sa zišlo viac ako tisíc odporcov proticovidových opatrení, konala demonštrácia príslušníkov Integrovaného záchranného systému. V utorok sa na pražskom Malostranskom námestí uskutočnil protest stoviek ľudí namierený proti povinnej vakcinácii vybraných profesijných skupín.

14:56 Rusko dnes ohlásilo 21 155 nových prípadov koronavírusovej nákazy, čo je o tretinu viac ako v pondelok, uviedla agentúra AP. V Moskve sa potvrdilo za posledný deň 5490 prípadov infekcie koronavírusom, najviac od 11. novembra, uviedla ruská agentúra Interfax.

Súčasný nárast prípadov infekcie prichádza po tom, čo Rusko niekoľko týždňov pozorovalo stabilný pokles. V stredu prezident Vladimir Putin varoval, že krajina bude v blízkej dobe pravdepodobne čeliť novým prudkým nárastom, až sa na denných bilanciách prejaví intenzívne stretávanie ľudí počas uplynulých sviatkov. Vicepremiérka Taťjana Golikovová potom upozornila, že v Rusku sa začína čoraz viac objavovať rýchlejšie sa šíriaci koronavírusový variant omikron, a uviedla, že vláda koncom týždňa predstaví nové opatrenia.

14:17 Ľudia v Maďarsku, ktorí budú mať záujem o štvrtú dávku vakcíny proti Covid-19, si po ňu budú môcť prísť po porade s lekárom. Dnes to podľa agentúry Reuters povedal šéf kancelárie premiéra Viktora Orbána Gergely Gulyás. Maďarsko v najbližších týždňoch kvôli šíreniu variantu omikron očakáva strmý nárast počtu nakazených.

„Každý môže po konzultácii s lekárom dostať štvrtú dávku vakcíny proti Covid-19, príslušné vládne nariadenie bude zverejnené tento týždeň,“ povedal Gulyás.

Reuters pripomína, že v stredu Dánsko informovalo, že druhú posilňujúcu dávku ponúkne najohrozenejším skupinám obyvateľov. Európska agentúra pre lieky (EMA) dala najavo svoje pochybnosti ohľadom potreby podávania štvrtej dávky. Neexistujú podľa nej dáta, ktoré by hovorili v prospech takéhoto postupu. S aplikáciou štvrtej injekcie s očkovacou látkou proti covidu-19 už začali Izrael a Čile.

13:53 Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) nevidí absolútne žiaden dôvod, aby boli vysoké školy na online vzdelávaní. Vysokoškolskí študenti budú môcť podľa opatrení, ktoré v stredu schválila vláda, chodiť prezenčne do školy iba v režime OP.

„Moje odporúčanie je, aby boli študenti prezenčne v školách,“ povedal minister školstva vo štvrtok počas tlačovej konferencie. Poukázal na to, že študentmi vysokých škôl sú mladí ľudia nad 18 rokov, ktorí môžu využiť očkovanie. „Predpokladám, že neveria rôznym hoaxom a využijú ho, pretože chránia nielen seba a svoju rodinu, ale aj prístup k vzdelávaniu,“ povedal šéf rezortu školstva.

„Ak máme otvorené základné a stredné školy a riaditelia majú enormnú snahu, aby zachovali prezenčné vzdelávanie, ja nevidím absolútne žiaden dôvod, aby boli vysoké školy na online vzdelávaní,“ dodal minister školstva.

Momentálne je na univerzitách skúškové obdobie a o tom, ako bude vyzerať letný semester, budú na vysokých školách rozhodovať v najbližšom období

13:34 S nástupom nového variantu koronavírusu omikron v Česku prudko pribúdajú reinfekcie. Za posledné dva dni počty ľudí s opakovanou nákazou vôbec prvýkrát prekonali hranicu 1000. Tieto údaje nie sú tajné, ale sú utopené v dátových súboroch a prezentácie českého ministerstva zdravotníctva pre verejnosť ich nezahŕňajú. To sa má zmeniť, napísal vo štvrtok portál Novinky.cz.

„Tie dáta sú verejné, zverejňujeme ich v dátových súboroch. Nárast je neoddiskutova­teľný,“ povedal Novinkám riaditeľ Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Dodal, že údaje o reinfekciách, ktoré s príchodom nákazlivejšieho variantu omikron začali výrazne pribúdať a ktorých vyhľadanie môže byť pre bežných občanov zložitejšie, nechá zaradiť medzi základné zverejňované údaje.

Z grafov je vidieť, že čiastkový nárast reinfekcií nastal už vlani v letných mesiacoch, keď epidémia stagnovala a počty nových potvrdených prípadov boli nízke. Ďalší nárast bol viditeľný na jeseň, keď ešte prevládal variant delta. Mohlo by to súvisieť so slabnúcou ochranou ľudí, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali skôr. Počas jesene sa podiel zaznamenaných reinfekcií na celkovom počte nových nakazených pohyboval okolo dvoch až troch percent.

13:18 V Maďarsku skrátila vláda povinnú domácu karanténu pre dospelých z doterajších desiatich dní na sedem, oznámil vo štvrtok v Budapešti šéf úradu vlády Gergely Gulyás.

Podľa agentúry MTI Gulyás na pravidelnej tlačovej konferencii kabinetu dodal, že po piatom dni karantény v prípade bezpríznakového priebehu je možné negatívnym testom na nový druh koronavírusu karanténu ukončiť.

V prípade škôl po zistení nákazy v triede bude doba karantény päť dní, čo sa však týka iba nezaočkovaných detí, zdôraznil šéf úradu vlády.

13:01 Fínsko skrátilo dĺžku karantény pri väčšine prípadov nákazy koronavírusom z desiatich dní na päť, informoval vo štvrtok tamojší úrad verejného zdravotníctva.

Lekári však budú môcť nariadiť dlhšiu karanténu až do desiatich dní, ak to bude nutné, dodal úrad, ktorý citovala tlačová agentúra Reuters.

Pri variante koronavírusu omikron sa „vývoj nákazy zrýchlil, a preto už dĺžka karantény desať dní nie je opodstatnená, tak ako bola predtým“, povedal novinárom Otto Helve, vedúci lekár úradu verejného zdravotníctva THL.

12:33 Francúzske ministerstvo školstva vo štvrtok uviedlo, že do štrajku učiteľov sa zapojilo približne 31 percent zamestnancov vzdelávacích inštitúcií. Informovala o tom agentúra Reuters.

Francúzski učitelia vyhlásili štrajk na protest proti „chaotickej stratégii“ boja proti covidu na školách. Nespokojní učitelia sa rozhodli nepracovať po tom, ako vláda v priebehu týždňa trikrát zmenila platné proticovidové pravidlá na školách. Pedagógovia požadujú „koherentný prístup“ a lepšiu ochranu žiakov a vyučujúcich proti šíreniu nákazy.

Podľa najväčšej učiteľskej odborovej organizácie Snuipp-FSU je štrajk prejavom rastúceho zúfalstva pracovníkov škôl, v ktorých je za súčasných podmienok už takmer nemožné učiť. Odborári kritizujú aj to, že sa o zmenách pravidiel často dozvedajú len prostredníctvom mé­dií.

12:28 Pre šíriaci sa variant omikron bude veľa učiteľov pozitívnych a školy nebudú môcť zabezpečiť prezenčné vzdelávanie. Vo štvrtok to pripustil minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS). Podľa šéfa rezortu školstva táto situácia nastane aj na Slovensku, lebo sa to deje aj v okolitých krajinách. „Možno toto bude dôvod, prečo sa bude prerušovať vyučovanie v školách,“ povedal.

Zároveň verí, že situácia v súvislosti s variantom omikron nebude až taká zlá, že sa bude musieť pristúpiť k výrazným krokom. „Fakt je, že omikron príde. Je naozaj vysoko infekčný, takže veľa ľudí pôjde do karantény. Nevyhneme sa tomu,“ skonštatoval minister.

Gröhling s ministrom zdravotníctva budú ešte diskutovať o tom, čo spôsobili vianočné sviatky a čo sa udeje po uvoľnení jednotlivých opatrení. Následne sa budú podľa ministra školstva robiť ďalšie rozhodnutia. Ako dodal, je rád, že nielen politickí lídri, ale aj odborníci predpokladajú, že by sa v ďalšej fáze nemali zatvárať školy.

11:52 Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok zrušil svoju plánovanú návštevu grófstva Lancashire z dôvodu pozitívneho testu na koronavírus u jedného zo svojich rodinných príslušníkov. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica BBC s odvolaním sa na úrad britského premiéra na Downing Street 10.

Johnson žije so svojou manželkou Carrie Johnsonovou, dvadsaťmesačným synom Wilfredom a päťmesačnou dcérou Romy, píše stanica Sky News. To, ktorý člen premiérovej rodiny sa nakazil, však nie je známe.

Premiér svoju cestu do Lancashire podľa hovorcu Downing Street 10 zrušil, pretože dodržiava opatrenia pre situácie blízkeho kontaktu s nakazenými osobami.

11:14 Státisíce pútnikov sa vo štvrtok začali zhromažďovať pri ústí rieky Ganga v Indii pri príležitosti hinduistického náboženského sviatku kumbhaméla, informuje o tom agentúra AFP.

Úrady podľa svojich vyjadrení očakávajú až tri milióny účastníkov. Nárast počtu prípadov koronavírusu v Indii však vyvoláva obavy z možného šírenia nákazy medzi pútnikmi.

Kumbhaméla, čiže sviatok džbánov, trvá 55 dní a je jedným z najväčších náboženských zhromaždení na svete. Vyvrcholením je kúpanie sa v Gange, ktoré sa má tentoraz konať v piatok 14. januára.

10:50 Rakúsko zaznamenalo ďalších 15 852 prípadov nákazy koronavírusom. Vo štvrtok to uviedli miestne úrady. Až tretinu nových infekcií odhalili zdravotníci vo Viedni, konkrétne išlo o 4566 nových prípadov za uplynulých 24 hodín.

Agentúra APA pripomína, že sedemdňová incidencia, teda počet nakazených v týždňovom sledovanom období, je v Rakúsku 914 infikovaných na 100 000 obyvateľov. Predpokladá sa, že s nástupom variantu omikron bude incidencia v najbližších dňoch naďalej stúpať.

Od začiatku pandémie zomrelo na následky infekcie u našich západných susedov už 13.898 ľudí. Úrady vo štvrtok evidovali ďalších 15 obetí covidu.

10:25 V Maďarsku potvrdili testy nákazu novým druhom koronavírusu za uplynulý deň 9 216 osobám, pred týždňom ich bolo 6 454. V súvislosti s koronavírusom zomrelo v tomto čase 81 chorých, o jedného viac než pred týždňom, vyplýva z údajov operačného štábu zverejnených vo štvrtok na webovej stránke koronavirus.gov­.hu.

Aktuálnou bilanciou koronavírusovej pandémie je 1 318 093 naka­zených a 40 164 úmrtí. Počet aktuálne nakazených stúpol za týždeň o 19-tisíc na 122 424. Z 2 647 hos­pitalizovaných chorých s covidom je 249 napojených na umelú pľúcnu ventiláciu, kým pred týždňom bolo v nemocničnom ošetrení 3 101 pacientov a podporu umelej pľúcnej ventilácie si vyžadoval stav 307 z nich.

Proti covidu je zaočkovaných takmer 6,3 milióna ľudí, za týždeň ich pribudlo 26-tisíc. Dve dávky vakcíny podali vyše šiestim miliónom z nich a tri dávky dostalo 3 306 370 osôb. (koronavirus.gov­.hu, tasr)

10:20 Počet potvrdených prípadov infekcie novým druhom koronavírusu na Ukrajine sa za uplynulých 24 hodín zvýšil o 10 046 na celkových 3 727 034. Vyplýva to zo štvrtkových údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Covidu podľahlo za tento čas ďalších 191 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie na Ukrajine stúpol na 97 928. Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 7 202 ľudí; od začiatku pandémie ich je 3 537 826.

Ako informovalo vo štvrtok na Facebooku ukrajinské ministerstvo zdravotníctva, od spustenia očkovacieho programu na Ukrajine dostalo dve dávky proti koronavírusu vakcíny 14 152 238 ľudí, 8 088 ľudí dostalo ďalšiu dávku a 56 178 posilňovaciu dávku. Celkovo bolo doteraz podaných 29 125 670 dávok.

Doktor lekárskych vied profesor Serhij Kramarev v stredajšom rozhovore pre server Obozrevateľ uviedol, že nová vlna koronavírusu na Ukrajine, ktorá sa očakáva koncom januára, môže byť mnohonásobne silnejšia než tie predchádzajúce. Na vrchole epidémie môžu úrady zaznamenať až 40-tisíc prípadov denne. Podľa jeho slov by sa hlavný dôraz mal klásť na očkovanie a dodržiavanie karanténnych predpisov. Ako však doplnil, netreba si robiť veľké nádeje od konkrétnej vakcíny proti variantu omikron. (tasr)

10:18 Za stredu odhalilo PCR testovanie na Slovensku 2 848 nových prípadov koronavírusu pri 11 680 vykonaných testoch, pozitivita testovania dosiahla 24,3 percenta. Pribudlo 47 úmrtí na covid, počet hospitalizácií za posledný deň klesol o 15, v nemocniciach je 1 915 pacientov s koronavírusom.

koronavírus očkovanie mobilné autobus Čítajte viac Pribudlo 47 úmrtí, počet hospitalizovaných klesol pod hranicu dvoch tisíc

9:56 Za stredu pribudlo v Česku 11 452 nových nakazených koronavírusom. Je to o 4 071 prípadov infekcie viac než pred týždňom. V porovnaní s minulým týždňom však klesol počet hospitalizovaných, vyplýva z dát českého ministerstva zdravotníctva.

Počas stredy zomrelo v ČR v súvislosti s koronavírusom 18 ľudí. Od začiatku pandémie podľahlo nákaze 36 765 osôb. V stredu urobili v Česku 61 350 PCR testov a 16 560 antigénových testov. Sedemdňová incidencia, teda počet nakazených v týždňovom sledovanom období, je v ČR 478 infikovaných na 100-tisíc obyvateľov.

Najhoršia situácia v počte nakazených je teraz v Prahe-západ, kde v týždňovom sledovanom období pripadá 971,86 nakazených na 100-tisíc obyvateľov. Na druhom mieste je Praha (931,7), Praha-východ (827,25) a Ústí nad Labem (651,49).

V českých nemocniciach sa momentálne nachádza 2 046 nakazených, z nich 378 je vo vážnom stave. Počty hospitalizovaných však v porovnaní s minulým týždňom klesli o 803 pacientov a menej je aj pacientov v ťažkom stave (mzcr.cz, novinky.cz, tasr)

9:52 Koronavírusovým variantom omikron sa môžu vo väčšej miere ako pri iných variantoch nakaziť aj očkovaní ľudia. Očkovanie však poskytuje aj pri omikron variante vysoký stupeň ochrany pred závažným priebehom ochorenia a hospitalizáciou. Na sociálnej sieti to uviedol Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

„Podľa najnovších dôkazov poskytuje posilňovacia dávka lepšiu ochranu pred omikron variantom ako základná očkovacia schéma,“ doplnil ŠÚKL. Dáta z Juhoafrickej republiky ukazujú, že osoby očkované dvoma dávkami majú približne 70 percentnú ochranu pred hospitalizáciou. „Podľa údajov zo Spojeného kráľovstva ochrana pred ochorením síce časom klesá, ale aj niekoľko mesiacov po posilňovacej dávke vakcíny chránia pred hospitalizáciou až na 90 percent,“ poukázal ŠÚKL.

Práve pre postupný pokles účinnosti vakcín sa variantom omikron môžu častejšie ako pri iných variantoch nakaziť aj očkovaní ľudia. „Aj keď sa variant omikron javí ako infekčnejší oproti doterajším variantom nového koronavírusu, štúdie z Juhoafrickej republiky, Spojeného kráľovstva a niektorých európskych krajín ukazujú aj nižšie riziko hospitalizácie. Oproti variantu delta sa toto riziko ukazuje ako tretinové až polovičné,“ dodal ŠÚKL.

8:13 Francúzski učitelia vyhlásili na štvrtok štrajk na protest proti podľa nich chaotickej stratégii boja proti covidu na školách. Podľa odhadov by sa do štrajku mohli zapojiť až tri štvrtiny pedagógov, čo by mohlo ochromiť činnosť zruba polovice škôl.

Učitelia sa rozhodli nenastúpiť do práce po tom, ako vláda v priebehu týždňa trikrát zmenila platné proticovidové pravidlá na školách. Požadujú koherentný prístup a lepšiu ochranu žiakov a vyučujúcich proti šíreniu nákazy.

Podľa najväčšej učiteľskej odborovej organizácie Snuipp-FSU je štrajk prejavom rastúceho zúfalstva pracovníkov škôl, v ktorých je za súčasných podmienok už takmer nemožné učiť. Odborári kritizujú aj to, že sa o zmenách pravidiel často dozvedajú len prostredníctvom mé­dií.

K štrajku dochádza v období začínajúcej sa kampane pred aprílovými prezidentskými voľbami vo Francúzsku, čo nahráva oponentom súčasného prezidenta Emmanuela Macrona. Francúzska vláda prezentuje ako svoj úspech to, že sa jej napriek pandémii darí zaisťovať fungovanie škôl, nespokojní učitelia to však tak pozitívne nevnímajú. „To už nie sú otvorené školy, to sú centrá zaisťujúce dennú starostlivosť (o deti),“ uviedli odbory Snuipp-FSU.

Celkovo sa do štvrtkového štrajku malo zapojiť až 11 odborových združení, takže by mohlo ísť o najväčšiu protestnú akciu tohto druhu za niekoľko desaťročí. Nepopulárny minister školstva Jean-Michel Blanquer vyzval učiteľov, aby od svojho zámeru upustili. „Proti vírusu sa neštrajkuje,“ vyhlásil. (afp, tasr)

7:21 Berlínsky medzinárodný filmový festival, známy pod názvom Berlinale, sa vo februári uskutoční za prítomnosti divákov aj napriek šíreniu vysokonákazlivého koronavírusového variantu omikron. Prestížnu prehliadku svetového filmu však budú sprevádzať prísne protiepidemické opatrenia, oznámili v stredu organizátori festivalu.

Kapacita premietacích sál bude obmedzená na 50 percent a budú do nich vpúšťať len divákov zaočkovaných proti covidu, alebo tých, ktorí toto ochorenie už prekonali.

Všetci návštevníci sa budú musieť okrem toho preukázať negatívnym výsledkom testu a počas celého pobytu na festivale mať prekryté horné dýchacie cesty. Zrušené budú všetky recepcie, večierky a iné slávnostné podujatia, ktoré sú spravidla tradičnou súčasťou Berlinale.

„Sme si vedomí výziev spojených s nepredvídateľným vývojom pandémie. Ale zároveň si myslíme, že kultúra zohráva v spoločnosti veľmi zásadnú úlohu a tento aspekt nechceme stratiť zo zreteľa,“ uviedlo vo vyhlásení vedenie festivalu.

Berlinale patrí spolu s festivalmi v Cannes a Benátkach k trom najprestížnejším a najväčším podujatiam svojho druhu. Pripravovaný 72. ročník sa uskutoční v termíne 10. – 20. februára 2022; premietanie filmov pre verejnosť bude prebiehať posledné štyri dni podujatia. Vlani festival pre pandémiu prebehol v hybridnom formáte – v marci sa konala on-line fáza pre odborníkov a v júni zase druhá pre verejnosť. (dpa, tasr)

6:40 Nemecko za posledný deň eviduje 81 417 nových prípadov koronavírusu, čo je doteraz najvyššia hodnota, a ďalších 316 úmrtí v súvislosti s covidom. Vyplýva to zo štvrtkových údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI). Presne pred týždňom bolo novo nakazených 64 340. V krajine zároveň opäť vzrástla sedemdňová incidencia, v priemere sa za posledný týždeň nakazilo 427,7 ľudí na 100-tisíc obyvateľov.

V stredu počet novo nakazených v Nemecku prvýkrát prekročil hranicu 80-tisíc ľudí. Sedemdňová incidencia tu stúpa už niekoľko dní v rade. Pred týždňom bola celoštátna incidencia 285,9. V pondelok mal tento údaj hodnotu 375,7, v utorok 387,9, avšak pred mesiacom to bolo 390,9. Najvyššia bola sedemdňová incidencia na konci minulého novembra (452,4).

Od začiatku pandémie sa v Nemecku, kde žije asi 83 miliónov obyvateľov, koronavírusom nakazilo 7 743 228 ľudí, z ktorých 115 051 zomrelo. RKI uvádza aj počet ľudí, ktorí sa z ochorenia uzdravili: tých je od začiatku pandémie 6 836 600. Omi­kronová vlna sa zatiaľ neprejavuje na zvýšenom počte osôb na jednotkách intenzívnej starostlivosti. (rki, dpa, čtk)

6:15 Horná komora francúzskeho parlamentu odsúhlasila v stredu večer sprísnenie opatrení pre obyvateľov nezaočkovaných proti koronavírusu. Francúzsko zaznamenalo 361 719 novo nakazených koronavírusom, len o zhruba 7-tisíc menej ako o deň skôr, keď mali rekordnú dennú bilanciu. Denné počty infikovaných prekročili kvôli šíreniu variantu omikron hranicu 300-tisíc už štyrikrát.

Vo Francúzsku, ktoré má približne 67 miliónov obyvateľov, sa od začiatku pandémie potvrdilo viac ako 12,4 milióna prípadov covidu a viac ako 125-tisíc úmrtí na koronavírus. Senátori súhlasili s tým, aby bol nezaočkovaným osobám zakázaný vstup do reštaurácií a kultúrnych zariadení, rovnako ako cestovanie na dlhšie vzdialenosti vlakom či lietadlom. Doposiaľ im na tieto účely stačil len negatívny výsledok testu na koronavírus.

Sprísnenie opatrení má pomôcť krajine bojovať s piatou vlnou šírenia covidu, v rámci ktorej v posledných týždňoch prudko vzrástol počet infikovaných.

Francúzsko zatiaľ podalo takmer 129 miliónov dávok očkovania proti covidu. Podľa francúzskeho ministerstva zdravotníctva je úplne zaočkovaných 77,6 percenta populácie, teda viac ako 50 miliónov ľudí. Viac ako 20 percent obyvateľov zatiaľ nedostalo žiadne očkovanie proti covidu, sú medzi nimi ale aj deti. Vo vekovej skupine 12 a viac rokov je naočkovaných vyše 90 percent ľudí.

Nové reštrikcie pre nezaočkovaných budú v platnosti dovtedy, pokiaľ bude vo francúzskych nemocniciach viac než 10-tisíc pacientov s koronavírusom. Aktuálne ich je ich približne 24-tisíc.

Členovia Senátu však odmietli prijať sprísniť tresty za nedodržiavanie obmedzení a uzákoniť, aby reštaurácie museli overovať totožnosť zákazníkov. Podľa senátorov môže takéto kontroly vykonávať len polícia.

Z prijatých opatrení budú taktiež existovať viaceré výnimky. Nezaočkovaní budú môcť napríklad vo výnimočných prípadoch cestovať na dlhšie vzdialenosti len s negatívnym testom. Povinnosť predkladať potvrdenie o vakcinácii bude platiť len od 18 rokov. Prístup na verejné podujatia a do podnikov budú mať aj osoby, ktoré prekonali covid.

Vo Francúzsku je už dominantným variantom nového koronavírusu vysokonákazlivý omikron. V stredu tamojšie úrady hlásili takmer 362-tisíc nových prípadov nákazy. (dpa, reuters, tasr)

147 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus